fajtek_kot 15.03.06, 13:09 po przebytej chorobie mojej córeczce został na ząbkach brzydki osad. za sprawcę uważam Rutinaceę Junior z maloina i czymś tam jeszce. jak sobie z nim poradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolcia801 Re: osad na ząbkach 15.03.06, 14:36 ja nie da sie usunąć zwykła szczoteczka do zębów to radziłabym sie udac do dentysty. Osad który długo pozosyaje na ząbkach może prowadzić do szybkiego rozwoju próchnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
fajtek_kot Re: osad na ząbkach 15.03.06, 15:06 no własnie próbujemy walczyć zwykłym sposobem, tzn. szczotką i pastą, ale niewiele to dało. i tu pojawia się następny problem- jak przekonać 2,5 letnie dziecko do dentysty?! pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: osad na ząbkach 16.03.06, 20:00 2,5 roku to najwyższy czas na dentystę, chociażby po to żeby skontrolować. Tylko takiego dla dzieci, który nie zniechęci dziecka. My chodzimy na lakierowanie zębów, już raz miał nawet wiercone ząbki. Nie obywa się bez płaczu, ale też dostaje od pani prezent w postaci balona z rękawiczki i czasem jakiś malutki upominek. Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: osad na ząbkach 15.03.06, 15:20 u nas "osad" okazał się uszkodzonym szkliwem i próchnicą synek ma 2,2 latka jesteśmy po 2 wiytach u dentysty - zapoznawczej i polegającej na pomalowaniu zabków specjalną substancją zabezp. przed rozwojem próchnicy, dzisiaj mamy pierwsze borowanie synek płacze na fotelu ale zaraz po zejściu dopomina sie o balonik (nadmuchana rękawica sic!) i wspólne ozdabianie tego prezentu... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: osad na ząbkach 17.03.06, 07:48 u nas też jest obowiązkowo balon z rękawiczki - ostatnio nawet 3 (jeden dla Mamusi...) dwa dni temu było borowanie - z rykiem ogromnym, ale już po zejsciu z fotela było ok Odpowiedz Link Zgłoś
fajtek_kot Re: osad na ząbkach 17.03.06, 11:04 a jak wasi dentyści radzą sobie z rykiem dziecka na fotelu, bo ja sobie wyobrazam, ze moja Panna to bedzie gryźć, kopać i tak dalej, i co wtedy? całuski!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: osad na ząbkach 17.03.06, 11:46 u nas jest tak, że synek siedzi u mnie na kolanach ja panuję nad jego nogami i rękami pomoc przytrzymuje główkę pani dentystka boruje - u dzieci sa malutkie dziurki jeżeli się szybko wyłapie - 2-3 minuty i jest po wszystkim aczkolwiek po ostatniej wizycie bicepsy jeszcze czuje Odpowiedz Link Zgłoś
polcia_m Re: osad na ząbkach 17.03.06, 12:06 Mój synek skończył 2 latka. Podobnie jak u ciebie miał osad na ząbkach blisko dziąsła. Dentystka stwierdziła, że jest to początek próchnicy i jest konieczne zalapisowanie ząbków. Zanim jednak cokolowiek zaczęła mu robić przy ząbkach (nawet, żeby otworzył buzię i pokazał ząbki)odwiedzaliśmy dentystkę 4 razy, żeby mógl przyzwyczaić się do nowego miejsca no i do nowej cioci, która za każdym razem dawała mu jak nie rurkę to szpatułkę itp. Dopiero za 5 razem sam otworzył buzię i pokazał ząbki. Teraz już sam jak słyszy , że idziemy do nowej cici dentystki sam się ubiera no i najważniejszee, że chce iść tam sam, nie z płaczem. Siada grzecznie na moich kolanach i otwiera buzię. Dentystka ma super podejście do dzieci, ma po prostu do tego dar - widać to i to nie tylko wiem z własnego doświadczenia ale z doświadczenia matek jakie spotkałam w gabinecie. Sama powiedziała, że dziecku nie wolno robić na początku nic na siłe bo się zniechęci i będzie koniec. Jeśłi jest ktoś z Krakowa i chciałby dowiedzieć się gdzie przyjmuje to dajcie znac - odpiszę. Pozdrawiam, polcia z Natanielkiem Odpowiedz Link Zgłoś
fajtek_kot Re: osad na ząbkach 17.03.06, 15:59 ja jestem z Torunia, może ktoś mógłby polecić jakiegoś dentystę z tego miasta albo okolicy)? Odpowiedz Link Zgłoś