Dodaj do ulubionych

Pierwszy roczek za nami

IP: *.* 20.03.02, 11:11
Chciałabym podzielić się z Wami radosną nowinką :)Rok temu razem z wiosną pojawił się na świecie mój synek Miłoszek ( pewnie bocian go przyniósł :) ) . Dziś świętujemy pierwsze urodzinki i chociaż jeszcze nie potrafi zdmuchnąć świeczki torcik już na niego czeka . Pozdrawiamy wszystkie maluszki i ich mamy.KasiaB. i Miłoszek
Obserwuj wątek
    • Gość: Justek Re: Pierwszy roczek za nami IP: *.* 20.03.02, 11:14
      Wszystkiego naj najlepszego z okazji 1 - urodzinekżyczą Justyna i Klaudusia (ktora 17 czerwca skończy 2 latka)Ah jak ten czas szybko leci... :bic:JmK :)
    • Gość: Katrin Re: Pierwszy roczek za nami IP: *.* 20.03.02, 15:39
      DUŻO ZDRÓWKA I SZCZĘŚCIA W ŻYCIU ! :):benetton: :benetton: :benetton:życzy Alex P. (starszy o 3 dni :) ) synek Kasi B. ( :lol: )
      • Gość: KasiaB. Bob budowniczy IP: *.* 21.03.02, 20:52
        Proszę Was o pomoc. Jakiś czas temu któraś z mam podawała internetową stronę Boba Budowniczego ( w języku angielskim ) z grami i zabawami bajkowego bohatera . Jeśli któraś wie, to proszę...bo moje dziecko mnie zamęczy :)PozdrowieniaKasiaB.
        • Gość: sawlb Re: Bob budowniczy IP: *.* 21.03.02, 21:49
          Ta Kasiu?http://www.bobthebuilder.org/
          • Gość: KasiaB. Re: Bob budowniczy IP: *.* 21.03.02, 21:52
            tak :))) dziękuję bardzo , teraz wiem ,że to byłaś Ty :)pozdrowionkapa KasiaB.
            • Gość: sawlb Re: Bob budowniczy IP: *.* 21.03.02, 22:20
              mama Bartka i Miłoszka napisała/ł:> tak :))) dziękuję bardzo , teraz wiem ,że to byłaś Ty :)Oj nie, to nie ja.:) Chyba ze mam taka skleroze.:lol:Udanej zabawy.:)
    • Gość: Honda Re: Pierwszy roczek za nami IP: *.* 20.03.02, 16:06
      Udanej imprezy, mnóstwo prezentów, wspaniałych gości - to na dzień dzisiejszy a na pozostałe dni samych uśmiechów :)Eliza i Bartek (ur. 08-02-2001):bic: :bic: :bic:
    • Gość: KasiaB. Re: Pierwszy roczek za nami IP: *.* 21.03.02, 20:46
      dziękujemy ślicznie za życzenia
    • Gość: guest Re: Pierwszy roczek za nami IP: *.* 21.03.02, 22:16
      najpierw dolacze sie do choru pocieszycielekwink))Moja dzidzia (16 mies) mowi mama, Ada (tata), kici, aja (ała), baba (bajka, babcia), lala, aaa (spac), dom, jajo, khibl (kibelwink))), ciocia, diadia (dzidzia), dada (dziadek), am, da, nee (nie), yhy (tak), papa, gra i jeszcze kilka dzwiekonasladowczych takich jak auau (pies), la la (muzyka), bruu (auto) itp. Czyli w sumie do mowiacych pelnymi zdaniami roczniakow tez jej dalekowink))A tak serio - pomijajac fakt, ze dzieci rozwijaja sie w sposob mocno zindywidualizowany - nasze dzieci jak jeden maz znajduja sie na etapie rozwoju mowy zwanym w logopedii "okresem SLOWA". Co znaczy ni mniej ni wiecej, ze maluch w tym okresie poznaje swiat i zaczyna budowac pierwsze slowa go okreslajace . W okresie tym obok istniejących już samogłosek w mowie dziecka doskonali się artykulacja spółgłosek: m., p, b, m., t, d, n, k, ś, ć czasem ź, dź . Pozostałe głoski zastępowane są łatwiejszymi o zbliżonym miejscu artykulacji. Charakterystyczną cechą wymowy dziecka w tym okresie jest upraszczanie budowy słów przez określanie nazwy wyrazu jego pierwszą lub ostatnią sylabą, oraz nadawanie wielu znaczen jednemu slowu i urzywanie wielu slow dzwiekonasladowczych. To tez na tym etapie sa slowa! Ile ich sie pojawia jest kwestia indywidualna. zalezy to od bardzo wielu czynnikow - rozwoju psychomotorycznego, przebiegu mielinizacji tkanki nerwowej a co za tym idzie rozwoju sluchu fonematycznego. Wazniejsza tak naprawde od ilosci WYMAWIANYCH slow na tym etapie jest ilosc slow ROZUMIANYCH. Czyli tzw. rozwoj mowy biernej. Jezeli w tym zakresie wszystko jest ok, czyli dziecko rozumie proste polecenia, probuje nawiazywac samoistnie kontakt z otoczeniem (zarowno werbalny jak i poza werbalny - wszystkie rzeczy zwiazane z mowa ciala sa w tym okresie rownie istotne!), probuje wyrazac wlasne potrzeby, oraz wypowiada chociaz kilka pojedynczych wyrazow (wskazuje to na poprawny sluch), nie ma powodu do zmartwienia. Przyjmuje sie w logopedii, ze dziecko na poczatku 2-giego roku zycia powinno wypowiadac okolo 20 slow w tym ok. 5 poprawnie z punktu widzenia budowy slowa. Jezeli tak nie jest, ale nie sa opoznione funkcje komunikacji pozawerbalnej i strona czynna mowy - tez mozna spac spokojnie. Jest to tzw. samoistne, rozwojowe opoznienie mowy, ktore nie jest zadna patologia! Wynika z wolnego przebiegu mielinizacji tkanki nerwowej i nie ma zadnych negatywnych skutkow na przyszlosc. Zwykle w takim wypadku mowa czynna zaczyna sie samoistnie i na ogol bardzo gwaltownie rozwijac okolo trzeciego roku zycia. Nalezy zatem cierpliwie czekacwink)), wspomagac malucha duzo do niego mowiac, czytajac i rozwijajac jego sluch, oraz cieszyc sie tymi pieknymi chwilami, kiedy sie jeszcze nie jest zarzucanym potokiem "mamoooooooooo a co to? a dlaczego? a gdzie?" ;))))))))))))))))))))))pozdrawiam Joannaps. lo jejciu... ale elaboratwink Przepraszam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka