Dodaj do ulubionych

kiedy buciki

IP: *.* 25.03.02, 11:32
Mam do was pytanie.KIedy włożyć małemu pierwsze buciki?Mateusz ma 11 miesięcy i właśnie z raczkowania zaczął dreptać za rączkę.Po domu od zawsze ma ubrane skarpetki antypoślizgowe.Próbowałam założyć mu buty, ale mały protestuje,ściąga je.Może poczekać aż zacznie dobrze chodzić,tylko co zrobić na spacerze? I czy nie zaszkodzi mu dreptanie w samych skarpetkach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alka Re: kiedy buciki IP: *.* 25.03.02, 11:44
      Witaj! My za namową ortopedy unikaliśmy bucików bardzo długo. Bąbelek zaczął chodzić jak miał 10 m-cy (sama bez trzymania za rączki) a pierwsze buciki dostała niedawno w wieku 15 m-cy. Po domu nadal biega tylko w skarpetkach z abs-em. A na spacerach zawsze była w wózku lub plecaku i po prostu nie wiedziała, że można chodzić o "ziemi" :-) A teraz to z Niej prawdziwy piechór! :hap:
      • Gość: guest Re: kiedy buciki IP: *.* 25.03.02, 11:53
        No tak, ale mój mały domaga się postawienia na ziemi, bo wózek to wróg nr1.I co ja mam z nim zrobić? Narazie chodzimy po ławkach i tłumaczymy wszystkim litującym się(bo zimno i dziecko bez butów),Ze nie lubimy jak mama zakłada mi je na nogi itp.
    • Gość: cela Re: kiedy buciki IP: *.* 25.03.02, 11:56
      My kupiliśmy naszemu brzdącowi prawdziwe buciki dosyć wcześnie - ale on bardzo wcześnie zaczął interesować się chodzeniem (już samodzielnie w 10 m-cu). I nie było innej możliwości, ponieważ to była późna jesień, a mały na spacerze po prostu chiał maszerować.Myślę, że spokojnie możesz pomyśleć o bucikach - nie wyobrażam sobie teraz spaceru w skarpetach, chyba że twój maluch woli wożenie w wózku. A w domu - skarpety.
    • Gość: bma Re: kiedy buciki IP: *.* 02.04.02, 10:58
      Ja zdecydowałam się kupić swojej Małej buciki zanim jeszcze zaczęła samodzielnie chodzić. Natalka (12 miesięcy)chodzi na razie przy meblach, za rączkę i samodzielnie pchając przed sobą wózeczek typu "balkonik" (poza tym sprawnie raczkuje). Skarpetki ciągle jej spadały, Mała je przydeptywała i potykała się, poza tym ich nie cierpi i ciągle zdejmuje, a na bosaka jednak jest jeszcze za chłodno. Poza tym nawet te skarpetki z ABSem ślizgały się po podłodze. Czytałam, że najzdrowsze jest dla dziecka chodzenie na bosaka (lub w skarpetkach) ale po miękkim dywanie, a nie gołej twardej podłodze - a u nas dywan jest tylko w pokoju, no i niezbyt miękki. Mała w mieszkaniu chodzi w profilowanych sandałkach z usztywnianym zapiętkiem.Basia mama Natalki
    • Gość: MagdaT07 Re: kiedy buciki IP: *.* 05.04.02, 20:33
      11 miesięczne dziecko rozumie już w kategoriach "zachowanie-skutek". Jeśli na spacerze dziecku siedzącemu w wózku założysz buciki po czym wyjmiesz je z wózka i pozwolisz na wspaniałe maszerowanie (oczywiście już w butach), to może nie zaprotestuje. Jeśli zaprotestuje i będzie ściągać butki to mu pomóż po czym włóż do wózka. Za którymś razem załapie, że ma wybór albo boso i w wózku, albo w bucikach na ziemi. I zapewne da Ci znać (prawdopodobnie wrzaskiem) co woli. Moja córcia, kojarzy, że jak zakładamy buty to idziemy na spacer (11 m-cy). Jeśli sama wyjmie buty z szafy to traktuje je niestety jak resztę zabawek, czyli bierze do buzi. Ale na spacerze daje butom spokój.Miłych spacerków.Pozdrowienia Magda i Maja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka