zuzia_31 05.03.12, 10:16 Czy Wasze dzieci też w wyrazach zamiast litery T wstawiają K? To minie?, czy do logopedy? Moja ma 2l i 3 m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgany Re: K zamiast T 05.03.12, 10:30 mój prawie trzylatek ma odwrotnie, zamiast k mówi t ale k też potrafi wymawiać, bo w wyrazie mleko robi to bezbłędnie Odpowiedz Link Zgłoś
ciepla.kawa Re: K zamiast T 05.03.12, 11:09 Ha ha a ja się zastanawiałam czy tylko moja 3,5 latka tak ma i zamiast Tuńczyk mówi Kuńczyk . Ale jakby co to ja nie panikuję. Odpowiedz Link Zgłoś
good.energy Re: K zamiast T 05.03.12, 11:12 mój zamiast kot mowi tok - luz. w ogole sie nie przejmuje ma 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: K zamiast T 05.03.12, 12:09 moja 2,5 roku również t zamiast k. Można umrzeć ze śmiechu kiedy woła "tuturytu" zamiast kukuryku...ewidentnie nie odróżnia tych głosek. Kiedy z tym do logopedy trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
gag-nes Re: K zamiast T 05.03.12, 13:01 Mój kilka liter sobie zamienia... Np. zamiast pić mówi tić, ale p umie wymówić, bo papa mówi już normalnie. Jedyne, co mnie trochę niepokoi to to, że nie wymawia l. Zamiast lala mówi jaja, a zamiast Olo mówi Oło. Był chyba taki wątek tutaj, że taka zamiana raczej sama nie minie Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 Re: K zamiast T 05.03.12, 15:53 moja tez mówi zamiast K litere T, "tuturytu" "tura" "tot" "tupa" " tototot" zamiast koko itp, ale zauwazylam,ze w wyrazach na K,gdzie wystepuję po K litera "i" mowi normalnie np Kicia. U nas jest również zamiana G na D np zamiast "guma" jest "duma" a czesto jest tak,ze jak dziecko zamienia K na T, to zamienia rownoczesnie G na D, wady te nazywaja sie kappacyzm i gammacyzm. Z kolei Gitara powie,nie zamieni na ditara. jeszcze do logopedy nie wybralysmy sie, moja ma 2lata i 8 mc Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: K zamiast T 05.03.12, 19:57 gag-nes napisała: > Mój kilka liter sobie zamienia... Np. zamiast pić mówi tić, ale p umie wymówić, > bo papa mówi już normalnie. Jedyne, co mnie trochę niepokoi to to, że nie wyma > wia l. Zamiast lala mówi jaja, a zamiast Olo mówi Oło. Był chyba taki wątek tut > aj, że taka zamiana raczej sama nie minie Mój tak ma z tą zamianą L na J w wielu (ale nie wszystkich wyrazach). Rozmawiałąm z logopedą bo mój Synek był pod kontrolą (oglnie ok, ale był urodzony na 2pkt Apgar i go wszyscy kontrolowali) i powiedziała, że do 3 lat może tak mówić spokojnie, nawet do 3,5 ale należy monitorować postęp no i mój czasami L wymówi, ale sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: K zamiast T 05.03.12, 19:50 A u nas 3 lata i zamiast "k" jest "t" Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: K zamiast T 05.03.12, 23:39 moj 3-latek tez zamienia T na K. Zamiast Tata - kaka (to najbardziej mnie bawi), tutaj - kukaj, tam-pam..... ogolnie sporo wyrazow przekreca szczegolnie tych nowych i dlugich. Ale np traktorek, tramwaj - powie prawie idealnie. Daje mu jeszcze pol roku Odpowiedz Link Zgłoś
pysia_35 Re: K zamiast T 06.03.12, 16:22 mój synek (2,4) też zamieniał k na t oraz w róznych okresach s na h, w na z i odwrotnie, np. wołał patrzac w niebo "wobacz ile zronów "( chodziło o ptaki które wszystkie nazywał wronami)m Mówił wata, ale nie powiedział woda tylko zloda. Od jakiegoś miesiąca mówi bardzo poprawnie porzednie literki, ale za to zamienia l na r wiec mamy np. w domu rustro ( lustro). Poprawiam go delikatnie i licze ze bez logopedy sie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bialasek75 Re: K zamiast T 07.03.12, 16:58 U nas do 3 roku nie było K ani G. Był tot i todut, toń i tat. Załapała jak się mówi K i G, i teraz na odwrót, jest kok i koguk, koń, i kak. No bo skąd ma wiedzieć, które t zamienić na k Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna-diablica Re: K zamiast T 07.03.12, 19:25 Kak (tak) ale tata to już normalnie wymawia Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: K zamiast T 07.03.12, 21:27 Mając około 3,5 roku dziecko powinno poprawnie wymawiać głoskę k, to że zamienia na t jest bardzo częste. Może też zamieniać g na d to ta sama artykulacja tylko głoski dźwięczne Pewnie same załapią i będzie ok jak nie to jest to prosta głoska i logopeda szybko to skoryguje na razie mają jeszcze sporo czasu na poprawną wymowę Odpowiedz Link Zgłoś
bobusie Re: K zamiast T 07.03.12, 22:19 ja myślę, że nie zaszkodzi skonsultować z logopedą - zaleci na pewno jakieś ćwiczenia, by nie utrwalać błędnej artykulacji. U mojego syna była zamiana k na t, g na d. Po wielu ćwiczeniach w końcu wywołane k,g! Polecam książeczkę do ćwiczeń logopedycznych pt. Kapki i wafki, cena ok. 11 zł, a dużo fajnych ćwiczeń w formie zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś