tylkoty0 08.11.11, 18:22 ile wynosi prawidłowe ciśnienie? mojemu dziecku wyszło dziś w badaniu 300 (tak powiedziała męzowi p.Laryngolog) nie wiem co to oznacza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silje78 Re: ciśnienie w uszkach 08.11.11, 21:06 macie problem w kontakcie z laryngologiem? jego trzeba zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: ciśnienie w uszkach 08.11.11, 21:51 Mnie tez to dziwi. Co lekarz powiedzial Wam w rozpoznaniu tylko tyle, ze ,,dziecko ma w uchu cisnienie 300"?. A tak ogolnie, to rozumiem, ze chodzi o tympanogram? Tak? Czyli badanie cisnienia ucha srodkowego-tympanometria. Trudno tak okreslac przez neta nie widzac calego obrazu obrazu wyniku. Najprosciej tlumaczac, jesli linia jest plaska, to swiadczy o zbyt malym cisnieniu w uchu( malo podatnych chrastkach na ruch) . Wazne jest tez czy wieszcholek jest rowny z linia pionowa.Zbyt wysoki tez moze wskazywac na pewnego rodzaju anomalie... Odpowiedz Link Zgłoś
vjann Re: ciśnienie w uszkach 08.11.11, 21:35 swoja drogą czy ktoś wie co w ogóle oznacza ciśnienie w uszach? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: ja:) 08.11.11, 22:08 Mowiac prosto- jest to akusyka w naszych uszach. Dzwiek dstajacy sie do naszych uszu wywoluje drgania- i co za tym idzie- okreslone cisnienie w uchu. W ,, ruchu" tym jesli chodzi o ucho uczestnicza kosteczki sluchowe, ktore znajduja sie w uchu srodkoweym. Jesli sa one czyms ,uposledzone" tj. ruszaja sie tak, jak nie powinny, to automatycznie ruch ich odbiega od normy. Przykladowo jesli w uchu jest stan zapalny to takie kosteczki automattycznie maja mniejsze pole manerwu jesli chodzi o wspomniany ruch. Sa jakby ograniczone ruchowo, wtedy ruch ich jest mniejszy i automaycznie, wprost proporcjonalnie co, do ogranuiczonego rouchu cisnienie w uchu jest mniejsze. To powoduje, ze gorzej slyszymy. T Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: ja:) 08.11.11, 22:16 Moze tez zaistniec jakas anomalia w odwrotna strone tj. takie kosteczki sa ,,zbyt ruchliwe", a wiec nie chronia ucha przed wysokimi dzwiekami, i pozwalaja na ,,dochodzenie " zbyt wysokich cisnien. Ich stan okresla np. badanie Tytmpanometrii. Plaska swiadczy o ich zbyt malej ruchliwosci, zbyt wusoka krzywa o nadmiernym ,,poluzowaniu" tez patologii.. Prosciej sie tego nie da chyba wytlumaczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoty0 Re: ciśnienie w uszkach 11.11.11, 08:17 a czy to ciśnienie 300 może swiadczyc o płynie w uszach? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 tylkoty0 11.11.11, 22:33 Napisze Ci na privo, bo nie mam pojecia dlaczego za kazdym razem nie moge wyslac postu i uznawany jest jako Spam? Takze odbiez poczte. I daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś