Dodaj do ulubionych

jąderka w mosznie

20.06.07, 09:02
Witam, mój synek 19-miesięczny ma spodziectwo. W związku z tym chodziliśmy po różnych lekarzach ma już wyznaczony termin operacji. ostatni lekarz zauważył, że mały nie ma jąderek w mosznie i prosił o zapisywanie naszych obserwacji dotyczących właśńie tego.
w związku z tym mam pytanie: gdy zdejmuje pieluszkę to moszna kurczy się /z zimna/ i wtedy nie można wyczuć jąder jak tylko wraca do swoich normalnych kształtów to jądra da się wyczuć. Czy u waszych synków też tak jest, czy jądra są cały czas w mosznie ?
Obserwuj wątek
    • kasia281075 proszę sprawdźcie 20.06.07, 11:10
      proszę sprawdźcie w czasie przewijania jak to jest u waszych synków i odpiszcie
      • sadaga Re: proszę sprawdźcie 20.06.07, 12:24
        kasiu najlepiej sprawdź małemu podczas kąpieli czy jąderka są w mosznie. albo
        jak stoi. jeśli sąwtedy na swoim miejscu - to jest ok. jąderka często wędrują
        (chyba do 5 rż ale tego nei jestem pewna) moj synek (13 m-cy) ma tak, że
        podczas przewijania na skutek zimna jąderka mu uciekają. gdy temp. wzrasta,
        wracają do moszny.
    • weronikarb Re: jąderka w mosznie 20.06.07, 12:11
      Kasia u nas bylo juz wypisane skierowani do chirurga, bo 1 jadra nie bylo a
      drugie wedrujace, maly mial wtedy ok. 2,5 l

U nas pampersy poprostu "wciskaly" jadra do kanalow spowrotem, zaczelam malego
      uczyc na nocnik (na szczescie w tydzien zalapal) i masowac pochwiny ruchami w
      dol, jaderka zeszly do moszny, ale do dzis niema ich tam non stop.
      Co jakis czas profilkatycznie sprawdzam i masuje smile A ma juz 3,8 l
    • mika_007 Re: jąderka w mosznie 20.06.07, 12:16
      najlepiej to spradzić kiedy dziecko siedzi w wannie w ciepłej kąpieli
      Jeśli wtedy nie wyczuwacie jąder -znaczy coś jest nie tak

• kasia281075 Re: jąderka w mosznie 20.06.07, 12:55
        dziękuje bardzo za odpowiedzi, trochę przestałam się martwić (w czasie kąpieli zawsze są). Bardzo się denerwowałam, że małego czeka oprócz jednej operacji dwie. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka