Dodaj do ulubionych

prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TORT

01.04.06, 22:36
Trzydziecha sie zbliza, cos bym zrobila.Kupie gotowe podklady i...co dalej?
moze byc jakis super wypas mocno alkoholowy (wink) byle latwy do
zrobienia.Macie dwa dni na podanie mi przepisu.Czekam......smile

p.s.kto mi nie da przepisu nie dostanie urodzinowego szmapana i tortu (jezeli
go zrobiewink).
Obserwuj wątek
    • magdalena_dem Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:42
      jestem totalnym beztalenciem ciastowym, ostatnio Mikołajkowa rehabilitantka
      dawała mi przepis na super łatwe ciasto z kaszy mannej, które nawet jej
      wychodzi. Mi oczywiście nie wyszło.
      Mój przepis na naprawdę łatwy i pyszny tort:
      Idziesz z Matkiem na spacer, przy okazji idziesz do cukierni, tam zakupujesz
      torcik, np. u nas to są pyszne advokatowe, w monopolowym kupujesz do tego jakiś
      wypas mocno alkoholowy (spirytus?) i gotowe wink smacznego
      ps czekam na swoją porcję urodzinowych pyszności od Ciebie wink
    • xemm1 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:43
      Ja myślę, że ekspertem w tej dziedzinie jest Iza!!
      Iza gdzie jesteś, ratuj Mmalę i nas wink)
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:50
        Magda, no ostatecznie moge Ci ten 'przepis' zaliczyc ale zrobie to tylko dwa
        razy (jak mawial moj prezes) -pierwszy i ostatni.Wiec niech zadna inna nie liczy
        na wzgledy pod tym wzgledemwink)
        Ja wiem, ze ja moge tak zrobic ale chcialabym sama, sama, sama, samasmile

Xemm, nie wysluguj sie innymi!!wink
        • wenus.z.willendorfu Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:51
          Mmala, a może kupisz spody bezowe i zrobisz mase kakaową albo kawową?
          • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:52
            Ty to mnie nie mow takim jezykiem, tylko tak normalnie-jak to zrobic? co to sa
            spody bezowe? jak zrobic mase kakowa??(kawowej nie lubie).
            • wenus.z.willendorfu Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:56
              Kupuje się gotowe spody z bezy (takie w pudełkach), a masę się robi bardzo
              prosto: z jajek, masła i kakaa, ale jutro ci podam dokładne proporcje, bo dziś
              nie pamiętam. Cała sprawa zajmuje najwyżej 20 minut wink
    • kubona Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:56
      to ci wlkepię ten mój tot. dobry był, łatwy skoro nawetmi wyszedł i cały został
      zjedzonysmile
      a robi się go tak:
      wziąć sześc silnych dziewek kuchennych.......
      biszkopt: cholera uciekła mi kartka przepisem...no nic niszkopt wklepię jutro.

krem: kostke masła ucierasz ze szklanką cukru pudru na masę dodajesz olejek
      jaki chcesz, sok zpołowkicytryny, przestudzony budyń przygotowany jak na
      opakowaniu, miksujesz do uzyskania gładkiej masy. możesz zatrudnić męża, zrobi
      to trzepaczką lub łyzką do ucierania. przekładasz biszkopt możesz w środek
      włożyć np wiśnie namoczone w rumie i wtedy olejek rumowy do kremu..... mi na
      przełożenie -jednokrotne z owocami w środku i plastrem galaretki i dokładne
      zamazanie brzegów i góry potrzebny był krem z dwóch budyni - ale mieszane
      osobno. możesz wtedy zrobić dwa kolory. do tego kremu możesz też dodac zmielone
      orzechy na przykład..... roboty dużo tu nie ma, a efekt jest rewelacynjy jak
      dla mnie, jeśli nie lubisz kremu budyniowego, możęsz ubić kremówke z cukrem i
      śmietanfiksem - na tort ok 750 g śmietanki 36% do tego kilka łyżek pudru i
      śmietan fix żeby nie opadła.

jakieś zawiłe mi to wyszło. w razie potrzeby pytaj.

no, dostanę chyba szampana urodzinowegosmile))))
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 22:59
        Kubona, faktycznie zawile, teraz nie dam rady odszyfrowacwinkwezme sie z to
        jutro.Brzmi latwosmile
        Zasluzylas, zasluzylassmile)

