Dodaj do ulubionych

Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka?

03.06.03, 12:30
Mój dwuletni synek bardzo lubi czytać książeczki - oczywiście czytam ja. A
tak właściwie to opowiadam. No właśnie - większość książek nie nadaje się do
czytania wprost. Zbyt trudne słowa i zwroty. Zbyt skomplikowane zdania.
Dlatego chciałabym Was prosić drogie Mamy o pomoc. Podawajcie tu tytuły
sprawdzonych książeczek. Prostych ale oczywiście nie prostackich. Takich,
które zawierają nowe słówka ale nie ma ich zbyt dużo a ich znaczenie łatwo
dziecku wytłumaczyć bądź nawet domyślić się z kontekstu. Ciekawych dla
dwulatka.
Będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc bo naprawdę niełatwo jest trafić na
dobrą książkę dla dwulatka.

Edyta, mama Seby 02.04.2001
Obserwuj wątek
    • ewik.z Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 04.06.03, 00:32
      Nie wiem jak to się stało ale moja odp poleciała na forum e.zdrowie post
      dotyczący "zez czy nie" z 3.06.ok 21 Nie wiem jak to z tamtąd przerzucić tutaj
      bo jestem "raczkującym " użytkownikiem komputera Sorry!Jeśli masz ochotę
      zerknij tam. Pozdrawiam Ewik.
      • edyta_tychy Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 04.06.03, 07:55
        Evik,
        odpowiedź odnalazłam i przeczytałam. Dziękuję.
        Przyjrzę się tym książeczkom w sklepie. Oczywiście część wierszyków już znamy.
        Ale tak szczerze mówiąc Seba najbardziej lubi opowiadania, w których coś się
        dzieje, są jakieś przygody, można się zidentyfikować z bohaterami (ale poważnie
        brzmismile. Choć z tą Rzepką to dobry pomysł. Nigdy mu tego nie czytałam.
        A Jajka, Piłki i Rozbójników nie znam. Muszę sprawdzić.
        Drogie Mamy, bardzo proszę o dalsze propozycje! Podzielcie się Waszym
        doświadczeniem w tej kwestii.
        Edyta, mama Seby 02.04.01
    • aptasz Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 04.06.03, 08:08
      Polecam serię książeczek o Kamyczku - małym chłopcu (mój synek nazwał go Bubu i
      prawie utożsamił się z nimwink). Dobrze czyta się wierszyki Brzechwy, Lokomotywa
      Tuwima, serie o zwierzątkach: Kotka Ślicznotka, Królik Łatek, Szczeniak Tropek.
      Czytamy również książki o Teletubisiach i Bobie Budowniczym. Tyle pamiętam na
      dziś.
      Pozdrawiam
      Milly
      • mimix Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 04.06.03, 10:53
        Ja zdecydowanie polecam Brzechwę. Mój synek (w tej chwili prawie 3 latka)
        uwielbia te wierszyki i opowiadanka. Mamy taką książeczkę, gdzie jest 100 bajek
        Brzechwy. Kupiłam ją prawie 2 lata temu. Prawie codziennie czytamy z niej jakiś
        wierszyk. Niedługo zmienię repertuar, bo ta książeczkę znamy prawie na pamięć smile
        A niedawno kupiłam taki zbiór bajek i baśni, tytuł chyba "Złota księga bajek"
        czy jakoś tak... Też fajna, bo są tam wszystkie najładniejsze
        bajki "Kopciuszek","Brzydkie kaczątko", "Królewna śnieżka" itd (razem 58).
        Bardzo ładnie ilustrowana i słownictwo dostosowane dla mniejszych dzieci.
        Ale i tak Brzechwa przebija wszystko !smile

Pozdrawiam smile
      • adafne Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 06.06.03, 11:11
        Witaj,
        polecę książeczkę, którą ukochał mój Szymuś - Reksio - jest taka seria z
        twardymi kartkami - Reksio w ZOO i Reksio na wsi. Tekst opowiada o zwierzątkach
        (jakie wydają dzwięki, jak wyglądają i co robią), a do tego są powtórzone
        obrazki z boku strony do każdej historyjki. Książeczki są rewelacyjne, tekst
        bardzo mądry i prosty, a obrazki kolorowe i wyraźne (nie zniekształcające
        rzeczywistości) dzieci je kochają.
        Miłej lektury,
        ania
    • kurkitrzy Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 04.06.03, 12:26
      Ja polecam Mysię (zajrzyj do Endo - tam są wszystkie dostępne tytuły)
      Kamyczka, a poza tym czytamy o Kubusiu Puchatku, wierszyki Łukasza Dębskiego,
      Brzechwy. Misia Uszatka.

