oliwia5000 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 15:49 mowi mama, tata, kaka, nie, daj jak poprosze o cos to przynosi lubi ogladac ksiazeczki nie nasladuje glosow zwierzat Odpowiedz Link Zgłoś
chewela Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 18:03 witam moja corcia jeszcze nie ma skonczonych 16 mc ale mowi mama, baba, nie , poka sie wglowe, pokazuje jezyk, bije brawo, robi papa, przesyla buziaki, czesze wlosy, rozbiera lalki, podaje spinecze do bielizny jak wieszam pranie, wlacza pralke, sciera kurze, zamiata swoja mala szczotka, myje zabki, przynosi i robi to o co ja poprosze, oglada ksiazeczki i pokazuje co w nich jest, wyjmuje rzeczy z szafek i pozniej uklada w nich, wyrzyca smieci do kosza (zbiera z podlogi i wyrzuca),oki chyba tyle ale jak cos mi sie przypomni to dopisze pozdrawiam)) Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 19:08 czy ja wiem mowi mama i cos tam po swojemu gada no ostatnio nauczyl sie tanczyc w kolko :F podchodzi do tv wlacza sobie vive i tanczy a czemu ma sluzyc takie porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia5000 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 19:20 niczemu ma nie sluzyc poprostu ciekawa jestem co umieja dzieci w tym wieku bo wydaje mi sie ze moja powinna umiec wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 20:01 kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1606 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 21:14 Moj ma 17 mies jest bardzo sprawny ruchowo ale mowi niewiele: mama tata, daj, ty, nie, kaka i kici ale nie nasladuje zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
agata288 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 02.03.08, 20:51 tez uwazam ze takie porównania sa bez sensu... jedne mamy probują chwalic sie czego to dzieciaczek nie potrafi powodując tym samym przygnebienie u innych mam. kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie i czy to ważne czy "franuś" sprzata juz w szafach i wyrzuca smieci a " krystynka" sciera kurze i cos tam jeszcze?? Wazne by pociecha była zdrowa i doskonaliła się w SWOIM tempie. Weszłam na ten post z ciekawosci i chyba zle zrobiłam (staram sie nie zaglądac) Moj Natanek był opozniony ruchowo przez niedotlenienie.ma 17 m, jeszcze nie chodzi, raczkowac zacząl 2 miesiące temu dzieki intensywnej rehabilitacji a ja popłakałam sie ze szczescia ze JUŻ umie. Kazdy jego nowy postęp przyjmuje jak największy prezent i cieszę się ze niedotlenienie mialo wpływ tylko na rozwój ruchowy a nie umysłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 17.02.08, 21:46 A co znaczy 'kaka'? Pytam z ciekawosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 01:57 Jak to co? Pewnie po dzieciowemu "prezydent" ) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 12:13 wegatka napisała: > Jak to co? Pewnie po dzieciowemu "prezydent" ) Wegatko, ale może jeszcze chodzić o słynną poniekąd w pewnych kręgach "kakę demona" ) Odpowiedz Link Zgłoś
agata288 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 02.03.08, 20:53 buuuhahhahahaa...dobre!! Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 U mojej kaka to była kupa 08.03.08, 19:41 Teraz już mówi kupa Ma 15 miesięcy skończone. Odpowiedz Link Zgłoś
nulka83 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 08:51 Moja ma co prawda 15 miesiecy ale też sie "pochwalę": mówi: mama,tata, nie, mówi i robi papa, szczeka po swojemu jak widzi psa, robi "mu" po swojemu jak widzi krowę i "ko ko" na kurę, uwielbia książeczki, pokazuje: oko, nos, buzie, uszy, włosy, ręce, stopy, kolana, brzuch,przesyła całusy, robi cacy, przytula, daje lali pic, czesze sie, pokazuje "taka duża", "jakie mam kłopoty", potrafi sie długa bawić sama, daje wszystko o co ja sie poprosi, nie cierpi nocnika, nie chce sie uczyc samodzielnego jedzenia, no i biega i tańczy Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia5000 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 12:08 no wlasnie moja nie nasladuje odglosow zwierzat nie pokazuje oczka, uszka itp ( chociaz staram sie ja nauczyc)nie reaguje za bardzo na swoje imie tzn reaguje jak sie zachce Odpowiedz Link Zgłoś
zuzuua Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 13:21 do oliwka5000 - moja tez ma w nosie odglosy zwierzat. psa sie na uczyla bo jest duzo psow w okolicy ktore szczekaja. mamy duzo ksiazeczek, gdzie sa zwierzatka i jak na jakies pokazuje to mowie ze to swinia - swinia robi 'chrum-chrum', ale nawet nie chce jej sie powtorzyc. wiec olewam. ale jakby co porozmawiaj z lekarzem. aaa. wyczytalam w jakiejs 'madrej' ksiazce ze 1,5 roczne dziecko powinno mowic 4 slowa Odpowiedz Link Zgłoś
mamamamba zuzuua 08.03.08, 11:03 sprobuj zachrumkac z glebi gardla! zobaczysz jaka radocha! dla was obojga. trzeba pokazywac z zaangazowaniem. jak sie dre, to sie malemu podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa76 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 25.03.08, 23:47 Witajcie! jak slusznie jedna z mam zauwazyla - kazde dziecko rozwija sie w swoim , indywidualnym tempie. Nasza corcia np. przechodzila rehabilitacje ( miala nieprawidlowe napiecie miesniowe ), co mialo wplyw na opoznienie w chodzeniu zaczela doiero majac 13 m-cy.Jednak dumna jestem z jej slownictwa,moze wynika to z tego ze gadam do niej " jak katarynka".Mama zaczela bardzo wczesnie mowic,przelom zaczal sie jak miala 10,5 miesiaca - woczas poplynely slowa: cześc, ciesze sie, isc ,jesc, mama da, tata da, jedzie; teraz zaczela 16 miesiecy i mowi poza wczesniejszymi nauczonymi wyrazami: na auto brum brum, oko, lala, tata,mop, karnisz, rura, bozia, gosia, ola, zuzia, andrzej, księż (ksiezyc),gziazia (gwiazda), jaja, siusiu, jak ma kupke klepie po pampersie i mowi "ee", dom, dach, husiu ( na hustawce jak sie husia ), las, dzień, noc, nos, miś,ciocia, dzidzia, baba, dziadzia ( dziadek ); potrafi zadac pytanie " co to ?", umie myc brzuszek i raczki podczas kapieli,nasladuje odglosy zwierzat - lwa, kota, psa, kaczki, kurki, malpki, krowy; tanczy koleczka , i w ogole free style bym nazwala to co tanczy, sama zalacza radio, telewizor, przelacza kanaly, wozi swoje lale wozeczkiem, potrafi pokazac gdzie ma plecy, kolana , uczy i generalnie czesci ciala.No coz, jak kazda mama jestem dumna ze swojej pociechy i ciesze sie kazda nowa umiejetnocia , ktora zdobywa Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa76 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 26.03.08, 00:02 aleksa76 napisała: > Witajcie! jak slusznie jedna z mam zauwazyla - kazde dziecko rozwija > sie w swoim , indywidualnym tempie. Nasza corcia np. przechodzila > rehabilitacje ( miala nieprawidlowe napiecie miesniowe ), co mialo > wplyw na opoznienie w chodzeniu zaczela doiero majac 13 m- cy.Jednak > dumna jestem z jej slownictwa,moze wynika to z tego ze gadam do > niej " jak katarynka".Mama zaczela bardzo wczesnie mowic,przelom > zaczal sie jak miala 10,5 miesiaca - woczas poplynely slowa: cześc, > ciesze sie, isc ,jesc, mama da, tata da, jedzie; teraz zaczela 16 > miesiecy i mowi poza wczesniejszymi nauczonymi wyrazami: na auto > brum brum, oko, lala, tata,mop, karnisz, rura, bozia, gosia, ola, > zuzia, andrzej, księż (ksiezyc),gziazia (gwiazda), jaja, siusiu, jak > ma kupke klepie po pampersie i mowi "ee", dom, dach, husiu ( na > hustawce jak sie husia ), las, dzień, noc, nos, miś,ciocia, dzidzia, > baba, dziadzia ( dziadek ); potrafi zadac pytanie " co to ?", umie > myc brzuszek i raczki podczas kapieli,nasladuje odglosy zwierzat - > lwa, kota, psa, kaczki, kurki, malpki, krowy; tanczy koleczka , i w > ogole free style bym nazwala to co tanczy, sama zalacza radio, > telewizor, przelacza kanaly, wozi swoje lale wozeczkiem, potrafi > pokazac gdzie ma plecy, kolana , uczy i generalnie czesci ciala.No > coz, jak kazda mama jestem dumna ze swojej pociechy i ciesze sie > kazda nowa umiejetnocia , ktora zdobywa nie dodalam jeszcze ze mowi czesze - sama to robi do lustra swoja albo mamina szczotka, robi i mowi papa, wchodzi po schodach trzymana za raczke, jak gdziekowliek idziemy przynosi buciki, czapke, probuje po spacerze sama zdjec kurteczke, myje zabki, pokazuje jak " ważyla sroczka jagiełki", rozdaje buziaczki, zamiast kocha mowi : "koka". I co dla mnie zaskakujace, wie ze odbicie w lustrze to ona i mowi :"ja" bijac sie paluszkiem we wlasna piers. Buduje male wieze z klockow, wklada mniejsze pojemniczki do wiekszych, pomaga mi w sprzataniu -sciera kurze ( chusteczkami pampers), myje mopem, podaje pranie z pralki.Lubi obslugiwac komputer - pisze na klawiaturze dwoma raczkami ( otwieramy jej worda ) i operuje myszka ( przesuwa sobie otwarte okienka albo przechodzi w dol lub w gore ). Tak na szybko to chyba to byloby na tyle. Niestety nie siada jeszcze sama na nocniczku, nie chce pic z niekapka, i nie chce sama jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzuua Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 12:13 Zosia skonczone 16 mies: mowi: mama, tata, baba, daj, kot/kotek, kuku, ko-je-ko (tlum. co to jest), jaba (tlum. zaba, albo jablko. nie mozemy dojsc), papa i duuuzo mowi do siebie i do nas po swojemu robi: papa, nie, tak, pokazuje nos, ucho i okulary, robi hauhau (doslownie haha), jak cos chce podchodzi do czegos pokazuje raczka i mowi 'mmmmyyyy' albo 'aaaaa', daje pluszakom pic ze swojego niekapka i przy tym mlaszcze, nie bawi sie sama dluzej niz 5-10 min. inicjuje zabawe w szukanie i akuku - chowa sie za zaslona. lubi sprzatac - wycierac scierka/zmywakiem lub zamiatac. na nocnik siada, ale w ubraniu i jak juz nasika do pieluchy lub zrobi kupe. umie jesc sama raczkami ale z duzymi stratami i z duzym balaganem na okolo, wiec raczej jest karmiona. mowe bierna rozumie na 5+. prawie wszystkie proste polecenia wykonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nulka83 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 26.03.08, 09:22 Ponieważ moja córcia pojutrze kończy 16 miesiecy to pochwalę się czego się douczyła: mówi "miał" kiedy widzi kotka,pokazuje: zęby, język, paluszki,głowę, pupę, podjęła próby samodzielnego jedzenia pokazuje "nie ma", i umie już sama wchodzić po schodach.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marjari Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 12:51 Mój ma 17 miesięcy i mówi: mama, da (daj), ne (nie), ko ko (kura, kaczka), ha ha (konik), czasem muu (krowa), am (jedzenie), pa pa i macha rączką, pokazuje cicho (paluszek na ustach) i mówi ciii. Ale głównie nawija po swojemu. Poza tym daje buziaka, przynosi różne rzeczy, o które się poprosi, puka do drzwi jak się powie "zrób puk puk", robi "baran-baran bęc", karmi mamę, tatę, psa, lalki, czesze siebie i rodziców, próbuje zakładać buty. Z pokazywaniem jakoś gorzej - pokazuje oko i nos, ale jakoś tego nie lubi - trezba go dłuugo prosić i w końcu od niechcenia pokaże. Zwierzątek w książce pokazywać nie chce (ewentualnie na obrazkach w komputerze). Lubi nasladować - rozmowy przez telefon, gotowanie, mycie. No i nie wiem, co jeszcze... Oczywiście to wszystko robi, jak akurat ma ochotę Tez mi się wydaje, że to jakoś niespecjalnie dużo, ale z dziećmi różnie bywa. Moim zdaniem - nie nakręcaj się, a jak masz jakieś wątpliwości, to lepiej idź do lekarza i zapytaj. Ja już wielokrotnie wkręcałam dziecku jakies choroby (zapalenie płuc, mukowiscydozę, ostatnio tez autyzm). U mnie takie grzebanie w internecie raczej przynosi odwrotne efekty - nigdy się nie uspokajam, a wręcz przeciwnie. A lekarz potem puka się w głowę i radzi, żebym odcięła się od interentu. Sory, że się rozpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek_y Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 18.02.08, 13:14 Moj maly ma 16 miesiecy. Mowi niewiele po "naszemu": mama, tata, baba, brum (auto), am, kici (na kotka), bu(czyli mu , łała (kwa kwa), papa, mowi jak robi konik, piesek. Pokazuje papa, przesyla buziaka, daje buziaki, przytula sie jak sie go poprosi, pokazuje wszystko w ksiazeczkach, robi puk puk, potrafi wszystko pokazac palcem (co chce). Lubi sobie pobazgrać , tańczy, śmieje się na głos, naśladuje jak ktoś kichnie lub kaszlnie, klaszcze, jak ma ochote - je sam. Na nocnik robi zawsze kupke i czasami siku. Jak go puszcze bez pampersa i sie zsika to odrazu idzie po mopa Lubi zamiatac, karmi swinke morska, chodzi po dworze za raczke, odkurza wylaczonym odkurzaczem (wlaczonego sie boi), wrzuca pranie do pralki, rozbiera sie z bluzki i majteczek (jesli ma na sobie) przed kapiela i odrazu idzie wrzucic ciuszki do pralki, wyrzuca bez proszenie pampersa do kubla i wszystkie smieci ktore gdzies znajdzie, probuje zakladac buty, czasami sprzata swoje zabawki ... Pewnie jeszcze o czyms zapomnialam... Jedyne co mnie martwi to to ze tak malo mowi, ale mam nadzieje ze niedlugo sie rozgada Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_ny Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 28.02.08, 20:05 mukowiscydoze. o matko. alez mozna zaetykietowac dziecko. hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
kochanedzieci Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 28.02.08, 23:10 Moj synek mało mówi tylko :tata,dada,i taaaa{co znaczy TAK). Rozumie prawie wszystko,zaczyna siadać na nocnik i robi siusiu.Mowę ma ciężką ale mama woła wtedy kiedy płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamamba Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 03.03.08, 17:39 mowi (synek): mama, tata, dada, papa, cos na ksztalt "dziadzia", ale nie wiem jak napisac, baba, robi papa, przybija pione, pokazuje jaki jest duzy, gdzie lata samolot (po niebie i robi ziuuuuuu), jak robi kotek, piesek, krowa, kura..swinka.. ze cos jest gorace ("h" mowi),ze jest ciemno "u".. tanczy przy muzyce, kreci sie w kolo...pokazuje jak mnie kocha.. o boze, myslalam,ze nic nie umie,a jednak ! troche tego jest, wszystkiego nie wymienie, bo nie chce mi sie juz myslec. generalnie nie uczylam go za wiele (nie tluklam mu codziennie), tylko tak mimochodem, np. przy ogladaniu ksiazeczek (wtedy jest zainteresowany i usiadzie na jakies 10 sek). generlanie niektore dziewczynki w jego wieku jeszcze wiecej umieja, ale bylabym daleka od zalamywania rak z powodu ,ze cos umie czy nie...bo kazde dzidzi ma swoj rytm! duzo biega itd, wiec nie bede mu truc. po prostu non stop do niego nawijam , o wszystkim, tak podobno jest najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
akos6 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 25.03.08, 17:07 oliwka za tydzien konczy 16 miesiecy. umie wlaczyc telewizor, przelaczac kanaly w poszukiwaniu muzyki lub bajki, wylacza swiatlo, zamka drzwi, robi papa, daje czesc, mmmm-odglos krowki, oglada ksiazeczki pokazuje i gada po swojemu, sciera kurze, myje podloge mopem , wyciaga ubrania z szuflad, przynosi butelke jak konczy sie herbatka,przynosi buciki rano zeby zalozyc, myje zabki, szuka smoczek jak chce spac. generalnie duzo rozumie ale malo mowi. poza tata sa to tylko zbitki sylab... Odpowiedz Link Zgłoś
akos6 Re: co potrafia wasze 16 miesieczne dzieci? 26.03.08, 08:24 akos6 napisała: > oliwka za tydzien konczy 16 miesiecy. umie wlaczyc telewizor, > przelaczac kanaly w poszukiwaniu muzyki lub bajki, wylacza swiatlo, > zamka drzwi, robi papa, daje czesc, mmmm-odglos krowki, oglada > ksiazeczki pokazuje i gada po swojemu, sciera kurze, myje podloge > mopem , wyciaga ubrania z szuflad, przynosi butelke jak konczy sie > herbatka,przynosi buciki rano zeby zalozyc, myje zabki, szuka > smoczek jak chce spac. pokazuje gdzie nos, ucho, oko. rozklada raczki co znaczy "nie ma", bije brawo, pokazuje jaka jest duza, wchodzi po schodach, puka do drzwi, przytula i glaszcze kota, tanczy, smaruje nozki oliwka po kapieli, nadstawia czolko do calowania. robipewnie jeszcze pare rzeczy o ktorych teraz niepamietam. generalnie duzo rozumie ale malo mowi. poza > tata sa to tylko zbitki sylab... Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Moja skończy 16 za tydzień 25.03.08, 18:46 Naśladuje kota, psa, krowę, kaczkę. Wchodzi i schodzi po schodach. Mówi niewiele: mama, da, tu, kupa, aaa, baba, pepek, u u - na huśtawkę, gi - znaczy gdzie, no - nos i kilka rzeczy innych. Ogląda książeczki, rysuje, a w zasadzie bazgroli, ale kredki trzyma we właściwy sposób, choć nikt jej tego nie pokazywał. Zbiera klocki, burzy wieżę, próbuje ustawiać. Przynosi butelkę jak chce pić, buty - jak idziemy na spacer. Gdy mówię o czapce pokazuje na głowę. Podobnie gdy widzi spinki. Szczotką się czesze. Pokazuje oko, ucho, nos, lampę, brzuch, pupę i wiele innych rzeczy. W sumie dużo rozumie. Jak jej powiem pogłaskaj kotka, to głaszcze. Posyła całuski, tańczy, klaszcze, skacze. Ale robienie papa i klaskanie opanowała jak skończyła 7 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś