17.10.14, 16:00
mój 5 latek poszedł do przedszkola ale wogóle nie ma kontaktu z dziecmi.
bawi się sam nie słucha polecen.W domu zaczal bic mlodszego brata ma ataki agresji, bije mnie pluje.Sam się biję po głowie i mówi " bij się Oluś".Nauczycielka mówi że podejrzewa autyzm ale jest narazie obserwowany przez Pania psycholog.
Te zmiany zauważyłam odkąd poszedł do przedszkola.
Obserwuj wątek
    • jo-anna84 Re: autyzm? 17.10.14, 17:31
      Z tego, co opisujesz, rzeczywiście niektóre objawy mogą wskazywać na autyzm, ale najważniejsze teraz jest to, żeby dziecko było pod okiem specjalistów. Jeśli rzeczywiście będzie coś wzbudzało niepokój to powinni skierować Was na diagnozę. A dopiero teraz, w wieku 5 lat, dziecko poszło do przedszkola?
      • blondynkapoznan Re: autyzm? 17.10.14, 18:27
        tak dopiero teraz bo 5 latki musza chodzic dgyby nie to to by w domu siedział.Mamy z mężem takie prace że większość czasu jesteśmy w domu.

a czy np na stres związany z przedszkolem może tak reagować?
        on wiekszosc czasu spedza z dorosłym.Oprocz brata nie ma stycznosci z dziecmi.Od roku mieszkamy poza miastem i kontakt z rówieśniakami jest utrudniony.
        w przedszkolu jest bardzo grzeczny nauczycielka mówiła ze może ten stres wyładowuje w domu.Jest bardzo inteligentny nauczycielka przerabia z Nim nadprogramowy materiał.
        • momoneymoproblems Re: autyzm? 17.10.14, 21:14
          prawdopodobnie tak odreagowuje nową sytuację - która jak opisujesz jest całkiem nowa i dla dziecka może być szokująca. Proponuje rozmowę z psychologiem w celu ustalenia jak pomóc małemu oswoić się z nowym miejscem i rolą przedszkolaka.
        • camel_3d Re: autyzm? 17.10.14, 22:30
          a jak wygladaly jego kontakty z innymi dziecmi wczesniej? mial jakies stale czy sporadyczne?

bo moze on po prostu nie potrafi sie odnalezc w grupie rowiesniczej.
          tam sa dzueci, ktore sie znaja, a on jest nowy...
      • wro-tka Re: autyzm? 18.10.14, 17:10
        jakie objawy?
        - bawi się sam
        - nie słucha poleceń
        - jest agresywny

to również typowe objawy dziecka niegrzecznego.

a to typowe objawy autyzmu:
        - zaburzenia relacji społecznych ? brak zainteresowania innymi ludźmi, niezdolność inicjowania rozmowy czy włączania innych do zabawy, brak empatii, nieodpowiedni dystans interpersonalny, brak współpracy z rówieśnikami, nieodwzajemnianie uczuć, brak uśmiechu, unikanie kontaktu wzrokowego, lęk, nieadekwatne zachowania pozawerbalne, np. mimika twarzy, pozy, dziwne grymasy, unikanie dotyku, samouszkodzenia, autoagresja;
        - zaburzenia komunikacji ? niezdolność opanowania mowy lub całkowity brak mowy, ograniczone rozumienie poleceń, brak reakcji na własne imię, nieprawidłowe użycie składni i fonologii, echolalia, stereotypie słowne, śpiewny głos, nieprawidłowa prozodia, dziwaczne słownictwo, zmiany znaczenia słów, zaburzenia komunikacji pozasłownej, nierozumienie ?tak? i ?nie?, nierozumienie aluzji słownych, metafor, sugestii, dosłowna interpretacja komunikatów, nadwrażliwość na dźwięki;

- stereotypowe wzorce zachowań ? wąski zakres zainteresowań, ograniczona aktywność, sztywność, opór wobec jakichkolwiek zmian w otoczeniu, preferowanie niezmienności i rutyny, trwanie w bezużytecznych czynnościach, rozstawienie zabawek zamiast zabawy nimi, fascynacja przedmiotami, a nie ludźmi, powtarzające się manieryzmy ruchowe, np. kiwanie się, kręcenie się wokół własnej osi, bawienie się godzinami sznurkiem, kółkiem od samochodu, chodzenie na palcach, apraksja, tiki, upośledzona zręczność manualna i ruchowa, trzepotanie rękami podczas podniecenia, przebieranie palcami, skręcanie włosów, lizanie dłoni, spadek napięcia mięśniowego, uderzanie głową itp.

• wro-tka Re: autyzm? 18.10.14, 17:06
      nauczycielka mówi Ci, że podejrzewa autyzm?
      proszę Cię... specjaliści wykonują wiele badań, wywiadów, obserwacji zanim taką rzecz powiedzą. a tu... ktoś bez odpowiedniego wykształcenia i badań takie coś Ci funduje?.

bardziej bym przychylna była problemom społecznym, brakiem doświadczenie, szokiem i manifestacją.
      • blondynkapoznan Re: autyzm? 18.10.14, 21:23
        wczesniej kontakty miał dobre bawił się z dziecmi.Nauczycielka zasugerowała że zachowuje się jakby miał autyzm i ze Pani psycholog go obserwuje.
        dzisiaj sobota dzien wolny a on zupelnie inne dziecko.Nie jest taki pobudzony.Choć jak się nakręci ma tzn głupawkę to wariuje.
        W przedszkolu jest grzeczny, spokojny wyróżnia się intelektualnie, polecenia słucha choć czasami jak nauczycielka mówi to tak jakby jej nie słyszał.
        po porodzie chodzilismy po neurologach bo miał asymetrie twarzy ale wszystko bylo ok.Miał usg przez ciemiączko, i byliśmy u dwóch neurologów spr napiecie mięsniowe itd.
        • monisia900 Re: autyzm? 19.10.14, 10:21
          z doswiadczenia wiem-mam syna autystyka- ze panie z przedszkoli nawet integracyjnych (psycholog, logopeda, przedszkolanki) maja nikla wiedze nt tej choroby. poza tym autyzmu nie diagnzuje sie na podstawie chwili tylko obecnej. przede wszystkim gdyby pani psycholog byla w temacie to by wezwala was, rodzicow, na rozmowe. rozmowa polega na tym, ze przeprowadza psycholog wywiad z wami o wczesniejszym rozwoju dziecka-kiedy mowilo, o regresach z rozwoju, o porodzie, o rozumieniu mowy, zachowaniach spolecznych itd..itp...a obserwacja dziecka jest swoja droga.
          a jezeli chodzi o zabawe z innymi dziecmi-rodzicom czesto wydaje sie ze ich dziecko bawi sie ladnie z innymi dziecmi. ale to moze byc zabawa "obok" dzieci a nie z nimi.

dla swojego swietego spokoju mozesz pojsc z dzieckiem do psychiatry. nie polecam ci psychologow z PPP, bo mam o nich mierne zdanie. wg mnie najlepszy i najkompetentniejszy jest lekarz psychiatra dzieciecy.
        • wro-tka Re: autyzm? 19.10.14, 10:56
          Nauczyciel i psychlog placówki nie są od stawiania diagnozy ani od sugerowania jednostki chorobowej!

Bo diagnoza składa się z wielu rzeczy w tym badanie fizykalne, duży wywiad z rodzicami, badanie si, full testów osobowościowych, rozwojowych.

• blondynkapoznan Re: autyzm? 19.10.14, 12:47
            chciałam się skontaktować z pania psycholog z przedszkola ale nie podano mi numeru bo tylko poprzez wychowawce mozna się umowic.
            jutro porozmawiam z wychowawca i bede prosiła o rozmowe z psychologiem.
            • blondynkapoznan Re: autyzm? 19.10.14, 12:49
              ile mozna trwac adaptacja w przedszkolu? moje dziecko w ost roku wogole nie miało styczności z rówieśnikami.Ogolnie jestem w szoku że sam zostal w przedszkolu bez płaczu byłam mile zaskoczona.
              • julka_sz Re: autyzm? 19.10.14, 14:05
                Moja córka kiedy poszła do przedszkola nawet nie zapłakała, ale przez około 1 miesiąc może 1,5 w przedszkolu nic nie mówiła. Miała wtedy prawie 3 lata. Wszystko pokazywała rączką kiwała głową na tak itd. Nie mówiła wcale. Z dziećmi bawiła się brała udział w zabawach ale komunikowała się za pomocą gestów. Pani z przedszkola kilkakrotnie zwracała na to uwagę. Dałam jej trochę czasu tym bardziej, że w domu gadała jak najętasmile To był jej sposób na przedszkole, przeszło jej zupełnie teraz jest odwrotnie czasem zdarza się że dostaje smutną buźkę za gadulstwo. Każde dziecko inaczej reaguję na przedszkole. Dla takich małych krasnali to wielka rzecz i bardzo stresująca sytuacja. Zobaczysz za kilka tygodni wszystko się unormuje. synek pozna kolegów nie będzie chciał wracać bo "jeszcze się nie pobawił".
              • wro-tka Re: autyzm? 19.10.14, 16:34
                u nas trwała 1,5 roku. ale córka miała niecałe 3 lata jak poszła do placówki.
                teraz ma 5 i gra muzyka!

• wro-tka Re: autyzm? 19.10.14, 16:35
              jakieś jaja...
              pani psycholog pracuje w jakiejś poradni i masz prawo do tego telefonu.

jeśli są prowadzone jakieś obserwacje Twojego dziecka powinnaś być poproszona o wyrażenie zgody.
              trochę bym te panie ustawiła. bo najlepiej jest się pozbyć trudnego dziecka przypisując łatkę autyzmu.
              • aniaidaniel Re: autyzm? 19.10.14, 21:59
                wro-tka napisała:

> jakieś jaja...
                > pani psycholog pracuje w jakiejś poradni i masz prawo do tego telefonu.
                >
                > jeśli są prowadzone jakieś obserwacje Twojego dziecka powinnaś być poproszona o
                > wyrażenie zgody.
                > trochę bym te panie ustawiła. bo najlepiej jest się pozbyć trudnego dziecka prz
                > ypisując łatkę autyzmu.

Też jestem zaskoczona, jak bez wiedzy i zgody, wcześniejszej konsultacji z rodzicem psycholog diagnozuje/obserwuje dziecko?
                Mój 6 latek ma autyzm... ale by postawić taką diagnozę zaburzenia muszą występować w wielu sferach! Trudno nie zauważyć autyzmu przed 5 rż... chyba że to wyskofunkcjonujący lub zespół aspergera.
                Więcej o objawach tu:
                test.4free.pl/test/504380/58195
      • katriel Re: autyzm? 20.10.14, 01:44
        > nauczycielka mówi Ci, że podejrzewa autyzm?
        > proszę Cię... specjaliści wykonują wiele badań, wywiadów, obserwacji zanim taką
        > rzecz powiedzą. a tu... ktoś bez odpowiedniego wykształcenia i badań takie coś
        > Ci funduje?.

Jezu, dziewczyno. Przecież nie powiedziała, że ma autyzm. Powiedziała, że podejrzewa. Niby co i jak inaczej miała powiedzieć? Specjaliści od autyzmu wykonują wiele badań, ale najpierw się do tych specjalistów trzeba zgłosić. Skąd wątkdawczyni ma wiedzieć, że powinna się zgłosić akurat do poradni d/s autyzmu, jeśli jej nauczycielka nie powie, że to właśnie a nie inne zaburzenie podejrzewa?
        • wro-tka Re: autyzm? 20.10.14, 08:26
          >> nauczycielka mówi Ci, że podejrzewa autyzm?

> Jezu, dziewczyno. Przecież nie powiedziała, że ma autyzm. Powiedziała, że podejrzewa.

a czytać umie? czy sobie dopowiedziała to co nie napisane.

> Niby co i jak inaczej miała powiedzieć?

normalnie, nie strzelając diagnozą. że syn ma problemy w kontaktach społecznych, jest agresywny i warto udać się do specjalisty aby dowiedzieć się co powoduje takie zachowanie i jak dziecku pomóc, bo przedszkole to nie kara...

taki sam skutek a brzmi inaczej..

>Skąd wątkdaw
          > czyni ma wiedzieć, że powinna się zgłosić akurat do poradni d/s autyzmu, jeśli
          > jej nauczycielka nie powie, że to właśnie a nie inne zaburzenie podejrzewa?
          >

lol, lol i wielki lol
          doczytaj, pogłęb swoja wiedzę... bo nawet mi się komentować nie chce twojego idiotycznego toku myślenia.
          • blondynkapoznan Re: autyzm? 20.10.14, 08:34
            dziewczyny nie ma co się kłócić.
            rozmawiałam dużo z synem przez weekend.I on mówi że nie lubi się bawić z dziećmi i że nie chce chodzić już do przedszkola.Wieczorem nawet prosił aby go nie zawozić.
            w przedszkolu 80% jest dzieci ktore się znaja z poprzedniego roku.
            • wro-tka Re: autyzm? 20.10.14, 08:40
              > dziewczyny nie ma co się kłócić.

to nie kłótnie tylko wymiana poglądów.
              nie wiem czego oczekiwałaś rzucając temat na forum.. wink
    • rilla-m Re: autyzm? 20.10.14, 14:35
      A jak jest z kontaktem wzrokowym?
      • jo-anna84 Re: autyzm? 22.10.14, 12:10
        jeśli wcześniej nie miał kontaktu z rówieśnikami i nie chodził do przedszkola to nic dziwnego że na początku nie będzie mu to odpowiadać, szczególnie że jest zupełnie nowy w grupie. warto porozmawiać z tym psychologiem, który go obserwuje i poczekać na rozwój sytuacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka