Dodaj do ulubionych

kolor oczu dziecka

20.05.14, 09:17
Mam dwoje dzieci 6 i 3 l. starszy ma szaro zielono niebieskie oczy z malutka odrobinka jasnego brazu nie umiem nazwac mlodszy brazowe ale nie bardzo ciemne ja piwne ojciec jasne niebieskie. Wytlumaczcie mi ze to normalne ze dziecko moze miec brazowe oczy majac ojca z niebieskimi jasnymi. Rodzina od strony taty wszyscy niebieskie od mojej strony piwne badz jasny braz. Pytam sie bo dziwnie sie patrza jakby mysleli ze to nie jest dziecko mojego meza a i malo podobny do brata jest tzn jest podobny ale mlodszy ma bardziej glowke okrągłą a młodszy podłużna ... czemu sie tak czepiaja ludzie czy to ma jakies znaczenie?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 09:25
      W genach Twojego męża mógł być zapisany piwny kolor oczu, ale jako nie dominujący. Dominujący był jasnoniebieski i dlatego Twój mąż ma takie oczy. Synowi natomiast mógł przekazać ten drugi kolor, który u niego się nie wybił na pierwsze miejsce.
      Wiem, że słownictwa użyłam niefachowego, ale tak to mniej więcej pamiętam z książki do genetyki.

> Pytam sie bo dziwnie sie patrza jakby mysleli ze to nie jest dziecko mojego meza
      No i co, że się patrzą. Ludzie zawsze znajdą powód do obmowy.
      Jeśli mąż Ci ufa i wie, że to jest jego dziecko, to nie masz problemu.
      • czarnaaa167 Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 09:31
        no tak w sumie racja moja rodzina ma tylko piwne i brazowe oczy a po dziadkach tez przechodzi chyba. ja mam piwne oczy moj brat niebieskiesmile
      • betty842 Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 10:54
        mama-ola napisała:

> W genach Twojego męża mógł być zapisany piwny kolor oczu, ale jako nie dominują
        > cy. Dominujący był jasnoniebieski i dlatego Twój mąż ma takie oczy.

Niebieski nie może być kolorem dominującym. Jeśli ktoś ma w sobie dwa geny np brązowy i niebieski to zawsze brązowy jest dominujący i ta osoba bedzie miała brązowe oczy. Jeśli spotkają się dwie takie osoby to ich dziecko może mieć oczy niebieskie bo każde ma w sobie niebieski gen i jeśli oboje przekażą ten gen dziecku to dziecko bedzie miało oczy niebieskie. Ale osoba niebieskooka ma w sobie tylko gen niebieski.Jeśli miałaby w sobie jeszcze gen brązowy to wtedy miałaby brązowe oczy bo to jest gen dominujący.
        Tu to jest bardzo fajnie opisane bo ja może trochę chaotycznie to napisałamwink
        dzidziusiowo.pl/planujemy-ciaze/starania-o-dziecko/150-tajemnica-dziedziczenia?showall=&start=1
    • czarna_kita Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 09:36
      Nasze dzieci ( cała trójka) mają brązowe oczy i ciemną karnację- za mężem ( nie jest obcokrajowcem). Ja mam jasną i niebieskie oczy. Oboje mamy ciemne włosy i całe nasze rodziny też. A najmłodsza nasza córa ma włosy jasne tongue_out
      Jak mam wytłumaczyć moim rodzicom że te dzieci są moje, że to ich wnuki rodzone? big_grin

A tak na poważnie, geny przechodzą z pokolenia na pokolenie, jedne są silniejsze i dominują a inne słabsze.
      • koza_w_rajtuzach Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 14:09
        > A najmłodsza nasza córa ma włosy jasne tongue_out

Z takich jasnych włosów mogą się zrobić z wiekiem ciemne.

Mam od urodzenia ciemne włosy, ciemnobrązowe oczy i ciemną karnację. Zdecydowanie nie muszę się opalać, bo i tak zawsze wyglądam jakbym była opalona;P. Moja matka to już w ogóle nie wygląda na Polkę taka ciemna jest.
        Mój mąż co prawda ciemny blondyn z zielonymi oczami, ale niby ciemny gen powinien być dominujący, więc liczyłam na czarnuszki;P, ale się przeliczyłam. Dzieci mam blondwłose, z nie za ciemną karnacją, ale chociaż szybko się opalają, córka ma niebiesko-szare oczy (no dobra, ma czarne rzęsy po mnie), ale syn przy jasnych włosach ima bardzo ciemne oczy, prawie czarne (rzęsy niestety już nie czarne), więc chociaż tyle po mniewink)).

A w ogóle to w mojej rodzinie z dwóch stron wszyscy mieli brązowe oczy, dopiero prababka miała niebieskie, a siostra ma właśnie niebieskie oczywink.
    • tabakierka2 Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 09:38
      czarnaaa167 napisała:

Wytlumaczcie mi ze to normalne ze dziecko moze
      > miec brazowe oczy majac ojca z niebieskimi jasnymi.

normalnesmile
      gdzieś w rodzinie męża (dziadkowie?) musiał ktoś mieć brązowe albo gen odpowiedzialny za brązowe. On się być może nie uaktywnił, dopiero kiedy pojawiło się Wasze dziecko, to Twoje dominujące brązowe oczy przeważyły i dziecko ma piwne/brązowe.
      u mnie w rodzinie: szwagierka brąz, szwagier brąz - dziecko mega niebieskie
      ale teść ma niebieskie, a teściowa brązowe - wszystkie ich dzieci 4 - brązowe. Dopiero u wnuczki pojawiły się niebieskie, bo tata szwagra też ma niebieskie (mama brązowe).

czemu sie tak czepiaja ludzie czy to ma jakies znaczenie?

żadnego, ale ludzie lubią zajmować się bzdetami.
    • tijgertje Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 10:05
      Ludzie sie zawsze czepiaja i glupot gadaja. Nas na biologii uczyli skad sie takie numery biora, wszystkie kombinacje sa mozliwe, bo kazdy rodzic przekazuje dziecku swoj gen (z czym ten przekazywany nie musi byc identyczny do koloru, ktory ma sie samemu, tylko ten, ktory sie samemu dostalo i "nie wykorzystalo". w zaleznosci od tego ktory z genow w kombinacji przekazywanej dziecku jest mocniejszy (dominujacy), taki kolor oczu dziecko bedzie miec. Mozesz miec 4 dzieci i kazde o innym kolorze oczu, jesli rodzice i dziadkowie nie maja tego samego koloru. Niektore cechy dziedziczy sie kilka pokolen wstecz, wiec dziecko wcale nie musi byc podobne ani do rodzicow, ani nawet do dziadka, za to byc niemal kopia pradziadka wink
      • tijgertje Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 10:14
        a na durne zaczepki odpowiadaj, ze dzieciatko po mamusi tez cos musialo dostac. Jak sie czepiaja, ze tylko do taty podobne, a do ciebie nie, to odpowiadaj, ze po mamusi ma lepszy charakter/ talent itp wink

Moj syn ma oczy nie wiadomo po kim. Cieeeemne, szaro-brazowe. Maz jest adoptowany, wiec nie mozemy sprawdzic. Korol i rodzaj wlosow ma po moim bracie, za to sposob, w jaki rosna na glowe identyczny do taty. inteligencje, sposob myslenia i sluch muzyczny po mnie, baaardzo nietypowy uklad oczu identyczny jak moja kuzynka. Z niej sie nieraz nabijano, ze podrzutek, bo wlasnie takie strasznie do nikogo niepodobne te oczy miala, teraz wiadomo, ze gdzies w rodzinie mojej mamy jakis gen musial siedziec. Moja siostra za to miala przez kilkanascie lat niesamowicie blekitne oczy, sadzilismy, ze po tacie. Jak miala 16 czy 17 lat, zaczely jej sie zmieniac i teraz ma bardzo zielone, ponoc po prababce z mamy strony, jej syn ma identyczne.
        A jeszcze ciekawostka: w rodzinie mam rodzenstwo, 4 dzieci :
        1. blond wlosy i niebieskie oczy
        2. czarne wlosy i niemal czarne oczy
        3. blond wlosy i zielone oczy
        4. czarne wlosy i piwne oczy.
        Jak staneli obok siebie, mocno rozniac sie sylwetkami i rysami twarzy, to naprawde trudno bylo uwierzyc, ze maja tych samych rodzicow. Dopiero jak sie im przyjrzec na wspolnym zdjeciu wyraznie widac, ze wszyscy maja charakterystyczne "podkowy" pod oczami smile
    • camel_3d a nie pamietasz tej imprezy.. 20.05.14, 10:31
      gdzei ci sie film urwal??

smile) a wogole to geny chyba do 3 pokolenia moga miec wplyw.

kolezanka jest mulatka..ale strasznei bialasmile bardziej blada niz przecietny europejczyk. nie jest albinoska bo ma czarne oczysmile jej maz bialy... a dzeicko smile mulat..i to duzo ciemneijszy niz mama i tata,... niepodobny do nikogo smile)))

• czarnaaa167 zobaczcie w moich zdjeciach jest tam tata i chlopc 20.05.14, 10:41
        to czy sa podobni do siebie??
        • camel_3d aa..ktore to z tych 1400? 20.05.14, 11:15
          no bo chyba nie chcesz zeby wszytskie przegladac...
    • myszy80 Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 10:51
      Niebieski kolor oczu - cecha recesywna, brązowy - dominująca. Dominująca cecha przeważna. Przy takiej kombinacji oczu u rodziców, dzieci mogą mieć praktycznie każdy kolor oczu. Wszystko zależy od tego jak bardzo dominujące są oczy brązowe. Analogicznie, jak z grupą krwi.

U mnie jest taka sama sytuacja, ja mam oczy ciemno brązowe, mąż niebieskie. Nasze dzieci mają oczy brązowe (mój brązowy zdominował niebieski mężą), starszy ma jaśniejsze, młodszy bardzo ciemne. Mogłyby jednak mieć niebieskie, bo mój ojciec miał właśnie takie, więc ja w sobie ten niebieski (ukryty) też mam.
    • ann.k Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 10:58
      Genetyka.
      Znajomi mają taką kombinację:
      on ciemnowłosy i ciemnooki, trochę cygański typ urody;
      ona blondyneczka o niebieskich oczach
      córka: jasnowłosa i jasnooka o rysach twarzy ojca
      syn: ciemnowłosy i ciemnookoi o rysach twarzy matki

• czarnaaa167 LINKI DO ZDJEC 20.05.14, 11:02
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3647543,2,1,P8180291.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3647545,2,2,P7290210.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3647546,2,3,P6100135.html
        • tabakierka2 Re: LINKI DO ZDJEC 20.05.14, 11:29
          dwie krople wodywink
        • iziula1 Re: LINKI DO ZDJEC 20.05.14, 16:19
          Ja tam żadnego podobieństwa między młodszym a ojcem nie widzę. Między braćmi tak.
          Coś cię gryzie ? suspicious
    • czarnaaa167 Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 11:41
      tez tak mysle ze cala trojca bardzo podobna do siebie a inni no do kogo tem mlodszy podobny bo nie do was ehhh
      • tijgertje Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 12:17
        Nie wiem, czym ty sie w ogole przejmujesz. Masz cos na sumieniu? Rysy twarzy podobne ma zarowno do ojca jak i brata. Kombinacje genow moga byc tak rozne, ze w rezultacie dziecko moze byc calosciowo podobne wylacznie do siebie, dopiero przy "rozbiorze na czynniki pierwsze" widac, ze jakies podobienstwo jednak wystepuje.
      • koza_w_rajtuzach Re: kolor oczu dziecka 21.05.14, 06:32
        > tez tak mysle ze cala trojca bardzo podobna do siebie a inni no do kogo tem mlo
        > dszy podobny bo nie do was ehhh

Gdyby to faceci chodzili w ciąży, to też moja rodzina raczej miałaby wątpliwości czy moja córka jest moja (znam ich;P). Puszyste blond kręcone włosy (moje czarne i proste), szaro-niebieskie oczy (moje ciemny brąz), cera taka w przeciętnym odcieniu (moja bardzo ciemna) i ogólnie rysy twarzy zupełnie inne, a do tego wszystkiego wydaje się być zdrowa psychicznie, bardzo stateczna, rozważna i opanowana. Trochę do męża podobna z wyglądu, ale na wzgląd na charakter, zachowanie wydaje się być jego dokładnym przeciwieństwem i też mi na jego córkę nie pasuje. Syn mimo, że biały, to podobny do mnie i do męża, zarówno z wyglądu jak i z psychiki big_grin.
    • czarnaaa167 Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 12:24
      niee nie mam nic na sumieniu smile tylko przez 3 lata ciagle dziwne sie zastanawianie ludzi mnie wkurza
      • angazetka Re: kolor oczu dziecka 20.05.14, 19:42
        To każ się im odtentegować. Nie pozwoliłabym sobie na takie traktowanie.
    • camel_3d patrzac na zdjecia.. 20.05.14, 15:00
      kompletnie nie rozumiem, gdzie jest problem...
    • awesome810 ty naprawdę zamierzasz 20.05.14, 16:53
      tłumaczyć rodzinie męża zasady genetyki? I po co?
      Wiadomo: winny się tłumaczy. Nie lepiej urządzić foch nad fochy, w końcu obrażono ślubną żonę twego męża, matkę-polkę, katoliczkę... i w ogóle nie chcesz na oczy widzieć sugerujących TAKIE RZECZY wink.
      Ewentualnie w ramach obrazy zrób badania genetyczne, walnij w ozdobnych ramkach na ścianę i z głowy smile.
      • bbuziaczekk Re: ty naprawdę zamierzasz 21.05.14, 19:31
        Mój maz ma szare
        Ja piwne
        Dzieci piwne

Zdziwionym ludziom powiedz ze maja sobie własne problemy znaleźć a nie zajmować się pie...mi pt kolor oczu.
        Dzieci wlosy czy oczy mogą mieć np. po pradziadkach czy prababciach big_grin

U znajomej w rodzinie jej i meza wszyscy maja brazowe oczy i wlosy ciemne. Jeden z jej 2 synow ma błękitne jak niebo i blond jasne wlosy smile podobno po prababci smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka