Dodaj do ulubionych

Czy warto isc z dzieckiem do psychologa

15.07.06, 11:11
Obserwuj wątek
    • adaspy Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 15.07.06, 11:14
      Moj synek ma 2 latka i sprawia nam troche problemow jest nie posluszny troche
      nad pobudliey nie potrafi sie zajac czyms przez dluzsza chwile.Kolezanka poszla
      ze swoim synkem do psychologa i mowi ze to dobrze wplynelo na jej dziecko
      poradzcie czy warto sie wybrac czy ktoras z was korzystala z takiej pomocy
      poradzcie prosze
      • edycia274 Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 15.07.06, 11:32
        Tak, ja byłam u psychologa. Myślę, że warto.,
        • verdana Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 15.07.06, 12:11
          Nieposłuszny dwulatek, który nie umie sie dłużej skupic i stwarza problemy to
          norma rozwojowa. Nalezaloby raczej zastanowic się, czego oczekujecie od tak
          małego dziecka - ono musi byc ruchliwe, raczej niezbyt grzeczne i na pewno w
          tym wieku nie potrafi dłużej wykonywac jednej czynnosci. Jesli chcecie, aby
          psycholog pomogł Wam mieć nieklopotliwe dziecko - to znaczy, ze koncentrujecie
          sie na swoich, a nie dziecka problemach.
          Moim zdaniem absolutnie nie ma żadnych wskazań, aby iść do psychologa.
          • edycia274 verdano 15.07.06, 12:25
            U mnie akurat były wskazania sad
            niestety.
          • judytak Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 15.07.06, 19:35
            verdana napisała:

> Nieposłuszny dwulatek, który nie umie sie dłużej skupic i stwarza problemy to
            > norma rozwojowa.

no właśnie, niektórzy tak maja, że jak im to powie specjalista, dopiero
            uwierzą ;o)

> Nalezaloby raczej zastanowic się, czego oczekujecie od tak
            > małego dziecka

do tego też służy psycholog :o)

pozdrawiam
            Judyta
    • kanna Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 15.07.06, 18:31
      Jezeli czujesz, ze z twoim dzieckiem dzieje sie cos, co dla ciebie jest trudne,
      niepokojace, wkurzajace - to tak, warto iść. Ale raczej nie z dzieckiem, tylko
      samemu, jako rodzic, zeby o tych obawach porozmaiawać, dostać wsparcie, jakies
      rady, a nawet (verdano)dowiedziec się , że to wszystko co sie dzieje jest
      normalne.

Bo fakt, ze cos jest naturalne i rozwojowe wcale nie oznacza, ze "z natury"
      musimy umiec sobie z tym radzic. Albo, ze nie mozemy sobie radzic lepiej. Tez z
      emocjami, które "naturalnie zbuntowany dwulatek" budzi w rodzicach.

pozd. Ania
    • marghe_72 Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 15.07.06, 19:38
      ja byłam

... ze sobą
      faktycznie pomogło smile
      nauczyłam sie inaczej reagowac na bunty itp
    • water7 Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 16.07.06, 14:05
      adaspy a może sami do psychologa ? jak teraz zaczniesz prowadzać 2 latka do
      psychologa to co będzie w wieku lat 12 psychiatra? kazdy normalny 2 latek jest
      żywy i nie usiedzi w miejscu no chyba że ma katatonię
      • iwpal Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 16.07.06, 23:10
        >water7 napisała:
        > adaspy a może sami do psychologa ? jak teraz zaczniesz prowadzać 2 latka do
        > psychologa to co będzie w wieku lat 12 psychiatra? kazdy normalny 2 latek jest
        > żywy i nie usiedzi w miejscu no chyba że ma katatonię <

Chyba trochę przesadzasz - skad ta gradacja specjalistów i strach przed nimi ???
        (a zapomniałes jeszcze o neurologu, a moze i neurochirurgu, bo skoro był
        psycholog i psychiatra, to teraz tylko ingerencja w mózg mu może pomóc).

Jezeli rodzic ma wątpliwości, to niestety, ale "widząc" dziecko z opisu na
        forum nikt nie ma prawa powiedzieć "spoko, on jest jak wszystkie dzieci w jego
        wieku"; pewnie rodzice już go powrównali ze wszystkimi znajomymi dziećmi w jego
        wieku i coś ich niepokoi.
        Pewnie ze sa jakies prawidłowości rozwojwe i 2-latki zwykle sa żywe i ruchliwe,
        ale nie widząc dziecka możemy sobie tyko powróżyć i pogdybac.
        • verdana Re: Czy warto isc z dzieckiem do psychologa 16.07.06, 23:36
          Tyle że można udzielać rad tylko na podstawie tego, co mama napisała na forum.
          Inaczej wszystkim należy radzic, zeby iść do specjalisty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka