od.czasu.do.czasu 12.08.11, 07:56 Jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mogę podawać dziecku, a najlepiej jakie produkty mleczne bez wapniowe i bez wit. D3 lub z bardzo mała ilością, będę ogromnie wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wszystko-wiedzaca Re: Dieta niskowapniowa 12.08.11, 12:04 polskie mleko i jogurty poza wyjatkami nie maja ani wapnia ani wit D3, wiec nie masz sie czym przejmowac po protu sprawdz sklad na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 12.08.11, 13:36 Jak sprawdzam to wszystkie mają! Dziecko ma dopiero 8 mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 12.08.11, 19:58 oj ciężko, widzę, że masz problem z wit d3, więc zapewne dieta bezwapniowa i bezfosforowa, czyli piersze co odstawiasz to o zgrozo mm, jesli poziom d3 jest znacznie przekroczony, możesz podawać jogurty tam wapnia jest naprawdę mało, najlepiej naturalne, bez dodatkow - owoce sama dodasz, wszelkie kaszki ryzowe itp tez odpadają - ja od biedy podawalam sinlac ale tez nie za bardzo wolno - ma sporo wapnia, ale co poradzić - czym karmić jak już nie ma czym? jesli nie kp to rozszerzaj dietę jak najszybciej, więcej posiłków bezmlecznych niz mlecznych - 1-2 musialy u nas wystarczać.... Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: Dieta niskowapniowa 12.08.11, 22:30 co Ty wogóle opowiadasz BZDURA TOTALNA ( po co doradzacie komuś jak nic nie wiecie) <możesz podawać jogurty tam wapnia jest naprawdę mało, najlepiej naturalne> Ile wapnia w 100 g? żółty ser - 500 mg-800 mg serek topiony tłusty - 480 mg jogurt - 170 mg mleko - 120 mg kefir - 103 mg twarożek - 91-98 mg orzechy laskowe - 90 mg śledź - 86 mg groch - 55 mg płatki owsiane - 55 mg jaja (2 sztuki) - 46 mg orzechy arachidowe - 45 mg Zalecane dzienne spożycie wapnia wynosi: Dzieci i młodzież[2] * 1-6 miesięcy 210 mg * 6 do 12 miesięcy: 270 mg * od 1 do 3 lat: 500 mg Więc pamiętaj tylko o tym by możliwie jak najmniej podać. PRODUKTY DOZWOLONE: 1. MIĘSO: indyk, królik, jagnię, chuda wieprzowina, struś, kaczka, dziczyzna, konina 2. WARZYWA: wszystkie prócz pomidora, cebuli, selera, pora 3. OWOCE: jabłko, gruszka, śliwki, morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, banany 4. ryz, kukurydza 5. oliwa z oliwek 6. kleik kukurydziany produkty zakazane to: 1. mleko i mlekopochodne oraz zawierające mleko 2. jaja i podobnie produkty zawierające ich większa ilość 3. MIĘSO: cielęcina, wołowina, kurczak, wywary z kości i i mięsa 4. OWOCE: drobno-pestkowe (maliny, truskawki, owoce leśne, porzeczki, winogrona) 5. WARZYWA: cebula, pomidory, seler, por 6. przyprawy 7. konserwanty 8. bakalie (orzechy, miód, rodzynki, czekolada, kakao) 9. rumianek Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 12.08.11, 22:59 > co Ty wogóle opowiadasz BZDURA TOTALNA ( po co doradzacie komuś jak nic nie wie > cie) no faktycznie, mając dziecko na diecie niskowapniowej i niskofosforowej gó... wiem > Zalecane dzienne spożycie wapnia wynosi: zauwaz ze autorka rowniez wspomina o tym, żeby w produktach nie było wit d3, więc podejrzewam, że chodzi o przedawkowanie wid d3, poniewaz mowimy o dziecku 8 m-cznym, ktore jeszcze powinno spozywac posilki MLECZNE calkowita eliminacja produktów mlecznych jest malo wykonalna, wiem z doswiadczenia, ze się nie da, no ale zamiast dopisac sie pod spodem obowiazkowo nalezalo naszczekac na mnie Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 13:54 Nigdy nie podawałam dziecku wit. D3. Córka choruje na hiperkalcemie najprawdopodobniej samoistną. Ma wysoki wapń (chociaż już sama nie wiem, bo wyniki na przestrzeni 1,5 tyg zupełnie się wykluczają) Słoików jeść nie chce, kleiku jeść nie chce, od zawsze były z nią problemy z jedzeniem. Tylko mleko by jadła więc jak mam jest teraz odstawiać to naprawę dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 21:14 zamiast sloikow gotuj sama, ja gotowalam 2-3 porcje i wekowalam, probuj, bo cos jesc musi, ale latwo nie jest, hiperkalcemia to paskudna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 22:30 Mojego tknąć nie chce, 40 porcji zamrożonych i czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 20:09 o rany, ale wybrzydzasz, musi jesc cos i basta i juz twoja w tym glowa, zeby jakos dzieciaka przekonac, swoje nie, sloiczki nie, zmien przepisy swoich - moze zacznij doprawiac, albo coś, dawaj ze swojego talerza, no mysl! a nie tylko jojczysz, ze dziecko chce tylko mleko, to niech je tylko mleko i zaraz bedziesz miala zabawe z uszkodzonymi nerkami no serio, staralam sie byc mila i pomocna, ale ty normalnie zero inwencji, zero kreatywnosci, zero probowania, czy kombinowania, nic, tylko na laske z nieba czekasz i ma dziecko duzo pic DUZO, najlepiej wody, wapn trzeba wyplukac, tylko mi nie mow ze pic tez nie chce a ty nie masz pojecia jak zachecic, to twoje dziecko, chyba je najlepiej znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 20:45 No jasne wepchnę jej na siłę obiad w histerii i tak będę robić codziennie aż w końcu w ogóle nie będzie chciała jeść. Wyobraź sobie, ze doprawiałam, że dawałam swoje i nic to nie pomagało. Jak ty chcesz zeby Twoje dziecko się dławiło, krztusiło i wymiotowało to bardzo proszę ja nie chcę. A dla twojej inf, to moje dziecko choruje na padaczkę i każdy płacz i histeria kończy się napadem, jakoś wolę żeby nie zjadła wszystkiego niż żeby w trakcie napadu udławiła się tym jedzeniem. Za takie rady to ja dziękuję jak te twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 22:36 popatrz jak się z tobą rozmawia - podajcie jakies przepisy na diete niskowapniową - rozszerzaj dietę - ale nie chce słoiczkowych - gotuj sama - ale nie chce moich - przypraw inaczej - nie chce zadnych - a co chce? - mleko - ale mleka nie może, może coś innego - nie chce - a przekonaj - nie da się - a czemu - nie bede wpychac (a kto wspomniał o wpychaniu?) - ale przekonaj - nie bo będzie histeria - no to będzie - ale ma padaczkę - no to spokojnie probuj - ale się nie da - ale probuj - ale ona nie chce ja dziękuję, ja wysiadam, pa! Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 20:46 Czytając to co tu piszesz jednak masz małe pojęcie o czymkolwiek. Dzięki za odwiedzenie wątku ale już nie odpisuj. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 21:24 Się nie unoś ale takie wrażenie sprawiasz, jakbyś sama nie wiedziała czego chcesz, o co phytasz, odrzucasz wszystkie rady. Tak jak pisałam niżej dziecko w tym wieku nie może pić samego mleka. Bez względu na to czy ma padaczkę czy nie. By rozwijało sie prawidlowo musi otrzymywać odpowiedni pokarm, który nadąży za cialem które rośnie. Poza tym-z takim podejściem jakie prezentujesz, że każdy atak histerii może smkonczyc sie padaczką i tej histerii musisz unikać szybko wychowasz manipulatora, ktory będzie dostawał wszystko co chce bo matka boi się, że będzie atak więc robi wszystko co chce. Jasne, to male dziecko, ale już teraz kształtują sie pewne nawyki. Mała może źle reagowac na nowe bo...zazwyczaj dzieci tak reagują gdy dostaja cos pierwszy raz, nie ma co sie poddawac i trzeba próbowac dalej, przyzwyczajac. Nie znam sie za bardzo na epilepsji ale chyba mała dostaje leki, które wyciszają i zapobiegają atakom ? Czy też kazdy płacz prowadzi do ataku ? Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 21:41 Ale na jakie nowe? Ona ma rozszerzoną dietę od 3go miesiąca życia i od 3mca są takie cyrki. I codziennie dostaje obiad i nie żyje samym mlekiem. Z mlekiem też były cyrki do tego stopnia że miała założoną sondę. Mając 3 mce potrafiła zjeść 30ml mleka. Co do napadu, takie są zalecenia neurologa, póki napady się nie wyciszą mam stawać na głowie żeby się nie pojawiały. Dostaje Luminal, jedyny lek który może dostać w tym wieku, mimo leków napady ma non stop. Kilka, kilkanaście razy w ciągu godziny. Picia też jej na siłę do gardła nie wleje. Ma momenty że wypije 60ml ale zazwyczaj nie chce. Jak cały dzień nie pije to jej strzykawką wlewam chociaż 30ml, ale na litość Boską nie chcę się znęcać nad dzieckiem bo jest odwrotny skutek, tylko łyżkę zobaczy i jest histeria. Za dużo nieprzyjemnych rzeczy ją spotyka na co dzień ze względu na podstawową chorobę (odsysanie, oczyszczanie nosa, drenaż, odkrztuszanie) że nie mam serca jeszcze robić czegoś żeby płakała. Łatwo się daje rady, ale zazwyczaj matka już próbuje wszystkiego żeby dziecko jadło. Do zupy dolewałam mleka, soku- nic Łyżeczką nawet 1/10 nie zjadała. Jak jest pora jedzenie dziadek i babcia tańczą przy niej żeby chociaż trochę zjadła czegokolwiek. Już pomysłów brakuje, a wy piszecie że wydziwiam, no wydziwiam bo już na łbie staje żeby cokolwiek zjadła. A może nawet 12h nie jeść i nie zawoła. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 15.08.11, 10:14 Rozumiem Twoją irytuację ale zobacz na swoje postepowanie. Szukasz pomocy bo stajesz na glowie i nie wiesz co robić. Wchodzisz na forum-może ktoś pomoże. Piszesz ogólniki w ogole nie przedstawiając sytuacji i liczysz na co ? Na odzew wrózki ktora przeczyta między wierszami to, czego tam nie ma ? Że domyśli się, że dziecko ma padaczkę, że nigdy nie chcialo jeść, że probowalaś wszystkiego. Nie. Ty pytasz jaka dieta i otrzymujesz odpowiedzi , a za wszystkie kąsasz. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak-tylko się nie obraź. Że jakoś dziwnie dziecko jest leczone. Jeżeli ma diagnozowaną padaczkę , to powinno być pod opieką Poradni Chorób Metabolicznych, bo epilepsja czesto zaburza metabolizm w organizmie . Tymczasem dzieckiem zajmuje się nefrolog, mimo że nie maiło ono schorzeń w obrębie układu moczowego. Czy jesteście pod opieką Poradni Przecipadaczkowej ? Piszesz że córka jest odssyana , odkrztuszana itd ze względu na podstawową chorobę - padaczkę czy ma jeszcze coś innego ? Skoro ma tyle zabiegow w obrębie jamy nosowej i ustnej-to ja się nie dziwię, że ona nie chc eprzyjmowac pokarów. Nie dość ze ja boli to pewnie ma uraz i choćbyś cuda na kiju podawała to ona jeść raczej nie polubi, może kiedyś jeśi zapomni. Te zabiegi są abosolutnie konieczne ?Może ona ma wiotkość kratni i problemy z przyjmowaniem pokarmu w ogóle ? Po co do zupy dolewasz mleka, skoro ono szkodzi ? Czy robiłaś eksperyment i nie dawałaś dziecku jeść w ogole, w sensie ze nie kierowałaś sie godzinami, pora dnia ale czekałaś na jej sygnał ? Jesli nie to spróbuj, w koncu będzie zmuszona coś jeść. STeraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie. George Bernard Shaw Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 15.08.11, 11:00 Na padaczkę zachorowała 2 miesiące temu po szczepieniu. I wtedy zapisałam ją do Poradni zaburzeń metabolizmu ale niestety pierwszy możliwy termin na który zapisałam to koniec października więc czekam. Wszystkie zabiegi są KONIECZNE bez nich się udusi. Córka choruje na chorobę podobną do mucowiscydozy. Pod opieką neurologa też jest. Chodzę tam gdzie mi każą, kazali do nefrologa więc poszłam, nie tak łatwo iść tam gdzie się chce bez skierowania. Córka nie ma żadnej wiotkości krtani. MELKO DODAWAŁAM JAK MOGŁAM- nie mogę od tygodnia! Do tej pory mleko było podstawą. Próbowałam nie dawać jej jeść w ogóle. 12 godz ja wytrzymałam i dałam sama bo nawet nie zawołała. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 22:32 guderianka, lepiej bym tego nie ujeła... Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 22:34 nie podejrzewaj tylko odpowiadaj na pytania- autorka watku nic nie pisze o wit d3 Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 20:10 > wapniowe i bez wit. D3 lub z bardzo mała ilością no faktycznie nic, o ja glupia! (wit d3 sprzyja wchlanianiu wapnia, czy ja glupia moze nie wiem, czy przy hiperkalcemii trzeba uwazac na wit d3, czy ja glupia sie mylę....?) Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 13:51 Ona ma dopiero 8 miesięcy prawie I absolutnie niczego mlecznego nie dam poza mlekiem, bo się po prostu boję. Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 13:50 Teraz daje tylko dwa posiłki mleczne 2x mm po 180- 210ml. Dwa razy obiad, deser, owoce I raz keik ryżowy na wodzie z owocami, ale jest taka histeria że będę musiała torchę mleka dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 14:08 U mojej córki zdiagnozowano hipercaliurie i hiperfofatemię gdy miala 3mce. Zalecono ostrą dietę dla mnie i dla niej- karmiłam piersią. Już w 3mc wprowadziłam jeden posiłek stały-kleik kukurydziany z owocami (miałam babcine galaretki utarte w makutrze). Nie dawaj kleiku ryżowego-ma więcej wapnia niż kukurydziany. Musiałam odstawić takie produkty jak:kasze,mięsa, ryby,banany,ryż,wątróbkę,orzechy,mak, produkty drożdżowe, wszystko z kakao,oczywiście wszelki nabiał, masło. Córka jadła zupki robione przeze mnie-różno warzywne-z ziemniakami, marchewką,pietruszką, w miarę jak dorastala dodawałam kalafior, brokuły, por., pomidory. Z owoców dawałam jabłka, z czasem gruszki. Ponieważ-to też efekt hipercalciurii- szybko wyrosly jej zeby dawalam czasem kanapki ale z pieczywa ciemnego, z pomidorem , dżemem, póxniej plasterkiem wędliny. Ważne przy hipercalciurii jest by dziecko dużo piło. Trzeba przepajac ile się da, żeby wypłukiwać wapń z organizmu. Gdy moja miala 8mcy, tak jak Twoja teraz, nie dalam rady dłużej karmić (wykonczyła mnie dieta a mala nienażarta gryzla brodawki, kapturki ochronne powodowaly kolki a te wielogodzinne ryki). Mlekiem sztucznym które ma najmniej ze wszystkich wapnia jest Nan1-i to podawalam jako posiłek nocny do ok 10 mca i jeden w ciągu dnia. Potem do 14mca podawalam tylko na noc. Potem odstawiłam całkiem. Oczywiście od 3mca życia co miesiąc robione byly badania badajace poziom wapnia i fosforu. Gospodarka wapniowo-fosforanowa ustatkowala się jak córka miała 2,5 roku, wtedy jadła juz wszystko. Teraz jest typowym nabiałowcem-uwielbia jogurty, sery, serki-wyniki wlaściwe Czy wiesz z jakiego powodu Twoje dziecko ma hipercalciurię ? Powinna miec zrobione badania tarczcy -t3,t4 i parathormon, badania moczu i usg nerek -czy nie ma złogow wapniowych w nerkach, badanie neurologiczne - czy córka ma zarśniete ciemiączka ? Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 14:31 Moja córka nie ma hipercalciurii, nic jej się w nerkach nie odkłada- na tą chwilę są takie informacje. We krwi miała tylko podwyższony poziom wapnia i fosfotaza. Najnowsze wyniki z wczoraj są takie: Krew: Fosfotaza alkaliczna 287 U/l Fosforany 1,89 mmol/l Wapń 2,49 mmol/l PTH 44,43 pg/ml Mocz: Wapń stężenie 0,57 mmol/l Kwas moczowy stężenie 16 mg/dl Magnez całkowity stężenie 0,97 mmol/l Kreatynina stężenie 0,08 g/l Ca= 2,28 mg/dl Kratynina 8 mg/dl Mg 2,36 mg/dl Wskaźniki krystalizacji Ca/kreat= 0,29 Mg/kreat=0,3 Mg/Ca= 1,04 UA/kreat= 2,0 I tu wszystko jest w normie (wg norm na wyniku) nawet wapń więc już nie wiem o co chodzi ale wolę trzymać dietę. USG nerek ok, ciemiączko też ok, nie zarośnięte ale od urodzenia małe. Te produkty które piszesz, że powinnam odstawić to mi mówią że mogę dawać: warzywa, owoce, mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 17:14 Podwyższony poziom wapnia to hipercalciuria właśnie Fosfataza chyba ? sprawdź-norma powinna byc u dzieci do 150 Wapń w górnej granicy normy- 2,6mmol Kwas moczowy norma to 2,5-8,0 mg/dl Kreatynina norma - (0,7-1,4 mg/dl) Owoce można -ale nie wszystkie Warzywa również- nie można buraków,szczawiu,strączków Mięso-bodajże cielęcina ma najmniej wapnia Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 14:32 A neurolog do czego tu? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 17:15 Jeśli zbyt szybko zarastają ciemiaczka istnieje ryzyko wzrostu cieśnienia śródczaszkowego-neurolog może po objawach stwierdzić czy dziecko prawidłowo sie rozwija, ma własciwe odruchy itp Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 19:41 Nie zarasta sie szybko, tu jest wszystko ok. A wyniki są wg norm są tu wszystkie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 20:45 To o co Ci chodzi skoro wszystko jest ok ? Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 13.08.11, 22:31 Mnie o nic, lekarze twierdzą że ma ciężką hiperkalcemię. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 11:17 Nie wiem czego oczekujesz w takim razie. Masz powyżej podane przykłady jak karmić takie dziecko. Podałaś wyniki-wg mnie niektóre normy nie są ok Lekarze uważają, ze dziecku coś jest A Ty uważasz , że nie. Nie rozumiem Co Cię skłoniło by robić te akurat badania ? Może zrób je w innym labie, ktory ma inne normy ? Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 12:42 Te badania były robione już 3 razy. Wyszło to przypadkiem podczas pobytu w szpitalu. Powtórzyłam badania po miesiącu okazało się ze faktycznie wapń jest ponad normę. Trafiłam do nefrologa zrobiłam znów badania i wg norm na wyniku są ok, nawet wapń. Mimo tego i tak będę trzymać jej dietę. We wtorek znów zrobię badanie w tym samym lab w którym wyszły źle i wtedy się okaże. Wyniki oceni nefrolog w środę. Tu na wyniku są podane normy i w żadnym wypadku nie przekracza tu niczego. W wolnej chwili je przytoczę to zobaczysz. I nie musisz takim tonem pisać. Nie pomagasz mi w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 13:03 Krew: Fosfotaza alkaliczna 287 U/l Norma <455 Fosforany 1,89 mmol/l norma 1,60-3,50 Wapń 2,49 mmol/l norma 2,10- 2,60 PTH 44,43 pg/ml norma 15-65 Mocz: (wszędzie strzałki w dół) Wapń stężenie 0,57 mmol/l norma 2,0- 5,0 Kwas moczowy stężenie 16 mg/dl (tu nie ma żadnych norm) Magnez całkowity stężenie 0,97 mmol/l norma 1,4- 5,9 Kreatynina stężenie 0,08 g/l norma 0,5- 2,5 Ca= 2,28 mg/dl Kratynina 8 mg/dl Mg 2,36 mg/dl Wskaźniki krystalizacji Ca/kreat= 0,29 Mg/kreat=0,3 Mg/Ca= 1,04 UA/kreat= 2,0 Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 15:48 Czyli z tego co rozumiem wyniki moczu nie są ok ? Wapń, magnez, kreatynina jest poniżej normy ? Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:14 Tutaj się nie wypowiem bo pojęcia nie mam, ale wydawałoby się że jak poniżej normy to lepiej niż ponad nią. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:23 Poniżej normy, czyli organizm wydala mniej niż powinien, czyli coś w organizmie zostaje-chociaż nie powinno. U mojej np. objawialo się to liszajami podobnymi do skazowych, ale często ten wapn i fosfor odkładają się w postaci zlogów (kamieni)w nerkach. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 15:46 Nie można pisać żadnym tonem. Słowo pisane ma to do siebie, że nie jest w stanie ukazac w odpowiedni sposób intencji osoby piszącej, a często przekaz jest w taki a nie inny sposób odbierany w wyniku jakichś tam emocji osoby czytającej. Jak to sie stało, że podczas pobytu w szpitalu zrobiono akurat te badania? Nie są to badania standardowe, nie robi sie ich zwyczajowo przy morfologii krwi. Czy moze być tak, że teraz te wyniki są lepsze bo zastosowałaś już jakąś dietę i się zmniejszły ?Czy za kazdym razem były robione na czczo ( to ważne i wpływa na wynik badań) Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:17 Nie wiem czemu to wykonali, w każdym razie leżała na neurologii bo choruje na padaczkę. Powiedziano mi że 2 godz to już prawie na czczo, ciężko iść na badanie z takim małym dzieckiem jak ona zaraz po przebudzeniu musi zjeść. Te lepsze wyniki wyszły jak nie dostała 2 porcji mleka dzień wcześniej, ale to było pierwsze odstawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:24 Rozumiem A jakie mleko dajesz ? Tak jak pisałam gdy ja porownywałam z pediatra mieszanki najmniej wapnia i fosforu miało Nan 1. Próbuj przepajać małą, wodą przegotowaną najlepiej, absolutnie nie dawaj wody mineralnej Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:33 Właśnie przeszłam z Bebika 2 i Bebilonu AR na NAN 1 Ona wody nie chce, pije chętnie tylko herbatkę malinową z dziką różą. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:46 Dobre i to Tylko nie rób herbatek na źródlanej, ma zbyt dużo skladników mineralnych I zamiast kleiku ryżowego- kukurydziany Swoją drogą ja myślę, że z nią wszystko jest w porządku. Nie ma objawów chorobowych, rozwija sie we właściwym tempie. Moja lekarka-bardzo mądra babka, gdy zaczęłam schizować przez wyniki malej powiedziała mi, że normy to sa normy, ogólne parametry, jednak każdy czlowiek jest inny i to, że czegoś ma mniej lub więcej niż w normie nie oznacza nic złego (w odniesieniu do stanu zdrowia, z którym nic sie nie dzieje), oznacza, że 'taka jest jego uroda", ze ten organizm tak funkcjonuje i już. Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 16:50 A z jakiego miasta jesteś? Jeśli faktycznie w tych nerkach coś się odkłada to co lekarz zalecić może, nefrolog? Czy ta dieta będzie musiała pozostać czy będę mogła znów dawać 4 mleczko, powiedzmy bez kaszek póki co, ale chociaż mleczko a nie męczyć ją 2x obiadami? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 17:03 Szczecin Jesli w nerkach coś się odkłada nefrolog może zlecić usg układu moczowego i nerek Nie znam Twojego dziecka, ale z mojego doświadczenia wynika, że dziecko karmione sztuczne, zwłaszcza jesli ma zęby powinno mieć wprowadzane posiłki stale w miarę swojego wzrostu. Nie jes zdrowo dawać tylko mleko, zwłaszcza że dziecko sie rozwija, jest coraz bardiej aktywne, rosną zeby-żuchwa i szczeka muszą pracować. Chyba dla dobra panny wziełabym ją na przetrzymanie , mleko dawała 2x dziennie-rano i wieczorem a w ciągu dnia dietetyczne posilki stałe np. drugi posilek w ciągu dnia kleik kukurydziany + owoce, obiad -zupka, II obiad-ziemniaczki z np.cielęcina (chyba ma najmniej wapnia_+warzywka, podwieczorek- może kisiel (możesz zrobic sama), , i na wieczór mleko. Spróbuj przez tydzień, dwa i zrób badania, sprawdź jak to działa Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 17:17 Z tym jedzeniem to jest u niej ciężko, ona nie za bardzo chce nowości, zębów jeszcze nie ma. Kiepsko na wadze przybiera, choruje na żadką chorobę genetyczną i od małego walczyła o życie i zdrowie spędzając kilka miesięcy w szpitalach. Dopiero od 2 miesięcy "staje na nogi" zdrowotnie to teraz to się przypałętało. Kisielu mojego nie chce budyniu też nie, coś ze słoika poglamie, posiłkami się nawet ze słoika dławi, ale cwana jest więc może udawać. Teraz daje: Rano mleko + kleik kuk. Obiadek Obiadek Deserek Kleik kuk + troszkę mleka dla smaku i owoc I "w nocy" mleko + kleik kuk. Mam nadzieję że nie spadnie mi na wadze bo i tak waży mało Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 18:02 To może te wyniki odbieające od normy to wynik jej chorób i przyjmowanych lekarstw. Dobrze, że lekarze są czujni tyle tylko, że Ty biedna się tym wszystkim stresujesz Może przez swoje przejścia, stres - dzieci bardzo wyczuwaja trudne sytuacje, szpitale, zabiegi itp, ma tez problemy z jedzeniem. Mam nadzieję, że wejdzie na "swoją"scieżke i w swoj rytm i jeszcze nie raz zachciankami jedzeniowymi Cie zaskoczy. A Ty dla pewości moze idź jeszcze z wynikami to innego lekarza, albo zrób w innym lab ? Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 23:00 W sprawie norm na wynikach badań - to nei są normy dla osób dorosłych? Jeśli chodzi o jedzenie to rozumiem Cię. Moje dziecko zawsze słabo jadło. Nie tak że nic, ale od zawsze słabo. Miał refluks więc moze jedzenie kojarzyło mu się z bólem po prostu. Nie wiem, z nowościami jest problem do tej pory. Przez pierwszy rok czasu pił wyłącznie jeden rodzaj herbatki. Przez kolejne pół roku - inną herbatę - wyłącznie to - nic innego. U nas trochę też to wynikało z niedokrwistości. Po ostatniej kuracji żelazem zaczął próbować nawet warzywa surowe - co było dla mnei nie lada wyczynem. Z mojego doświadczenia wynika, zeby nei nalegać tak bardzo na jedzenie. Podawać cały czas nowe smaki, ale nie przesadzaćz ilością. Piszesz, że twoja córka wypija 180 do 200 ml mleka z kleikiem. Dla mnie to jest bardzo dużo. Moje dziecko nigdy nie wypiło więcej niz 150. Kiedy miał 8 miesięcy odmówił przyjmowania mleka w ogóle. Robił kilka łyków i zaczynał płakać. Moja pediatra powiedziała, zeby nie martwić się wcale, bo mleko nie jest niezbędne i nic mu nie będzie jeśli tego mleka spożywać nie będzie. Ma skazę białkową i pewnie organizm jakoś to mlko odrzucał. Od tamtej pory mleka nie jadł i nic mu nie jest. Ma zęby, rośnie jest w samym środku normy na siatkach centylowych. BYłam spokojna, jeśli zjadł choć trochę z każdego posiłku. Spróbuj podawać słoiczki owocowe z pokruszonymi biszkoptami - mój uwiebiał. - Mały demon 14.01.2009 Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Dieta niskowapniowa 14.08.11, 23:30 A nie spadał Ci z wagi jak nie jadł mleka? Był taki fajny moment że nawet 190 słoika zjadała, ale już nie chce, ma odruch wymiotny po 100, nie wciskam więcej bo się boję że zwymiotuje i całe starania na nic. Ona to chętnie czekoladę by jadła, kiełbasę... daje jej wszystko do polizania. A na kotleta schabowego rzuca się jak pies na kiełbasę, no ale nie mogę jej dać. Denerwuje mnie to że będąc pod opieką kilku specjalistów każdy mnie wylicza z tego co je, jak je i ile i każdemu muszę się tłumaczyć, czuje ciągle ich oddech na plecach... Jeju jak spadnie z wagi a pediatra zapyta czemu to co powiem? Nas na wszystko chcą kłaść do szpitali, a ja mam dość szpitali, zanim córka skończyła 6 miesięcy leżałyśmy 7x w różnych szpitalach, w tym 4 miesiące za jednym razem. Gdyby to dziecko było zdrowe, odpuściłabym... ale mam na co dzień zbyt wiele walk o jej zdrowie żeby jeszcze coś innego się przyplątało... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a moze sojowe? 15.08.11, 15:27 moj mlody uwielbia mleko sojowe o smaku waniliowym. www.testberichte.de/imgs/p_imgs/Alpro+Soya+Calcium-115-115667.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: a moze sojowe? 15.08.11, 16:58 Soja zawiera 80-100mg wapnia w 100g to całkiem sporo (w nan1 gotowa porcja ma 20mg) Tutaj jeszcze link, może sie przyda w przygotowywaniu posiłków zdrowo.info.pl/warzywa.html Sprawdziłam też normy wapnia, które podajesz odczasudoczasu-są to normy dla dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: a moze sojowe? 15.08.11, 17:57 Oo właśnie o to miałam prosić. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś