Dodaj do ulubionych

Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsze

27.02.13, 13:47
www.edziecko.pl/edziecko/1,105020,13469679,Dziecinstwo_na_wsi_czy_w_miescie___ktora_opcja_lepsza_.html
Ja mieszkłam w małym mieście 22tyś i uważam, że to najlepsze co mogło mnie spotać. Luz, wszędzie blisko, rodzice się i mnie nie martwili, że gdzieś się nie błąkam.
Fakt faktem, że może nie chodziłam na 3 języki, na taniec itd. ale zyskałam coś czego nie da się zyskać mieszkając w dużym mieście. Trochę współczuje mojemu dziecku, że musi dorastać w dużym mieście.
Obserwuj wątek
    • anusia_magda Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 14:06
      Nasze miasteczko ma trochę ponizej 20 tyś. Dla mnie w dzieciństwie wcale nie było takie małe (inna perspektywa) i było mi dobrze. Było kino, szkoła muzyczna, szkoła podst. pod nosem ( miałam 2-3 min. do szkoły), inne podwróko na tym samym osiedlu to już inna bajka. Niczego mi właściwie nie brakowało. Teraz patrząc z pozycji rodzica brakuje mi dobrej opieki zdrowotne,j choć tu o wiele łatwiej dostać sie do lekarza pierwszego kontaktu niż np. we Wrocławiu, ale brakuje tu specjalistów, do tego zlikwidowali kiedyś kino sad, no i faktycznie nie ma zbyt wielu ofert jeśli chodzi o zajęcia dodatkowe. Ale jest zdecydowanie spokojniej, mały ruch, wszędzie blisko. A gdzie byłoby lepiej? Sama nie wiem , bo czasem mam ochotę stąd uciec a czasem nie smile.
    • mae24 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 14:22
      Dorastalam w miescie (200tys) a teraz mieszkam w wiekszym miescie (800tys). Miasto nigdy nie wydawalo mi sie za duze. To prawda, ze jako dziecko mialam wiecej swobody, niz bym sie teraz odwazyla dac mojej corce, ale to raczej nie jest tylko kwestia duze-male miasto.

Nie wyobrazam sobie przeprowadzki na wies. Oboje z mezem pracujemy w miescie a dlugie dojazdy to taka strata cennego czasu, ktory wolimy spedzic w domu.
      Przyznam sie szczerze, ze nie bylam w kinie, od kidy urodzila sie moja coreczka, ale pewnie juz za rok wybierzemy sie tam razem, no i koniecznie musze dla niej znalezc jakies zajecia muzyczne, bo uwielbia muzyke. Z tym na pewno bedzie latwiej w miescie.

Lekarze, o tym nawet nie pomyslalam, ale to prawda, w duzmy miescie znajdziesz specjaliste od wszystkiego, w malym jest z tym troche gorzej.
    • zona_mi Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 14:23
      > zyskałam coś czego nie da się zyskać mieszkając w dużym mieście.

Czyli co?

Mieszkam w dużym mieście i bardzo sobie to cenię, szczególnie ze względu na bliskość - do szkoły, do lekarza - to w kontekście posiadania dzieci.
      Już jako pierwszaki chodzili sami do szkoły, potem także na zajęcia dodatkowe organizowane w szkole.
      W zasadzie pozaszkolne mają jedynie basen i harcerstwo.

Miło mi będzie mieszkać na wsi, ale tymczasem wolę ją na urlopie, może kiedyś - u dzieci wink - na razie cenię sobie wygodę miasta.
    • camel_3d a jakie to ma znaczenie.... 27.02.13, 14:33
      mozna mieszkac w duzym miescie i zostac glabem,
      mozna mieszkac na wsi i zostac swietnym naukowcem.

Fakt, ze w miescie jest wiecej mozliwosci typu jezyki, kursy, kina, spotkania, atrakcje..ale na wsi jest natura, spokoj...

Najwaznejsze jest to co soba reprezentuja rodzice i do czego potrafia zmotywowac dziecko.

W RPA spotkalem tydzien temu dziewczyne, ktora pracuje w TV, urodzila sie slumsach, mieszkala z rodzicami w domku 3x3 m, do szkoly wstawala o 4.30 zeby na 7 zdarzyc, wracala o 17. Skonczyla studia na wydziala prawa. Takze, jak sie chce to mozna.
      • camel_3d aha.. 27.02.13, 14:38
        urodzilem sie w miescie 80 tys. dziecinstwo spedzilem na lazeniu po drzewach, bieganiu po parku, zabawie w chowanego w grotach, ktor juz niestety sa zamkniete i dostepne tylko za oplatasmile, wojnie na kamienie z cyganami, rzucaniu jablkami itd...

a i tak skonczylem 2 kierunki studiow, w P, stypendium w UK...i jeszcze innych sporo rzeczy... to kwestia tego jaki ma sie charakter, rodzine i otoczenie.

• zjawa1 Re: aha.. 27.02.13, 20:41
          Ja urodzilam sie w miescie powyzej 300 tys i tez skakalam po drzewach, biegalam po parku i lasach, ktore sa nadal jakies 200 metrow od mojego mieszkaniasmile
          A mieszkam w dzielnicy, ktora liczy sobie przeszlo 31 000 mieszkancowsmile
    • camel_3d tys. a nie tyś. ! 27.02.13, 14:34
      przeciez to tysiąc, a nie tyśąc
    • betty842 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 17:45
      Wszystko zależy jak duża jest wieś lub w jakiej częsci wsi sie mieszka.....Ja od urodzenia mieszkam na wsi (2 tys.mieszkańców). Dom rodzinny jest na obrzeżach wsi i nie miałam w pobliżu koleżanek.To był jedyny mankament życia na wsi. Ale teraz mieszkam na "osiedlu domków jednorodzinnych" (w tej samej wsi) i jestem bardzo zadolona widząc,że jest tutaj dużo dzieci i mój syn ma sie z kim bawić. W sumie to wg mnie nie można jednoznacznie powiedzieć gdzie dziecku bedzie lepiej na wsi czy w mieście bo to zależy od wielu czynników a nie tylko od samego miejsca zamieszkania.Chociaż napewno nie chciałabym żeby moje dziecko dorastało w dziurze zabitej dechami gdzie najblższy sąsiad mieszka kilometr dalej.O nie,nie,nie! Moze sie nie znam ale dla mnie jedynym plusem mieszkania w mieście (jeśli chodzi o dzieciństwo) jest duża ilość dzieci. Dziecko wychodzi na podwórko,na plac zabaw a tam pełno innych dzieci z którymi może sie bawić. Tyle,że chyba nie pozwoliłabym dziecku samemu być na tym placu zabaw.... No i mieszkanie w bloku....hmmm....to nie dla mnie.Wiadomo dziecko szybko by przywykło ale akurat napewno mieszkanie w domu ma wiecej plusów niż w bloku. Ogolnie ja jestem zadowolna ze mieszkam gdzie mieszkam,moje dzieci chyba też są zadowolone.Ale jakbym musiała sie przeprowadzić i zdecydować czy chcę mieszkać w DOMU (blok nie wchodzi w grę) w mieście/pod miastem czy na wsi (takiej jak moja) to chyyyyba zdecydowałabym sie na miasto...No może nie koniecznie na miasto ale napewno wolałbym jakąś wiekszą miejscować niż dziure zabitą dechami.Ale napewno dom a nie blok.
    • budzik11 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 18:34
      Dyskusja ma taki sam sen jak ta o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą lub kawy nad herbatą.
      • zjawa1 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 20:35
        Nigdy nie mieszkalam na Wsi, wiec nie mam osobistego pojecia jak faktycznie sie tam mieszka.
        Mam za to bardzo duzo znajomych, ktorzy pochodza ze Wsi. Na podstawie tego co mowili i gdzie w koncu zostali moge wysnuc taki wniosek, ze chyba lepiej jednak w miastach.
        Trzeba tez miec na uwadze fakt, ze Polska Wies rozni sie bardzo od Wsi np. Austriackiej.
        Przypuszczam, ze gdyby u nas w Polsce bylo tak, jak na tamtych wsiach, znacznie mniej ludzi wyprowadzaloby sie do miast.
        Nie wiem jakim cudem na Wsi mozna zostac naukowcem skoro nie ma odpowiednich warunkow, a wiec np. uczelni wyzszych. Wlasnie dlatego glownie ludzie ze Wsi przyjezdzaja do miast.
        A jesli chodzi o pozostale aspekty, to uwielbiam sielski klimat. Jednak tylko na wypoczynek, bowiem nie wyobrazam sobie zamieszkania na stale na Wsi.
        • camel_3d Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 20:49
          Ja tez nie wiem, ale kolega jest informatykiem, a urodzil sie na wsi smile))
          • zjawa1 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 21:43
            camel_3d napisał:

> Ja tez nie wiem, ale kolega jest informatykiem, a urodzil sie na wsi smile))
            To argument za Wsia czy Miastem?
            Mnie sie wydaje, ze raczej na plus miasta, bo na Wsi informatyki nie studiowalbysmile
            • camel_3d Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 27.02.13, 21:49
              To argumen za tym, ze to nie ma znaczenia.

Mozna sie urodzic na ws, chodzic tam do podstawowki, a ptem i tak skonczyc informatyke i miec dobra robote...i mieszkac ciagle na wsi smile)) tylko blisko miasta smile)
              • zjawa1 Camel:) 27.02.13, 21:58
                Chyba nie zwrociles uwagi na to, jak postawione zostalo pytanie.
                Otoz pytanie nie bzmialo:,, Gdzie lepiej sie urodzic?", tylko co jest lepsze: mieszkanie na wsi czy w miescie.
                Twoj kolega mieszkajac ,,na wieki wiekow amen" caly czas na wsi, nigdy nie skonczylby studiow i nie zostal informatykiem.
                Musial przyjechac do miasta, gdzie mial uniwerystet/politechnike skonczyc wspomniane studia i jak sadze, na wies juz nie wrocilsmile Wiec zostal w miescie, jednym slowem wybral Miasto. Wiec analogiczne to miasto wg. jego oceny mialo wiecej plusow niz Wies.
                • zjawa1 Re: Camel:) 27.02.13, 22:05
                  I jeszcze jedno, to ze nie ma znaczenia gdzie sie dzis w Polsce urodzisz-a wiec czy na Wsi czy Miscie- to nie jest odkrycie zadne! I sorry, ani temat do dyskusjismile
                  Nie mamy juz od dawna systemu feudalnegosmile_
                  Pytanie, dosadnie brzmi, gdzie jest lepiej: na Wsi czy w Miescie?"
                  Odpowiedz, napewno w miescie, bo na Wsi-zwlaszcza polskiej- jest harowa praktycznie 24 godziny na dobe, jesli masz swoje gospodarstwo i musisz je oporzadzic.
                  • betty842 Re: Camel:) 28.02.13, 13:01
                    Zjawa,ale akurat argument ze studiami w mieście jest bez sensu...Ja mieszkam na wsi i cały tabum moich znajomnych skończyło studia w mieście a nadal mieszka na wsi.Żeby skończyc studia nie trzeba mieszkać w mieście. Fakt jeśli już ktoś mieszka w mieście i uczelnie ma pod nosem to ma łatwiej ALE znam też kilka osób które mając uczelnię pod nosem wybrały uczelnie w innym mieście lub na drugim końcu Polski wiec i tak dojeżdżali. No ale fakt faktem to nie jest odpowiedni temat do dyskusji....Tak jak już ktoś zauważył to jakby dyskutować czy smaczniejsza jest kawa czy herbata....
                    • betty842 Ps 28.02.13, 13:16
                      Ja sama nie wiem gdzie jest lepsze dzieciństwo czy w mieście czy na wsi-wszystko ma swoje plusy i minusy. Ty mi napiszesz,że w mieście wyjdziesz na plac zabaw i jest tam pełno innych dziecki z którymi twoje dziecko może sie bawić,ja z koleji napiszę,że na wsi moje dziecko ma swieże i czyste powietrze,itd itp Napewno łatwiej żyje sie w mieście ale czy lepiej? To już jest sprawa indywidualna. Aha-wieś nie zawsze wiąże się cieżką harówą na polu. W mojej wsi gospodarstw jest już niewiele (kiedyś było wiecej ale zyczajnie gospodarka przestała sie opłacać) a rolnicy aż tak harować nie musza bo teraz połowe rzeczy robią za nich maszyny.Tak wiec wszystko ma swoje plusy i minusy.
    • aleksandra1357 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 28.02.13, 13:46
      W zimie miasto, w lecie wieś smile
    • wro-tka Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 28.02.13, 14:26
      urodziłam się w wielkim mieście, mieszkam w wielkim mieście i co z tego?
      no rozrywki mam, nie powiem i to ułatwia życie. ale na co dzień czuję się jak we wsi. bo tam spędzam czas, mam rodzinę, tereny zielone, sklepy, przyjaciół. a jak już jedziemy do centrum to nawet moje dziecko mówi - że do miasta się wybieramy wink

całe wielkie miasto mnie nie interesuje, nie patrzę, nie bywam... mam swój zakątek w wielkim mieście i jest mi dobrze i się nad tym nie zastanawiam nawet wink
    • klubgogo Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 28.02.13, 18:20
      Ja mieszkałam w małym mieście i prawdę mówiąc, nie wiem, jak tam przeżyłam. Teraz mieszkam w bardzo dużym mieście i jestem w pełni zadowolona. Wszystko mam na tacy, opiekę medyczną, rozrywki, kulturę, oświatę, wszystko pięknie skomunikowane.
    • olga727 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 28.02.13, 19:29
      olgaaa1 napisała:

> www.edziecko.pl/edziecko/1,105020,13469679,Dziecinstwo_na_wsi_czy_w_miescie___ktora_opcja_lepsza_.html
      > Ja mieszkłam w małym mieście 22tyś i uważam, że to najlepsze co mogło mnie spot
      > ać. Luz, wszędzie blisko, rodzice się i mnie nie martwili, że gdzieś się nie bł
      > ąkam.
      > Fakt faktem, że może nie chodziłam na 3 języki, na taniec itd. ale zyskałam coś
      > czego nie da się zyskać mieszkając w dużym mieście. Trochę współczuje mojemu d
      > ziecku, że musi dorastać w dużym mieście.

To pytanie jest tendencyjnewink i nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi ! wink
    • marika012 Re: Wieś czy Miasto, co Waszym zdaniem jest lepsz 28.02.13, 20:01
      Urodziłam się w mieście 60tyś, mieszkałam w bloku. Studiowałam w Warszawie. Nie mogłabym tam mieszkać. Huk, smród spalin. Zawsze po wakacjach przez pierwszy tydzień byłam chora przez Warszawę. Ból głowy, mdłości. Po ślubie wyprowadziłam się do miasta 20 tyś. Jest pięknie. Domek z ogródkiem, do pracy 5 minut samochodem nawet jak jest korek (he he mamy korki przed ósmą i potem o 14 i 15). Wszędzie blisko, szkoły, przedszkola, przychodnie, biblioteka, ogródek jordanowski, dom kultury. W zajęciach dodatkowych można przebierać i są za darmo na ogródku i w DK (plastyka, ceramika, warsztat teatralny, gitara, tenis(płatny), szachy, balet, różniaste tańce i sekcje sportowe, angielski śpiewająco). Mamy fajny basen, 2 orliki, lodowisko sztuczne, korty tenisowe, stadninę, szkoły językowe, kina chwilowo nie ma ale jest już w budowie nowy ośrodek kulturalny i będzie. Mamy szkołę muzyczną. Nie sposób wszystkiego wymienić. Nie przeprowadziłabym się do większego miasta to nie dla mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka