kannama 03.02.12, 21:09 mój trzylatek (przedszkolny) ma około 15 krostek na plecach i jakieś 10 na brzuchu. Krostki jakby pęcherzyki malutkie, ale się nie drapie nic a nic. Gorączki nie ma. Czy to może być ospa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schere Re: ospa? 03.02.12, 21:34 Masz podstawy do obaw? czyli ospa w przedszkolu? Może to być ospa. Krostki wysypują się kilka dni. smaruj fioletem na wodzie, szybkie kąpiele w nadmanganianie potasu, naszykuj lekarstwo na gorączkę Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: ospa? 03.02.12, 22:13 Może to być ospa.Jutro się okaże. Ja smarowałam synów pudrem płynnym z anestezyną (działa przeciwświądowo).Nie gorączkowali wogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotab30 Re: ospa? 03.02.12, 23:53 Ja świeżo po ospie u mojego dwulatka oraz u 10 miesięcznej. W tej ilości krost o ktorej piszesz to już duzo na dzien dobry. Jeśli to wodne pecherzyki to raczej na pewno ospa. U moich zaczęło sie na brzuchu, a potem rozlazlo dalej. U starszego to bylo jakies 30 krost schodzących 4 tyg., a u mlodszej jakies 200 krost (nawet na wew. stronach dloni stop) schodzacych 1 tydzien. Gorączki nie mieli. Samarowalam fioletem spirytusowym "na dzien dobry", potem wodnym. Ponieważ ospa zastała nas na feriach we Włoszech, to wychodziliśmy z dziećmi mimo mrozu. Wszystko minęło ekspresowo i maja sie dobrze, ale miałam stresa czy nie "przeziębie" itp. Szybko o ospie zapomnisz Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: ospa? 04.02.12, 00:23 Bylismy na dyzurze i rzeczywiście ospa. Mam nadzieje, ze lekko przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: ospa? 04.02.12, 00:30 aby lekko przeszlo, ja czekam na rozwoj wypadkow, mlody po kontakcie z ospa niecale 3 tyg temu, dzis caly dzien goraczka i katar, lekarz nic nie wypatrzyl, wiec albo to jakas wirusowa infekcja albo poczatek ospy... pewnie jutro bedzie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś