Dodaj do ulubionych

Strach przed przedszkolem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 08:20
Witam i proszę o pomoc.
Moje dziecko jest po nieudanym wrzesniowym debiucie przedszkolnym.
Został wypisany, bo "nie dojrzał emocjonalnie". Minęło już kilka
miesięcy, a mój syn nadal ucieka przed przedszkolem, dziecmi i
towarzystwem.
Nie wiem co robic, bo od września musi byc odprowadzony do
przedszkola. Tylko jak ja mam do niego dotrzec, jak go powoli
wdrażać w ten temat? Jak wytłumaczyc, że dzieci "nie gryzą"???
Czy powinnam już nad tym pracować, czy poczekać jeszcze kilka m-cy i
dopiero wtedy oswajać z tym tematem????

Będę wdzięczna za wszystkie rady Mam i Pani psycholog.

Obserwuj wątek
    • anna.kosk Re: Strach przed przedszkolem 19.03.08, 17:59
      Witam Panią. Nieudany debiut przedszkolny to niedobre doświadczenie i kolejny
      start wymaga dużej czujności i wsparcia - zarówno rodziny jak i przedszkola.
      dobrze, gdyby w tym roku już mógł pochodzić na takie zajęcia adaptacyjne, z mamą
      albo z tatą, pobawić się z innymi dziećmi kilka godzin w tygodniu, żeby odkrył
      ,że w chodzeniu do przedszkola może być coś fajnego, ma się kolegów, fajne zabawy.
      We wrześniu idealną sytuacją byłoby, gdyby ktoś mógł mu towarzyszyć tak długo,
      jak będzie tego potrzebował aby się zaadaptować, aby nie było scen typu
      odrywanie płaczącego dziecka od matki, bo to nie jest dobre dla żadnej ze stron,
      najlepsza jest stopniowa adaptacja.Proszę pytać, jak w przedszkolu podchodzą do
      procesu adaptacji dzieci, czy mają jakiś specjalny program adaptacyjny, czy
      rodzice mogą wejść z dzieckiem do sali - w jaki sposób przedszkole, nauczyciele
      pomagają dzieciom, które mają kłopot z adaptacją.
      Pomyślne przejście procesu adaptacji jest bardzo ważne - wiele razy jeszcze w
      życiu nasze dzieci będą się adaptować do nowych sytuacji, a jako przedszkolaki
      właśnie tę umiejętność nabywają, dlatego warto im pomagać i starać się ,aby te
      doświadczenia były jak najlepsze, stanowiły matrycę dla kolejnej tego typu
      sytuacji np przejście progu szkolnego.
      Pozdrawiam,życzę powodzenia i wszystkiego dobrego świątecznie.ak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka