Dodaj do ulubionych

mięsożerca

21.10.16, 10:02
Mam problem z dietą synka (właśnie skończył roczek). Najchętniej jadłby tylko mięso i zagryzał chlebem. Jajka nie tknie w żadnej postaci, warzywa rzadko, makaron ble, kasza niedobra. Staję na głowie żeby go jakoś przekonać ale nic z tego, wczoraj np. na obiad były pulpety mięsne w sosie z kluskami ziemniaczanymi i brokułem. Z tego wszystkiego zjadł mięso w dużych ilościach, resztę po prostu wyjmował z buzi i oddawał mi do ręki. Przegłodzenie nie pomaga, po prostu nie zje nic. Oprócz tego owoce jeszcze lubi, na śniadanie je płatki z owocami, na kolację kaszkę z mm. Jest szansa, żeby jakoś go przekonać bądź przemycić coś poza mięsem? Aha, nabiału też nie może bo alergia, więc ta dieta jest naprawdę monotonna...
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: mięsożerca 21.10.16, 10:44
      Moja mama robi mojemu synkowi ( ale on znacznie starszy i dla odmiany nie lubi mięsa i to mięso trzeba mu przemycać ale myślę, że ten przepis i w drugą stronę może zadziałać ) takie pulpety mięsno-warzywno-kaszowe. Mięso z rosołu ( najlepiej rostbef, oczywiście samą chudą część, to tłuste wyrzuca ) mieli w maszynce razem z marchewką z rosolu. Gotuje kasze, najlepiej pęczak, drobny, aż do takiego trochę rozgotowania, musi być naprawdę miękka. Miesza te skladniki dodając też natkę pietruszki, wyrabia coś jakby jednolitą masę i z uzyskanej masy formuje pulpety. Pulpety są trochę "sypiące się" ale daje jakoś radę podsmażyć to na patelni. Myślę, że dla młodszego dziecka, żeby uniknąć smażenia moznaby to podgrzać w kuchence mikrofalowej albo w piekarniku.
    • julita165 Re: mięsożerca 21.10.16, 10:47
      Kolejne danie ( choć w tym wypadku nie uniknie się makaronu ale może np. zainteresowalby się makaronem w kształcie samochodzików, literek, zwierzątek itp. ) to spaghetti. Tylko do klasycznego sosu pomidorowego trzeba dodać różne zmiksowane warzywa.
    • ela.dzi Re: mięsożerca 21.10.16, 11:11
      Myślę, że najlepiej przeczekać. Obstawiam, że samo minie. Próbuj podawać inne rzeczy, ale nic na siłę. Mój starszy syn długo jadł tylko owoce i kaszki, a mi od tego słodkiego aż wykręcało buzię.
    • carmelita81 Re: mięsożerca 21.10.16, 14:24
      Jak bym czytała o mojej starszej w tym wieku. Też tylko mięso i niewiele ponad. Produktów mlecznych nie tykała i nie tyka nadal. Jajka jadła. Dziś ma 3 lata i nadal mięso jest nr.1 ale je też kasze warzywa owoce chleb jedynie nadal nie je produktów mlecznych. Zdrowa jest wszystko z nią ok także się nie stresuj tylko proponuj co jakiś czas coś poza mięsem i tyle.
    • marellakarola Re: mięsożerca 21.10.16, 15:55
      Do pulpetow i plackow dodawaj cukinie, dynie, są łagodne w smaku. Moja też nie zje warzywa solo a mięso i chleb uwielbia. Polecam placki warzywne sklejone jajkiem.
    • gryzelda.de.la.mole Re: mięsożerca 21.10.16, 19:06
      dzięki, trochę pocieszyłyście smile wypróbuję placki i pulpety a jak nie pójdzie to przeczekam, w końcu mu się może mięcho znudzi
    • leni6 Re: mięsożerca 21.10.16, 19:42
      U mnie bardzo podobnie, głównie mięso i wedlina, chociaż żółtko też chętnie je. Do tego kilka warzyw na krzyż, owoce tylko suszone. Z nabiału czasami żółty ser, ale rzadko. Nie przejmuje się, po prostu daje do spróbowania też inne rzeczy.
    • melancho_lia Re: mięsożerca 21.10.16, 19:54
      Ja tez mam mięsożerne dzieci (starsze juz szkolne). Na poczatku najstarszy najchętniej jadlby mięso, kluski i mleko. Warzyw nie lubił chyba ze w zupie. Z czasem zaczął jeść inne rzeczy ale pierwsze lata to żyłby tylko mięsem.
      Mozna warzywa dodawać do pulpetow, gotowac zawiesiste zupy. Mozna robic kotleciki warzywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka