Dodaj do ulubionych

buty ortopedyczne

IP: *.* 25.09.02, 23:03
Witam!Mojej 2 letniej córce ortopeda zalecił buty ortopedyczne, które kupiłam. Buty te ma nosić przez 6 mies., a potem wkładki. Z kolei inny ortopeda był zdziwiony tym zaleceniem, ponieważ dzieci do 3 lat mają"naturalne" płaskoopie , a koślawość kolan ustępuje do 6 lat u dziewczynek. Był zdziwiony, że u tak małego dziecka zalecono buty ortopedyczne, i że okres 6mies. jest zbyt mały. Nie wiem juz komu wierzyć, mam głowę różych sprzecznych informacji. Proszę o radę w tej sprawie.Pozdrawiam.Aneta
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta_I Re: buty ortopedyczne IP: *.* 26.09.02, 07:46
      Witaj Aneto,mój syn chodzi w butach ortopedycznych praktycznie od chwili gdy zaczšł chodzić do teraz a ma prawie 4 lata. Wada powoli ustępuje, lekarz powiedział, że wła?ciwie już mogliby?my z tych butów zrezygnować ale ja jeszcze tego nie chcę. Wiem też, ze ten sam lekarz zalecił noszenie butów ortopedycznych oraz specjalnš szynę na noc dla 1,5 rocznego dziecka.A co do ortopedów to co lekarz to opinia. Trudno trafić na prawdziwego fachowca. To mniej więcej tak samo jak z opiniš w jakich bucikach powinien chodzić roczny uczšcy się chodzić maluch. Jedni mówiš skarpetki, drudzy sztywne buty. Ale te sztywne buty według jednych powinny trzymać kostkę a drydzy radzš poniżej kostki. I bšd? tu kobieto-matko mšdra.PozdrawiamMarta
    • Gość: Barbie Re: buty ortopedyczne IP: *.* 26.09.02, 08:49
      Moja córa nosiła od 2 roku życia kapcie ortopedyczne a do butów wkładki. Miała dużą koślawość kolan i stóp i płaskostopie. Jest pod kontrolą ortopedy. Przez prawie 3 lata cwiczyła z rehabilitantką. Teraz ma 5 lat nóżki proste, łuki stóp wypukłe. Biega szybciej niż chłopcy w jej wieku dzięki cwiczeniom z rehabilitantką.Dodam że prywatnie bo w Toruniu nie chcieli dać jej ćwiczeń w poradni, są tylko na kręgosłup. Natomiast synek (3 i pół roku) ma płaskostopie, trochę nosił kapcie ortopedyczne po siostrze, jest zbudowany i dlatego ta nóżka wolniej kształtuje się.Jeśli córka ma tylko płaskostopie to specjalnych butów nie potrzeba w tym wieku. A do noszenia najlepiej buty z zapiętkiem usztywnionym i wysokie trzewiki.Powodzenia.Barbi - mama trójki(z małymi problemami zdrowotnymi)
    • Gość: danuska Re: buty ortopedyczne IP: *.* 26.09.02, 10:17
      O ile wiem dzieci rodza sie z plaskimi stopami i dopiero potem miesnie stop sie wyrabiaja. To co pomaga to czeste chodzenie boso po miekkim podlozu: dywan, trawa, piasek. Pomaga tez zabawa palcami od stop: chwytanie przedmiow, kulanie pileczki etc.danuska
    • Gość: guest Re: buty ortopedyczne IP: *.* 28.09.02, 08:29
      Niestety Hania ma również koślawość kolan i na tę przypadłość lekarz kazał jej siadać po turecku i powiedział, że u dziewczynek do 6lat powinno wszystko samoistnie zaniknąć. I to wszystko!!A wszystko"zepsuło" się, kiedy zaczęła latem chodzić non stop na boso po mieszkaniu i jesienią było widać już efekty!Byłam przekonana, że chodzenie na boso jest zdrowe, ale nie wiedziałam, że chodzenie po twardym podłożu daje efekt odwrotny. No cóż nic teraz na to nie poradzę!Tylko co mam robić? Czy same buty wystarczą?Pozdrawiam.Aneta
      • Gość: guest Re: buty ortopedyczne IP: *.* 28.09.02, 08:52
        cześć :)mój starszy synek nosi także buty ortopedyczne, jeśli mogę Ci radzić, to : jeśli dla ćiebie buty ortopedyczne nie są wydatkiem, to niech dziecko nosi, na pewno nie zaszkodzi, co do ćwiczeń, to ortopeda powinien Ci je zalecić, są różne ćwiczenia zależnie od wady, dla mojego synka lekarka nie zadała żadnych ćwiczeń, ponieważ jak twierdzi, żadne ćwiczenia oprócz butów z wkładkami nie pomogą. Także nie namawiała mnie na ciągłe noszenie butów i tylko butów ortopedycznych ( Piotrunia nosi już je od roku). ale od razu dodała, że jest to wada, której postępowanie nie uchwyci się gołym okiem a potem już tylko operacja.. od krzywcy nóg po krzywy kręgosłup..co do chodzenia na boso, z każdą Twoją myślą ( myślałaś, ze boso to dobrze) kontaktuj się z lekarzem , czasami są to na prawdę duperele, ale czasami możesz uniknąć czegoś złego. Co do płaskostopia, to chyba są takie ćwiczenia jak gołą stópką łapanie chusteczki w paluszki , pozdrawiam I.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka