beatabieg
12.04.12, 20:58
Jestem mamą z prawie 10-letnim stażem. Mam dwóch synów Filipa lat 9 i Stasia lat 6. Starszy syn od 6 lat zmaga się z autyzmem. Od października tego ub. roku rozpoczęłam zaocznie studia na wydziale pedagogiki, specjalność psychopedagogika! Moim ulubionym przedmiotem jest psychologia, a z racji choroby starszego syna najbardziej lubię psychologię rozwojową, którą to wałkuję w tym semestrze bardzo uważnie. W związku z tym mam prośbę do rodziców małych dzieci wieku od 0-3. Na zaliczenie przedmiotu muszę przygotować prezentację na temat wczesnego dzieciństwa, czyli właśnie 0-3. Okres ten psychologia dzieli na okres niemowlęcy (1r. ż) i poniemowlęcy (2 i 3 r.ż.). Ze względu na opiekę nad starszym synem, mam niewielkie pole do popisu. Chciałabym zrobić tą pracę dobrze, jednak nie mam małe możliwości. Mieszkam na wsi, nie ma specjalnie małych dzieci, a wyjazd do żłobka, albo gdzieś na plac zabaw, gdzie mogłabym spotkać mamy z ich dziećmi jest właściwie niemożliwy. Dlatego zwracam się z ogromną prośbą do Rodziców dzieci w interesującym mnie wieku o pomoc, która miałaby polegać na zrobieniu swojemu dziecku kilku zdjęć, lub nagraniu kilku krótkich filmików, które przedstawiałby następujące umiejętności dziecka:
W ZAKRESIE POSTAWY CIAŁA
1. Dziecko ok. 2 mies: leżąc na brzuchu podnosi głowę i wsparte na rękach nieznacznie podnosi klatkę piersiową
2. Dziecko 4-5 m-c - leżąc na brzuchu długo podnosi głowę i na wyprostowanych rękach unosi klatkę piersiową.
3. dziecko 5-6 m-cy - posadzone lub podciągnięte - siedzi.
4. Dziecko 8-10 m-cy - stoi z podparciem
5. Dziecko 11 m-cy stoi bez oparcia.
W ZAKRESIE SPRAWNOŚCI LOKOMOCYJNYCH
1.Dziecko 3-4 m-ce - z pozycji na plecach obraca się na bok i brzuch
2. Dziecko 5-6 m-cy - przewraca się z brzucha na plecy; trzymane za rączki samo unosi się do pozycji siedzącej,
3. Dziecko 8 m-c - pełza do przodu, siada samodzielnie, bez trzymania i podpory,
4.Dziecko 9 m-c - raczkuje, wstaje samo jeśli ma się czego chwycić,
5. Dziecko 12 m-c- próbuje stawiać samodzielnie pierwsze kroki.
Gdyby komuś udało się nagrać jak dziecko gaworzy, wokalizuje, bawi się zabawkami, chwyta je, manipuluje, próbuje klaskach przy zabawach, pokazuje palcem - byłoby super!
Wiek poniemowlęcy:
1. Dziecko 15 m-cy - wchodzi po schodach na czworakach; chodzi samodzielnie, choć czasami się przewraca,
2. Dziecko 18 m-cy - ciągnie za sobą przedmioty na sznurku, wchodzi po schodach z pomocą dorosłego,
3. Dziecko 25-30 m-c - Schodzi po schodach bez trzymania się poręczy i stawia przy tym nogi na przemian; skacze, biega,
4.Dziecko 36 m-c - jeździ na trzykołowym rowerku, stoi na palcach,
W psychologi małego dziecka bardzo ważna jest dziecięca teoria umysły a wraz z nią rozwój zabawy symbolicznej. Jest to nic innego jak np. zabawa pokrywką i udawanie, że to kierownica, albo gdy dziewczynki bawią się w dom, gości i udają, że piją kawę, nalewają ją do filiżanek, idą z udawanym pieskiem na spacer, trzymają banana jak telefon i udają, że z kimś rozmawiają - filmik z takiej zabawy byłby największym szczęściem!
Wiem, że nie tak łatwo zdecydować się, żeby przekazać komuś zdjęcie albo filmik swojego dziecka, dlatego jeśli ktoś się zdecyduje, to na maila prześlę skany swoich dokumentów, legitymacji studenckiej i co tylko będzie trzeba. Projekt będzie w formie pokazu multimedialnego, pokazany i omówiony przeze mnie i moją koleżankę z grupy (Siostra Zakonna) na zajęciach 5 maja, w grupie mamy tylko 15 osób! Nigdzie wiecej nie będzie to prezentowane i udostępniane! Zainteresowanym mogę potem przesłać na maila!
Nie mam za bardzo jak się odwdzięczyć, jedynie z góry mogę podziękować za pomoc!
A tu jeszcze link do bloga o moim starszym synku Filipie: www.poznaj-autyzm-filipka.blogspot.com
Pozdrawiam i dziękuję
Beata Biegała