Dodaj do ulubionych

jak liczyć wiek?

26.11.05, 16:44
słyszałam że do 4 miesiąca dziecku liczy się miesiąc jako 4 tygodnie a od 4
miesiąca liczy się jako miesiące kalendarzowe. Czy faktycznie tak jest?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 16:48
      A co za różnica? Czy dwa miesiące, czy 8 tygodni?
      • patyczako Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 16:51
        pierwsze slysze tym bardziej ze misiac tio ponad 4 tygodnie...
      • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 16:59
        jest różnica bo miesiąc ma np. 31 dni gdy zsumujemy trzy miesiące tzn 4
        tygodnie razy 3 miesiące daje już dużą róznicę a poza tym na opakowaniu mleka
        jest określony podział na tygodnie do 3 miesiąca jako do 12 tygodnia a zaraz po
        12 tygodniu podawany jest 4 miesiąc - więc róznica jest.
        • mika_p Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 17:52
          I to jest kolejny argument za karmieniem piersią - nie trzeba czytac etykiet
          przez p[ół roku, a pudełek od mleka mozna wcale nie oglądać.
          Miesiąc to miesiąc, około 30-31 dni.

Ciekawe, jak ta teoria o "miesiac w pierwsyzm kwartale to 4 tygodnie" ma się na
          przykład do obchodów "miesięcznic", które niektórzy rodzice i część dziadkow z
          upodobaniem celebrują.
          • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 17:57
            chyba Cię pogięło koleżanko, jeśli uważasz że karmienie piersią jest argumentem
            aby nie czytać etykiet tzn że nigdy ich nie czytasz nawet jak kupujesz kaszki
            czy inne zupki dla dzieci...chore
            • lineczkaa Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 18:05
              Jasne, że jest różnica między "tygodniami" a "miesiącami" ja do końca trzeciego
              miesiąca podawałam tygodnie, kiedy Lena skończyła owe "magiczne" trzy, podaję
              miesiącami. Znaczy mam zamiar, bo młada trochę młoda i teraz mówię, że ma 3,5
              miesiąca.
              Pozdrawiam
              • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 18:12
                lineczkaa napisała:

> Jasne, że jest różnica między "tygodniami" a "miesiącami" ja do końca
                trzeciego
                > miesiąca podawałam tygodnie, kiedy Lena skończyła owe "magiczne" trzy, podaję
                > miesiącami. Znaczy mam zamiar, bo młada trochę młoda i teraz mówię, że ma 3,5
                > miesiąca.
                > Pozdrawiam

Bardzo Ci dziękuję za normalną odpowiedż. Nie rozumiem dlaczego niektóre osoby
                odpisują na moje pytanie nie mając zielonego pojęcia o co chodzi a do tego
                piszą jakieś bzdury od czapy o karmieniu piersią.... tak jakby karmienie
                piersią było idealne na wszystko. Wraca mi wiara w normalnych ludzi na tym
                forum. Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję
            • jakw Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 09:47
              michas2005 napisała:

> chyba Cię pogięło koleżanko, jeśli uważasz że karmienie piersią jest argumentem
              >
              > aby nie czytać etykiet tzn że nigdy ich nie czytasz nawet jak kupujesz kaszki
              > czy inne zupki dla dzieci...chore
              Ależ mika_p nie napisała wcale, żeby nie czytać etykiet. Napisała tylko, że
              karmiąc piersią można nie czytać etykiet przez pół roku.
              Prawdę mówiąc problem z tym podziałem na miesiące/tygodnie z lekka jest
              wydumany. Bo dziecku, które właśnie kończy 3 m-ce kalendarzowe raczej nie
              zaszkodzi dojedzenie do końca puszki mleka modyfikowanego przeznaczonego dla
              niemowląt do 12-tego tygodnia.
          • anias29 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 09:31
            mika_p napisała:
            > I to jest kolejny argument za karmieniem piersią - nie trzeba czytac etykiet
            > przez pół roku, a pudełek od mleka mozna wcale nie oglądać.

big_grinDDDDDDDDDDDDDDD

• lineczkaa Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 18:15
      Ależ cała przyjemnośc po mojej stronie wink) i jednocześnie zapraszam tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34708
    • driadea Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 19:01
      Pierwsze słyszę.
      dziecko to człowiek jak każdy inny i liczy mu się wiek normalnie - miesiącami.
      W pierszych można liczyć tygodniami, bo przecież 4tygodnioy maluch a
      7tygodniowy to przepaść smile Ale nie mam mowy o tym, by miesiąc nie był miesicem!
    • zona_mi Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 19:15
      Kiedy dziecko ukończy 4 tygodnie, ma ukończone 4 tygodnie. Kiedy ukończy
      miesiąc - ma miesiąc - zwykle to jest dwa lub trzy dni po ukończeniu 4 tygodni.
      I jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
      Może mieć jednocześnie 2 miesiące i 9 tygodni.
    • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 26.11.05, 19:19
      czy jest na sali lekarz?
    • annia-m Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 00:29
      Tak michas i zaraz cię zabierze...
      • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 12:56
        Tobie to już nawet lekarz nie pomoże....
    • agatkaros Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 11:31
      Nie wiem dokładnie, czy jest tak, jak piszesz, ale wiem jedno: miesiąc to nie
      to samo, co 4 tygodnie!!! Wiedzą to na pewno te wszystkie mamy, które pracują i
      były na urlopie macierzyńskim (lub nadal są). Urlop macierzyński trwa 16
      tygodni, mi się już skończył i niestety muszę do pracy wracać, a mój syn po
      upływie 16 tygodni miał niecałe 4 miesiące...
    • annia-m Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 17:30
      Michas co Ci kurcze? Najpierw zadajesz pytanie (najpierw myślałam, że to jakis
      żart... bo to jakas abstrakcja by była gdybyśmy liczyli niemowlakowi wiek
      inaczej. Dziewczyny Ci odpowiadają a Ty z tym lekarzem wyskakujesz.
      • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 21:55
        Nie obraź się ale drażnią mnie osoby które albo nie wiedzą w czym problem albo
        poraz kolejny tzw. "prawdziwa mamusia" czyli karmiąca piersią i wszystko
        wiedząca pisze że karmienie piersią to "..kolejny argument itd. itd." nie
        znając sytuacji, ani mojego dziecka, wypowiada się co dla niego jest najlepsze.
        Przecież nie pytam o karmienie piersią tylko jak liczyć wiek w związku z
        karmieniem z butelki. Poza tym odpowiedzi "co za różnica 4 tyg czy miesiąc"
        każe mi się zastanawić czy osoba wogóle zastanowiła się nad sensem swojej
        odpowiedzi, myślę że jeśli "o grozo" nie rozróżnia 28dni a 31 dni to po co
        zabiera głos. Zadałam to pytanie zresztą nietylko w związku z karmieniem z
        butelki ponieważ z takim liczeniem spotkałam się u lekarza (do 3 miesiąca).Tak
        więc nie jest to tylko mój wymysł. Pozdrawiam.
        • lineczkaa Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:12
          Ja się „michasi” nie dziwię, bo zamiast odpowiedzi na łatwe pytanie w większości
          dostaje odpowiedzi w stylu „no co Ty” „co za różnica” „karmienie piersią to lek
          na całe zło”. Człowiek chce rozwiać swoje wątpliwości, a nikt mu nie odpowie na
          pytanie normalnie tyko dezaprobata. Mój św.pamięci matematyk zwykł mówić „Nie
          ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi” i tutaj się to w większości
          przypadków sprawdziło. Pozdrawiam
          • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:32
            Jak pewnie zauważysz lineczko ludzie inteligentni są w mniejszości nawet nie
            chce mi się już tłumaczyć bo chyba dla nie których myślenie to abstrakcja.
            Szczerze mówiąc to współczuję rodzinom takich osóbek - nikt nie prosi o zdanie
            a do powiedzenia ma tyle ....tylko nadal nie wie pewnie o co chodzi. Dzięki za
            wsparcie - bo można się załamać.

lineczkaa napisała:
            > Ja się „michasi” nie dziwię, bo zamiast odpowiedzi na łatwe pytanie
            > w większości
            > dostaje odpowiedzi w stylu „no co Ty” „co za różnica” &
            > #8222;karmienie piersią to lek
            > na całe zło”. Człowiek chce rozwiać swoje wątpliwości, a nikt mu nie odpo
            > wie na
            > pytanie normalnie tyko dezaprobata. Mój św.pamięci matematyk zwykł mówić ̶
            > 2;Nie
            > ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi” i tutaj się to w większości
            > przypadków sprawdziło. Pozdrawiam
    • michas2005 Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:08
      Na szczeście niektóre mamy wiedzą o co chodzi i za te odpowiedzi serdecznie
      dziękuję.
      • zona_mi michas 28.11.05, 01:18
        Myślę, że Mika po prostu żartowała smile
        Nie irytuj się! smile
    • annia-m Re: jak liczyć wiek? 27.11.05, 22:11
      Michas co Ty myślisz, że wszystkie te posty jedna osoba napisała? A z tym
      liczeniem to bzdury opowiadasz i jeszcze piszesz, że Twój lekarz tak liczy.
      Nikt tu nie napisał, że 4 tyg to miesiąc wręcz przeciwnie. Raczej to Ty masz
      jakiś wydumany problem z obliczeniami. Przypuszczm, że Twojemu lekarzowi
      chodziła o to, że w pierwszych miesiacach bardziej miarodajne jest okreslanie
      wieku dziecka operując tygodniami. Chodzi o to, że na początku dziecko zmienia
      się z tygodnia na tydzień. Ale na pewno miesiąc pozostaje miesiącem - czyli 30
      lub 31 dni, natomiast 4 tygodnie to zawsze 28 dni.
      • koksa_koksa Re: jak liczyć wiek? 28.11.05, 11:59
        Może ja trochę pomogę. Podaję za "Żywienie niemowląt zdrowych" autorstwa Zofii
        Rudzkiej-Kańtoch, Haliny Weker, Małgorzaty Strucińskiej: wiek w miesiącach i
        dniach:
        1mc 0-30 dni, 2mc 31-60 dni, 3mc 61-90 dni, 4mc 91-120 dni, 5mc 121-150 dni,
        6mc 151-210 dni, 7mc 181-210 dni, 8mc 211-240 dni, 9mc 241-270 dni, 10mc 271-
        300 dni itd. Myślę, że teraz będzie łatwiej. Pozdrawiam
        • zona_mi Re: jak liczyć wiek? 28.11.05, 14:23
          No, teraz to rozjaśniłaś... wink))
          Autorce wątku chodziło chyba o zależność między tygodniami a miesiącami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka