Dodaj do ulubionych

Popuszczanie w majty

17.02.12, 21:35
Syn 2,3, odpieluchowany w dzień od ok 1,5 miesiąca. Od niecałych dwóch tygodni każde zawołane siku poprzedzone jest popuszczeniem w majtki. Już sama nie wiem, czy to taki mały regres czy jakiś problem z pęcherzem. Wygląda to tak jakby on wołał dopiero jak poczuje że siusia. Mówię mu że trochę za późno zawołał, itp, ale już sama nie wiem,może nic nie mówić tylko zmieniać te majtki? Siusia dość często, ale zawsze tak było i jednak z początku nie popuszczał, cały dzień potrafił bez wpadki minąć. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Popuszczanie w majty 17.02.12, 22:21
      Mam wrażenie, że dziecku może się coś takiego przydarzać kiedy ma "okres przejściowy" - coś sobie psychicznie układa, jakoś sobie porządkuje poznany ostatnio kawałek świata. Czasem tak jest, że aby był porządek, trzeba na początku zrobić bałagan smile Dziecko może być wtedy pobudzone, silnie zaabsorbowane właściwie samo nie wie czym - i nie pilnować się, zwyczajnie "nie mieć czasu" iść do wc. Przypominają mu o tym dopiero mokre gatki...
      • bbuziaczekk Re: Popuszczanie w majty 17.02.12, 22:29
        Daj mu spokoj. nauczy sie. Nie wymagaj cudow po tak krotkim czasie. Jak zacznie calkiem panowac nad parciem na pecherz to bedzie wytrzymywal. Moj tez tak robil na poczatku ze jak juz zaczal popuszczac to szybko mu sie przypominalo zeby leciec do nocnika czy na muszle i lecial. Nieraz zdazylo sie nei wytrzymac.
    • bbuziaczekk Re: Popuszczanie w majty 17.02.12, 22:30
      Mow mu ze musi wczesniej zawolac zanim popusci. Powiedz to raz i na spokojnie. Nie wolno ci na niego krzyknac za to ze popuscil. Powiedz grzecznie, zmien majtki i po sprawie. Woncu zacznie panowac na tym.
    • klubgogo Re: Popuszczanie w majty 18.02.12, 08:21
      Niektóre dzieci mają taki regres, częściej chłopcy, 3-4 miesiące po odpieluchowaniu. Sprawdziłabym mocz dla pewności.
    • iwetta-78 Re: Popuszczanie w majty 12.03.12, 21:55
      Wyciągam wątek bo problem z popuszczaniem wciąż trwa. Zrobiliśmy badanie moczu - ogólny ok, posiew jałowy. Lekarz mówi, żeby dać mu jeszcze trzy tygodnie, jak się nie poprawi to może trzeba by sprawę skonsultować z urologiem. Tylko co taki urolog może zdziałać?
      • joann_80 Re: Popuszczanie w majty 12.03.12, 23:38
        no własnie co?

Daj dziecku spokój , nauczy się wreszcie. Wiecznie w majtki popuszczać nie będzie. Mój też popuszcza i co? Wyluzuj.
        • donia-1987 Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 08:53
          Myśle, że to częste w krótkim czasie po odpieluchowaniu.Moj syn (2,5 roku) jakies 2,3 miech y pod zdjeciu pampersy tez popuszczal w majty notorycznie, co sikanie to swieze majtki trza bylo zakladac. Trwalo to kilka tygodni, przeszlo samosmile
          • tumigutek5 Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 09:18
            Mój ma dokładnie ten sam problem ... zaczął popuszczać po jakiś 6 m-cach od odpieluchowania , niestety moczu sprawdzić nie mogłam bo najpierw dokładnie o tym samym co u Ciebie myslałam (w zabawie się tak pochłania że nie ma czasu i nie myśli ileci w ostatniej sekundzie) jednak nasiliło się gdy miał ospę (każde majtki mokre i sikanie co chwile) podałam za zgodą lekarki furagin i po dwóch dniach jak reką odjął .
            Może się zapytaj czy możesz ( wystarczy małe przeziębienie pęcherza i maluch popuszcza) to nie zaszkodzi bo dzaiała przeciwzapalnie a naprawdę może pomóc .
            • dor.tom Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 13:13
              to akurat jest nieprawda. furagin nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 5 lat. co prawda, był i nadal jest nagminnie u nich stosowany (cena!!!!!) nawet w szpitALACH czasem podają, ale robią to na własne ryzyko-producent nie uwzględnia go dla dzieci. no i fakt, że nie zawsze alternatywa jest, ale mimo wszystko ja bym go dzieciakom nie polecała
              • dor.tom Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 13:14
                aha, i nie należy do leków przeciwzapalnych, tylko do bakteriobójczych chemioterapeutyków
        • lianis Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 10:25
          syn tez tak mial jakis czas po zdjeciu pieluchy, gdzies znalazlam informacje ze pomimo tego co nam sie wydaje, nasze dziecko nie jest jeszcze odpieluchowane, ono dopiero sie uczy ze ma wladze nad tym jak i co robi, ze takie popuszczanie kilku kropel przed sikaniem jest nauka wytrzymalosci pecherza, dziecko sprawdza ile mu sie tam zmiesci, sprawdza ktory sygnal dawany przez organizm swiadczy o tym ze juz teraz to trzeba isc i dlatego na poczatku po zdjeciu pieluchy nie zdarzaja sie posikiwania, bo dziecko wola jak tylko poczuje jakis sygnal swiadczacy o tym ze moze chciec mu sie sikac (stad tez czeste wolanie i nie sikanie), a z czasem dziecko uczy sie ze nie kazdy sygnal swiadczy o tym ze juz trzeba sikac, i w ten sposob posikujac majtki uczy sie rozpoznawac te sygnaly. U jednych dzieci ta nauka trwa dluzej u innych krocej. Moje dziecko odpieluchowane pol roku temu tez mialo taki etap, kupilam wtedy mase majtek, bo zuzywal ponad 10 dziennie i kazda mokra plamka na majtkach klasyfikowala je do zmiany (a ja bez slowa zmienialam) teraz potrafi juz ladnie kontrolowac swoj pecherz, nawet calkiem dlugo wytrzymuje, i popuszcza tylko kiedy ewidentnie sie zabawi. A ja zostalam z iloscia majtek nie mieszczaca sie w szufladzie wink
    • koala0405 Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 10:23
      Mój niespełna dwuletni syn zaczął odpieluchowanie w połowie stycznia. Na początku było dobrze. Niestety po ok. miesiącu po pierwszym przeziębieniu zaczął tak samo popuszczać w majty. Później znów starał się wołać przed zrobieniem siku ale znów zachorował /leczenie trwało 3 tygodnie/ i znów od paru dni popuszcza w majty ale widzę, że dzisiaj jakby mniej i wcześniej mi komunikuje, że chce na nocnik. Pytałam doświadczonej mamy trójki chłopców i oznajmiła mi, że to przez te choroby i powinno samo przejść. Jej najmłodszy syn odpieluchowany 7 m-cy temu też nieraz popuszcza. Myślę, że to na początku normalne, choć ja też się niecierpliwię. Ale mój synek z kupą zawsze zdąży do nocnika.
      • saszanasza Re: Popuszczanie w majty 13.03.12, 20:07
        moja córka też przechodziła etap popuszczania. stosunkowo wcześnie ją odpieluchowałam, przez jakiś czas było ok. po czym zaczęło się popuszczanie. trwało - ok. miesiąca (o ile nie dłużej), przeszło tak szybko jak się zaczęło...
        • cirro Re: Popuszczanie w majty 14.03.12, 22:28
          Na wszelkie wypadek zbadaj mocz. Chwal, że zawołał, nie mów , że za późno. W każdym razie nie nasilaj objawu. Mija szybko, jeśli nie reagujesz negatywnie.
    • marengo Re: Popuszczanie w majty 14.03.12, 22:36
      jesli wszystkie badania wychodza ok to nie masz sie czym martwic
      to jest normalne
      moze wciagnela go jakas zabawa
      dziecko ma rozne okresy
      to jest male dziecko i jeszcze przez co najmniej 2-3 lata wszystko sie jeszcze ma prawo zdarzyc
      dopiero po ukonczeniu 5 roku zycia standardowo wprowadza sie leczenie farmakologiczne, które tez poprzedzone jest badaniami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka