Dodaj do ulubionych

osad na ząbkach

15.03.06, 13:09
po przebytej chorobie mojej córeczce został na ząbkach brzydki osad. za
sprawcę uważam Rutinaceę Junior z maloina i czymś tam jeszce. jak sobie z nim
poradzić?
Obserwuj wątek
    • karolcia801 Re: osad na ząbkach 15.03.06, 14:36
      ja nie da sie usunąć zwykła szczoteczka do zębów to radziłabym sie udac do
      dentysty. Osad który długo pozosyaje na ząbkach może prowadzić do szybkiego
      rozwoju próchnicy.
      • fajtek_kot Re: osad na ząbkach 15.03.06, 15:06
        no własnie próbujemy walczyć zwykłym sposobem, tzn. szczotką i pastą, ale
        niewiele to dało. i tu pojawia się następny problem- jak przekonać 2,5 letnie
        dziecko do dentysty?!
        pozdrawiam!!
        • karolcia86 Re: osad na ząbkach 16.03.06, 20:00
          2,5 roku to najwyższy czas na dentystę, chociażby po to żeby skontrolować.
          Tylko takiego dla dzieci, który nie zniechęci dziecka. My chodzimy na
          lakierowanie zębów, już raz miał nawet wiercone ząbki. Nie obywa się bez
          płaczu, ale też dostaje od pani prezent w postaci balona z rękawiczki i czasem
          jakiś malutki upominek.
    • aaga8 Re: osad na ząbkach 15.03.06, 15:20
      u nas "osad" okazał się uszkodzonym szkliwem i próchnicą
      synek ma 2,2 latka
      jesteśmy po 2 wiytach u dentysty - zapoznawczej i polegającej na pomalowaniu
      zabków specjalną substancją zabezp. przed rozwojem próchnicy, dzisiaj mamy
      pierwsze borowanie
      synek płacze na fotelu ale zaraz po zejściu dopomina sie o balonik (nadmuchana
      rękawica sic!) i wspólne ozdabianie tego prezentu...
      powodzenia
    • aaga8 Re: osad na ząbkach 17.03.06, 07:48
      u nas też jest obowiązkowo balon z rękawiczki - ostatnio nawet 3 (jeden dla
      Mamusi...)
      dwa dni temu było borowanie - z rykiem ogromnym, ale już po zejsciu z fotela
      było ok
      • fajtek_kot Re: osad na ząbkach 17.03.06, 11:04
        a jak wasi dentyści radzą sobie z rykiem dziecka na fotelu, bo ja sobie
        wyobrazam, ze moja Panna to bedzie gryźć, kopać i tak dalej, i co wtedy?
        całuski!!
        • aaga8 Re: osad na ząbkach 17.03.06, 11:46
          u nas jest tak, że synek siedzi u mnie na kolanach
          ja panuję nad jego nogami i rękami
          pomoc przytrzymuje główkę
          pani dentystka boruje - u dzieci sa malutkie dziurki jeżeli się szybko wyłapie
          - 2-3 minuty i jest po wszystkim
          aczkolwiek po ostatniej wizycie bicepsy jeszcze czuje
    • polcia_m Re: osad na ząbkach 17.03.06, 12:06
      Mój synek skończył 2 latka. Podobnie jak u ciebie miał osad na ząbkach blisko
      dziąsła. Dentystka stwierdziła, że jest to początek próchnicy i jest konieczne
      zalapisowanie ząbków. Zanim jednak cokolowiek zaczęła mu robić przy ząbkach
      (nawet, żeby otworzył buzię i pokazał ząbki)odwiedzaliśmy dentystkę 4 razy,
      żeby mógl przyzwyczaić się do nowego miejsca no i do nowej cioci, która za
      każdym razem dawała mu jak nie rurkę to szpatułkę itp. Dopiero za 5 razem sam
      otworzył buzię i pokazał ząbki. Teraz już sam jak słyszy , że idziemy do nowej
      cici dentystki sam się ubiera no i najważniejszee, że chce iść tam sam, nie z
      płaczem. Siada grzecznie na moich kolanach i otwiera buzię. Dentystka ma super
      podejście do dzieci, ma po prostu do tego dar - widać to i to nie tylko wiem z
      własnego doświadczenia ale z doświadczenia matek jakie spotkałam w gabinecie.
      Sama powiedziała, że dziecku nie wolno robić na początku nic na siłe bo się
      zniechęci i będzie koniec. Jeśłi jest ktoś z Krakowa i chciałby dowiedzieć się
      gdzie przyjmuje to dajcie znac - odpiszę.

Pozdrawiam,
      polcia z Natanielkiem
      • fajtek_kot Re: osad na ząbkach 17.03.06, 15:59
        ja jestem z Torunia, może ktoś mógłby polecić jakiegoś dentystę z tego miasta
        albo okolicysmile)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka