znaniec1 29.09.08, 20:30 witam, proszę napiszcie co czytacie swoim 3 latkom. moj syn bardzo lubi słuchać, ale ostatnio jego biblioteka go nudzi, pomimo tego ze mamy mase ksiazek czy mozecie cos polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phantomka Re: ksiązki 29.09.08, 20:39 Ja ostatnio kupilam Opowiesci z piaskownicy. Ta ksiazka jest moze dla ciut starszych dzieci, ale mojej niespelna 3 latce bardzo sie podoba. Jej plusem jest tez to, ze jest dosc zabawna i mi samej milo sie ja czyta. Jest tez czesc pt. Opowiesci przedszkolne. Poza tym rozne czesci - Julek i Julka Kamyczek (chociaz mnie samej zupelnie nie zachwycaja te ksiazki) Frankliny, chociaz te juz sie powoli nudza. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: ksiązki 30.09.08, 20:35 Brzechwa, Tuwim, baśnie wszelakie - czyli klasykę jako taką. U nas hitem ostatnio Kot w butach. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: ksiązki 30.09.08, 22:33 Spróbuj mu czytać coś, co ty czytasz Kryminał, popularno-naukowa, fantastyka - cokolwiek. raz i drugi mu nie zaszkodzi, a przekona się, że jego biblioteczka jest atrakcyjniejsza. Tylko z kryminału wybierz raczej opis miejscsa niż opis zbrodni Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: ksiązki 01.10.08, 00:03 Detektyw pozytywka jest ostatnio u nas hitem i muminki. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: ksiązki 01.10.08, 00:19 Eric Curle, "Bardzo glodna gasienica", to wlasciwie ksiazeczka dla mlodszych dzieci, ale genialna pozycja. Niestety, ostatnie wydanie kilka lat temu, teraz chyba nie do kupienia. Polecam uwadze wydawnictwo Zakamarki, specjalizujaca sie w szwedzkiej literaturze dzieciecej, www.zakamarki.pl/ tu przynajmniej nie ma ryzyka kupna badziewia. Naprawde dobra literatura ,w atrakcyjnej szacie graficznej. Moje dziecie uwielbia ksiazeczke "Jak tata pokazal mi wszechswiat" ) Mama Mu rowniez jest przesmieszna, dzieci ja uwielbiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: ksiązki 01.10.08, 08:50 Zawsze kupuję córce książki na czytajtanio.pl/ Teraz też zamierzam jej tam coś zamówić, bo już dawno nic jej nowego nie kupiłam i mała domaga się nowych książek ). Myślę, że na pewno znalazłabyś tam coś dla swojego synka. Nasze dzieci różni przede wszystkim płeć także pewnie mają inny gust książkowy, więc nic konkretnego Ci nie polecę . Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: ksiązki 01.10.08, 14:57 Astrid Lindgren: Nils Paluszek i inne opowiadania (na okładce informacja, że to od 6 lat), Emil ze Smalandii, Lotta/Dzieci z ulicy Awanturników. Kupiliśmy ostatnio Pinokia, synek lubi, ja nie bardzo i unikam czytania dalszych rozdziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: ksiązki 01.10.08, 15:32 Aby nie czytać w kółko tych samych książek, chociaż bibliteczke domową mamy dosyć pokaźnych rozmiarów, korzystamy z osidlowej bibliteki, gdzie Pani często doradza ciekawe pozycje, co miesiac są jakies nowości, a i w starych zbiorach też jest mnóstwo do wybrania. Moja trzylatka nadal uwielbia Tuwima i Brzechwe, ale co tydzień wypożyczamy nowe pozycje, również takie jakie jej sie podobają a mi nie do końca. Przez pewien czas szalała za Bobem Budowniczym, potem za Martynką, następnie był Franklin. Staram si też dopasowywać ksiażki do pór roku czy danych sytuacji, np w sierpniu dużo czytałyśmy ksiażeczek o przedszkolu, przed wakacjmi o lecie i morzu i górach, gdzie akurat mielismy jechać, przed wycieczka do ZOO - o zwierzatkach i o dziwo rozpoznawała bez problemu te co wcześniej wiziała w ksiażeczkach, przed świetami bedą to bajki o Bożym Narodzeniu. Mała bardzo lubi żeby jej czytać (dziennie około 1,5-2 godz), tak więc pozycji przerobiłysmy już dużo. Czesto bawimy sie że najpierw czytam książke, a potem maluejmy farbami lub rysujemy kredkami jakis motyw z ksiażki - oczywiscie czesto jeszcze trudno sie domyślić co to jest, ale liczą się chęci Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: ksiązki 01.10.08, 20:17 u mnie króluje seria o pociągu Tomku.Do tego "Jaś i Malgosia",Bob budowniczy i Strażak Sam.No i Lokomotywa Tuwima którą już zna prawie na pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
sister.ka Re: ksiązki 02.10.08, 21:49 Polecam książki autorstwa P. Renaty Piątkowskiej = wspomniane już "Opowiadania z piaskownicy" + "Opowiadania przedszkolaków" + "Szczęście śpi na lewym boku". Do tego "Poczytaj mi mamo. 50 bajek do czytania na głos" wydawnictwa JEDNOŚĆ. Moje 4letnie dziecię, po fascynacji Muminkami i "Puchasiaczkami"(stos cały na półkach), od roku jest zatopione w niniejszych lekturach. Poleciłam kilku znajomym mamom i ich dzieciaczki też są wniebowzięte Odpowiedz Link Zgłoś