Wenus, dla Ciebie narazie tylko JEDEN lyk szampana!wink
        • wenus.z.willendorfu tylko JEDEN??!!! 01.04.06, 23:01
          to sama sobie znajdź proporcje! ;-p
          • mmala6 Re: tylko JEDEN??!!! 02.04.06, 00:26
            Wenus, narazie jeden!smilejak podasz proporcje i dokladny przepis,to bedziesz pic
            do wolismile
    • xemm1 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 01.04.06, 23:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31089676&v=2&s=0
      a ten ładnie wygląda cooo?? tylko nie mów, ze się innymi wysługuję wink))))
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 00:29
        Xemm, Ty to bystra bestyja jesteswink
        a czym smietanowo-jogurtowy to nie takie troche maslo maslane?wyglada
        smakowicie, mniam, mniam.
        p.s. a propos urodzin i butow to moj maz wlasnie powiedzial ze moge sobie kupic
        te Ecco NA URODZINY!!! nie podejrzewalam go o taki niecny czyn!!Ten to sie
        dopiero umie wysluzyc, nie?
        Znalazlam jeszcze takie Pumy-co Ty na to?
        moto.allegro.pl/show_item.php?item=94037798
        • xemm1 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 08:53
          to co zaliczone smile będzie tort i więcej niż łyk szampana?? big_grin
          Ja bym była za tymi ecco, mimo, że uwielbiam niebieski kolor smile
          Jak już zamówisz, to pozwól, żeby muż te buty odebrał z poczty, niech Ci
          przyniesie, a Ty zrób wielkie oczy i pełne zaskoczenie wink)
    • magnolia76 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 06:58
      Witam

podam ci przepis na tort który zrobiłam na urodziny mojej córeczki, nikt się
      nie poznał z czego był zrobiony, zjedzony cały smile

Biszkopt kup albo upiecz, mnie upiekła moja mama :0
      Krem:
      - kostka masła
      - 2 żółtka
      - szklanka cukru pudru
      - aromat pomarańczowy
      To wszystko razem utrzeć i zostawić, następnie ugotować 1/2 l mleka i uwaga: 7
      łyżek kaszy mannej. Ostudzić masę i połączyć razem z poprzednią. Blaty
      biszkoptowe obficie polać sokiem ze świerzo wyciśniętych pomarańczy (ja
      wycisnęłąm trzy) dolałam odrobinę wody i 2 kieliszki wódki. Oczywiście najpierw
      jeden blat nasączyć, przełożyć kremem, potem drugi i tak dalej. Nie wiem czy
      wiesz co dalej się robi więc szybko w skrócie. Jak sama piekłaś biszkopta to
      napewno zetniesz górną jego część żeby wyrównać, żeby był prosty. Tę część
      zostaw i wysusz, potem skrusz i będziesz mogła obsypać boki tortu, które
      oczywiście wcześniej też nasmaruj kremem. Górę udekoruj kawałkami słodkej
      mandarynki. Tort pyszny polecam, tylko pamiętaj nie trzymaj go w lodówce, bo
      masło się zetnie i krem nie będzie puszysty. On spokojnie dwa dni moze stać na
      wierzchu.

Pozdrawiam
      Mariola

jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania to na gazetowego, bo tu bardzo rzadko
      zaglądam.
    • izka_74 Tort twarogowo-śmietankowo-brzoswkinio wy 02.04.06, 09:47
      Wersja najprostsza z kupionymi spodami:

Masa do przełożenia tortu:
      500 ml śmietany kremowej 30 %
      cukier puder i cukier waniliowy
      1/2 kg zmielonego twarogu (ja używam takiego gotowego sera do wypieków)
      żelatyna Dr. Oetker na 1 litr wody rozpuszczona w ok. 1/4 szklanki wody

Duża puszka brzoskwiń.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Do ubitej na
      sztywno śmietany dodawać łyżeczkami serek i miksować na niskich obrotach do
      uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie dodać dobrze ostudzoną
      rozpuszczoną żelatynę (wlewając ją na łopatki miksera podczas miksowania
      cieniutką stróżką).

Brzoskwinie osączyć - nie wylewać soku!
      Do połowy masy dajesz pokrojone brzoskwinie - kilka możesz zostawić do
      dekoracji.
      Z soku z brzoskwiń robisz poncz do nasączenia - dodajesz do niego mocnego
      alkoholu, soku z cytryny - tak, żeby Ci smakowało. Dobrze robić ten tort na
      czymś na czym będzie go już można podać (cieżko się przenosi nasączone
      biszkopty). Blaty muszą być bardzo dobrze nasączone ponczem, inaczej będą
      niedobre.
      Nasączas pierwszy blat i przekłądasz go masą z owocami. Na to następny (suchy)
      balt - i znów nasączyć ponczem. Resztą masy obsmarowujesz tort po bokach i po
      wierzchu i posypujesz np. utartą białą czekoladą. Dla niewprawnych do dekoracji
      dobre są takie pisaki cukrowe do dekorowania - do kupienia w supermarketach -
      można ładne wzorki bez problemów wymalować.
      Można też ułożyć na wierzchy dekorację z plasterków brzoskwini, tylko wtedy
      dobrze jest to jeszcze "pomalować" galaretką, zrobioną w nieco mniejszej ilości
      wody - samrujesz wtedy, jak galaretka jest już taka tężejąca (nie może się
      lać).

U nas ten tort twarogowo-śmietankowo-brzoskwiniowy cieszy sie zawsze
      największym powodzeniem, bo nie jest taki cieżki jak z kremami na maśle.

Masę możesz też wykorzystać do gotowych spodów
      • pampeliszka Izka, 02.04.06, 11:19
        brzmi fantastycznie. Chyba podwędzę Mmalej przepis...
        A zamiast przepisu ode mnie, bedzie cos zabawnego:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39581226&v=2&s=0
        Nie polecam na 30-ste urodziny.
      • pampeliszka Izka, 02.04.06, 11:21
        a gdzie kupujesz gotowy ser do wypiekow? On sie jakos nazywa?
        • izka_74 Re: Izka, 02.04.06, 11:53
          Kupuję takie mielone sery do serników, ale z brzoskwiniowEGO serka
          homogenizowanego też robiłam i wyszedł.
    • be-ko Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 11:38
      Ja równiez jestem kulinarnym beztalenciem. W swoim zyciu zrobiłam (słownie) DWA
      ciasta: karpatke i drożdżówkę. Tylko, ze sprzatanie kuchni potem trwało dłużej
      niz sam proces przygotowywania i pieczenia ciasta wink
      Ale: gdy chcę zrobic cos swojego to robię ciasto na zimno. Tort to co prawda
      nie jest, ale zawsze może posłużyc jako dodatkowe coś smile, co się SAMEMU zrobiło

Potrzebne;
      - paczka biszkoptów (spód biszkoptowy)
      - owoce - najlepiej truskawiki lub maliny (teraz mrożonkowe), pewnie z
      brzoskwiniami tez by fajnie wyszło
      - 3 galaretki
      - 2 mleka skondensowane (te w puszce)
      Należy rozrobic 2 galaretki ale w mniejszej proporcji wody (dwie g. na jedna
      jednostke wody) odstawić do wystudzenia. Mleko ubić na pianę, dodać zimna
      galaretkę - dalej miksować. Zalać masą spód b. lub wyłozone biszkopty, na
      których mozna połozyć wspomniane wyzej owoce. Tylko należy zalewać baaaardzo
      ostroznie - by wszystko "nie fruwało". Odstawić do lodówki (zamrażarki) potem
      mozna na górę wylać 3 galaretkę itp.
      Mega proste.
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 13:11
        Be-ko, chyba sie pokusze o Twoje ciasto jako 'dodatkowe cos'smile))Pytania:jakie
        galaretki? w takim smaku jak owoce czyli np truskawkowe czy kazda inna?
        Mleko w puszcze slodzone czy nie?
        Kiedy wylac trzecia galaratke??pamietam,ze mialam zawsze z mama problem z tego
        typu ciastami, bo wlewalysmy za pozno albo za wczesnie i albo wsiakala albo juz
        bylz scieta....

Tortu jeszczenie wybralam...wszystkie brzmia skomplikowanie!
        Ja bym chciala zeby tam bylo i kakao, i sernikowate cos i alkoholowe cos...da
        rade? a moze wymieszam troche wenusowego, kubonowego i izkowego?wink)

Pam, za ten rozaniec masz ode mnie WIELKI kawal tortu!hehehesmile
        • be-ko Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 16:23
          W sumie to ostatni raz robiłam to "ciasto" latem, więc wkładałam do niego
          truskawki, dlatego też galaretki do zmieszania z mlekiem tez wybierałam
          truskawkowe. Na wierzch można już zalać inna galaretką. Co do mleka - to ja
          wybierałam niesłodzone (ale to ze względu na mój wysoki poziom glukozy gdy
          chodziłam z brzuchem) ale słodzone też może być - po prostu będzie bardziej
          słodkie ofkors.
          Tak jak pisałam - najpierw rozrób gal., potem ubij to mleko i do niego wlej już
          zimną ale jeszcze nie ściętą gal. A tą na wierzch, gdy całe "ciasto" się prawie
          całkowicie stężeje.

Mmala, żeby mieć ciasto i kakaowe i sernikowate i alkoholowate w jednym -
          trzeba niezłego przeszkolenia kulinarnego wink jeśli więc marzy Ci się takie
          cudo to... pewnie bedziesz musiała się nieźle namęczyć (nie to, zebym wątpiła w
          Twoje kulinarne możliwości ale z tego co piszesz to jedziemy na tym samym
          kuchennym wózku wink) albo faktycznie udac się do lepszej cukierni
          • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 22:22
            Droga Be-ko, ja UMIEM WSZYSTKO tylko mi sie nie chcewink))stad prosba aby ciasto
            bylo latwe i szybkie do zrobienia, a nie dlatego,ze nie umiem zrobicwink))
            Hm...popytam jeszcze w cukierni ile by chcieli za taki tort a jak nie to moze
            ten Izkowy....
            Ale to Twoje ciasto to wyglada na naprawde super latwe,szybkie i smaczne, wiec
            zrobie na pewnosmile
    • pampeliszka Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 13:53

• pampeliszka danie glowne 02.04.06, 13:56
      ciesze sie, ze Ci sie spodobal tort komunijny, hehe
      moge sie podzielic pomyslem na piersi kurczaka, tez podgladniete z GW
      i prosciutkie i pyszne, wlasnie zjedlismy i mloda poszla spac
      na 24 h trzeba piersi zamarynowac: łyzka miodu, łyzka musztardy, czosnek-
      rozgnieciony, ja dalam 4 zabki, ale mozna wiecej, woda i sol i do tego piersi
      a potem wystarczy usmazyc na patelni, podlac troche tą marynatą, rewelacja
      i ziemniaczki
      i jakas łagodna salatka, np. z porów z rodzynkami i jabłkiem, albo seler z
      orzechami i smietaną, na słodko
      • mmala6 Re: danie glowne 02.04.06, 13:59
        brzmi niezle, a takich salatek w zyciu nie jadlam!smile
        dzisiaj cos bede rzezbic na obiad, bo nie mam za bardzo pomyslu.
        Ale takie cycki kiedys zrobie, tylko troche zmodyfikuje pod wzgledem mojej dietywink
        • pampeliszka Re: danie glowne 02.04.06, 14:04
          a, no tak, zapomnialam, ze nie mieszasz...
      • kangur4 Re: danie glowne 03.04.06, 12:56
        A ja gdzieś znalazłam ten przepis nieco zmodyfikowany - otóż, po natarciu
        kurczaka w/w marynatą, należy zapakować go do woreczka foliowego i... zamrozić
        na dobę. Podobno dzięki temu niesłychanie poprawia się smak i aromat. Ktoś, kto
        zna się na chemii w kuchni mówłby to pewnie jakoś naukowo wytłumaczyć.

A sałatkę mozna zrobić nastepującą:
        sałata (najlepiej z tych słodkich), posiekane orzechy, kiwi w półplasterkach i
        pokruszony plesniowy, niebieski ser. Do tego winegret, ale nie za bardzo
        esencjonalny - trzeba rozcieńczyc wodą. Mówię Wam - pychota.
    • agagaby Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 17:47

• matylda301 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 17:48
      Mmala moze zastanawiasz sie tez w jakiej formie go podasz?Moze z komunijnym
      wygra tenwinkforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39548834
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 22:23
        Matylda, myslisz ze ten pierwszy smakowalby mojej babci??wink)))
        • matylda301 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 02.04.06, 23:03
          Niedoceniamy poczucia humoru naszych babek, wszak i one były kiedyś piękne i
          młode(to powtarza mi za każdym razem moja babcia, kiedy ściszam głos
          opowiadając dowcip z pieprzykiem).
    • kura17 marchewkowiec 02.04.06, 19:24
      moj przeis nie niedzie na biszkopt z kremem, ale na tort marchewkowy. polecam,
      bo jest oryginalny, przepyszny (KAZDA kobieta, ktora go u nas jadla, prosila o
      przepis!), latwy i szybki. i tez ma krem smile ale na gorze smile

ciasto:
      210 gr cukru
      230 gr maki
      190 gr marchewki w sloiczku dla niemowlat (duzy sloiczek), nie kupic marchewki z
      ziemniaczkami... mi sie zdarzylo smile)
      200 ml oleju (ale takiego bez smaku, nie z oliwek!!!)
      4 jajka
      1 lyzeczka cynamonu
      2 lyzeczka soli
      2 lyzeczki proszku do pieczenia

krem:
      paczka serka typu philadelfia (u nas sie to sniadaniowy chyba nazywa, nie homo,
      nie twarozek, ale taki gladki, bardziej zbity niz homo)
      90 gr cukru pudru
      1/2 paczki cukru waniliowego
      50 gr siekanych orzechow albo migdalow

cukier, olej, jaja, marchewke miksowac az sie spieni (fajnie sie pieni smile
      make, sol, cynamon, proszek do pieczenia wymieszac i dodac do spienionej
      mieszanki powyzej, wymieszac dobrze.

piec w tortownicy w piekarniku na 190 stopni przez ok. 40 minut (sprawdzic
      patyczkiem/zapalka czy upieczone). jak sie przypieka od gory za wczesnie, to
      nakryc folia aluminowa. wyciagnac, ostudzic.

krem: serek, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy/migdaly zniksowac i
      posmarowac tort. na wierzchu mozna zrobic dekoracje (w supermarketach sa
      najrozniesze cukrowe lub marcepanowe gadzety, np marchewki smile

``````````````````
      kurczak: 03.03.05
      • kubona Re: marchewkowiec 02.04.06, 20:00
        a mmala możesz też zrobić masę karmelową chociaż ja to robię z waflami: puszkę
        słodzonego skondensowanego mleka gotujesz ok 2,5-3 godziny smarujesz bardzo
        ciepłym. pycha. choc nie wiem jak to będzie wyglądac na biszkopcie, pewnie
        dobrze.
        • mmala6 Re: marchewkowiec 02.04.06, 22:26
          Kura, a czy marchewkowiec jest NA PEWNO dobry???????boje sie eksperymentowac, bo
          ja nie przepadam za takim cudami.Wolalbym go wczesniej wyprobowac a nie stawiac
          jako 'danie glowne'....

Kubona, dzieki za przypomnienie-wafle z karmelem to jest to!! oczywiscie jako
          'drugie cos'wink))
          Jak otwierasz pozniej te goraca puszke??bo ja robilam raz to 'danie' i nie
          moglam otworzyc goracej puszki a jak juz otworzylam to bylo troche za gestewink
          • kubona Re: marchewkowiec 02.04.06, 23:31
            otwieram po chwili od wyjecia otwieraczem do konserw, smaruje szybko w razie
            potrzeby wstawiam otwarta do wrzatku. ale takie twardawe też się da
            rozsmarować. jutro kupie mleko i zrobię, smaku sobie narobiłam
            • izka_74 Re: marchewkowiec 03.04.06, 10:12
              Podobno gorącego nie należy otwierać, bo może eksplodować i poparzyć. Ja zawsze
              zcekam, aż ostygnie. Gotuję nawet kilkka piuszek naraz, a potem jak jest
              potrzeba to w chwilę jest gotowe. a żeby nie było za twarde do smarowania, albo
              żeby się nadawało np. do dekoracji tortów czy mazurków (to lada chwila będzie
              aktualne wink można rozpuścić gorzką czekoladę (czekoladę łamiemy do miseczki,
              którą wkładamy do garna z wrzątkiem (ale już nie gotujemy). Jak się rozpuści
              (trzeba parę razy przemieszać, żeby się równo rozpuszczało), dodajemy do tego
              ugotowanego mleka z puszki i miksujemy. Masa jest rewelacyjna, wiem, bo cały
              weekend obżerałam się zrobionymi własnoręcznie babeczkami orzechowymi z taką
              masą kajmakowo-czekoladową wink
          • kura17 Re: marchewkowiec 03.04.06, 11:00
            mmala6 napisała:

> Kura, a czy marchewkowiec jest NA PEWNO dobry???????boje sie eksperymentowac,
            > bo ja nie przepadam za takim cudami.Wolalbym go wczesniej wyprobowac a nie
            > stawiac jako 'danie glowne'....

MMala, szczerze i z reka na sercu - naprawde jest fantastyczny! troche inny niz
            klasyczne, ciezkie torty, ale to rowniez mnie w nim pociaga - nie lubie tortow z
            masami itp. mowie powaznie - rozdaje przepis na marchewkowiec kazdemu, kto go
            sprobuje (tzn kobietom, facet jeden wzial przepis smile. nawet jak upieklam mezowi
            do pracy, to go kobiety molestowaly o przepis. to ciasto jest takie winne, nie
            wysycha nawet po tygodniu (to chyba przez ten olej). jesli sie psuje, to raczej
            plesnieje, a nie wysycha (ale potrzebuje na to jakis 2 tygodni, kiedym mi sie
            jeden kawalek zapodzial... wink. i ten krem jest do tego genialny - polowa sukcesu
            ciasta to krem!
            i naprawe zawsze wychodzi, jesli sie stosuje dokladny przepis! mi RAZ nie
            wyszedl, jak dodalam wiecej marchewki ze sloiczka (sloiczek byl wiekszy, 225
            gr). zrobil sie zakalec, bo byl za wodnisty przez ta dodatkowa marchew (tak
            mysle). a jak robilam wg przepisu, to ZAWSZE sukces. i ludzie to ciasto
            uwielbiaja, mowie szczerze. moja siostra sobie zyczy na kazda okazje, nawet na
            30-ste urodziny smile)) to byl wlasnie powod mojej ostatniej wizyty w krakowie, gdy
            kurczak poznal Frutke smile
            ja to ciasto robie zawsze, jak chce zakasowac konkurencje (imprezy "skladkowe" w
            pracy) lub zachwycic gosci smile i zawsze sie udaje smile
            nie wiem, ile masz czasu, ale mozesz to ciasto wyprobowac wczesniej - najwiecej
            zajmuje pieczenie, przygotowanie cale to 10-15 minut!

zycze super imprezy, bez wzgledu na ciasto, ktore wybierzesz smile kiedy to?

``````````````````
            • wiolkak Re: marchewkowiec 03.04.06, 11:03
              moja teściowa piecze ciasto z marchewki, pychaaa!!!
              takie piernikowe w smaku
              • kura17 Re: marchewkowiec 03.04.06, 11:28
                dokladnie, troche jak piernik, ale lzejsze i bardzo eleganckie (przez ten kolor
                i przez krem). i na pewno oryginalne smile

``````````````````
      • izka_74 Re: marchewkowiec 03.04.06, 11:27
        Podoba mi się, muszę wypróbować przy najbliższej okazji smile Ja też robię torty
        na bazie takiego murzynka na oleju i oranżadzie z kremem z twarożku i bitej
        śmietany. Choć ortodoksi tortowi mówią, że to nie jest tort wink
    • wiolkak Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 10:58
      to kiedy ta 30? bo jakoś mi tak wychodzi, ze już!
      ja wprawdzie do pieczenia mam dwie lewe rece, ale do picia to jestem pierwsza
      klasa!wink
      • kangur4 Wiolka! 03.04.06, 12:58
        To my chyba musimy się spotkać w realu. W celach konsumpcyjnych. wink
        • wiolkak Re:Kangurku 03.04.06, 14:38
          ze mna jak z dzieckiem, mówisz - masz!
          męża do Budapesztu, a Ty do mnie!
    • kasiulek11 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 11:32
      Mmala, ja też jestem kiepsko obdarowana talentami cukierniczo- piekarskimi i
      przyznaję się z ręką na sercu, że najczęściej stosowany przeze mnie przepis
      to "spacer do cukierni" lub "kup coś śłodkiego mężu bo będziemy mieli gości"...
      Niemniej jednak zastosowany przez Ciebie szantażyk, że kto się nie wykaże ten
      na biesiadę urodzinową nie ma co liczyć, zmobilizował mnie i oto podaje przepis:

gotowy spód biszkoptu
      +
      1 łyżka soku z cytryny
      500 ml gęstego jogurtu naturalnego
      3 łyżeczki żelatyny
      2 łyżki miękkiej margaryny
      5 dag cukru
      1 opakowanie cukru waniliowego
      1 jabłko
      2 duże kiwi
      3 dag wiórków kokosowych

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do miski włożyć margarynę, wsypać
      cukier waniliowy i cukier, ucierać powoli dodając jogurt, a następnie
      zmiksować. Żelatynę podgrzać, żeby całkowicie się rozpuściła, schłodzić, wlać
      do kremu jogurtowego, wymieszać, jeszcze przez chwilę miksować. Kiwi obrać,
      pokroić w plasterki. Jabłko ze skórką również pokroić w cząstki, po czym
      delikatnie skropić sokiem cytryny. Krem jogurtowy wyłożyć na spód biszkoptowy,
      boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorować plasterkami kiwi
      oraz cząstkami jabłka.
      Efekt smakowy super (!), ponadto jest w miarę dietetycznie no i przede
      wszystkim łatwosmile
      Wprawdzie nie jest to tort ani wytworny ani nawet elegancki i bardziej nadaje
      się do podania na imprezce na działce niż na przyjęciu
      urodzinowym ...ale...chyba mi zaliczysz, coo??
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 13:15
        Dziekuje moje mile za przepisysmile))

Urodziny sa JUTRO ale na jutro zapraszam tylko mojego ojca i babcie wiec zrobie
        jakies proste ciasto, to od Be-ko chyba.Ale wieksza impre planuje na pt albo
        sobote, wtedy zrobie tort, wafle z masa kajmakowo-czekoladowa (gdybym nie byla
        na diecie to byl juz zrobila bo mi slinka cieknie)i cos jeszcze.Moze faktycznie
        te marchewke?wink)

Widze,ze szantazyk dzialsmile)
        • kura17 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 13:24
          mmala6 napisała:

> Moze faktycznie te marchewke?wink)

zrob marchewke, dobrze Ci radze!!! nie bedziesz zalowac smile

a jutro bedziemy stolat spiewac smile)

``````````````````
          • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 13:46
            Przeanalizuje jeszcze wszystkie Wasze przepisy.Jestescie nieocenionesmile)
            • mmala6 Izka, Kura 03.04.06, 14:35
              ile cukru pudru do Twojego tortu? i napisalas o wysmarowaniu jednego podkladu
              ale starczy na wysmarowanie wszystkich trzech czy nie?Czy moze byc zwykle homo
              np waniliowe, bo nie wiem czy znajde serek do sernikow.
              Jezeli chodzi o mase do wafli, to w nie rozumiem jak laczysz z czekolada.Jest
              sobie mleko w puszcze, gotowane 3h, wyciagasz, studzisz-nie tezeje?? i gdzie te
              czekolade dodajesz? czy moze wylewasz mleko na naczynia i do tego wrzucasz
              czekolade? nie lapiewink

Kura, a moge marchewke zrobic jako ciasto a nie jako tort? w normalnej foremce
              do ciasta.Rozumiem ze krem juz na upieczone ciasto?winkma stac potem w lodowce
              czy nie musi.
              • kura17 Re: Izka, Kura 03.04.06, 14:48
                mmala6 napisała:

> Kura, a moge marchewke zrobic jako ciasto a nie jako tort? w normalnej foremce
                > do ciasta.Rozumiem ze krem juz na upieczone ciasto?winkma stac potem w lodowce
                > czy nie musi.

oczywiscie, ze mozesz! oryginalny przepis jest na blache i wtedy kroi sie na
                kwadraciki (ale wtedy pieczesz krocej, bo ciasto jest cienkie, wystarczy 20
                minut, pamietaj!!!). tort my sami wymyslilismy.
                oczywiscie smarujemy ciasto upieczone i ostudzone. nie ma stac w ldowce, smakuje
                lepiej takie w temp. pokojowej.

``````````````````
                • mmala6 Re: Izka, Kura 03.04.06, 14:49
                  dziekismile
                  • kura17 Re: Izka, Kura 03.04.06, 14:52
                    chcialabym Ci napisac "you are welcome" fonetycznie, ale nie wiem, czy potrafie,
                    bo w pracy pisze tylko po angielsku i mnie cos sciska na takie "swietokradztwo" wink))

juarlelkom smile))

jejej....

``````````````````
              • izka_74 Re: Izka, Kura 03.04.06, 14:57
                mmala6 napisała:

> ile cukru pudru do Twojego tortu?
                Cukru to musisz dodawać po trochę i smakować - jedni lubią mniej, inni bardziej
                słodko.

i napisalas o wysmarowaniu jednego podkladu
                > ale starczy na wysmarowanie wszystkich trzech czy nie?
                Starczy spokojnie - z tych proporcji, które Ci podałam, robiłam np. tort
                bałwanka na urodziny Pawełcia - przekładałam duy prostokątny biszkopt i potem
                jeszcze robiłam całą dekorację na wierzchu - tego wychodzi naprawdę dużo.

Czy moze byc zwykle homo
                > np waniliowe, bo nie wiem czy znajde serek do sernikow.

Może być, tylko serek homo jest rzadszy, więc może musiałabyś trochę zwiększyć
                ilość żelatyny. A ser do serników - mielony we wiaderkach - dostaniesz w
                supermarketach na pewno i w takich większych osiedlowych też bywa.
                Teraz sobie przypominam, że jak robiła tort z serkami homogenizowanymi, to na
                dwa serki dawałam 1 galaretkę brzoskwiniową, zrobioną w 1/3 ilości wody. Też
                było dobre, ale wtedy wychodzi tego dużo mniej, więc trzeba zwiększyć
                proporcje. Poza tym z twarogu i bitej śmietany wychodzi bardziej puszysty,
                łatwiej daje się rozsmarowywać i chyba jest smaczniejszy.

> Jezeli chodzi o mase do wafli, to w nie rozumiem jak laczysz z czekolada.Jest
                > sobie mleko w puszcze, gotowane 3h, wyciagasz, studzisz-nie tezeje?? i gdzie
                te
                > czekolade dodajesz? czy moze wylewasz mleko na naczynia i do tego wrzucasz
                > czekolade? nie lapiewink
                >
                Mleko gotuję 3h w puszce i studzę. Po wyjęciu jest całkiem stężałe smile Wrzucam
                do miski, na to wlewam stopioną czekoladę i miksuję. Robi się gładka masa
                (miksuje się łatwo), która daje się łatwo smarować a po wstawieniu do lodówki
                tężeje (jak stężeje czekolada). Wszystko smile
                • mmala6 Re: Izka, Kura 03.04.06, 15:10
                  ok, dzieki, juz wszystko wiem, poszukam jednak tego serka do sernikow.Czy na nim
                  jest napisane ze to do sernika?
                  Izka, tort raczej zrobie w dniu imprezy, nie wyglada na czasochlonny, a wafle
                  moge dzien wczesniej, prawda? (zakladajac, ze maz ich nie zjewink).
                  Czy na paczke wafli straczy jedna puszka mleka? chcialbym wiecej tego zrobic bo
                  moi goscie sa bardzo slodkozerni.Nawet sie zastanawiam czy jest sens robic jakas
                  salatke, w ogolewink
                  Marchewke zrobie dzien wczesniej, chyba sie jej nic nie stanie.
                  • izka_74 Re: Izka, Kura 03.04.06, 15:14
                    Jest napisane - zwykle w takich wiadekach go sprzedają smile

Jak nie cierpisz na ścisk sakiewki za bardzo, to kup sobie ze 3 puszki mleka i
                    3 czekolady - ugotujesz puszki za jednym razem i zobaczysz - jak Ci z jednej
                    puszki nie starczy, to otworzysz następną. One spokojnie mogą długo stać takie
                    ugotowane w lodówce (tzn. u nas nigdy dłużej niż tydzień nie wytrzymały wink
                  • kura17 Re: Izka, Kura 03.04.06, 15:15
                    mmala6 napisała:

> Marchewke zrobie dzien wczesniej, chyba sie jej nic nie stanie.

spokojnie moze stac i kilka dni, powaznie! nic sie nie dzieje...
                    ... oprocz tego, ze ci, co znaja, podjadaja smile

``````````````````
                    • mmala6 Re: Izka, Kura 03.04.06, 15:22
                      no dobra, to postanowione.Jutro robie ciasto(i) Be-ko dla taty, no i zeby cos
                      bylo, bo w koncu 30stka jest jutro.W pt robie wafle i marchewke. W sobote
                      salatke (i) i tort.A maz sprzatawink
                      • kura17 Re: Izka, Kura 03.04.06, 15:26
                        a Matek tanczy flamenco smile

``````````````````
                        • mmala6 Re: Izka, Kura 03.04.06, 15:31
                          A Matek, mam nadzieje, ze spac bedzie w tym czasiewink)bo z nim to niewiele uda
                          sie zdzialacwink
    • z1mka Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 14:57
      Co ja Ci będę głowę przepisami zawracać.
      Od razu Ci gotowy upiekłam i to nie jeden.
      Właśnie pocztą wysłałamwink

Przepisów nie znam a na zalewaniu się znam się doskonalewink))
      • mmala6 Re: prosze przepis na NAPRWADE latwy i pyszny TOR 03.04.06, 15:49
        Zimka, sa swietne!!ale sie glodna zrobilamwink)zdolna jestes, nie powiemwink
        • mmala6 Be-ko!!!!!! 04.04.06, 10:25
          za Chiny nie zrobie piany z tych dwoch puszek mleka, mikowalam chyba z 20min.I
          nic.To ma byc taka piana jak z bialka??ze az stoi??w zyciu....
          • mmala6 Izka-tort 09.04.06, 13:47
            zrobilam ale nie zuzylam calej zelatyny bo strasznie wodnista ta masa
            wyszla.Wszystko zrobilam wg przepisu, nawet ser w wiaderku do sernikow
            wynalazlam, wiec nie wiem czemu to taka woda.Nie mialam czekac az zelatyna
            stezeje, prawda?Hmmm....przydalaby mi sie foremka do tortow, bo z bokow sie
            rozlazi ale trudno.Wylizalam miske, dobre, mniamsmile)
            Na wierzch dalam kawaleczki brzoskwin i posypalam starta mleczna czekolada.Nie
            uzylam galaretki, powinno byc ok, no nie?
            Juz skonczylam, teraz zmywarka odwala swoja robote.
            Jeszcze tylko salatka owocowa dla kolezanki wegetarianki i karmiacej dziecko ze
            skaza bialkowa zarazem i koniecsmile
            • izka_74 Re: Izka-tort 09.04.06, 17:45
              MMala aż się boję, co Ci wyszło, bo to nigdy wodniste nie wychodziło, raczej
              takie, że dawało się smarować - coś jak gęsta bita śmietana smile Z ciekawości
              więc zapytam: ubiłaś śmietanę a żelatynę rozpuściłaś w 1/4 szkl. wody, a nie w
              litrze? wink Czekam z niecierpliwością na ostateczny raport smile
              • mmala6 Re: Izka-tort 10.04.06, 13:08
                izka_74 napisała:

> MMala aż się boję, co Ci wyszło, bo to nigdy wodniste nie wychodziło, raczej
                > takie, że dawało się smarować - coś jak gęsta bita śmietana smile
                Wyszlo PYSZNE!!! i tak jak ciasto marchwkowe moglam wczesniej sprobowac, bo to
                ciasto, tak ze sprobowaniem torta musialam poczekac na gosci.WSZYSTKIM
                smakowalao i byli przekonani ze siedzialam przy tym caly dzien, hehehe.

Z ciekawości
                > więc zapytam: ubiłaś śmietanę
                Oczywiscie, ze taksmile
                a żelatynę rozpuściłaś w 1/4 szkl. wody, a nie w
                >
                > litrze? wink
                Oczywiscie,ze NIE!!! hehe, i tu jest pies pogrzebanywink ale i tak jak na prawie
                litr wody, to sie niezle trzymalowink)
                Czekam z niecierpliwością na ostateczny raport smile

Ostateczny raport jest zdecydowanie in plus!!smile

Starsznie syte, a nie wygladasmileale pychottttkaaaaa, mniam.
                >
                • izka_74 Re: Izka-tort 10.04.06, 13:12
                  Uffff... kamień z serca smile Ja tu od rana czekam na Ciebie i wyrzucam sobie, ze
                  coś Ci źle napisałam wink Ale cieszę się, że smakowało - no i przepis masz już
                  wypróbowany, następnym razem rozpuścisz w mniejszej ilości żelatynę i będzie
                  jeszcze lepsze wink
                  • mmala6 Re: Izka-tort 10.04.06, 13:24
                    smile)
                    a lalam te zelatyne i lalam a to coraz rzadsze i mysle sobie 'jakm cudem to
                    zgescieje?', hehe.Ale na szczescie nie wlalam calej, tylko jakies 3/4
                    litrawink)tyle ze bylo mokre i ciezkie, wiec troche tort troche 'przysiadl' ale
                    spoko, naprawde rewelacja!Dziekismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka