bbuziaczekk 05.01.14, 12:27 Jak w tytule.... Jaka dawka Stodalu dla 3 letniego dziecka wazacego jakies 15-15,5 kg ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 05.01.14, 13:35 Możesz dać cała butelkę na raz, i tak nie zadziała, to woda z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 05.01.14, 16:26 Ja nie pytam czy dziala czy nie tylko jaka dawka dla 3 letniego dziecka. Jesli nie wiesz - nie pisz. A jesli juz odpowiadajac na twoj post to na mnie dziala. Ja zawsze lecze sie Stodalem lub prawoslazowym. Na moje starsze dziecko tez dziala. Na ciebie i twoje dzieci nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatin Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 05.01.14, 18:35 pol butelki? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 05.01.14, 19:30 Patrz! A ja myslalam ze 1 kropelka i bedzie za duzo Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 08.01.14, 17:35 Nie słuchaj tych, co mówią, że nie zadziała. Idea homeopatii jest taka, że im wieksze rozcienczenie, czyli im mniejsaa ilosc substancji aktywnej, tym mocniejsze działanie. Logicznie rozumując Stodal najsilniej zadzała, kiedy go nie podasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 08.01.14, 18:54 Ha ha dobre! Ja sie kiedys niezle wkurzylam, jak poprosilam w aptece o cos na kaszel i w domu zorientowalam sie, ze to homeopatyczna woda z cukrem! Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 09.01.14, 16:59 antybiotyk be, homeopatia be wiec czym leczyc dzieci do znachorki prowadzic Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 09.01.14, 20:03 aniaurszula napisała: > antybiotyk be, homeopatia be wiec czym leczyc dzieci do znachorki prowadzic Jednak JEST coś między antybiotykiem a homeoszustwem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 09.01.14, 21:21 nie zaglebialam sie z jakiej grupy jest stodal, pierwszy raz mialam z nim stycznosc w ciazy, mialam potworny suchy kaszel byl 7mc. poszlam do apteki i powiezialam ze chce cos skutecznego na kaszel inaczej urodze, po tygodniu silnego duszacego suchego kaszlu mialam dosc. dostalam stodal i cud pomogl. zreszta pomaga do dzis i nie tylko mi ale i dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 08:54 aniaurszula napisała: > nie zaglebialam sie z jakiej grupy jest stodal, pierwszy raz mialam z nim stycz > nosc w ciazy, Skrajna głupota brać w ciąży lek, o którym nic się nie wie, nawet tak podstawowej informacji, jak "z jakiej jest grupy"; łykać jak czapla coś, co pani w aptece poleciła i się tym nie zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 10:36 akurat do tej pani aptekarki mam 100% zaufanie, od kilku lat tylko w tej aptece kupuje leki, w razie watpliwosci dokladnie mi robi wyklad. ale coz lepiej wg mam forumowych udusic sie kaszlem niz wypic lek Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 17:16 budzik11 napisała: > aniaurszula napisała: > > > nie zaglebialam sie z jakiej grupy jest stodal, pierwszy raz mialam z nim > stycz > > nosc w ciazy, > > Skrajna głupota brać w ciąży lek, o którym nic się nie wie, nawet tak podstawow > ej informacji, jak "z jakiej jest grupy"; łykać jak czapla coś, co pani w aptec > e poleciła i się tym nie zainteresować. Akurat Stodal w ciazy jest syropem 100% dozwolonym. To chyba wiekszosc mam wie ktora miala kaszel w ciazy :p Ja w oby ciazach sie nim leczylam z polecenia ginekologa i rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 09:31 stodal to jedyny syrop który stosuję u siebie w przypadku kaszlu, leczy mi infekcje gardłą i krtani przebiegajace z kaszlem. Rzadko go stosuję ale jak to robie zawsze działa ja akurat wierzę że homeopatia działa. Odpowiedz Link Zgłoś
jablkojablko Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 18:23 aniaurszula napisała: > nie zaglebialam sie z jakiej grupy jest stodal, pierwszy raz mialam z nim stycz > nosc w ciazy, mialam potworny suchy kaszel byl 7mc. poszlam do apteki i powiezi > alam ze chce cos skutecznego na kaszel inaczej urodze, po tygodniu silnego dusz > acego suchego kaszlu mialam dosc. dostalam stodal i cud pomogl. zreszta pomaga > do dzis i nie tylko mi ale i dzieciom Sinecod jest dobry na kaszel zarówno suchy jak i mokry. Mojemu 3 latkowi Sinecod dawałam zgodnie z przepisem lekarza 25 kropli 3 razy dziennie, po dwóch dawkach kaszel był mokry i podaje ACC dla dzieci najpierw 2,5 ml a pożniej 5 ml dwa razy dziennie. Ale mój 3 latek waży 20 kg i ma 106 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 21:57 ACC nie podam dziecku, mam na nieuczulenie wiec nie bede ryzykowac. kropli corka nie wypije podobnie jak inne niezbyt smaczne syropy dla dzieci. stodal dziala wiec jesli jest taka koniecznosc podaje go, przy kaszlu wygladajacym na wilgotny podaje syrop prawoslazowy Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 21:58 moja 3 latka tez do malych nie nalezy waga ok 30 kg (jestem tym przerazona)wzrost ok 110 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 10:13 to rzeczywiscie dużo. Moja 5latka ma 110cm (w normie, choć niezbyt wysoka w swojej grupie wiekowej) a waży jakieś 22 kg. 30kg to dużo. Co mówi lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
jablkojablko Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 10:17 aniaurszula napisała: > moja 3 latka tez do malych nie nalezy waga ok 30 kg (jestem tym przerazona)wzro > st ok 110 cm. My jesteśmy wysocy więc syn również idzie w nasze ślady. Pediatra mówi,ze miescimy sie w normie Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 11:10 u nas wzrost tez genetyczny starsza lat 9 wzrost ok 148. w rodzinie kobiety ok 170-180 mezczyzni to srednia 190cm. wage tez mamy spora ale wiekszosc nie jest otylymi ludzmi. lekarz mowi zeby uwazac co mala je, do endokrynologa jestesmy zapisani. mnie martwi waga. corka ma pewne uszkozenia mozgu i boje sie ze to moze miec wplyw na jej wage i wzrost Odpowiedz Link Zgłoś
jablkojablko Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 10:15 aniaurszula napisała: > ACC nie podam dziecku, mam na nieuczulenie wiec nie bede ryzykowac. kropli cork > a nie wypije podobnie jak inne niezbyt smaczne syropy dla dzieci. stodal dziala > wiec jesli jest taka koniecznosc podaje go, przy kaszlu wygladajacym na wilgot > ny podaje syrop prawoslazowy Ja krople podaje nie na łyżeczce, odmierzam i podaje każdy syrop w strzykawce. Więc jakoś pije chociaż się krzywi. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 10:12 sinecod to jest lek hamujący kaszel, nie odważyłabym się go podawać na własną rękę tym bardziej że zwalcza objaw (lub nie) bez zwalczania przyczyny. kaszel to sposób na pozbycie się z organizmu szkodliwego czynnika, hamujac kaszel (zwłaszcza przy iektórych infekcjach) można poważnie sobie zaszkodzić ACC to lek rozrzedzający wydzielinę - więc skutkuje wtedy jeśli jakaś wydzielina jest a nie wtedy gdy kaszle jest wynikiem podraznienia dróg oddechowych przez wirusa. Żadnego z tych leków nie stosowałabym u dziecka bez konsultacji z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
jablkojablko Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 10:20 annubis74 napisała: > sinecod to jest lek hamujący kaszel, nie odważyłabym się go podawać na własną r > ękę tym bardziej że zwalcza objaw (lub nie) bez zwalczania przyczyny. kaszel to > sposób na pozbycie się z organizmu szkodliwego czynnika, hamujac kaszel (zwłas > zcza przy iektórych infekcjach) można poważnie sobie zaszkodzić > ACC to lek rozrzedzający wydzielinę - więc skutkuje wtedy jeśli jakaś wydzielin > a jest a nie wtedy gdy kaszle jest wynikiem podraznienia dróg oddechowych przez > wirusa. Żadnego z tych leków nie stosowałabym u dziecka bez konsultacji z leka > rzem Oba syropy stosuję zgodnie z zaleceniami lekarza. Koleżanka zapytała jaką dawkę odpowiedziałam więc jak ja miałam zalecone przy wzroście 106 i wadze 20 kg. Oba syropy pomogły mojemu synkowi. Więc lekarz wiedział co robił. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 11:57 ok. chodziło mi o to że tych leków nie powinno się stosować kierując się opinią na forum, a zaleceniem lekarza właśnie. to ze twojemu synkowi pomogło świadczy o tym że lekarz miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 09.01.14, 22:20 budzik11 napisała: > aniaurszula napisała: > > > antybiotyk be, homeopatia be wiec czym leczyc dzieci do znachorki prowadz > ic > > Jednak JEST coś między antybiotykiem a homeoszustwem. A co naprzyklad ???? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 08:59 bbuziaczekk napisała: > A co naprzyklad ???? Na przykład syropy czy napary ziołowe (syrop z babki lancetowatej albo herbatka Herbapolu Bronchisan (babka, prawoślaz, kwiat lipy) - bo zioła, w przeciwieństwie do homeopatii, mają naukowo udowodnione działanie lecznicze. Albo leki syntetyczne - na kaszel - krople Sinecod, albo syrop Robitussin Junior - ucina suchy kaszel w ciągu 5 minut i działa cała noc. Na mokry kaszel - Mucolosvan. I inhalacje z soli albo z lekami. Smarowanie klatki piersiowej maścią rozgrzewającą/aromaterapeutyczną. Dalej mam wymieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 09:34 wierze w ziołolecznictwo, ale widocznie nie wszystko działa na wszystkich. u nas syrop z babki - jakym wodę piła, syrop z bluszczu (prospan?) na moja córke nie działał wogóle (mimo ze nasza lekraka z upodobaniem go przepisywała). Działał i działa Drosetux, Stodal i Balsam jerozolimski od zakonników Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 17:13 budzik11 napisała: > bbuziaczekk napisała: > > > A co naprzyklad ???? > > Na przykład syropy czy napary ziołowe (syrop z babki lancetowatej albo herbatka > Herbapolu Bronchisan (babka, prawoślaz, kwiat lipy) - bo zioła, w przeciwieńst > wie do homeopatii, mają naukowo udowodnione działanie lecznicze. Albo leki synt > etyczne - na kaszel - krople Sinecod, albo syrop Robitussin Junior - ucina such > y kaszel w ciągu 5 minut i działa cała noc. Na mokry kaszel - Mucolosvan. I inh > alacje z soli albo z lekami. Smarowanie klatki piersiowej maścią rozgrzewającą/ > aromaterapeutyczną. Dalej mam wymieniać? Prawoslazowym jak juz pisalam tez lecze dzieci i siebie wiec znam i dziala choc nie zawsze tzn na mnie dziala ale na corke przed swietami nie podzialal. On na oba rodzaje kaszlu. Zawsze mam w apteczce. Z babki lancetowatej kupilam kiedys raz dla siebie ale nie pamietam juz czy dzialal czy nie. Sinecod jest u nas obowiazkowym lekiem w postaci kropli w apteczce. Stosujemy glownie na noc jak dzieci maja duszace ataki kaszlu. Ale sinecod nie leczy tylko wstrzymuje. No i on na suchy. Mucosolvan tez posiadamy obecnie do inhalacji i tez dziala. Flavamed tez chwale. Ale one na mokry. Plecy tez smarujemy Vickiem. Do inhalacji mamy zablocka mgielke solankowa. Mloda miala kaszel wsumie nie wiadomo jaki bo raz na sucho ja dusilo a raz na mokro. Chcialam wyprobowac Stodal na obja rodzaje bo i na mnie i na syna dziala. Mlodej jeszcze nie dawalam stad moje pytanie bo chcialam poprostu wyprobowac jak ona na niego zareaguje ot co. Mozesz wymieniac dalej chetnie poczytam i zanotuje na przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 17:14 Drosetux tez posiadamy i tez pomaga ale on tez tylko na suchy. A ja szukam syropow na oba rodzaje kaszlu. Odpowiedz Link Zgłoś
jablkojablko Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 18:19 bbuziaczekk napisała: > Ja nie pytam czy dziala czy nie tylko jaka dawka dla 3 letniego dziecka. > Jesli nie wiesz - nie pisz. > > A jesli juz odpowiadajac na twoj post to na mnie dziala. Ja zawsze lecze sie St > odalem lub prawoslazowym. > Na moje starsze dziecko tez dziala. > Na ciebie i twoje dzieci nie musi. Mój 3 latek waży ok 20 kg i miał 5 ml zawsze nawet jak był mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 05.01.14, 19:56 jakas ty madra Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 05.01.14, 19:57 ja 2 latce podawalam 2,5 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk aniaurszula 09.01.14, 22:18 Olej je bo one wiedza lepiej Ja w 2 ciazach kaszel leczylam Stodalem. Pomagal idealnie. Teraz przezucilam sie na prawoslazowy bo tez na mnie dziala idealnie i duuuzo tanszy. Na mojego starszego syna Stodal tez dzialal, 2 razy dostawal te 2 lata temu ale za chiny ludowe nie pamietam jaka to byla dawka. Teraz chcialam dac mlodej ale ze nie dowiedzialam sie jaka dawka to wyleczylam ja prawoslazowym. Obecnie znajoma w ciazy wyleczyla kaszel Stodalem. Takze co bys nie napisala to wszystko jest bleeee i zle i daremne a one wiedza najlepiej! Czasem szkoda sie produkowac bo inne e-mamusie wiedza lepiej i to przeciez jest niemozliwe ze "woda z cukrem" na kogos dziala Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: aniaurszula 10.01.14, 10:39 wiem jaki zdanie nt lekow maja emamusie. tylko kilka lekow jest tu polecanych ktorych nigdy nie stosowalam ani u siebie ani u dzieci ale za to stosowalam zakazane antybiotyki i zyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 10.01.14, 09:27 Stodal zaczęłam podawać dopiero po 5 urodzinach, ale wcześniej na córkę super działał Drosetux. wg. zaleceń pediatry podawałam dawkę 2,5ml. U nas Drosetux zawsze pomagał na suchy poinfekcyjny kaszel. Myślę ze stodal mozesz stosować w podobnej dawce (ew. ok. 2ml) Odpowiedz Link Zgłoś
alevandra Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 13.01.14, 11:12 Ja podawałam 2,5 ml dla 3 latka. Niestety ani Stodal ani Drosetux nie pomógł nam na suchy męczący kaszel - więc stwierdzam, że po prostu wyrzuciłam pieniądze w błoto. Na kaszel polecam syrop prawoślazowy i Z CEBULI (mój nr 1) - działa zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 13.01.14, 12:21 Przede wszystkim Stodal zawiera etanol, dlatego wskazany jest dla dzieci powyżej 6 roku życia. Przed podaniem młodszym dzieciom należy skonsultować się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 13.01.14, 12:56 Prawoslazowy tez zawiera Etanol a lekarze zalecaja juz malutkim dzieciom. Moi chyba rok skonczony mieli jak lekarze kazali podawac prawoslazowy albo zbabki lancetowatej. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 13.01.14, 13:27 Pediatra mojego dziecka nie zapisze żadnego syropu zawierającego etanol dziecku poniżej 6 roku życia. Moja córka odkąd jest jego pacjentką nie miała przepisanego, ani zalecanego żadnego syropu (poza tym z cebuli) aptecznego, nawet jak miała zapalenie oskrzeli. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 13.01.14, 17:49 A jaki masz przepis na ten syrop z cebuli ? Napisz dokladny przepis jaki ty robisz. Jak dlugo trzymasz w lodowce. Po ile dajesz dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
alevandra Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 13:14 Ja wieczorem obieram cebulę, kroje na plasterki, wrzucam do słoika i zalewam miodem bądź posypuje cukrem. Rano mam gotowy syrop, który podaje 5ml 3 x dziennie. Po całym dniu wyrzucam i robię nowy. Spróbuj. Nam naprawdę pomaga na SUCHY SZCZEKAJĄCY KASZEL, gdzie inne leki nie dawały rady. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 14:05 Średnią cebulę i duży ząbek czosnku (albo dwa małe) kroję w talarki, dodaję dwie łyżki miodu lipowego, albo cukru trzcinowego, do tego wyciskam pół cytryny. Stawiam w ciepłym miejscu i po dwóch godzinach mam syrop. Podaję 3-4 razy dziennie po łyżeczce. Można też dodać łyżeczkę suszonego majeranku i tymianku, tylko wtedy trzeba odcedzać przed podaniem. Nowy robię średnio co 2-3 dni. Poza działaniem leczniczym podajesz dawkę naturalnych witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 14:58 A trzymacie potem w lodowce ? czy na szafce ? Bo rozne opinie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 14.01.14, 15:15 Nie trzymam w lodówce. Słoik z syropem stoi w kuchni na szafce w temperaturze pokojowej. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 10:23 stodal zawiera etanol w takim stężeniu że dopuszczony jest do stosowania nawet u kobiet w ciąży nieporównywalnie więcej jest etanolu np. w sinuprecie, którym wg informacji na tym forum dzieci są pojone masowo. myślę ze dużo więcej potencjalnie szkodliwych substancji znajduje się w diecie naszych dzieci niz nomen omen homeopatyczna dawka etanolu w syropie. kiedy byłam dzieckiem moja mama leczyła nasze dolegliwości żołądkowe kilkoma kroplami wódki żoładkówki - oczywiście w formie rozcieńczonej. nie wpłynęło to jakoś na moje zdrowie ani na intelekt (co sama przyznałaś ) Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: STODAL - jaka dawka dla 3 letniego dziecka ? 15.01.14, 11:28 Owszem, w małych, sporadycznie podawanych dawkach pewnie nie zaszkodzi. Tylko że u dzieci, zwłaszcza przedszkolnych ilość infekcji może sięgać do 12 w ciągu roku, co jest poniekąd normą. Wówczas pojenie dzieci tego typu specyfikami sięga niemal zenitu. Mam koleżankę pracującą w osiedlowej aptece: ilość sprzedawanych syropów dla dzieci na kaszel w okresie zwiększonych infekcji jest bardzo duża. Odpowiedz Link Zgłoś