agniesia59 03.01.07, 19:17 moja córka ma 13 miesięcy i chyba ma gorączke narazie śpi jak wstanie to jej zmierze temperature. ale mam pytanie czy mogę sama podać jej coś na zbicie czy muszę iść z nią do lekarza? a może wezwać pogotowie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaostr Re: pomóżcie prosze 03.01.07, 19:33 koniecznie zmierz temperaturę i w razie > 37.5 oczywiście podaj środek przeciwgorączkowy, dawaj więcej pić i obserwuj co może być przyczyna gorączki: infekcja, a może ząbkowanie, może to będzie trzydniówka?. Dalsze postępowanie w zalezności od stanu ogólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: pomóżcie prosze 03.01.07, 21:48 37,5 to nie jest gorączka. Dla takiego dziecka 38,5 jest temperaturą wymagającą zbijania, no, może byc 38, ale mniej nie.Gorączka jest objawem walki organizmu z np.infekcją, za szybko zbijana pozbawia dziecko możliwości walki. Wrzuc w wyszukiwarke, dużo jest o gorączce, będziesz wiedziała więcej i będziesz spokojniejsza. Sprawdź jak długo mierzy sie temperaturę i gdzie, mierząc w odbycie odejmuje się chyba 0,5 stopnia, ale nie jestem pewna. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomóżcie prosze 03.01.07, 22:02 asiaostr napisała: > koniecznie zmierz temperaturę i w razie > 37.5 oczywiście podaj środek > przeciwgorączkowy, przecież to nie gorączka, tylko stan podgorączkowy. Po co to zbijać? Niech organizm powalczy gorączkę powinno sie zbijać jak przekorczy 38 i 5 ... są wyjątki, rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś