Dodaj do ulubionych

Co z tym Lego ?

15.07.11, 18:45
Bo niby taki hit i dzieciaki kochają.

A moja nie. I nie wiem czy to wiek ( 21 mies ) czy po prostu nie i juz?

Kupiłam jej dzis lego duplo z Kubusiem ( teraz jest faza na Puchatka więc myslalam ze bedzie szal ) a ona nic. No trochę tam pobawiła się figurką misia i tyle.
Za mała jest czy jak ?
Bo miałam sama nadzieję na zabawę lego z nią ale jak ona nie chce to przeciez sama nie bede kupowac sobie.
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 18:48
      Mój do tej pory coś tam zbuduje, ale d..y mu nie urywa na widok LEGO suspicious
      • nika1310 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 19:21
        a u mnie jest to hit od 3lat, bawią się codziennie minimum 3 godziny. Mam juz 8 zestawów i to najlepiej zainwestowane pieniądze w zabawke jakie wydałam
      • ewikowa Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 20:37
        jeszcze ma czas - zobaczysz za kilka miesiecy - to, ze na pudelku pisze od 18+ to nie znaczy, ze tak jest dla wszystkich - to po prostu powoduje, ze rodzice/inni prezentodawacze kupia juz na roczek itp.przeczekajsmile
      • 3-mamuska Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 02:39
        Bo tylko madre i kreatywne dzieci wiedza jak sie bawic klockamisuspicious
    • leneczkaz Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 19:22
      Mój ma klocki lego duplo w największym poszanowaniu... No chyba, że ktoś nazywa duplo a to są samochody, samoloty, łudki, zwierzaki czy coś innego- to ok mój pojazdami się bawi. Ale nie wiem na czym polega ten hit? Na tym, że za samochodzik płacę 5x tyle? big_grin Z klocków nie buduje ale burzy chętniej. Tylko mnie jakoś to nie podnieca tongue_out
    • myshha1 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 19:23
      Córka ( 23 m-ce) Lego Duplo ma głęboko w nosie, za to pięknie bawi się zwykłymi klockami Lego. O ile zabawą można można nazwać wkładanie kasku na głowę ludzika, tudzież rozkładanie zbudowanych już pojazdów na części pierwsze wink
      Oczywiście przy mojej, i starszego brata, asyście te zabawy.
      • b.bujak Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 22:48
        mój młodszy też przeskoczył etap Duplo - razem ze starszym bratem dłubią namiętnie w city i innych małych;
        młodszy (19mies.) najczesciej montuje ludzikom różne nakrycia głowy i ustawia te ludziki w pojazdach zbudowanych przez brata
    • morgany Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 20:16
      mój ma 2lata i miesiące i odkąd skończył rok bawi się lego duplo. myślę, że to dzięki jego tacie, który uwielbia budować z klocków i przesiadują razem budując coraz to bardziej skomplikowane konstrukcje, a później wykorzystują je w zabawie. szczerze, to nie spotkałam się jeszcze z dwulatkiem, który sam buduje domy, garaże, stacje benzynowe i jeżeli chociaż jeden z opiekunów dziecka lubi budować z klocków to i dziecko polubi, bo wtedy jest to wspólna zabawa, która później przeniesie się na samodzielną. rodzice, opiekunowie, którzy budować nie lubią albo nie lubią się z dzieckiem bawić niech sobie klocki odpuszcząwink
    • ciociacesia moze byc za mala 15.07.11, 20:26
      moja zaczela budowac z klockow jakies 2-3 mies po 2 urodzinach. nie tylko lego, w ogole z klockow
    • naana26 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 20:59
      chyba za mała, lego daje frajdę jak się z nich coś buduje, dopóki samo budowanie jej nie ruszy to raczej same klocki nie wydają się zbyt atrakcyjne.
    • pacynka27 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 21:43
      Za mała. Moja się zaczęła interesować dupo jak miała bite 2,5 roku. Teraz 2 m-ce później już fajne konstrukcje buduje na takiej dużej płytce duplo i niestworzone rzeczy o tym opowiada (a że to zamek księżniczki i takie tam różne, ubaw mam po pachy wink )
    • mikams75 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 22:00
      moja przed drugimi urodzinami potrafila zlozyc wieze, ale i tak najbardziej ja bawilo halasowanie klockami w pudelku.Pozniej sortowala wg wielkosci, kolorow.
      Ale cos ok. 2,5 roku to dopiero zaczela sie tym sensowniej bawic.
      Poczekaj jeszcze, pobaw sie z nia, zeby wiedziala, co mozna z tym zrobic.
    • kara13 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 22:08
      Moja miala domek Lego i nigdy nie bylo wiekszego zainteresowania, nie ma co sie przejmowac wink
    • mloda0242 Re: Co z tym Lego ? 15.07.11, 22:20
      z własnego doświadczenia: Lego zaczęło być fajne sporo przed drugimi urodzinami wtedy, kiedy klocków uzbierało się sporo, ilość wystarczająca do budowania wieży naszej wysokośc plus pieski, kotki czy co tam lubi; kilka figurek startowych i kilka klocków to była nuuuda;
      • zjawa1 Re: ? 15.07.11, 22:42
        Co z Lego, ano nie kazde dziecko ma takie preferencje i nie ma dzieci, ktore wszystkim jednakowo intensywnie oraz z pasja bawia sie.
        Moj np. dostal pierwszy zestaw przed 2 urodzinami. W chwili obenej sporo sie tego uzberalo: Ma lotnisko, farme, Kubusia a nawet domek do ktorego kladzie spac swoje ludziki- jednym slowem-ubostwia klocki do teraz!
        Srednio co 2 dzien bawi sie nimi sam po prawie 2 godziny dzennie.
        Natomisat dziecko mojej kolezanki absolutnie nie gustuje w tego typu zabawach i klocki leza w pudelku nieruszone.
        • listopadowka2008bis Re: ? 15.07.11, 23:30
          Dokladnie - jeden lubi sledzie, a drugi czekolade wink
          Moj - kocha duplo. Byc moze jest to moja 'wina', gdyz namietnie kupuje - rekompensuje sobie fakt, ze gdy bylam dzieckiem, nie mialam tych klockow wink)))) Mamy juz spora kolekcje, ale to nie koniec, bo juz mamy upatrzone kolejne zestawy. Pierwsze duplo dostal jak mial 18 msc. i wtedy to je wyrzucal,wrzucal,halasowal wink przed drugimi urodzinami bawil sie juz figurkami i skladal pojedyncze klocki. Jako dwulatek potrafil zbudowac garaz, a teraz szaleje z wiezami wink No, ale zeby osiagnac etap budowania, ja musialam z nim siedziec i sama zbudowac setki budowli smile
          Teraz klocki sluza jako baza do nowej zabawki - toru wyscigow, remizy, schodkow, wulkanu etc.
          Ja na samym poczatku kupilam duzy zestaw (200 klockow), ze 2 duze zestawy tematyczne,kilka mniejszych i duza plyte. Jak sie ma 6 klockow na krzyz, to wiadomo, ze cudow sie z tego nie stworzywink
          • zjawa1 Re: ? 15.07.11, 23:38
            Hehehe, ja mam tak samo jak Ty, nadrabiam dziecinstwosmile I bardzo ciesze sie faktem, ze maly ubostwia te klocki... Kuurcze momentami chcialabym miec dziewczynkesmile Ale tylko moentamismile Wtedy nadrabialabyym lalkami Barbiesmile
            Choc przyznam, ze maly ostatnio zapragnal taka lalaesmile Moze mu kupic?smile
            • hankaskakanka Re: ? 16.07.11, 06:32
              u nas dopiero zwykle lego jest hitem. dostała jak miala jakies 2,5 roku i ciagle jest zakochana. duplo poszlo na allegro wink
            • listopadowka2008bis do zjawa1 16.07.11, 22:22
              ja swojemu przynioslam swoja z piwnicy (kiedys ja zachowalam dla mojej przyszlej corki) smile)) bawi sie nia od czasu do czasu smile ja tam nie widze w tym nic nadzwyczajnego smile w salonie smyka (spotkania dla dzieciakow do 3r.z.) chlopcy najchetniej bawia sie wlasnie kuchnia,lalkami,wozkami. Dziewczyny za to chetnie siegaja po auta i zabawki uznawane za meskie smile wszystko jest dla ludzi, wiec kupuj smile)))))))))))
    • hiacynta90 Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 08:11
      Moja córka za parę dni skończy 20 miesięcy, a duplo to jej ukochana zabawka. może siedzieć godzinami i bawić się, teraz jest już na etapie budowy. Pięknie łączy klocki. Dokupiliśmy jej płytke budowlaną i razem z tatą stawiają domy. Ale moje dziecko lubi tylko kreatywne zabawki. Lalki i miśki nie mają w jej oczach uznania.
    • julek_i_ja Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 11:04
      Mój synek pokochał klocki jak miał ok 15 miesięcy. Co prawda nie ma duplo, ale zwykle proste duże klocki bez żadnych figurek, ale buduje z nich z dużym przejęciem i to właściwie jedyna zabawka, którą potrafi się zająć 10 min. Muszę natomiast przyznać, że reszta ( z wyjątkiem książeczek) mało go interesuje, woli się bawić tym, co zakazane.
      Tak więc wydaje mi się, że to kwestia osobistych preferencji, być może chłopcy szybciej doceniają zabawki tego typu niż dziewczynki.
    • ania_kr Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 11:16
      Ja po swoim synku widzę, że klocki bez względu na firmę nadają się najlepiej na jesień i zimę. Teraz ma przeszło dwa lata i Lego Duplo jest be, ale jak był w wieku twojej córki, była zima to bardzo lubił. Albo sam budował wieżę na tej platformie, albo ja budowałam domek dla zwierząt i bawiliśmy się zwierzątkami. My mamy dwa zestawy podstawowe, małe zoo i dwa samochody. Na razie wystarczy, zobaczymy czy jesienią powróci do klocków jeśli tak, to powiększymy kolekcję. U mnie w pracy w świetlicy dzieci (kl 1-3) mają do zabawy Lego Duplo i też uwielbiają się tym bawić, budują ogromne farmy, poligony, pałace i są zajęte po kilka godzin. Musisz poczekać i przekonasz się czy córka też będzie lubić klocki.
      • rybalon1 Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 13:22
        dlatego ja ominęłam etap lego duplo bo jakoś za bardzo klocki mojego 2-3 latka nie interesowały -miał zwykłe polskie z tych więszych i tyle...lego creator budowa zakupiłam mu w skrzyni takiej sporej na 4 urodziny i od tamtej pory stał się legomaniakiem smile ...zauważyłam tez , że klockami chętniej bawią się chłopcy.... dziewczyny mają swoje maskotki, laleczki, petshopy i takie tam smile
        Jednak bardzo fajnie , że są tez zestawy lego w kolorze różowym dla dziewczyn .
    • misia_matysia Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 13:20
      U nas hit. Córka dostała na roczek, teraz ma 1,5 i sama układa. Dokupujemy małe zestawy ze zwierzątkami i ludzikami. Ale dużo się z nią bawimy tymi klockami. Ja sama lubię wymyślać jej różne budowle i historie. Czasem do zabawy włączamy inne zabawki - ulubionego misia który atakuje miasto itp
      Może pokaż jej jak się w to bawić, zresztą po jednym dniu raczej trudno żeby zabawka stała się tą ulubioną
    • tempera_tura Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 15:14
      Mój 20 miesieczniak dostał ze dwa miesiące temu, tydzień leżały a on miał je gdzieś. Nagle mu sie spodobały, potrafi ułożyć wierze i przyczepia klocki do duzej planszy konstrukcyjnej. Przyczepia je tak długo az sie skończą a kupiłam wielkie pudło klocków podstawowych. Na układanie bez tej planszy chyba za mały, uważam że to najważnziejszy element duplo na ten wiek. Warto zachęcić i pokazać bo widać ze dzieciakowi sie podoba.
    • mme_marsupilami Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 16:55
      Absolutny hit od 2 urodzin.
    • aphoper1 Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 20:48
      Moja bardzo lubi wszelkie klocki, gdzieś tak odkąd miała ok. 15-16mcy. Obecnie (22mce) duplo są zdecydowanie na topie, bo mają dobrą wielkość dla rączki, łatwo się je wpina i mają śliczne figurki. Więc ja zdecydowanie rozumiem ten duplowy szałsmile Czemu Twoja go nie podziela? Cóż, dobrze, że są różne gusta, bo inaczej zabrakłoby owsiankibig_grin
    • jagabaga92 Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 22:27
      U mojego syna szał lego pojawił sie w wieku ok. 6 lat.
    • anku1982 Re: Co z tym Lego ? 16.07.11, 22:51
      mój ma 22 miesiące, mamy komisariat, który dostał na gwiazdkę, na początku bawił się tylko wozem policyjnym i figurkami, później aż do dzisiaj hitem jest policjant na motorze (na bibi) i szlaban, który można podnosić oraz okna i drzwi, które można otwierać, same klocki w sobie służą tylko jako elementy wokół których porusza się pojazdami i figurkami, z samych klocków lego nie buduje, ale buduje ze zwykłych, które łatwiej rozłączyć i złączyć.
    • magnes1978 Re: Co z tym Lego ? 17.07.11, 19:12
      Moja (22 m-ce) od pewnie już 4 m-cy uwielbia lego. Ale bawi się głównie zwierzątkami (ma zoo) i samolotem, ew wsadza figurki dzieci na zwierzątka i tak jeździ po całym domu opowiadając historyjki. Raczej nie bawi się nimi w budowanie czegokolwieksmile
      Codziennie sama wyciąga jako jedną z pierwszych zabawek ranosmile
    • maja.london888 Re: Co z tym Lego ? 19.07.11, 21:13
      Moja córka ma 1,5 roku i od miesiąca bawi się lego duplo przynajmniej godzinę dziennie; potrafi zbudować wieżę, ale najbardziej lubi ustawiać figurki na planszy konstrukcyjnej; jak jej się znudzi, to wozi figurki w wózkusmile
    • dzoaann Re: Co z tym Lego ? 21.07.11, 16:22
      zależy chyba od dzieckasmile
      jasne, ze większosc lubi i jest to zabawka na dlugo z powodu jakości i kreatywności. Moi chłopcy do dzis sa fanami- jeden 13, drugi 10 lat. A coka tez lubi sie bawić, ale własnie zwyklymi lego, a nie duplo. I łączyc klocki w jakies dziwne budowle, a nie bawić sie duplowymi zestawami.
      • domi_33 Re: Co z tym Lego ? 21.07.11, 21:33
        mój 2,3 - latek swoje pierwsze lego dostał jak miał półtora roku, potem następne na drugie urodziny (ruchomą kolejkę) i szczerze mówiąc zachwytu nie ma, no czasami kolejką pojeździ jak mu tata zbuduje ale do samodzielnego budowania całkowicie zapału ani cierpliwości nie ma. a jak tata mu coś zbuduje ekstra to zaraz to rozkłada/burzy. olew totalny. dlatego nie kupujemy już. stawiamy na prezenty ruchowe gdyż to bardzo żywe dziecko.
        • ivaz Re: Co z tym Lego ? 21.07.11, 21:56
          U nas z lego najbardziej młodą fascynują figurki, a ze mamy dużo zestawów więc trochę sie ich nazbierało zarówno ludzików jak i zwierzątek, same klocki już mniej ją cieszą.
    • annek2 Re: Co z tym Lego ? 21.07.11, 22:17
      Syn pierwsze Lego dostał jak miał 1,5 roku, na początku szału nie było, około drugich urodzin jedyną zabawą, która zajęła go na dłużej niż 5 minut to budowanie pociągu z Duplo ( potrafił bawić się naprawdę długo), później mu się znudziły pociągi i klocki poszły w odstawkę. Teraz synek ma prawie 3 lata i dopiero teraz Lego stało się hitem. Uwielbia sam budować z klocków albo wymyśla coraz to nowsze zadania dla nas .
      • mmm_marta help! jestem zielona w temacie :) 26.11.11, 13:11
        a ja mam inne pytanie. czym się różni lego duplo od innych? smile czy można łączyć duplo z "innymi" ?
        zakupiłam duże niebieskie wiaderko lego, ale teraz patrzę na obrazek..a tam auta, helikoptery...więc to zestaw dla chłopaków chyba? są jakieś dla dziewczyn?
        kurcze, wszyscy się tak jarają tymi klockami, a ja jestem totalnie zielona smile.
        help!!! dziś na zakupy idę, ale bez instruktażu nici...smile
        • sonrisa06 Re: help! jestem zielona w temacie :) 26.11.11, 13:48
          Bo żeby dziecko polubiło Lego, to najpierw trzeba się z tym dzieckiem dużo bawić. Pokazywać jak się buduje, co można z klocków zrobić, jak się później tym bawić. Dziecko niespełna dwuletnie jeszcze jest za małe na zachwyt lego. Po pierwsze nie potrafi tak długo skupić się na jednej czynności żeby budowac pół dnia, a po drugie nie potrafi jeszcze budować. Moja też na początku to tylko te klocki rozrzucała (miała 2 lata), ale jak się z nią usiadło i pokazało jak zrobić pieska z klocków czy drzewo, to się zajęła parę minut. Z wiekiem coraz dłużej się bawiła i coraz mniej wymagała mojej czy męża asysty.
          Teraz ma 5 lat i potrafi się bawic pół dnia lego (sama). Ale my się na prawdę bardzo dużo z nią bawiliśmy i razem budowali. Poza tym, żeby się bawić lego, to trzeba mieć kilka (my mamy kilkanaście) zestawów - dużo klocków.
          Moja córka zaczęła budować wspaniałe domy około 3 roku życia, wcześniej nie było jakiegoś zachwytu, teraz jest.
          Dla mnie lego to jest zabawka wszechczasów, to jest jedyna zabawka, na którą mi nie szkoda wydać pieniędzy i na którą jestem w stanie wydać nawet duże pieniądze.
    • ila79 Re: Co z tym Lego ? 26.11.11, 13:40
      Mój młody załapał lego duplo po 4 urodzinach. Teraz skończył 5 lat , ma kilka zestawów, min. kamieniołom, lotnisko, trochę z zoo i chyba dwa podstawowe. Buduje godzinami. Wcześniej żadne klocki go nie interesowały. Ma też wadera,ale te waderowe omija szerokim łukiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka