Dodaj do ulubionych

"uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu

22.04.14, 13:05
Wychodząc z przedszkola usłyszałam jak pani mówi do dziecka "Uciekaj stąd". Trochę się zniesmaczyłam tym komunikatem, ale nie wiem czy warto porozmawiać z panią w sprawie zwracania się w ten sposób do dzieci. Czy nie wyolbrzymiam za bardzo tematu? A może dać sobie spokój i nie poruszać rozmowy na ten temat.
Obserwuj wątek
    • mamatomika Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 13:22
      Raczej wyolbrzymiasz...i co w tym takiego strasznego? Jak miala wedlug Ciebie powiedziec? " Prosze opuscic zajmowane miejsce smile??? Mowi jezykiem zrozumialym dla dzieci, tez czasami mowie tak do moich dzieci i nie widze w tym nic zlego. Chyba ze krzyczala lub byla ordynarna, to co innego.
      • woman301 Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 14:17
        Dziecko poszło do łazienki, bo chciało powiesić samodzielnie ręcznik, który przynieśliśmy. Czyli zaraz po wejściu do przedszkola. I pani była razem z nim i czekała aż go powiesi. Myślę, że jakby użyła określenia "chodź wychodzimy już" lub "idziemy na salę" albo nawet "wyjdź stąd" to miałoby formę bardziej delikatną i zrozumiałą niż "uciekaj stąd". Słowo uciekać kojarzy mi się z czymś negatywnym, uciekanie przed kimś, czymś złym.
        • ichi51e Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 14:28
          Chyba przesadzasz wink "uciekaj stad" ma tez znaczenie "biegnij stad" czyli po prostu idz stad szybko smile synonim.net/synonim/uciekać
        • alkaadam Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 22:00
          W naszym przedszkolu takich zwrotów się nie używa, nawet w formie żartu. Jasne, że nikt nie stosuje form nadmiernie rozbudowanych typu "czy będziesz tak łaskawy/a", ale po prostu - "wychodzimy już", albo "idziemy", "pięknie zawiesiłeś, teraz idziemy się bawić" czy coś podobnego. Rozumiem więc autorkę wątku, my się w ten sposób nie zwracamy do dzieci, mnie samej byłoby przykro, gdybym takie słowa usłyszała wobec mojego dziecka, nie jest to grzeczne z ust nauczycielki. Być może w niektórych domach sami rodzice stosują taki sposób zwracania się do dziecka, gdyż widzę tu lekki "luz" w tym temacie, jednak ja uważam, że nie jest to miłe dla niczyich uszu.
        • bbuziaczekk Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 10:38
          Teraz doczytałam ze chodzilo o powieszenie recznika w łazience.
          Ja bym tego negatywnie w zycu nie odebrala. Pani po prostu powiedziała zartem/pieszczotliwie nie wiem jak to nazwac w sensie "no a teraz uciekaj mi już stad" czyli ze teraz wychodzimy i lecimy do sali.

Po prostu się czepiasz kontekstu
    • gemmi18 Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 13:25
      Opisałaś sytuację bez kontekstu. W jakiej sytuacji to powiedziała, do dziecka ze swojej grupy i dlaczego?
      Jeżeli był w miejscu, gdzie być nie powinien, to nie rozumiem, jak miała powiedzieć?
    • camel_3d a kontekst znasz? 22.04.14, 14:27
      bo j np czasme mowie do dziecka.."poszlo mi stad" smile))

ciezko powiedziec czy wyolbrzymiasz czy nie..liczy sie sytuacja, ton, sposob powiedzenia tego..itd
      • mia_siochi Re: a kontekst znasz? 22.04.14, 14:51
        Ja mówię "kysz" albo "sio" wink
    • slonko1335 Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 14:41
      Czy nie wyolbrzymiam za bard
      > zo tematu?
      moim zdaniem zdecydowanie wyolbrzymiasz
    • annubis74 Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 17:42
      a co takiego strasznego jest w "uciekaj stąd"? chyba wyolbrzymiasz...
    • klubgogo Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 17:56
      ?!!!! A co, miała powiedzieć: dziecko najdroższe, czy będziesz tak łaskawe i opuścisz to pomieszczenie?
    • mamuniaolunia Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 21:09
      Ja tak mówię do moich dzieci na porządku dziennym... (ale w głowie mam wtedy "spadaj"smile )
    • blogbydozza Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 22.04.14, 22:46
      wiesz, za mało mamy danych żeby się wypowiadać na ten temat, nie znamy kontekstu, nie znamy tonu głosu pani, nie wiemy jak zareagowało dziecko. Ale to co mogę poradzić to obserwacja i dziecka i pani, ich wzajemnych relacji i ogólnego sposobu odzywania się pani do dziecka. Jeśli widzisz coś niepokojącego, co Cię denerwuje to reaguj natychmiast!
      • bbuziaczekk Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 10:36
        Wyolbrzymiasz i jesteś przewrazliwiona.

Ja czasami do swoich dzieci tez tak mowie. Jak np. kreca mi się kolo gorącego zelazka, czy garnka z gotujaca się zupa. Wtedy mowie "uciekaj mi stad"
        Wiec pewnie tamto dziecko weszlo gdzies gdzie mu nie wolno było i Pani porpstu powiedzala uciekaj mi stad majac na myśli ze tu nie wolno podchodzić/wchodzić.
        Nie wiesz jaka była sytuacja wiec nie szukaj problemu na sile. Zajmij się własnymi problemami.
    • magic.meadows Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 10:44
      Wyolbrzymiasz i to bardzo. Zamykaj, uciekaj, sio mi stad, wypowiedziane przyjaźnie to zwykle komunikaty, nie mające nikogo obrazić.
      Musisz byc bardzo sztywna i nieczula "lingwistycznie" osoba, zeby doszukiwać sie w tym podstaw do afery.
      • carrie.bradshaw-preston Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 10:53
        Autorko jestes bardzo przewrażliwiona, szukasz problemów gdzie ich nie ma
    • jw.ow Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 15:17
      a mnie zastanawia czemu 2 letnie dziecko jest w przedszkolu ? To jakaś prywatna placówka ? 2 latki to w żłobku powinny być a nie w przedszkolu.
    • angazetka Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 15:59
      Mogła to powiedzieć na milion sposobów i od tego uzależniam ocenę, czy jest się czego czepiać.
      • 3-mamuska Re: "uciekaj stąd" do 2 latka w przedszkolu 23.04.14, 18:23
        Ja mowie do dzieci no "uciekaj juz"
        Z kuchni ,do szkoly, z sypialni, do łazienki myć sie, uciekaj juz spac...
        Przesadzasz i to grubo!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka