Dodaj do ulubionych

Ile mięska???

IP: *.* 28.09.02, 16:13
Pytałam już na forum o jedzeniu, ale nie mam żadnej odpowiedzi więc proszę moderatora, aby mnie "nie przenosił", bo strasznie się martwię. Moja 7 miesięczna córcia dostaje od około miesiąca zupki i obiadki z mięskiem. Jest na modyfikowanym więc jak skończyła 5 miesięcy pediatra kazała wprowadzić mięso. Przez pierwszy miesiąc nie dostawała go codziennie, ale jak skończyła pół roku to je zawsze z mięskiem. Wydają mi się bardziej treściwe a mała jest szczuplutka. Nie je jeszcze wszystkich rodzajów, tylko królika, indyka i kurczaka. Koleżanka powiedziała mi jednak, że nie wolno dziecku dawać codziennie mięsa, bo to niezdrowo. Bardzo sie martwię.Co Wy o tym sądzicie???Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ile mięska??? IP: *.* 28.09.02, 16:35
      Hej, nie jestem żadnym ekspertem, ale moja mała (rok) dostaje zwykle (nie pilnuje tego rygorystycznie) mięso pięc razy w tygodniu i tak od około 3,5 miesiąca. W jeden dzień jajko, a jeden ma "wegetariański". A jak chcesz jej dawać bardziej treściwe posiłki, to dodawaj do mleka kleiku ryżowego albo kaszki. Pozdrowienia, ania
      • Gość: guest Re: Ile mięska??? IP: *.* 28.09.02, 18:03
        Problem w tym,że córka nie lubi zagęszczonego mleka. Musiałam nawet z Bebiko Omneo przejść na zwykłe, bo to pierwsze było jej za gęste i piła coraz mniej. Teraz oprócz mleka, herbatek i soczków, je zupki, obiadki i kaszkę - wszystko "na gęsto" i łyżeczką. Nic półpłynnego. Za dużo gęstych potraw też nie może jeść, bo potem ma kłopoty z kupką. No a jak zupka bez mięska to z masłem? Ania
    • Gość: guest Re: Ile mięska??? IP: *.* 28.09.02, 20:04
      Aniu, koleżanka powiedziała Ci bzdurę. Oczywiście, że dziecko może jeść codziennie mięso - czasami nawet powinno. Możesz zrobić córeczce morfologię i sprawdzić, czy wszystkie poziomy są dobre. My tak zrobiliśmy - jeden wynik był w dolnej granicy normy i znajoma lekarka powiedziała, że Żuczek powinien jeść częściej mięso - a jadł 5-6 razy w tygodniu. Teraz je codziennie, czasami na zmianę z jajkiem (też białko). A to, że jest szczuplutka, to nic złego :)
    • Gość: malgosiaimarcin Re: Ile mięska??? IP: *.* 29.09.02, 10:06
      Najlepiej spytaj pediatrę. Mój powiedział że 6 miesięczny brzdąc powinien codziennie jeść zupki z mięsem. Potem (po 7 miesiacu) na zmianę z połową żółtka (białko - później bo bardziej uczula).Mięska w zupie - 10 g gotowanego (trzeba wziąć 20 g surowego aby otrzymać pożądaną ilość)Małgosia
      • Gość: guest Re: Ile mięska??? IP: *.* 29.09.02, 10:44
        Pytałam pediatrę i powiedział, że może jeść codziennie. Z żółtkiem na razie uważamy, bo wydaje mi się, że dostaje od niego uczulenia.Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka