23.10.12, 23:39
Witam moja córeczka ma niecałe 3 latka dziś przy wieczornym kąpaniu zauważyłam u niej na uszku kleszcza natychmiast ją ubrałam i pojechałam z nią na pogotowie tam jej go wyjeli ale nie dostała żadnego antybiotyku nic kazali tylko obserwować a mowiłam ,ze nie wiem od jak dlugo go tam ma bo myjąc ją odsloniłam kolczyk i w tedy go dopiero zauważylam czy mam powody do zmartwienia ? sad jutro się jeszcze wybieram na wszelki wypadek do jej lekarza pediatry ale do tego czasu bardzo się martwie i denerwuje sad
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Kleszcz 23.10.12, 23:42
      Naprawdę jechałaś z kleszczem na pogotowie?
      • free.groszek Re: Kleszcz 23.10.12, 23:52
        u córki wyciągnęłam kleszcza 2 tyg temu z pachwiny, był bardzo mały dopiero się wkręcił. obserwowałam tylko czy nic się nie dzieje.
    • aguti_1 Re: Kleszcz 23.10.12, 23:52
      Obserwuj to miejsce, jeśli za jakiś czas pojawi sie rumień (nie małe miejscowe zaczerwienienie, ale dużo wieksze, czesto wyglada jak pierscień), to moze to byc borelioza. Jeśli zachoruje wkrótce na coś podobnego do grypy, to tez bądź czujna, moze to być odkleszczowe zapalenie mózgu. W razie czegos niepokojącego jest forum Borelioza, na którym możesz sie dopytać, co robić, bo lekarze rodzinni nie leczą boreliozy właściwie. Ale żadnej paniki, tylko obserwuj i nie zamartwiaj się - w życiu ugryzło mnie juz z kilkadziesiat czy kilkaset kleszczy, i jak na razie na nic nie choruję, moje dzieci tez juz niestety złapały po kilka kleszczy i tez nic niepokajacego się nie zdażyło. Jeśli bardzo Cię to niepokoi, następnym razem takiego kleszcza przekaż do badania do Sanepidu, tam sprawdzą, czy jest czymś zakażony. To zresztą też nie przesądza o zakażeniu. Spokojnie, to prawda, że niektórzy mają takiego pecha, ze za pierwszym razem coś łapią, ale też rzesze ludzi na wsi, leśników itp. jakoś żyją mimo wszechobecnych kleszczy. Po prostu obserwuj, a w razie wątpliwości zajrzyj na to forum. Pozdrowienia smile
    • camel_3d to niestety rosyjska ruletka... 24.10.12, 14:48
      bo antybiotykow na borelioze nie ma... jak miala zlapac to juz ma.. jak nei. to nie. Poczytaj w sieci o objawach boreliozy... neistety czasme moze ona zostac w uspieniu kilka lat, a potem nagle sie pojawic.... Ogolnie to jest tak, ze ma sie,w miejscu ugryzienia, po jakims czasie taka czerwona obwodke... ale jak mowie..niestety moze i bez obwodki cos sie po kilku latach urodzic...

Takze po prostu jakos musisz przezyc tego kleszcza......

• wilhelminaslimak Re: to niestety rosyjska ruletka... 24.10.12, 15:09
        > bo antybiotykow na borelioze nie ma...
        Jakieś zbdury opowiadasz, boreliozę leczy się właśnie antybiotykami.

Obserwuj dziecię. Jaki był kleszcz? Upity, czy malutki. Jak malutki, to pewnie siedzi niedługo. Warto na przyszłość nie wyrzucać takiego kleszcza tylko wysłać do zbadania (poszukaj w sieci, są adresy gdzie można zbadać kleszcza za darmo).
        Jak wyjdzie rumień, to na 100% borelioza.
        Warto też przez 2 tygodnie obserwować dziecię, jak będzie nawet lekko przeziębione, to może być początek boreliozy (ale oczywiscie nie musi, bo teraz to pewnie większosć dzieci jest przeziębiona).
        Jak już bardzo się asekurujesz to możesz też po miesiącu zrobić test WesternBlot i sprawdzić wynik (wprawdzie on nie daje na 100% pewności...).
        Mój syn tez miał kleszcza z 2 miesiące temu. W tej chwli skarży się na bóle nóg, rąk, więc ja prewencyjnie mu zrobię test z krwi (chociaż mam nadzieję, że to bóle wzrostowe).
        Generalnie borelioza to choroba, którą lekceważą ci, którzy jej nie mieli, a boją się jej ci, którzy mieli z nią styczność.
      • lexie007 Re: to niestety rosyjska ruletka... 24.10.12, 15:39
        camel_3d:
        bo antybiotykow na borelioze nie ma>>>>>. to raczej ty sobie poczytaj o objawach i leczeniu boreliozy!!!!!

... jak miala zlapac to juz ma.. jak nei. to nie. Poczytaj w sieci o objawach boreliozy... neistety czasme moze ona zostac w uspieniu kilka lat, a potem nagle sie pojawic.... Ogolnie to jest tak, ze ma sie,w miejscu ugryzienia, po jakims czasie taka czerwona obwodke... ale jak mowie..niestety moze i bez obwodki cos sie po kilku latach urodzic...

Takze po prostu jakos musisz przezyc tego kleszcza......

ale doradzilsmilesmilesmile hehe..... rece opadaja
      • annubis74 Re: to niestety rosyjska ruletka... 24.10.12, 19:06
        Camel co ty opowiadasz. oczywiście ze boreliozę leczy sie przez podanie antybiotyków i to im szybciej są podane tym lepiej (co nie znaczy tuz po ugryzieniu). Chodzi o to, ze nie podaje się antybiotyków profilaktycznie
    • thea19 Re: Kleszcz 24.10.12, 15:10
      jak wyciagasz kleszcza z ciala to nie wyrzucasz go tyko dajesz do badania. wtedy masz jasnosc czy byl posiadaczem malo przyjemnych chorob i czy trzeba leczyc dziecko/siebie. nie trzeba tez aplikowac profilaktycznie antybiotykow bo niektorzy lekarze zalecaja.
      • aaliyah76 Re: Kleszcz 24.10.12, 15:17
        nie wiem co dziwnego w tym ze ktos pojechał na pogotowie wyjąć kleszcza, jak wbił sie mojej córce to tez pojechałam z nia do pediatry, w życiu nie miałam kleszcza i nie potrafiłabym go sama dobrze usunąć a bardzo wazne jest zeby go usunąć w całości.
        Autorko nie panikuj, obserwuj czy miejsce gdzie był kleszcze nie robi sie czerwone, gdyby za pare tygodni córka zaczeła chorowac cos na rodzaj grypy, czy miała wysypki w różnych miejscach ciała to zbadaj ja koniecznie na borelioze.
    • gato.domestico Re: Kleszcz 24.10.12, 17:51
      niedawno mielismy ten sam problem...z tym ze tydzien po wkreceniu sie (siedzial tam max 3 godzi i tez zauwazylam w kapieli) zaczela sie goraczka , brak apetytu etc...wiec wpadlismy w panike i w niedziele do lekarza..poogladal ,,,rumienia nie bylo i stwierdzil ze w swojej "karierze" jeszcze rumienia tak naprawde nie wiedzial wiec to dosc zadkie smile
      Okazalo sie ze gadlo czerwone i po 2 dniach - angina wiec odetchnelismy ;0
      gdzies czytalam/slyszalam ze kleszcz wyjety do 48h , niektore zrodla ponoc podaja ze i do 72h nie zarazi czlowieka
      • bbuziaczekk camel 24.10.12, 18:01
        To ty poczytaj o kleszczach bo po kleszczu zazwyczaj daje sie antybiotyk jesli jest miejsce czerwone i sa podejrzenia ze moze byc borelioza.
        Moja mama miala kilka razy kleszcza i za kazdym razem od razu ma miejsce czerwone i za kazdym razem dostaje antybiotyk. Mnostwo ludzi ktorych znam dostaja antybiotyk po ukaszeniu przez kleszcza ale tylko wtedy kiedy jest juz czerwone. Jesli nie ma kaza obserwowac,
    • annubis74 Re: Kleszcz 24.10.12, 18:32
      obserwuj czy nie ma rumienia, ewentualnie objawów grypopodobnych w przeciągu 2 tygodni (chociaż jak się zdarzą moga swiadczyć o infekcji sezonowej a nie boreliozie). Dla pewności możesz zrobić przeciwciała boreliozy po ok. 2 miesiacach. Profilaktycznie nie podaje się antybiotyku na boreliozę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka