kub-ma 09.05.10, 07:52 Jak w temacie: Jakie jest Wasze popisowe danie które serwujecie gdy przychodzą goście? A może macie kilka takich dań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 08:54 Nie miewam gości. No dobra, miewam czasami. W postaci szwagierki i jej narzeczonego. Cokolwiek bym nie zrobiła, przyszły szwagier wtrząchnie z niekłamaną przyjemnością, a szwagierka pyta "Czy ja to będę lubiła?" Gotuję to, co zwykle dla rodziny bo moje potrawy są w rodzinie męża egzotyczne mocno Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:01 Żeberka na piwie,zapiekanka ziemniaczana i ryż z warzywami na patelnie z kurczakiem Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:10 Nie posiadam takiego dania, jak jest dużo gości to zwykle zamawiam jedzenie z restauracji, bo uważam, że gotowanie dla tłumów nie jest warte mojego czasu i zachodu. Jakoś nie widzi mi się bycie kuchtą na własnej imprezie. Dla rodziny gotujemy z mężem różnie, w zależności od humoru, najbardziej chyba lubię kaczkę nadziewaną jabłkami i rodzynkami, albo łososia w sosie cytrynowym (wygrzebałam kiedyś przepis z 1920 roku). Generalnie lubię przepisy z książki kucharskiej mojej babci. Zresztą to jedna z dwóch książek kucharskich, którą posiadam w domu, bo nie jestem wielką pasjonatką kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:10 Papryka faszerowana mięsem polana pikantnym sosem pomidorowym. Paprykę, ale tą dłuższą (jasnozieloną) napycham farszem podobnym do tego z gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:19 ja bardzo zadko gotuje a jak juz to moim popisowym daniem jest spagetti bolognes z pieczarkami, papryka itp oraz makaron w sosie serowym z brokułami i piersia z kurczaka Pychotka, chyba dzis se zrobie hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 15:45 magdakingaklara napisała: > ja bardzo zadko gotuje a jak juz to moim popisowym daniem jest > spagetti bolognes z pieczarkami, papryka itp Po pierwsze, to "spaghetti bolognese" (pisownia jest o tyle ważna, że ma wpływ na wymowę). A ponadto sos boloński ma określony przepis, po dodaniu pieczarek oraz papryki nie jest już sosem bolońskim. Czepiam się, bo ludziom wsio ryba co dodają do sosu, a potem i tak nazywają to "spaghetti po bolońsku", mimo że np. sos podają z makaronem penne czy innym. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 12:15 drinkit napisała: Po pierwsze, to "spaghetti bolognese" (pisownia jest o tyle ważna, że ma wpływ na wymowę). A ponadto sos boloński ma określony przepis, po dodaniu pieczarek o raz papryki nie jest już sosem bolońskim. Czepiam się, bo ludziom wsio ryba co dodają do sosu, a potem i tak nazywają to "spaghetti po bolońsku", mimo że np. sos podają z makaronem penne czy innym. Się podpiszę I dodam jeszcze, że warto zamiast speghetti do sosu bolońskiego podać fettuccine, tagliatelle czy inne wstążki jajeczne Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:22 Pieczonki w kociołku wg przepisu od prapradziadków Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 11:10 e.mama.s napisała: > Pieczonki w kociołku wg przepisu od prapradziadków A zdradzisz, co to dokładnie jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 13:20 Do kociolka żeliwnego prożniowego wkłada się opatuliwszy w liście kapusty: smalec, surowe ziemniaki, kapusta, kiełbasa, cebula, boczek, marchew, przyprawy, układane warstwami. dusi się na ognisku 1h. Odpowiedz Link Zgłoś
malunia_pl Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 18:04 Miałam przyjemność jeść raz to danie, coś wyjątkowego w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:45 Dość często miewam gości więc nie mogę mieć jednego popisowego dania Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 10:49 Faszerowane naleśniki zapiekane z serem. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 11:11 mieszanka krakowska rzucona na stol. Kawa, herbata, wino. marna ze mnie kucharka, nie lubie, nie wychodzi mi, nie mam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
zonajana Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 11:44 paella dobre ryby tez robie, pstrag, losos Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 12:32 Kurczak w imbirze i chili, z warzywami i makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 12:44 Lubię pikantną kuchnię, więc z potraw "imprezowych" najchętniej robię flaczki meksykańskie lub chilli con care. Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 13:13 Oj, często u mnie goszczą goście Bardzo często serwuję mięsa pieczone z sosami różnymi i dipami. A wszyscy uwielbiają jajka faszerowane /szynka, żółtko, cebulka, majonez/ - pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
asiara74 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 13:21 Ja raczej zwyczajnie: bigos i gołąbki(te drugie rzadko robię ale mój mąż sam zjada prawie wszystkie i mlaska sto razy) Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 13:20 Kuchnia indyjska, oprocz tego cala reszta. Gotowanie to moje hobby, gotuje gdy chce sie zrelaksowac a dla innych szczegolnie lubie to robic. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 13:21 Mam kilka (mowimy o szybkich?) Piersi kurczaka/indyka: Pieczone z miodem, musztardą i czsonkiem Pieczone z pokrojonym w kostkę selerem, orzechami wloskimi z dodatkiem miodu Pieczone z pomaranczammi, porem i slodkimi ziemniakami Łosoś/tuńczyk Pieczony na szpinaku z orzeszkami piniowymi Generalnie w większosci piekę ewentualnie gotuję na parze Dodatki, przystawki: szparagi zawijane w szynke serrano brokuły zapiekane z kaparami i mozzarellą Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 14:22 zazwyczaj przywożę ze sobą z wypraw różne przepisy i masę przypraw, które testuje na swoich gościach. hity: z Hiszpanii przywlokłam przepis na kurczaki w sosie czekoladowym - rewelacja! z Grecji krewetki z fetą - mniam! z Turcji kebab adana a gdy byłam w Londynie jeden z zaprzyjaźnionych Hindusów "sprzedał" mi przepis na ziemniaki po bengalsku i kofty z wołowiny z bakłażanem i pomidorowym sosem masala - pycha Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 08:58 podzieliłabyś się przepisem na te kurczaki w czekoladzie? Od lat szukam dobrego przepisu, ale cały zas to nie jest to. Może Twój będzie strzałem w 10? Moje popisowe dania: żeberka zapiekane z cebulką i kwaśnymi jabłkami, chili con carne, indyk w suszonych owocach, zapiekanka ziemniazana, schab w marchewce i majonezie, wykwintne serowe babeczki. Oj, dużo tego, nie chce mi się wymieniać Lubię gotować i lubię gości Odpowiedz Link Zgłoś
peonies kurczaki w czekoladzie 10.05.10, 18:40 oto przepis: 6 małych kurczaków (po 0.5 kg) mąka 1/4 (ok. 60ml oliwy) 1 średnia posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyzeczki mielonych goździków laska cynamonu 1 czerwona papryka w plastrach szklanka białego wina (wytrawne) 2 puszki pomidorów 60g pokrojonej czekolady (gorzkiej) każdego kurczaka przecinam na pół wzdłuż kręgosłupa i usuwam a tuszki obtaczam w mące i smażę na oliwie aż sie zarumienią i wyjmuję, w tym samym naczyniu smaże czosnek i cebule (aż będzie miękka)dodaję przyprawy. do naczynia z czosnkiem i cebulką wrzucam kurczęta, paprykę, wino i pomidory (nieosączone i rozgniecione) duszę to na małym ogniu ok. 20 min aż mięsko jest mięciutkie a sosik zgęstnieje wtedy wrzucam czekoladę i podgrzewam aż sie rozpuści (ciągle mieszam aby sos się nie przypalił) i na koniec wyrzucam z dania cynamon. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: peonies 12.05.10, 21:14 dziękuję dobra kobieto. Wypróbuję, ale to chyba w dalszym ciągu nie to Idealnego kurczaka w czekoladzie jedliśmy we Wrocławiu, chyba pojadę do knajpy i poproszę o przepis Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: peonies 12.05.10, 21:56 montechristo4 napisała: > dziękuję dobra kobieto. Wypróbuję, ale to chyba w dalszym ciągu nie > to > Idealnego kurczaka w czekoladzie jedliśmy we Wrocławiu, chyba pojadę > do knajpy i poproszę o przepis to zależy czego oczekujesz przepis od rdzennego Hiszpana. jeżeli uda Ci się wyrwać przepis z knajpy (myślę, że bardzo trudno będzie) to poproszę - chetnie wypróbuję . Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 10:40 Krewetki z fetą - podzielisz się przepisem (czy są też z pomidorami?) Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
peonies krewetki z fetą 10.05.10, 18:56 deedee0 napisała: > Krewetki z fetą - podzielisz się przepisem (czy są też z pomidorami?) > Pozdarwiam są z pomidorami więc nie wiem czy jesteś zainteresowana . przepis: 24 surowe krewetki (ja używam tygrysich) oliwa 4 posiekane młode cebule (lub 2 średnie z ubiegłego roku) starta skórka cytrynowa po ok. łyżece świeżego tymianku, oregano, pieprzu cytrynowego np. z kamis i natki opakowanie sera feta ( pokruszonego/pokrojonego) 2 pomidorki bez skórki do sosiku: masło, posiekana cebula, 4 ząbki czosnku (przez praskę), puszka pomidorów, ok. 70 ml białego wina (1/3 szklanki), 0,5 szklanki bulionu (np. z kostki) i 0,5 łyzeczki cukru. sos: do rozgrzanego masła wrzucam czosnek i cebulę i dusze aż ta druga zmięknie, dodaję pomidory i doprowadzam do wrzenia. na końcu miksuję na gładką masę. obieram krewetki (przede wszystkim usuwam żyłki i pancerz do ogona ale można kupić już gotowe, oczyszczone), wrzucam je na rozgrzaną oliwe dodaję cebulkę, skórkę z cytryny i pieprz cytrynowy. podgrzewam aż krewetki zmienią kolor (nie za długo bo stwardnieją i będą niesmaczne) zalewam sosem i mieszam z fetą (cześcią sera posypuję gotowe danie). smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: krewetki z fetą 10.05.10, 20:18 Dzięki, właśnie z pomidorkami chciałam bo takie jadłam kiedyś na Rodos... pyszne były. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 15:52 Nie mam, nie umiem gotowac. Gosci spraszamy zazwyczaj w lecie na grilla, bo to umie maz robic. Jesli robie impreze w zimie (np. sylwestra), jest to zrzuta - kazdy cos przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 17:46 Ja zawsze dostosowuję menu do okazji, pory roku, zaproszonych gości itd. Jednego popisowego nie mam, najbardziej lubię a co za tym idzie najlepiej mi wychodzą, bo mam do nich serce: pieczone i duszone mięsa w towarzystwie sałatek na zimno i gorąco oraz wszelkie faszerowane warzywa, oraz inne faszerowane dania. Ostatnio jest to np. cukinia faszerowana mieloną rybą z sosem ogórkowym pikantnym, placki serowe z sałatką śledziowo-ziemniaczane oraz czosnkowe chleby faszerowane sałatką czosnkowo- śliwkową Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 17:47 Tfu: cebulowe chleby, a nie czosnkowe nie rób drugiemu... "..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..." Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 18:02 cukinia faszerowana mieloną rybą z sosem ogórkowym pikantnym, placki serowe z sałatką śledziowo-ziemniaczane mozesz podac te 2 przepisy ? Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 19:01 1. Na 2 osoby, proporcje : cukinia na osobę, 4 filety z tłustej ,dobrej ryby(ja robiłam z halibuta, makreli a także łososia),1 duży por lub dwa mniejsze, 2 ząbki czosnku, przyprawy do woli, oliwa z oilwek -ok łyżki na cukinię. Cukinię wydrążyć - środki zostawić w miseczce , rybę ugotować na parze, a pory zeszklić, do zeszklonych dodać potarty czosnek , podsmażyć lekko ,połączyć z rybą i lekko zmielić wszystko blenderem ,połączyć ze środkami cukinii nafaszerować cukinie. Sos: starty ogórek zielony podsmażony na oliwie, dodać do niego ząbek czosnku ,pół szklanki wina- podgrzewać do odparowania płynu, na końcu dodać kopiastą łyżkę gęstego jogurtu naturalnego,sól,pieprz, łyżeczką musztardy ostrej Cukinię z farszem zapiekać w piekarniku ok. 170 stopni z termoobiegiem ok. 40 minut, pod koniec polać sosem razem zapiekać jeszcze 5 minut. 2. Placki na 2 osoby: 2 opakowanie serka naturalnego gęstego( ja używam piątnicy), 1 b.duże jajko, odrobinka oliwy , sól, pieprz, zioła wg uznania( ja daję np. prowansalskie, czasem tymianek) formujemy placki smażymy po 2 stronach na suchej patelni do zezłocenia. Sałatka : 8 ziemniaków średnich ugotowanych w mundurkach, opakowanie filetów śledziowych matjasów, 1 cebula, 5-6 ogórkó konserwowych(ja mam własne , w ostrej zalewie octowej) -ziemniaki pokroić w kostkę,filety moczone w śmietanie przez minimum 12 godzin także pokroić w kostkę, cebulę w drobną kostkę, ogórkitak samo - wszystko połączyć dodać łyżkę majonezu ,świeżo zmielony pieprz- sałatka powinna się "przegryźć ok. godziny) Sałatkę podawać na gorących plackach Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 19:49 thx. a nie przypalaja sie te placki? ostatnio robilam z mielonymi otrebami owsianymi i jogurtem to nie moglam ich potem zeskrobac mimo, ze posmarowalam olejem patelnie Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 20:36 Nigdy jeszcze mi się nie przypaliły, jak dodaję tłuszczu do środka placków to już nie daje na patelnię- patelnię mam zwyczajną teflonową. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 19:35 Roznie. Zupa gulaszowa, lasagne,nalesniki ze szpinakiem, zeberka na miodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 20:52 Sałatka ser żółty, por, jabłko i kukurydza. Tort czekoladowo-pomarańczowy - na biszkopcie, jeden krem to bita śmietana z topioną czekoladą mleczną, a drugi bita śmietana wymieszana z kisielem cytrynowo-pomarańczowym. Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami. Kilka innych sałatek i ciast. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 11:51 drugi bita śmietana > wymieszana z kisielem cytrynowo-pomarańczowym A jak dokładnie to robisz ? Kisiel dodajesz w proszku czy gotowy ? Brzmi ciekawie taki tort Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 15:33 Na kisiel jest potrzebny sok z trzech pomarańczy, sok z trzech cytryn, około pół szklanki cukru i kilka łyżek (bodajże trzy) mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Trzeba to ugotować, wystudzić i domieszać po łyżce do ubitej śmietany (ja ubijam ją i tak z cukrem pudrem, zależy, jakie kto słodkie lubi, a podobno dodanie cukru pudru utrudnia ubicie masła zamiast śmietany - raz mi się zdarzyło). To moja własna modyfikacja przepisu na kisiel cytrynowy do tortu cytrynowego. Nie wiem, czy gotowy kisiel da ten sam efekt. Galaretka pomarańczowa nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 21:46 w sumie to chyba różne rzeczy faszerowane rzeczami i zapiekane w rzeczach... Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 22:46 moze nie popisowe ale wymysliam pierogi z kapusta i grzybami smazone w masle i sosie sojowo-grzybowym i dobre to i ciekawie wygladaja takie ciemne pierogi Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 23:01 z zup to zdecydowanie krupnik, a na drugie - nalesniki na pikantno, bitki wieprzowe w sosie z całymi pieczarkami lub faszerowane jajkiem, bekonem, zawinięte i podsmazone, sałatka grecka, makaron ze śliwkami i cynamonem Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Wasze popisowe danie 09.05.10, 23:57 brokułowa z fetą, pomidorowa włoska, kotleciki z kaszy gryczanej i grzybów, spaghetti bolognese, zupa gulaszowa, sola w sosie śmietanowo-cytrynowym, gulasz piwny... I wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
pomarancza-1 Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 09:30 Zazwyczaj nie mam gości obiadowych tylko na słodko albo przekąski i wtedy robię coś szybkiego i coś co zawsze wyjdzie: - na słodko - muffiny z super strony-bloga, przygotowanie 10 minut, pieczenie 20 minut: mojewypieki.blox.pl/strony/Muffinkiibabeczki.html - na słono: sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem, kanapki, jajka na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 20:19 > - na słono: sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem, kanapki, jajka na twardo. lol no to popis jest iscie mistrzowski Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 12:13 Nie mam jednego W kuchni lubię się bawić i eksperymentować . Także na gościach A najczęściej jestem proszona o zrobienie Tiramisu' Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Wasze popisowe danie 10.05.10, 12:32 Moje danie popisowe, to makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. Zawsze wychodzi Poza tym naleśniki zielono-czerwone (w środku zielone ze szpinakiem, polane czerwonym sosem z pomidorów). Ostatnio również tort z kremem z serka mascaropne, ozdabiany różnokolorową masą cukrową). Odpowiedz Link Zgłoś