maminka21
13.10.12, 23:40
Dziewczyny, dopiero co starszy wyzdrowiał a teraz młodszy nie chce skończyć....
Zaczęło się ponad tydzień temu, chyba zaraził się od brata - ból gardła, katar, kaszel, po 3 dniach brania syropku było lepiej, więc zaczęłam razem z Nim odprowadzać starszego do szkoły ( 3 min od domu ) i jakby znowu kaszel się nasilił, jednego popołudnia był stan podgorączkowy. Przez 3 dni znowu lepiej ( ale nosek przytkany, nie chciał bardzo wydmuchiwać, pokasływanie ) i w piątek powtórnie jakby pogorszenie - tym razem z małego katarku zrobił się duży, gęsty, zalegający, ciężko go wydmuchać. Dziś syn wstał z gorączką i płaczem, nie chciał jeść , wezwaliśmy więc lekarza. Ten orzekł, że płuca, oskrzela czyste , gardło zaczerwienione, ten nieszczęsny gęsty katar i kataralne uszy. Przepisała bactrim , a jeśli nie pomoże ,to dała od razu receptę na antybiotyk. Kilka godzin po pierwszej dawce bactrimu mały zrobił wodnistą kupę- nie wiem czy to reakcja na lek ,czy choroba się rozwija. Do tego wieczorem znowu gorączka, apetyt słaby już od tygodnia, na kolacje wypił tylko mleko bo nic innego nie chciał. I zaraz po uśnięciu złapał Go kaszel i wszystko zwymiotował. Męczył się strasznie nim usnął. w końcu podałam Mu 2,5 clemastinum ,po płakał ze zmęczenia ,a kaszel i katar męczył. W dzień jest nie najgorzej z tym kaszlem, ale wieczorem i w nocy fatalnie - nie wiem czy to od gardła, czy od spływającego kataru. Co tu robić , boję się antybiotyku , ale opinie o bactrimie są też różne. Dawać Mu ten bactrim ( choć boję się , że biegunka to po tym ) czy lepiej od razu antybiotyk . Zaczęło się od starszego, potem mały zaczłą, w międzyczasie ja i mąż - wszyscy już ok, ale mały marnie.
Jak mam Mu pomóc , w dzień kaszel jest mokry ( dostej deflegmin ), wieczorem jakby coś próbowało się oderwać ...
Z nosa w dzień bardzo nie leci, ale w nocy zatkany cały, do tego niby te kataralne uszy..
Podpowiedźcie co robić , aby tak się nie męczył . Tak się zastanawiam, że chyba nie możliwe aby mały będąc codziennie w szkole u starszego na 2 min dosłownie łapał coś nowego.
Czy w ogóle jak utrzymuje się gorączka to bactrim zadziała. Jestem zielona w temacie, stąd może dziwne pytania.
Przepraszam, za błędy stylistyczne ale padam po poprzedniej niewyspanej nocy