Edyta
      P.S. Mam córeczkę, ale myślę, że powyższe pozycje są uniwersalne.
    • agakz Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 05.06.03, 11:56
      moja dwuletnia Majka, poza klasyką, lubi taką serię bajek "Bestsellery dla
      dzieci" wydawnictwa amercom. To są wszystkie popularne bajki braci Grimm itp
      ale tekst jest wierszowany - dobrze się czyta. Poza tym ma kolorowe ładne
      obrazki. Kupuje się w kioskach ruchu lub w prenumeracie przez internet. Może
      język nie jest super prosty, ale to chyba stymuluje rozwój mowy u dziecka, moja
      mała i tak jest gadatliwa, używa ogromnego zakresu słownictwa i zawsze we
      właściwym kontekście. Czasami mnie tym zadziwia
      pozdrawiam
    • kermitta Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 05.06.03, 21:36
      Polecam przepytać rodziców, czy nie zachomikowali gdzieś książek z naszego
      dzieciństwa. Moja teściowa zachowała m.in. "PRZEZ RÓŻOWĄ SZYBKĘ" Szelburg-
      Zarembiny i wielka chwała jej za to.
      Po drugie - może sami trzymamy gdzieś ukochane książki, których fragmenty mogą
      się nadać (czytałam już Tadziowi urywki z "O CZYM SZUMIĄ WIERZBY"
      czy "KARAMPUKA"). Słownictwo nie jest przeszkodą!!!! Twierdzę, że dzieci mówią
      bardzo prostym językiem między innymi dlatego, że nie dajemy im szansy na
      poznanie czegoś bardziej skomplikowanego.
      Po trzecie. Ukochane lektury Tadzia z ostatnich miesięcy (teraz ma 2 i 8 mies.):
      -"MAŁY KRÓLEWICZ" i "MAŁY KRÓLEWICZ PRZYJMUJE GOŚCI" (Podsiedlik) - parę
      literówek, ale póki sam nie czyta, ok
      - "WESOŁE HISTORYJKI O ZWIERZĄTKACH" (Podsiedlik)
      - seria o "KRECIKU" (grafag)
      - "KOLOROWA BAJKA" Beszczyńskiej, "BAŁWANKA GAPISZONA" Butenki i "SEN, KTÓRY
      ODSZEDŁ" Onichimowskiej (w ogóle niech żyje agencja edytorska EZOP!)
      - "MYSZ JAK NIE MYSZ" Kulmowej (KAW 1977 - vivat teściowa!)
      Po czwarte. Kiedy dziecko pokocha książki ( albo może żeby pokochało?)
      zapiszcie dziecko do biblioteki!!! Polecam filie dziecięce Biblioteki
      Raczyńskich w Poznaniu (zwłaszcza Pod Lipami, gdzie sami bywamy).
      Po piąte dzięki za ten wątek, oby więcej czytających dzieci i czytających
      rodziców!
      Pozdrowienia
      Kermitta
      • pesteczka5 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 07.06.03, 00:21
        No, Brzechwa, Tuwim to standard. Rytmiczne, śmieszne, onomatopeje, bogate
        słownictwo...
        - Danuta Wawiłow!!!! Kałużyści, kocistki, straszne wróblisko, kwiat 26... To z
        mojej biblioteczki z dzieciństwa (mam z 10 kilo)
        - Wierszyki dla dzieci L. Kerna
        - Bajka o niedżwiadkach i Złotowłosce, Co się zdarzyło w Pluszątkowie itp.
        cieniutkie książeczki z dzieciństwa
        -Dawno, dawno temu - gruba księga z bajkami krótko i ładnie opowiedzianymi,
        piękne ilustracje
        Przyjaciele z Zielonej Doliny - o zwierzątkach, z morałem
        - ostatnio seria, którą bardzo polecam o Franklinie - Franklin jest starszym
        bratem, F. czeka na siostrzyczkę, idzie do szpitala i inne - ładny język, dobre
        ilustracje no i sytuacje z życia dzieci do oswojenia
        -O wróbelku Elemelku - krótkie historyjki wierszowaną prozą (?) - świetnie się
        czyta

Tyle mi się na razie przypomniało, choć nasza biblioteczka pęka w szwach.
        Uważam, że język dla dzieci całkim prosty i dziecinny być nie musi - będą
        mówiły tak, jak my do nich. Mój synek gada jak stary, ma bardzo bogaty słownik,
        bo mówimy do niego jak do dorosłego, tylko wyraźnie, z dbałością o składnię i w
        razie potrzeby z opisem trudniejszych słów.Pozdrowienia
        • edytek1 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 07.06.03, 01:43
          Strasznie miło czyta mi się takie posty, bo czasem czuję się wariatka co czyta
          Brzechwę. Większość moich koleżanek kupiła całą serię Kamyczka i czyta
          dzieciakom tylko to. Kiedy mówię, że mnie Kamyczek nie powala to się patrzą na
          mnie jak na dzikusa. Mysia jest już fajniejsza. Choć zdecydowanie taniej można
          kupić mądrzejsze książki. Moja 14 miesięczna córka ma pokażną bibliotekę a w
          niej wpomnianego już Reksia ( jak on pięknie tłumaczy to co współczesnym
          mieszczuchom jest obce). Dla maluszków Reksio ma też książeczki rokładane z
          harmonijki my mamy tylko jedną "łąka" ale jest ich chyba 10 . Za rewlacyjne
          polecam wydawnictwo Ced ( to oni wydali Reksia ale takżę moją pierwszą i drugą
          ksiązkę wspaniałe obrazki i opisy dostosowane do wieku dziecka). Niestety ta
          ostatnia pozycja i Reksio do kupienia tylko w taniej książce wydano ją 4 lata
          temu. A ich adres to :www.priska.com.pl Można kupić serię o Groszku podobnie
          jak Reksio pokazuje świat, ale starszym dzieciom . W tej serii Groszek wśród
          Dzikich Zwierząt, Groszek na Wsi, Atlas roślin i Atlas zwierząt. Dziecko
          zainteresowanie swoim ciałem napewno zainteresuje się książką "Jak jesteśmy
          zbudowani"pisalo o niej w czerwcowym Dziecku i to co uznano za wadę jest dla
          mnie mamy maluszka zaletą)
          Równnie dobrą książeczką jest " Wielka księga małych storzeń" ( jest ich kilka
          my mamy " Własny Domek" , ale napewno dokupimy resztę.
          Myślę, ze Ci choć troszkę pomogłam a i jeszcze jedno nie wyobrażam sobie
          dziecięcej biblioteki bez Jajka, Koziołka i Na straganie Brzechwy.
          Moja mała ma też
          • pesteczka5 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 09.06.03, 01:58
            Mnie też Kamyczek i temu podobne nie powala... Choć kupiłam, bo tak chwalone...
            I lezy sobie, bo mojego dziecka nie zachwyca, ba, nawet nie zajmuje.
            Za to przy takim choćby rzeczonym Brzechwie śmieje się do rozpuku, recytuje,
            przekręca dowcipnie, wymysla dalsze ciągi, parodiuje w życiowych sytuacjach
            itp. Jednym słowem, jest zainspirowany.

Nie wiem, do czego inspiruje Kamyczek, mojego syna nie zainspirowal nawet do
            nocnika, miał go w DUżym Poważaniu.

Natomiast kiedy ja komentuję cokolwiek skleconym ad hoc wierszykiem, odzew jest
            wspaniały.

Owszem, te odkrywanki i wyciąganki bawiły go, gdy miał rok i ciut powyżej, ale
            to funkcja raczej zabawkowa.
            No to pa.
    • kicia7 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 08.06.03, 13:57
      Serdecznie polecam "Powiastki" Beatrix Potter. Książka jest dość droga, ale
      wydaje mi się, że warta tych pieniędzy. Opowiadań jest w niej mnóstwo i dla
      dzieci w bardzo różnym wieku. Kupiłam ją dla córki jak miała trzy lata i
      czytamy do tej pory. Ogromna zaleta książki to obrazki - dużo i bardzo ładne.
      Miłej lektury.
    • milorzab Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 09.06.03, 07:35
      Akurat Beatrix Potter nie mogę polecić, po tym jak mój synek przez dwa dni
      pytał dlaczego pan McGregor chciał odciąć króliczkom głowy. obrazki b. ładne,
      chociaż mojego synka te wszystkie kubraczki jakoś zastanowiają. Ale są te bajki
      takie brutalne, a może lepiej nago-szczere, bo dla mojego synka Królewna
      Śnieżka może zjeść jabłko zasnąć(a może umrzeć), a poterm się obudzić, też
      tygrys chce wyjść i go zjeść, ale obcinania głowy króliczkom, robienia z
      tatusia pasztetu, a z kotka puddingu nie może zaakceptować.
      Nam Kamyczek się podoba, A poza tym standardowo: Brzechwa(wybór), Mamy Tuwima,
      Polscy Poeci Dzieciom, jak Ignaś był mniejszy b. lubił Ewę Szelburg-Zarębina.
      Ma teraz prawie trzy lata. Kubusia Puchatka czytamy od niedawna, Pana Kuleczki
      też mój dwulatek nie był w stanie wysłuchać w całości.
      Nie zrażaj się tym, że dziecko nie rozumie wierszyków, że słownictwo za trudne.
      Mój Ignaś nie rozumiał co czytam, po kilku razach coś tam, załamałam się, jak
      przeczytałam spis treści, a on wysłuchał. Ale on teraz naprawdę umie te
      wierszyki na pamięć. I to słownictwo potrafi zastosować. Czasem to śmiesznie
      brzmi, jakieś np. "pędzić galopem" w jego niewyraźniej jeszcze mowie.
      Pozdrawiam. Asia
    • kopytko1 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 09.06.03, 11:33
      Hej,ja polecam ksiazki takie jak:Chory kotek; Lokomotywa,Słoń
      Trąbalski;Abecadło;oczywiście Brzechwę;Wandy Chotomskiej np:Córeczka owieczka
      albo Synek pingwinek,małe skrócone bajeczki o Trzech świnkach,Złotowłosej i 3
      niedźwiadkach,Czerwoengo KApturka,brzydkie Kaczątko,jest wiele mnóstwo pięknych
      wierszy i bajek z naszego dzieciństwa i te przede wszystkim czytałąm swojemu
      synkowi jak był młodszy,teraz doszły i inne,Kubuś Puchatek,Bob,Mysia ,Baśnie
      Andersena oczywiście Tubisie itd.MA mnóstwo książek i nie sposób je tu
      wymienić.Nie iwem czy ktoś zna KOt Herbaciany Zofii Beszczyńskiej,polecam.A
      teraz nawet mamy już elementarz,ten stary poczciwy Elemenatarz(synek ma 5 lat)
      Więc wybór jest wielki tylko kieszeń pusta sad POzdrawiam,Ewa
    • mamabasi Re: Poczytaj mi Mamo 09.06.03, 13:54
      Ostatnio zobaczyłam w ksiegarni serię, którą pamiętam z własnego
      dzieciństwa: "Poczytaj mi Mamo". Kupiłam dwie książeczki, w których było trochę
      mniej tekstu, napisane wierszem: "Olaboga, lewa noga" i o prostokątnych i
      kwadratowych (nie pamiętam dokładnie tytułu). Ta ostatnia jest trochę za trudna
      dla Basi(2lata i 9 miesięcy), ale Basia bardzo lubi obie książeczki.
      Jestem zachwycona ilustracjami, wreszcie coś ładnego!
      Bardzo trudno jest znależć książkę dla dziecka, w której nie ma kiczowatych
      rysunków. Niestety, dotyczy to zwłaszcza wierszyków Brzechwy i Tuwima,
      wydawanych w twardych małych książeczkach. Bardzo lubię czytać Basi te
      wierszyki, więc kupiłam wiele książek ze strasznymi ilustracjami. Ale nie
      miałam wyboru.
    • maak3 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 14.06.03, 19:30
      mój syn mając 2 lata z uporem maniaka żądał lektury "Biblia dla maluchów"
      wydawnictwa Vocatio
      oczywiście Mysia i Kamyczek nieustająco
    • edyta_tychy Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 16.06.03, 08:25
      Dziewczyny!
      bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Część z nich już sprawdziliśmy. Niestety
      wielu nie mogłam znaleźć.
      Ale muszę powiedzieć, że ostatnio króluje u nas Martynka. Mamy w domu już trzy
      książeczki a zamówiłam w Merlinie jeszcze jedną. Taką prawie 200-stronicową.
      Będzie co czytaćwink)
      I jestem zadowolona. Bo mogę Martynkę czytać prawie bez przerabiania. I wiele
      nowych słów się może dziecko nauczyć. No i najważniejsze, że się Sebie baaardzo
      podoba. Codziennie musi być Martynka. A i sam często ogląda bo obrazki są
      bardzo ładne.
      Jedyny szkopół to trochę dziwne tłumaczenie (pomieszany czas przeszły z
      teraźniejszym)ale właśnie to sama przerabiam.
      Tak więc ja polecam Martynkę.
      Acha! Zamówiłam też w Merlinie "Wróbelka Elemelka" i "Misia Uszatka". Bardzo
      dziękuję za natchnienie!!!

Pozdrawiam,
      Edyta
      • basia-bma Re: Kto poleci ... - do przeciwników Kamyczka 17.06.03, 13:32
        Ja uważam, że Kamyczek jest OK, tylko trzeba opowiadanie rozwinąć, może dodać
        własny komentarz ... Wtedy jest bardzo pouczający, zwłaszcza najnowsze
        opowiadania np. Gdzie jest mój miś ? itp.

Basia
        • mama_kasi Re: Kto poleci ... - do przeciwników Kamyczka 17.06.03, 21:31
          Ja także polecam Kamyczka: "Gdzie jest mój miś", "Na nocniczku", "Przy
          stole", "Kamyczek mówi nie".

Pozdrawiam Pyza
    • magda-lu Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 23.06.03, 18:18
      Edyto, nie wiem czy jeszcze tu będziesz zaglądać, ale nie mogę się powstrzymać.
      Piszesz, że zamówiłaś "Misia Uszatka", a to nasze ostatnie odkrycie. Byliśmy ze
      znajomymi nad morzem i moja koleżanka wyciagnęła dla dzieci właśnie Uszatka.Mój
      dwulatek zaczarował się. Musieliśmy pożyczyć książkę i do jedenastej w nocy
      czytaliśmy. Rano zaraz po wstaniu znowu się zaczęło. To jest chyba idealna
      ksiażeczka dla dwulatka, opowiadania krótkie, na każdej stronie ilustracja, a
      poza tym sama z przyjemnością c
      zytam. Pozdrawiam mocno dwulatki i miłego czytania magda
      • wikunia3 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 01.07.03, 19:31
        Proszę Was bardzo
        dajcie mi jakieś namiary na "Misia Uszatka", jakie wydawnictwo a może wiecie
        gdzie można go kupić?
        Będę bardzo wdzięczna za pomoc
        Pozdrawiam wszystkie czytające mamusie i dzidziusie
        • na4 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 01.07.03, 20:20
          Ja kupiłam w merlinie www.merlin.pl
          Na
        • beas1 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 01.07.03, 22:39
          Ja mam "Miś Uszatek" Czesław Janczarski wyd:Nasza Księgarnia- kupiłam w
          www.merlin.com.pl. Chyba o to Ci chodzi.
          Miłego czytania Beata
          • wikunia3 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 02.07.03, 10:11
            Dzięki bardzo, lecę na stronę Merlina zakupić "Misia"
            Pozdrawiam Serdecznie
    • miola Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 02.07.03, 10:49
      Martynka, Miś Uszatek, ale ostatnio pojawiła się też seria (dotychczas 4
      książeczki) o znanym z Dobranocki Franklinie, np. moj synek, który miał
      szpitalne doświadczenia do znudzenia chce słuchać "Franklin w szpitalu", gdzie
      Franklin boi się rtg, bo Pani Dr zobaczy że on tak naprawdę się boi...
    • pesteczka5 Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 03.07.03, 15:38
      Wczoraj kupiliśmy Misia Uszatka Cz. Janczarskiego wyd. Nasza Księgarnia! Super!
      Krótkie historyjki z jasną fabułą, Bartek śmieje się do rozpuku, po
      jednorazowym przeczytaniu pamięta zaskakujące zakończenia - bo opowoiadanka są
      czytelne i zabawne.

Gorąco polecamy!!!!!!!!!!!!!!!
      • gosiuniek Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 10.07.03, 00:40
        Do tych wszystkich pozycji dodałabym serię o Mysz-aniołku (5 tytułów). Moje 2,5-
        letnie bliźniaczki uwielbiają te książeczki. Ostatnio wyszła też seria
        o "starym" dobrym Kreciku, którego pamiętam z dobranocek. Polecam jeszcze o
        Słoniu Beniaminie. Pozdrawiam. Gosia
    • dflorjan Re: Kto poleci dobrą książkę dla dwulatka? 10.07.03, 10:41
      Bardzo dobra jest seria z krecikiem. Mało tekstu, duże ilustracje i można
      zmyślać bajkę samemu. Michał odwraca strony od początku do końca i odwrotnie,
      czasem po kilka stron na raz. Czytanie tekstu jest ciężkie w takich warunkach.
      Przy mniej "aktywnych" dzieciach łatwo przeczytasz kilka linijek tekstu
      drukowanego dużymi literami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka