michas2005 26.11.05, 16:44 słyszałam że do 4 miesiąca dziecku liczy się miesiąc jako 4 tygodnie a od 4 miesiąca liczy się jako miesiące kalendarzowe. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 16:48 A co za różnica? Czy dwa miesiące, czy 8 tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 16:51 pierwsze slysze tym bardziej ze misiac tio ponad 4 tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 16:59 jest różnica bo miesiąc ma np. 31 dni gdy zsumujemy trzy miesiące tzn 4 tygodnie razy 3 miesiące daje już dużą róznicę a poza tym na opakowaniu mleka jest określony podział na tygodnie do 3 miesiąca jako do 12 tygodnia a zaraz po 12 tygodniu podawany jest 4 miesiąc - więc róznica jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 17:52 I to jest kolejny argument za karmieniem piersią - nie trzeba czytac etykiet przez p[ół roku, a pudełek od mleka mozna wcale nie oglądać. Miesiąc to miesiąc, około 30-31 dni. Ciekawe, jak ta teoria o "miesiac w pierwsyzm kwartale to 4 tygodnie" ma się na przykład do obchodów "miesięcznic", które niektórzy rodzice i część dziadkow z upodobaniem celebrują. Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 17:57 chyba Cię pogięło koleżanko, jeśli uważasz że karmienie piersią jest argumentem aby nie czytać etykiet tzn że nigdy ich nie czytasz nawet jak kupujesz kaszki czy inne zupki dla dzieci...chore Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 18:05 Jasne, że jest różnica między "tygodniami" a "miesiącami" ja do końca trzeciego miesiąca podawałam tygodnie, kiedy Lena skończyła owe "magiczne" trzy, podaję miesiącami. Znaczy mam zamiar, bo młada trochę młoda i teraz mówię, że ma 3,5 miesiąca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 18:12 lineczkaa napisała: > Jasne, że jest różnica między "tygodniami" a "miesiącami" ja do końca trzeciego > miesiąca podawałam tygodnie, kiedy Lena skończyła owe "magiczne" trzy, podaję > miesiącami. Znaczy mam zamiar, bo młada trochę młoda i teraz mówię, że ma 3,5 > miesiąca. > Pozdrawiam Bardzo Ci dziękuję za normalną odpowiedż. Nie rozumiem dlaczego niektóre osoby odpisują na moje pytanie nie mając zielonego pojęcia o co chodzi a do tego piszą jakieś bzdury od czapy o karmieniu piersią.... tak jakby karmienie piersią było idealne na wszystko. Wraca mi wiara w normalnych ludzi na tym forum. Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 09:47 michas2005 napisała: > chyba Cię pogięło koleżanko, jeśli uważasz że karmienie piersią jest argumentem > > aby nie czytać etykiet tzn że nigdy ich nie czytasz nawet jak kupujesz kaszki > czy inne zupki dla dzieci...chore Ależ mika_p nie napisała wcale, żeby nie czytać etykiet. Napisała tylko, że karmiąc piersią można nie czytać etykiet przez pół roku. Prawdę mówiąc problem z tym podziałem na miesiące/tygodnie z lekka jest wydumany. Bo dziecku, które właśnie kończy 3 m-ce kalendarzowe raczej nie zaszkodzi dojedzenie do końca puszki mleka modyfikowanego przeznaczonego dla niemowląt do 12-tego tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 09:31 mika_p napisała: > I to jest kolejny argument za karmieniem piersią - nie trzeba czytac etykiet > przez pół roku, a pudełek od mleka mozna wcale nie oglądać. DDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 18:15 Ależ cała przyjemnośc po mojej stronie ) i jednocześnie zapraszam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34708 Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 19:01 Pierwsze słyszę. dziecko to człowiek jak każdy inny i liczy mu się wiek normalnie - miesiącami. W pierszych można liczyć tygodniami, bo przecież 4tygodnioy maluch a 7tygodniowy to przepaść Ale nie mam mowy o tym, by miesiąc nie był miesicem! Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 19:15 Kiedy dziecko ukończy 4 tygodnie, ma ukończone 4 tygodnie. Kiedy ukończy miesiąc - ma miesiąc - zwykle to jest dwa lub trzy dni po ukończeniu 4 tygodni. I jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Może mieć jednocześnie 2 miesiące i 9 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 12:56 Tobie to już nawet lekarz nie pomoże.... Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaros Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 11:31 Nie wiem dokładnie, czy jest tak, jak piszesz, ale wiem jedno: miesiąc to nie to samo, co 4 tygodnie!!! Wiedzą to na pewno te wszystkie mamy, które pracują i były na urlopie macierzyńskim (lub nadal są). Urlop macierzyński trwa 16 tygodni, mi się już skończył i niestety muszę do pracy wracać, a mój syn po upływie 16 tygodni miał niecałe 4 miesiące... Odpowiedz Link Zgłoś
annia-m Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 17:30 Michas co Ci kurcze? Najpierw zadajesz pytanie (najpierw myślałam, że to jakis żart... bo to jakas abstrakcja by była gdybyśmy liczyli niemowlakowi wiek inaczej. Dziewczyny Ci odpowiadają a Ty z tym lekarzem wyskakujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 21:55 Nie obraź się ale drażnią mnie osoby które albo nie wiedzą w czym problem albo poraz kolejny tzw. "prawdziwa mamusia" czyli karmiąca piersią i wszystko wiedząca pisze że karmienie piersią to "..kolejny argument itd. itd." nie znając sytuacji, ani mojego dziecka, wypowiada się co dla niego jest najlepsze. Przecież nie pytam o karmienie piersią tylko jak liczyć wiek w związku z karmieniem z butelki. Poza tym odpowiedzi "co za różnica 4 tyg czy miesiąc" każe mi się zastanawić czy osoba wogóle zastanowiła się nad sensem swojej odpowiedzi, myślę że jeśli "o grozo" nie rozróżnia 28dni a 31 dni to po co zabiera głos. Zadałam to pytanie zresztą nietylko w związku z karmieniem z butelki ponieważ z takim liczeniem spotkałam się u lekarza (do 3 miesiąca).Tak więc nie jest to tylko mój wymysł. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:12 Ja się „michasi” nie dziwię, bo zamiast odpowiedzi na łatwe pytanie w większości dostaje odpowiedzi w stylu „no co Ty” „co za różnica” „karmienie piersią to lek na całe zło”. Człowiek chce rozwiać swoje wątpliwości, a nikt mu nie odpowie na pytanie normalnie tyko dezaprobata. Mój św.pamięci matematyk zwykł mówić „Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi” i tutaj się to w większości przypadków sprawdziło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:32 Jak pewnie zauważysz lineczko ludzie inteligentni są w mniejszości nawet nie chce mi się już tłumaczyć bo chyba dla nie których myślenie to abstrakcja. Szczerze mówiąc to współczuję rodzinom takich osóbek - nikt nie prosi o zdanie a do powiedzenia ma tyle ....tylko nadal nie wie pewnie o co chodzi. Dzięki za wsparcie - bo można się załamać. lineczkaa napisała: > Ja się „michasi” nie dziwię, bo zamiast odpowiedzi na łatwe pytanie > w większości > dostaje odpowiedzi w stylu „no co Ty” „co za różnica” & > #8222;karmienie piersią to lek > na całe zło”. Człowiek chce rozwiać swoje wątpliwości, a nikt mu nie odpo > wie na > pytanie normalnie tyko dezaprobata. Mój św.pamięci matematyk zwykł mówić ̶ > 2;Nie > ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi” i tutaj się to w większości > przypadków sprawdziło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:08 Na szczeście niektóre mamy wiedzą o co chodzi i za te odpowiedzi serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi michas 28.11.05, 01:18 Myślę, że Mika po prostu żartowała Nie irytuj się! Odpowiedz Link Zgłoś
annia-m Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:11 Michas co Ty myślisz, że wszystkie te posty jedna osoba napisała? A z tym liczeniem to bzdury opowiadasz i jeszcze piszesz, że Twój lekarz tak liczy. Nikt tu nie napisał, że 4 tyg to miesiąc wręcz przeciwnie. Raczej to Ty masz jakiś wydumany problem z obliczeniami. Przypuszczm, że Twojemu lekarzowi chodziła o to, że w pierwszych miesiacach bardziej miarodajne jest okreslanie wieku dziecka operując tygodniami. Chodzi o to, że na początku dziecko zmienia się z tygodnia na tydzień. Ale na pewno miesiąc pozostaje miesiącem - czyli 30 lub 31 dni, natomiast 4 tygodnie to zawsze 28 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
koksa_koksa Re: jak liczyć wiek? 28.11.05, 11:59 Może ja trochę pomogę. Podaję za "Żywienie niemowląt zdrowych" autorstwa Zofii Rudzkiej-Kańtoch, Haliny Weker, Małgorzaty Strucińskiej: wiek w miesiącach i dniach: 1mc 0-30 dni, 2mc 31-60 dni, 3mc 61-90 dni, 4mc 91-120 dni, 5mc 121-150 dni, 6mc 151-210 dni, 7mc 181-210 dni, 8mc 211-240 dni, 9mc 241-270 dni, 10mc 271- 300 dni itd. Myślę, że teraz będzie łatwiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: jak liczyć wiek? 28.11.05, 14:23 No, teraz to rozjaśniłaś... )) Autorce wątku chodziło chyba o zależność między tygodniami a miesiącami? Odpowiedz Link Zgłoś