agnieszkagorska 25.01.08, 21:23 Jak nauczyliście swoje maluszki korzystać z nocnika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: nocnik 25.01.08, 21:46 Kazałam córce przeczytać odpowiedni rozdział z podręcznika, zrobiłam test teoretyczny (wielokrotnego wyboru, 15 pytań) a potem kazałam praktykowac nabytą wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena366 Re: nocnik 25.01.08, 22:50 poprostu kupułam nocnik grająćy raz siadała lala raz oliwia jak nasikała to nocnik grał a dziecko miało radochę żę zrobiło siku i gra , i co chwilę pytam czy chce siku i mówię że trzeba robić na nocnik żeby grał Odpowiedz Link Zgłoś
beatiness Re: nocnik 26.01.08, 08:16 kupiłam zwykły nocnik, gdy mała miała 8 mesięcy,wtedy już robła siusiu i pierwsze kupki. teraz kończy roczek i robi codziennie, nie woła, że jej się chce, ale jak siedzi i coś zrbi, to zaraz głaszce się po główce i mówi że jest aja. już wiem o jakich porach co robi, więc jak ją upilnuję, to cały dzień jest na jednej pieluszce. życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: nocnik 26.01.08, 09:10 czekam zeby sie sama nauczyla, nocnik mi tez nie bardzo odpowiada, raczej podkladka na sedes. ma z 29 msc Odpowiedz Link Zgłoś
marzena366 Re: nocnik 26.01.08, 12:07 rozumiem ze twoja córa ma 29 mcy .......bój się boga i jeszcze w pampersie .założ sobie sama pampersa i chodz w nim cały dzień . Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: nocnik 26.01.08, 12:58 niech sie boga boja, co 6 msc dzieci sadzaja. pampers jej nie przeszkadza)dobrze na biodra robi (zdanie ortopedy w szpitalu polsko amerykanskim w duzym osrodku uniwersyteckim). nie szkodzi zdrowiu (jak naprzyklad nocne karmienie, butelka u 2 latka i smoczek- przeczytaj sobie to forum).] moj syn nauczyl sie w ciagu 1,5 dnia, jak mu zdjelam pampers kiedy uwazalam ze jest gotowy. zadnych wpadek. mial 2 lata 3 msc, nie eiwdzial jak wyglada nocnik. sikal na stojaco, do kupy uzywal podkladki. corka powolniejsza, ale ma na to tez wplyw pora roku: jest zimno i nie zdejme jej pampersa i nie pozwole sikac wszedzie w domu, bo u nas 18st i to max. gratuluje wszystkim pomyslow "nocnikowania" ( brr, coz za okropne slowo od ukonczenioa przez dziecko 6 msc do 3 lat. bo tyle trwa trening i wszystkie wpadki, i le klopotu, stresu dla dziecka etc. po co? efekt taki sam: dzieko bedzie w pelni nauczone jak skonczy ok 2,5 roku. ani czasu ani ochoty nie mam na latanie ze scierka, psycholodzy tez sa przeciwni. wyjatkowo sie z nimi zgadzam pozrdawiam nienocnikujacych (brrrr...) rodzicow ponad 2 latkow Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: nocnik 26.01.08, 09:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=73842717 Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: nocnik 26.01.08, 09:59 kupilam nocnik ,sadzalam corke(nie zawsze chciala )a obok,na malym nocniczku lalke ktora siusia.coreczka dawala lali pic i chwile pozniej nocnik lali byl pelen.wtedy corcia pytala `a ja?`,na to ja,`no to tez siadz na swoj nocnik i zrob siusiu,twoj tez zaraz bedzie pelen`.no i ta mala konkurencja zdala najlepszy egzamin.przestawianie na nocnik wprowadzilam w upalny lipiec,pieluszke zakladalam na noc,a w ciagu dnia tylko nocnik i mnostwo majteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
karen64 Re: nocnik 26.01.08, 10:07 no i bilismy brawo ,wolalismy hurra,mala sie cieszyla,ze pelnym nocnikiem sprawia rodzince taką duzą frajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: nocnik 26.01.08, 12:34 Moja córcia ma 20 miesięcy no i niestety jeszcze chodzi w pampersie. Dostała wprezencie grajacy nocnik jak miała roczek. Nasikała do niego i bardzo sie wystraszyła. Przez długi czas nie chciała na niego siąść, mimo iż wyłaczyliśmy jej to granie. Po jakimś czasie kupiliśmy nowy, zupełnie inny nocnik, zeby nei kojarzyła go z tamtym grajacym. Juz na ten siada chetniej ale niestety ciezko nam skończyc z pampersami, bo na nocnik siada tylko dla relaksu, nie zeby coś tam zrobić. jednak to i tka sukces, bo na ten grajacy nawet siaść na chwilę nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: nocnik 26.01.08, 15:04 Starszej jak miała 2 lata z małym kawałkiem zdjęłam pampersa (ciepło było) - i złapała w ciągu 2-3 dni. Na młodszą ta sama metoda w tym samym wieku wogóle nie zadziałała. W wieku niespełna 2.5 roku po prostu zaczęła korzystać z nocnika (przeszkadzał jej dyskomfort w pampersie w momencie robienia siusiu). Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: nocnik 26.01.08, 16:48 Wyluzuj, poczekaj az dziecko bedzie gotowe. Moj dojrzal przed 3 urodzinami, nigdy go nie sadzalam, bo sie nie dawal posadzic. Z nocnika tez nie korzystal, od razu z toalety, co mi pasowalo, bo nie musialam myc i odkazac nocnikow. Prawie nie bylo wpadek, kilka razy jak dobiegl do lazienki, ale mocowal sie ze spodniami i nie utrzymal. Acha, i od poczatku nie asystuje mu w zalatwianiu potrzeb toaletowych, oprocz wycierania pupy, po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
best-olcia Re: nocnik 27.01.08, 22:58 Mojego synka zaczęłam sadzać jak już stabilnie siedział miał 6 miesięcy i od tamtej pory robi kupkę na nocnik tyle że muszę go przypilnować, ale mniej więcej wiem kiedy to nastąpi. A siusiu robi za każdym razem kiedy go wysadzę. Skończył roczek. Odpowiedz Link Zgłoś