Dodaj do ulubionych

Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki?

31.10.06, 11:55
Mam synka , który ma 2,5 latka i ostatnio chorował mi na anginę a teraz na
zapalenie płuc. Zastanawiam się czy jest potrzeba żeby go zaszczepić
szczepionką przeciw pneumokokom. Lekarz nie powiedział ani tak ani nie, więc
nie wiem co robić. W przyszłym roku idzie do przedszkola to pewnie zaczna sie
nowe choróbska. Ma starszego brata 6 lat i nawet do tej pory trzymał się
dobrze ,na nic powaznego nie chorował oprócz malego katarku i lekkiego
kaszelku. Dopiero teraz cos sie rozchorował.
Napiszcie mi co myślcie, o tych szczepionakach.
Nie wiem czy to ważne ale szczepiłam go na ACT-HIba.
Dziękuję za wskazówki

Obserwuj wątek
    • moniqep Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 13:34
      Mam coreczke 2 latka i 8 miesiecy. Od wrzesnia zaczela chorowac,nic powaznego
      ale katar i kaszel co jakis czas. Ja chce zaszczepic prevenarem. Jak mi sie uda
      to dzis wybiore sie do pediatry i jeszcze o wszystko sie wypytam.
    • aniask_mama Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 14:31
      Mój syn poszedł do przedszkola w wieku 3,5 lat. Szybko miał katar zielony (ale
      lekarz uspokajał). Mały dostał wysokiej goraczki, ostrego zapalenia zatok,
      anemii !!!! W wymazie wyszedł pneumokok. Antybiotyk nie pomógł, dostał bolesne
      zastrzyki, skierowanie do szpitala. Leczyłam go kilka miesięcy. Gdyby wtedy
      była ta szczepionka - zaszczepiłabym...
      • joasiiik25 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 14:58
        dziewczyny spokojnie
        moj synek jest nosicielem tej bakterii, jak na razie nie udalo mi sie go
        zaszczepic (ciagle choruje) czszepienia ma zalecone (koniecznie)

zapraszam na moje forum tam znajdziecie duzo ciekawych informacji
        • mamusiaanetka Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 16:38
          Ja swoja córkę zaszczepiłam1,5 roku temu szczepionką Pneumo 23 i od tej pory
          skonczyły się choroby związane z zapaleniem oskrzeli. W centrum Zdrowia Dziecka
          właśnie wtedy lekarze powiedzieli mi że każda matka, która dba o swoje dziecko
          zaszczepi je przeciwko pneumokokom. Ja jestem bardzo zadowolona maja od tego
          czasu ani razu nie chorowała na zapalenie oskrzeli a wcześniej minimum raz w
          miesiącu
          • myelegans Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 18:47
            Tu gdzie mieszkam szczepionka ta jest w wykazie szczepien obowaizkowych. 4
            dawki w pierwszym roku zycia.
    • gandalf26 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 20:53
      Zaszczepilam dziecko Prevenarem, trudno mi oceniac jeszcze efekty. Generalnie
      nie liczylam ze wszelkie choroby zniknal, ale liczylam ze nie bedzie zap. pluc
      i leczenia szpitalnego oraz powiklan.
      I tego nie ma.
      Ale cudownie dziecko mi nie ozdrowialo, jak chorowalo w przedszkolu tak choruje
      tyle ze juz nie leczymy ambulatoryjnie - ale rownie dobrze moze to nie byc
      zwiazanie z akurat ta szczepionka.
      Zdecydowanie ta decyzje nalezy skonsultowac z pediatra.

• luna333 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 31.10.06, 21:30
        szczepiłam prenevarem - teraz mam szczepić ostatnią dawką. Mogłam to zrobiłam (moja mama mi zasponsorowała) gdy pytałam pediatry to powiedziała - a skąd pani wie że to nie pani dziecko zachoruje. Cóż zaszczepiłam po tym jak wróciliśmy ze szpitala po zapaleniu płuc (miał 5 m-cy). Póki co odpukać...
        • joasiiik25 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 01.11.06, 08:54
          ile kosztuje szczepionka dla 2,5 latka?
    • pola2004 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 04.11.06, 14:38
      ja zaszczepiłam moja 2 latke bo chodzi do zlobka i pediatra polecala to
      szczepienie. Koszt ok. 300 zl. (zalezne od przychodni). Dla 2 latkow jest juz
      tylko jedna dawka
      pozdr,
      • anisr Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 04.11.06, 17:58
        IMO bez sensu szcepić ponaddwuletnie dziecko prevenarem-to słabsza szcepionka
        (ma mniejszcepów) i jest diabelnie droga.Pneumo23 kosztuje około 45 zł, można
        szcepic miesiąc po 2-gich urodzinach.
    • kanna Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 06.11.06, 16:10
      szczepienie ma sens, jeżeli dziecko NIE ZETKNĘŁO sie z pneumokokami, a raczej
      ich nosicielami. tzn. jezeli nie chodziło do przedszkola, żłobka, figlogai, na
      zajecia dla maluchów.

pozd. Ania
      • joasiiik25 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 07.11.06, 14:50
        no dobrze
        a co w przypadku gdy w wymazie nosa wyszedl pneumokok?
        szczepienie ma syn zalecone? jest sens szczepic?
    • opuncjafigowa Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 07.11.06, 20:05
      Ja nie wiem co myśleć...słyszę bardzo różne głosy od lekarzy...skrajne
      opinie...Tak więc zupełnie nie wiem jak postąpić.
      U mojej mamy w szpitalu na przykłąd jest neonatolog, który swoich dzieci nie
      szczepi niczym, co nie jest podstawowe...uważa, ze nie jest to obojętne a moze
      okazać się niebezpieczne...
      Tak więc ja...laik w tej dziedzinie nie potarfię podjąć decyzji...z jednej
      strony czytam o tym jak to ważne, a za chwilę wpada mi w ręce artykuł opisujące
      koszamrne skutki uboczne takich szczepień...

Ps. Pisząc o szczepieniach nie mam na myśli tylko tych na pneumokoki, ale
      ogólnie, wszystkie te co terz sa reklamowane, zalecane (te nadobowiązkowe)
      • emonik Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 07.11.06, 22:34
        Ja wczoraj zaszczepiłam Inkę (3lata) szczepionką Pneumo23.
        Dzielna mała po szczepieniu wpadła do przedszkol i od progu oznajmiła: "A ja
        dostałam szczepionkę pneumoKOTKI !!!
      • agawamala Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 08.11.06, 13:02
        Jest bardzo dużo nawiedzonych ludzi, w tym także lekarzy. Jedni chcą od razu
        zaszczepić przeciwko wszystkim możliwym chorobom, inni nie szczepić wogóle.
        Myślę, że trzeba zachowywać się racjonalnie i ustalić ROZSĄDNY kalendarz
        szczepień.
        Nie bombardować dziecka w pierwszym i drugim roku życia szczepieniami
        fakultatywnymi, o ile nie są one uzasadnione. W tym czasie jest i tak sporo
        szczepień obligatoryjnych. W 3 roku życia kalendarz się "rozrzedza", dziecko
        styka się z większą ilością ludzi - tak więc zwiększa się niebezpieceństwo
        infekcji czy choroby - i wtedy warto pomyśleć o szczepieniach dodatkowych.
        Jedzieci na Mazury - a więc "kleszcze", dziecko idzie do przedszkola -
        koniecznie WZW A itd.
        Opowieści o autyzmie jako powikłaniu po szczepieniach można włożyć między
        bajki. Jak ktoś chce niech wierzy.
        Natomiast warto pamiętać, że np. po śwince można mieć powikłania w postaci
        upośledzenia słuchu, cukrzycy, zpalenia jąder. Może więc warto zaszczepić.
        Zaś szczepiąc warto dopłacić do naprawdę dobrych i pewnych szczepionek. Zasada
        jest prosta - w tym przypadku decyduje cena. Nie dotyczy pneumokoków, a
        dlaczego o tym pisano 100 razy więc nie będę powtarzać.
        • opuncjafigowa Dlaczego... 08.11.06, 14:52
          wg ciebie informacje o autyzmie i innych powikłaniach można sobie włożyć między
          bajki??? Ja chętnie przeczytam swoje uzasadnienie, bo jak wczesniej pisałam, w
          poście wyżej, mam bardzo duży zasób informacji całkowicie sprzecznych i
          głoszonych przez wybitnych lekarzy pediatrów!!!
          WIęc komu wierzyć, jakie kryterium przyjąć aby zmierzyc prawdziwość takich
          wieści...???
          • agawamala Re: Dlaczego... 08.11.06, 15:19
            Po prostu i zwyczajnie , nie ma żadnych wiarygodnych i naukowo potwierdzonych
            badań na większej grupie, że np. po podaniu szczepionki X występuje autyzm u
            takiej to a takiej ilości zaszczepionych ( 2%-5%.......).
            Autyzm wczesnodziecięcy rozpoznaje się u jakiejś ilości populacji maluchów.
            Większość dzieci w tym wieku jest zaszczepiona, więc przeciwnicy szczepień
            dokonują takich karkołomnych stwierdzeń.
            Niech przeciwnicy szczepień wskażą wierygodne badania na dużym materiale
            potwierdzające ich tezę. Nie zrobią tego, bo gdyby szczepienia naprawdę
            szkodziły, to byłyby wycofane ( argument, który zaraz ktoś podniesie a
            dotyczący lobby przemysłu farmaceutycznego nie jest poważny).
            Dlaczego zniknęła czarna ospa? Dzięki szczepieniom. Masowym szczepieniom.
            Dlaczego odra występuje w śladowej ilości ( kiedyś chorowało na nią prawie
            każde dziecko)? Dzięki szczepieniom.
            A polio- postrach 50 i 60 latubiegłego wieku? W Polsce właściwie go nie ma.
            Przykładów jest więcej. Oczywiście, walenie szczepionek bez ograniczeń może
            spowodować zaburzenia układu immunologicznego i choroby z autoimmunoagresji.
            Natomiast sensowny kalendarz szczepień, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb
            dziecka, jego kontaktów, wyjazdów, stanu zdrowia, z zachowaniem przerw jest
            tylko dobrodziejstwem.
            • janeczka79 Re: Dlaczego... 08.11.06, 16:44
              No masz racje...badań wiarygodnych nie ma, które potwierdzają szkoldliwość, ale
              czy są takie, któe je wykluczają...Nie wiem, moze się czepiam, ale jestem w tym
              zagubiona. I o ile do 12 miesiąca zycia mojego dziecka był ok, bo nasza
              neonatolog ustaliła indywidualny tok szczepień, większość była płatna, ale
              mieliśmy taki świstek od niej i w przychodni honorowali go i dzięki temu nie
              płaciłam za większość.
              A teraz młody skończył 4 lata, miesiąc temu poszedł do przedszkola, nie
              chorował i nadal nic go nie bierze mimo,ze jest w przedszkolu...i co...ja nie
              wiem, czy mam go szczepić na coś czy nie. Jak zaszczepię, znajdę tyle samo
              sprzeciwów, co jeśli bym tego nie zrobiła...

Naprawde jestem zagubiona w tym temacie...
              • agawamala Re: Dlaczego... 09.11.06, 08:49
                Rejestrując jakikolwiek lek, robi się badania kliniczne. Na zwierzętach,
                ochotnikach - są ustalone odpowiednie procedury. Jakiś % badanych ma uboczne
                objawy i jest to normalne.
                Nikt nie zarejestruje leków/szczepionek, które ewidentnie szkodzą. Koncerny
                farmaceutyczne ( nie w Polsce, na świecie) nie wypłaciłyby się z
                odszkodowaniami.
                Oczywiście nie można wykluczyć, że dziecko X po szczepionce Y będzie miało
                gorączkę czy nawet drgawki, ale należy się zastanowić czy po pierwsze nie jest
                uczulone na jakiś składnik szczepionki, po drugie czy nie jest to zbieg
                okoliczności, po trzecie rozważyć co by było gdyby zachorowało na jedną z
                groźnych chorób, przed którą szczepienia chronią.
                Generalna zasada. Bez względu na koszty - dobre i sprawdzone szczepionki,
                rozsądny kalendarz, szczepienie tylko dzieci zdrowych, po badaniu lekarskim.
    • wierzb.a Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 09.11.06, 13:58
      miałam podobny dylemat...lekarz powiedział,że on jeszcze w swojej praktyce nie
      spotkał się z pneumokokami i nie szczepiłby...posłuchałam jego bo mam
      zaufanie.../wg.niego to wyrzucenie pieniedzy/
      • fanaberia77 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 09.11.06, 14:24
        Moda i rekalma tym rządzą...Ja też się czuję zagubiona, ale kilku pediatrów z
        którymi podejmowałam temat sądzą tak,jak wierzba napisała wyzej...
        • joasiiik25 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 09.11.06, 14:35
          dziewczyny ale nikt nie odpisal na moje powyzsze pytanie?
          prosze doradzcie mi, bo ja juz spac przez te pneumokoki nie moge...
          • mawa73 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 11.11.06, 22:23
            Joasiiik25, jesteśmy w podobnej sytuacji: mój synek (14 mies.) miał wymaz z nosa i ma pneumokoki. Lekarka (pracuje w klinice, rozchwytywana pediatra) powiedziała, że szczepienie jest konieczne, zwłaszcza, jeśli ma juz te bakterie. Złapał je na pewno od siostry -przedszkolaka, więc ją też zaszczepię. Mały od urodzenia łapie różne katary, ma alergię na mleko i przetwory, teraz ma po raz pierwszy zapalenie ucha (Starsza - oskrzeli). Pytałam się wyraźnie, czy w przypaddku nosicielstwa szczepionka ma sens. Ma. Z tego co zrozumiałam szczepionka ma zapobiec zakażeniom wywoływanym przez te bakterie - bo przecież nie samo nosicielstwo jest groźne. Więc na pewno go zaszczepię, choć mnie to uderzy po kieszeni. Ale dla uspokojenia, lekarka powiedziała, żebyśmy najpierw zrobili zaległe szczepienie odra-świnka-różyczka, a po 6 tygodniach dopiero prevenar - sprawa nie jest aż tak dramatyczna. I ja w to wierzę. Jeśli byś miała jakieś nowe informacje nt. szczepienia nosicieli, byłabym wdzięczna
            Pozdrawiam
          • dea146 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 12.11.06, 22:02
            joasiiik25 napisała:

> dziewczyny ale nikt nie odpisal na moje powyzsze pytanie?
            > prosze doradzcie mi, bo ja juz spac przez te pneumokoki nie moge...
            jak masz wątpliwości to skonsultuj to z jeszcze jednym lekarzem, ale najlepiej
            nie dać się zwariować, a mają świętą rację dziewczyny, które piszą, że
            najlepiej na tym wychodzą koncerny farmaceutyczne!!! Płacić 300 stówy za
            szczepionkę!!! pneumokoki nie pojawiły się wczoraj...
            • agawamala Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 13.11.06, 07:58
              Czy wiesz ile dzieci ciężko chorowało z powodu infekcji pneumokokowych? Czy
              wiesz, że zdarzały się przypadki śmiertelne - niejednokrotnie niewyjaśnione?
              Czym jest 300 PLN wobec zdrowia i życia dziecka? O czym wogóle mówimy?
              Nie oznacza to, że nieszczepione dzieci zaraz zaczną padać jak muchy, ale jeśli
              można zabezpieczyć, zmniejszyć ryzyko zachorowania i spać spokojnie to dlaczego
              tego nie zrobić? Bo szkoda 300 złotych?
          • dzemma Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 14.11.06, 14:37
            ja zaszczepiłam prevenarem, przy pierwszej dawce synek nie miał dwóch latek
            więc dawki były dwie, troche drogo ale uzgadniałam to z pediatra, do którj mam
            zaufanie. Jak do tej pory korzystam z rad naszej pediatry jeśli chodzi o
            szczepienia ( równiez te płatne) i odpukać, synek ma 2 latka i nie dolegało mu
            nic oprócz delikatnego kataru.
    • madziulaw Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 11.11.06, 11:32
      miałam podobny dylemat...lekarz powiedział,że on jeszcze w swojej praktyce nie
      spotkał się z pneumokokami i nie szczepiłby...posłuchałam jego bo mam
      zaufanie.../wg.niego to wyrzucenie pieniedzy/

Rozumiem, że w życiu swoim nie zlecił wymazu z nosa, gardła, ucha chorującemu
      dziecku..??? Większości przeziębień winne są pneumokoki, np. żółty katar
      bakteryjny...
      Przestałabym chodzić do lekarza, kt takie rzeczy opowiada. Pewnie antybiotyki
      przy żółtym katarze ładuje, i tu dziecka mu nie szkoda, a na szczepionkę szkoda.
      Co za ignoranci..
      • joasiiik25 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 13.11.06, 16:03
        mam racepte na szczepionke i o dziwo nie kosztuje 300zl
        mam zaznaczone na recepcje chorob.e przelwkela i rewudnacje, zaplacilam tylko
        50 zl
        idziemy sie szczepic w czwartek
        • mawa73 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 13.11.06, 22:27
          Nic nie wiedziałam o takiej możliwości, mogłabyś coś więcej o tym napisać? o jaką chorobę przewlekłą chodzi? Czy ta szczepionka to prevenar czy tańszy odpowiednik dla dzieci starszych (pneumo coś)?
          • joasiiik25 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 14.11.06, 14:46
            Dokladnie moj synek ma skonczone 2,5 roczku
            szczepionke mamy wlasnie ta dla dzieci starszych (nie wiem ile ona dokladnie
            kosztuje)
            syn jest alergikiem i astmatykiem i dlatego na recepcie jest zaznaczone choroby
            przewlekle.
            W czwartek idziemy sie szczepic...
            nie licze na cod, ale mam nadzieje,ze przynajmiej zniknie katar i znikna
            bakterie pneumokoki, ktore synek ma w nosku sad

na razie maly jest ZDROWY normalnie chodzi do zlobka, troche daje nam w kosc
            astma, ale jestem spokojna i wierze, ze juz omina nas zapalecia oskrzeli i pluc
            (nawracajace)

pozdr
            • mawa73 Re: Co myślicie o szczepieniu przeciw pneumokoki? 14.11.06, 21:44
              Trzymam za was kciuki smile) Ale myslisz, że te bakterie znikną po szczepionce? Mnie sie wydaje, że szczepionka je może tylko w jakiś sposób "unieszkodliwić". Mój synek pierwszy raz miał poważniejszą chorobę, wcześniej rózne katary i infekcje, podejrzenie w kierunki alergii też ma. W dodatku ma wadę serca, nie przeszkadza mu ona na co dzień, ale może powodować skłonność do takich infekcji zw. z układem oddechowym. Ja tez go na pewno zaszczepię, mimo kosztów, ale na razie przed nami szczepionka potrójna. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka