Dodaj do ulubionych

pomocy!!!! odpieluchowanie

14.02.14, 13:03
POMOCY!!!!!!!!!
Drogie mamy ratujcie!!!!
Moja córka ma 2 latka, od 10 stycznia uczymy się życia beż pampersów.....pierwszego dnia ani razu nie udało nam się zdążyć do nocnika......2 dzień był juz ok...dawała sygnały,że chce siusi....trzeci i czwart dzień jest porażką...ma kryzyzs jakis...trzyma do odstatniej chwili , płacze..krzyczy i w koncu jak juz nie wytrzyma sika w majtki....nie pomagają nagrody przekupstwa....macie jakieś rady????? sposoby????przeczekac??? czy moze załozyc znowu pieluche???
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 13:12
      Zostawić dziecko w spokoju i nie namawiać do czegoś, do czego nie jest gotowe. Spróbuj za kilka tygodni znowu.
      • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 13:14
        tylko gdy zakładam jej pieluche zachowuje się tak samo....jakby boi sie nasikac sad
        • klubgogo Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 15:14
          Bo ją wystraszyłaś i dziecko się zastopowało ze stresu.
          • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 15:17
            klubgogo niczym jej nie wystraszylam..nie naciskałam.....
            Najłaywiej jest napisać że wystraszyłaś ..a ja prosiłam o radę a nie o bezsensowne sywierdzenie
            • klubgogo Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 16.02.14, 09:20
              > ....nie pomagają nagrody przekupstwa....

czyżby? Więc jednak było jakies naleganie, proponowanie. Daj dziecku na razie spokój, może za 2-3 miesiące sama dorośnie do twojej ambicji odpieluchowania.
              • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 16.02.14, 09:53
                Widze klubgogo ze wiesz wszystko najlepiej
                Dziekujemy ci za twoje rady juz wiecej ich nie potrzebujemy
                Zayrzymaj swoje ambicje dla kogos innego
                • klubgogo Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 17.02.14, 17:45
                  Zabolało, że wytknęłam ci twój błąd? Inne forumowiczki radzą ci dokładnie to samo co ja.
                  • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 17.02.14, 17:54
                    Twoja nachalność mnie zabolała...gdybyś czytała co było napisane wcześniej....ale widze ze jestes najmądrzejsza
          • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 15:19
            Klubgogo.....prosiłam o rady q nie bezsensowne stwierdzenie...najlatwiej jest ocenic i napisac "bo ja wystraszylas"......
    • awidyna Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 13:16
      No to ewidentnie nie jest gotowa. Nie ma sensu męczyć dziecka. wróć do pieluch i poczekaj aż sama da znak. Takim zachowaniem możesz tylko zaszkodzić dziecku. Nie może wstrzymywać siku, a robi to ewidentnie ze strachu. Nie wpędź dziecka w zaparcia nawykowe.
    • maltry Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 13:23
      Załóż dziecku pieluchę i zapomnij o temacie na kilka tygodni - nie naciskaj, nie pytaj czy chce siusiu, zostaw ją w spokoju po prostu, dziecko ewidentnie stresuje się sytuacją i nie jest gotowe do zdjęcia pieluchy.
      • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 14:03
        Założyłyśmy pieluchę...po spaniu wstała i sama poprosiła na nocnik w ptawdzie nic nie zrobiła ale dobre i to. Natazie zostajemy w pampersie zobaczymy jak będzie dalej.....
        • konwalia30 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 20:34
          u nas było tak-w zeszłym roku w wakacje wystawiłam nocnik-wytłumaczyłam co to jest, do czego służy itp.Mała się bawiła nocnikiem przez jakiś czas. Po krótkim czasie sadzałam ja i sikała-odebrałam że ją to bawi jak biegniemy przez pokój do łazienki by zdążyć. Potem był kryzys- siusiała w pieluchy- ja nic nie robiłam z tym. Któregoś weekendu wyjęłam pieluchę-a ona siusiała w przeważającej części w majty-ja ją przebierałam-ona znowu.I to był kryzysowy czas, po tym weekendzie jakoś samo się ułożyło.Teraz ślicznie woła, zdarza się że się podsiusia.Z kupkami było gorzej-pierwszą kupkę jaką zrobiła na nocnik ja "przeraziła" smile wystraszyła się. Potem jak widziałam że chce to ubierałam pieluchy.Teraz wszystko robi tam gdzie powinna. Córcia w wakacje jak zaczełyśmy odpieluchowanie miała 20 m-cy.
          Rada to czas, nic na siłę, nie słuchać innych że już powinna robić na nocnik-każde dziecko jest inne-wiec spokojnie nadejdzie ten czas i u wassmile
          • kask-a25 Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 20:37
            konwalia30 na tak rade czekałam smile bardzo Ci dziękuje...
    • alpepe Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 14.02.14, 23:07
      tylko przeczekać.
    • mag-adi Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 15.02.14, 22:38
      widocznie to jeszcze za wcześnie dla niej. Moja miała coś około 2,5 roku i praktycznie z dnia na dzień usiadła na nocnik. Bezstresowo. Może warto zaczekać jeszcze trochę?
      • una_mujer Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 17.02.14, 00:00
        Klubgogo ma trochę racji, wystraszyć dziecko można naprawdę niechcący i wcale nie trzeba do tego krzyczeć czy karać sad. Ja moją tak wpędziłam w zaparcia nawykowe - nie krzyczałam, nie karałam, nie sadzałam na nocniku na siłę - tylko przy kazdej kupie proponowałam jej nocnik albo toaletę i tlumaczyłam, że jak zrobi w ten sposób, to dostanie czekoladki. Do tego skrzywiona mina, jak dziecko zrobiło kupę w majtki (znowu - nie krzyczalam, nie strofowałam, ale nad miną człowiek nie zawsze panuje w takim przypadku) - i półtora miesiąca mi zajęło wyprowadzanie dziecka z nawykowych zaparć. Na razie udało mi się o tyle, ze chodzi bez pieluchy, a na kupę każe sobie zakładać, ale juz nie wstrzymuje po 5 dni...
        Nie popełnij mojego błędu, poczekaj z tym odpieluchowaniem...
    • mama-ola Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 17.02.14, 08:59
      > macie jakieś rady????? sposoby????

Moja rada jest taka, że nie zaczynaj od siku, ale od kupy.
      Nie mam nic przeciwko przekupstwu. Nazwij to nagrodą. Za każdą kupę zrobioną do nocnika, a nie w pieluszkę - nagródź dziecko. Mogą być na przykład naklejki - doklejasz serduszko/kwiatka, jak zrobi do nocnika. Odklejasz, jak zrobi w pampersa. Albo nie odklejasz, tylko stoisz ze smutną miną pod tablicą i rozpaczasz, że nie możesz nic tym razem nakleić. (Wyczuj, co bardziej na córkę zadziała).
      Powinno to zająć około 2-3 tygodni.
      Jak już będziesz pewna, że z kupą córka sobie radzi, zrób analogicznie z siku.
    • hipek_ripek Re: pomocy!!!! odpieluchowanie 18.02.14, 16:02
      Powiem Ci jak z żoną żeśmy pozbyli się pieluch. Mój syn kilka dni temu skończył cztery lata. Odpieluchowanie zaczęliśmy jak miał nieco ponad dwa. Dokładnie w długi majowy weekend. Pojechaliśmy wtedy na działkę, było ciepło a właściwie gorąco. Kupiliśmy mu majteczki i powiedzieliśmy, że jest za gorąco na pieluchy bo mu się pupa zagotuje. Oczywiście kilka razy się posikał, kupę w majty też zrobił i to nie raz ale przezornie naszykowaliśmy wcześniej miskę z wodą do mycia i było gitara. Jemu zaoszczędziliśmy stresu a sobie biegania w domu ze ścierką i czyszczenia podłogi i dywanu. Po trzech dniach był widoczny postęp a po dwóch tygodniach w ogóle zrezygnowaliśmy z pieluch w dzień. Także jeśli masz możliwość pojechać gdzieś na powietrze to może warto poczekać jeszcze te trzy lub cztery miesiące aż zrobi się ciepło i wtedy spróbować jeszcze raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka