Dodaj do ulubionych

problemy ze spaniem

14.07.07, 16:01
witam! mam 17 mies synka, który strasznie mało śpi. jest niejadkiem, prawie
nic nie je, a na dodatek nie śpi. w dzień śpi godzinke, albo mniej. a
wieczorem zaczynam usypianie o 21, nosze go, lulam, a on sie wyrywa i wcale
nie ma zamiaru spać, więc poddaje sie i pozwalam mu jeszcze posiedzieć, potem
za jakąś godzinke od nowa i znów taka reakcja. w rezultacie zasypia około
północy. w nocy budzi sie pare razy na cyca. wstaje około 7 rano. mam dosyć i
prosze o rady co mam zrobić żeby wcześniej zasypiał, bo masakra, nie mam
czasu nic zrobić w domu, bo o 1 w nocy to już sie nic nie chce. a poza tym
trace cierpliwość do dziecka bo ileż można usypiać, pomocy!
Obserwuj wątek
    • baasia27 Re: problemy ze spaniem 14.07.07, 20:35
      wydaje mi się, że 17 miesięczne dziecko nie powinno już jeść w nocy, to
      poprostu jest niezdrowe.Spróbuj go tego oduczyć,podając mu trochę wody przez
      butelkę.Na początku będzie protestował, ale ty nie możesz mu ustąpić.Później
      się nauczy,że nie opłaca się budzić na wodę.

"na dodatek nie śpi. w dzień śpi godzinke,albo mniej"
      to wcale nie jest mało snu a jeśli chodzi o wcześniejsze pójście spać, to może
      spacer przed snem,ale na nóżkach, a nie we wózku, ja tak robię, bo inaczej moja
      23 miesięczna Julka idzie spać o 22.Jak się zmęczy to już o 20 czasami pada.

na apetyt polecają bioaron C, ale warto to skonsultować z lekarzem

Życzę powodzenia i duuuuuuuuużżżżżżżo cierpliwości
      • mizka23 Re: problemy ze spaniem 17.07.07, 13:38
        niestety nic sie nie poprawia z tym spaniem, a wręcz przeciwnie coraz póżniej
        zasypia. może coś na spanie dawać? czy ktoś coś poleci? może difergan?
    • fikolka1 Re: problemy ze spaniem 17.07.07, 14:44
      Diphergan jest lekiem, wiec nie ma sensu podawac go dziecku. Jesli chcesz
      spróbuj podawac mu neospazminke, to ziołowe. Zacznij po południu łyzeczke,
      wieczorem drugą. Inne rzeczy to już raczej nalezałoby skonsultowac z lekarzam.
      Strasznie ci współczuje, bo wiem co przechodzisz. Mój starszy też miał problemy
      z zasypianiem ale już jak zasnął to spał. Młodszy (tez cycownik) jest jeszcze
      gorszy, mało spi, budzi sie w nocy, usypianie to masakra. Więc naprawdę cię
      rozumiem.
      U mnie tylko jedna rzecz jest inaczej, ja nie pozwalam już na zabawy wieczorem.
      Do niedawna zasypiał przy piersi, ale teraz chce sie bawic i nie moze zasnąc.
      Jak wstaje z łózka to przekładam go do łózeczka, kłade i mówie ze czas spac.
      Płacze oczywiscie biedak, ale jestem twarda, bo nie daje sie bawic. I albo
      pada, albo przystawiam go znowu i wtedy zasypia. Mimo ze nie ma roku załapał ze
      nie pobawi sie wieczorem, wiec nawet jak bryka i wymysla to do ok 20.30 uda mi
      sie bo uspic. Jak mam farta to zasypia przed ósmą. Niespiące dziecko to dramat.
      Serdecznie cię pozdrawiam
      • mizka23 Re: problemy ze spaniem 19.07.07, 19:17
        dzięki za rady i pomoc, sprubuje tego ziołowego. również pozdrawiam!
    • michmo Re: problemy ze spaniem 19.07.07, 21:53
      Ja kupiłam książkę "Każde dziecko może samo nauczyć się spać". Zastosowałam
      wszystkie zalecenia. Teraz Ania 18m-cy idzie spać około 21:00, kładę ją całuje,
      mówię pa pa i wychodzę. Przestała się budizć w nocy i śpi do 8:00. W południe
      ma jedną drzemję od 12:30 do 15:00 a czasem nawet do 15:30. Uczyłam ją
      samodzielnego zasypiania ja miała 15 m-cy.
    • aprylis1 Re: problemy ze spaniem 19.07.07, 23:14
      Hej, grunt to się niezałamywać i działać na zasadzie prób i błędów. Moim
      skromnym zdaniem niepotrzebnie go lulasz i nosisz na rękach. u mnie pomogło
      wyciszanie, tzn.przed kąpielą nie szalałam już z córeczką tylko przytulałam i
      czytałam jej bajeczki,potem kolacja, kąpiel a na koniec nuciłam kołysanki. Taki
      rytuał wprowadziłam na stałe i córcia zaczęła zasypiać bez nocnych pobudek.
      Potem zaczęła chorować i rozpieściliśmy ją troszkę i... zaczęły się schody, bo
      bez os. towarzyszącej nie chciala zasypiać ( to trwało jakieś pół roku...) ale
      i z tym sobie poradziliśmy, bo była już starsza więc rozumiała też więcej i po
      prostu mówiliśmy jej, że mama z tatą są blisko, że zaglądamy do niej jak śpi.
      Później zaczęły się koszmarki senne....a więc powtórka z rozrywki, ale po paru
      wspólnie nieprzespanych nocach i po raz kolejny wybudzona ze snu, poszłam do
      pokoju córci i spytałam się jej co się stało. Odpowiedź brzmiała :"Śtrasi". Nic
      mi nie przychodziło do głowy przez długi, długi czas,więc mówiłam tylko, że nie
      ma tu żadnych strachów, ale nic moje słowa nie pomagały. wreszcie którejś nocy
      stanęłam przy oknie i coś mnie tknęło-otworzyłam okno i powiedziałam na głos by
      wszystkie STRACHY sobie poszly. Znowu podziałało. Tak więc nie ma sytuacji bez
      wyjścia. Trzymaj się ciepło.
      aprylis
      • ikowalczyk77 Re: problemy ze spaniem 20.07.07, 07:29
        Witam
        U nas było podobnie, mała w tamtym tygodniu skonczyła roczek i cały czas spała
        ze mna, całą noc ciagneła cycka.Bez cycka nie zasneła, ewentualnie pomagało
        noszenie na rekach.Od tygodnia śpi z tatusiem i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu
        przesypia bez przerwy CAŁĄ NOC.Aż byłam w szoku po pierwszej przespanej nocy,
        bo jak mała spała ze mną i nie chciałam jej dać w nocy cycusia to strasznie
        płakała i od razu sie wybudzała wiec potem juz miałam na co najmniej 2 godziny
        z głowy spanie.W dzień tez różnie sypia, jak ja jestem w domu i ja usypiam to
        śpi około 40 minut dwa razy dziennie, natomiast jak siedzi z babcią to spi raz
        prawie 2 godzinki i drugi raz zasypia na około godzinkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka