Dodaj do ulubionych

Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomości

28.06.10, 13:28
Polećcie jakąś agencję, chce sprzedać mieszkanie i kupić nowe. Najlepiej z Ursynowa.
Obserwuj wątek
    • babsee Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 13:43
      nie szkoda Ci kasy?
      pośrednik bierze 3 %- masz mieszkanie o wartosci 300 tys i za nic
      placisz 9 tys +VAT czyli 10980.
      Za cos, co zrobisz sama w jeden wieczor-czyli zdjęcia +opis +portale
      do umieszczenia ogloszenia.
      Wystarczy ze zaplacisz hienom za kupno mieszkania.Bo rynek jest tak
      opanowany,ze trudno znalesc mieszkanie od osoby prywatnej.
      • lilka69 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 14:11
        ja sprzedawalam mieszkanie przez agenje. baba i facet nieuczciwi,
        zlosliwi, wrecz glupi. ale szybko bylo! tydzien trezba przyznac.

jak zalezy ci na czasie bierz agencje jak nie to omijaj z dalekaa.
        to manipulanci i oszusci juz podczas podpisywania umowy.
        (niedozwolone przez prawo klauzule?.
    • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 14:29
      Moge polecić biuro Entarius, działa (chyba) przede wszystkim na
      Ursynowie. Biuro małe, właścicielki zaangażowane.
    • foczkaka Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 14:36
      Nie polecam żadnej agencji nieruchomości, szkoda pieniędzy. Chyba że faktycznie
      podpiszesz umowe na wyłączność, oddasz klucze i niech sami chodza z klientami i
      sami sprzedają, nie marnując Twojego czasu.

Tak jak ktoś napisał wyżej, oferte przygotujesz sama, zamiesc na 2-3 portalach i
      już. Sporo kasy w kieszeni.
      • lilka69 foczkaka 28.06.10, 20:39
        klauzula o wylacznosci jest prawnie niedopuszczalna( odsylam do
        rzeczypospolitej-gazeta prawna). no chyba , ze wlasciciel sam bedzie chcial. ale
        czy to nie glupota?
        • foczkaka Re: foczkaka 28.06.10, 21:03
          Być moze, nie znam sie jakos specjalnie i znam sytuacje bardziej z perspektywy
          kupujacego.
          Chodzilo mi o to że taki własciciel podpisuje umowe z agencją lub agencjami i
          fakt agenci przyprowadzaja mu potencjalnych kupców, tyle ze własciciel zwykle
          jest w mieszkaniu przy kazdym ogladaniu, zwykle sam opowiada, zachwala, tracac
          swoj cenny czas. Agenci tylko przyprowadzaja ogladajacych i potem zgarniaja
          kase. Zaden to wysiłek gdy kazdy moze zamiescic ogłoszenie w necie na wielu
          portalach.
          A zauwayłam ze gdy własciciel podpisze umowe na wyłącznosc, sytuacja wyglada
          troche inaczej. Zostawia klucze i nie musi sie stawiac na kazde ogladanie
          mieszkania, no i agent generalnie bardziej sie stara.

Jako kupujacy tez najchetniej wyszukiwałam oferty bezposrednie, albo
          kombinowałam tak zeby umowy z agencja nie podpisac, a z włscicielem spotkac sie
          osobiscie. No ale nie zawsze sie da. Przy poziomie usług posrednikow jaki
          obecnie obserwujemy, polecam jednak sprzedaz bezposrednia.
    • babsee Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 14:46
      Sprzedalam mieszkanie w 3 tyg.wiec teoria o zyskanym czasie w
      przypadku pośrednictwa jest chybiona smile
      • ako17 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 17:33
        Najpierw odpowiedź na Twoje zapytanie: agent Robert Dmitruk (czy Dymitruk, nie pamiętam), Akces nieruchomości, KEN 96, 0-22 855 02 20. Z tym, że on pośredniczył w wynajmie a nie w sprzedaży. Generalnie normalny, kompetentny agent, sympatyczny. W porównaniu z innymi agentami, z którymi mieliśmy okoliczność szukając i czegoś do kupienia lub wynajęcia, wyróżnia się in plus, ponieważ tamci mieli różne wpadki - spóźnienia, ewidentnie nie widzieli mieszkania przed pokazaniem i inne tam.
        A teraz jeśli pozwolisz pytanie - zastanawia mnie, dlaczego teraz, mając tyle możliwości zamieszczenia ogłoszen w necie, w gazetach nieruchomości itp., ludzie decydują się na płatną przecież współpracę z agencją? Jasne, że to Twoja indywidualna decyzja i ja jej nie podważam smile tylko chciałabym wiedzieć, pewnie za jakiś czas też będę sprzedawała mieszkanie tak, że warto wiedzieć, o ile mogę.
        Pozdrawiam
        • lilka69 ako 28.06.10, 20:41
          ci durnie posrednicy sami wlaza ludziom w zycie ciaglymi telefonami, ktorzy
          daja ogloszenie. przerabialam niedawno.
          • ako17 Re: ako 28.06.10, 22:05
            lilka69 napisała:

> ci durnie posrednicy sami wlaza ludziom w zycie ciaglymi telefonami, ktorzy
            > daja ogloszenie. przerabialam niedawno.

Wiem! nasza sytuacja mieszkaniowa jest trochę zawiła, zarówno wynajmujemy mieszkanie od kogoś, jak i komuś. No i jak poprzedni najemcy zrezygnowali, to szukałam przez portale nowych. Oczywiście co chwila dzwonili pośrednicy, ale nie nawiązałam z nimi współpracy. Pewnie bym to jednak zrobiła, gdybym sama przez dłuższy czas kogoś nie znalazła
    • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 21:12
      przy sprzedazy nie polecam uslug posrednika ale przy kupinie jak
      najbardziej
      • anyx27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 21:29
        magdakingaklara napisała:

> przy sprzedazy nie polecam uslug posrednika ale przy kupinie jak
        > najbardziej

No tak jelenie sa w cenie tongue_out 3% wartości nieruchomości to często kilkanaście
        tys. Możesz wyjaśnić, po co mam komuś tyle dawać za free?
        • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 21:40
          aby sprawdzil wszystkie formalnosci i dopilnowal wszytskiego.
          Szczegolnie mam to na uwadze przy zakupie nowego deweloperskiego
          mieszkania. Jesli bedzie cos nie tak w przyszlosci wtedy on bierze
          na siebie odpowiedzialnosc bo jest ubezpieczony
          • anyx27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 22:16

> aby sprawdzil wszystkie formalnosci i dopilnowal wszytskiego.

Żart. Samemu wszyzstko można sprawdzić, chyba,ze ktoś jest wspomnianym wyżej
            jeleniem i wierzy, ze pośrednik bedzie odpowiedzialny za wszystko i wszystko
            załatwi za kupującego.
            • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 22:20
              to co nalezy sprawdzic przy kupnie nowego deweloperskiego
              mieszkania??
              • miastowa27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 23:10
                przy kupnie
                lokalizację
                cenę za m2
                opinię o developerze

przy odbiorze
                wszytskie klucze
                tynki
                posadzki
                kąty
                piony, poziomy
                stolarkę okienną, drzwiową
                płytki na balkonie,
                balustradę na balkonie
                liczniki
                zawory
                protokoły badań instalacji elektrycznej
                ciag wentylacji
                spadki kanalizacji
                położenie gniazd elektr i innych, włączników oświetlenia
                jeśli jest napięcie to sprzawdzić czy w gniazdkach jest prąd
                ew.metraż
                • foczkaka Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 23:27
                  Poza opiniami o deweloperze:
                  pozwolenie na budowę, jesli juz gotowe to pozwolenie na uzytkowanie
                  z jakiego tytułu ma prawo do działki - własnosc, wieczyste uzytkowanie?
                  sprawdzenie samej firmy - krs, itd
                  plany zagospodarowania okolicy
                  i kilka jeszcze rzeczy. W necie jest mnostwo poradnikow na ten temat.
                  • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 08:41
                    zgadza sie internet to skarbnica wiedzy odpotylko zwykla szary
                    czlowiek nie ma dostepu do takich informacji. Pani urzednk moze ale
                    nie musi udzielic danych informacji a majac licencje nie masz z tym
                    problemu.
                    Jak sama zauwazylas troche jest tych papierow no i trzeba (sama to
                    zauwazylas) pobiegac i zajac sie tym a wlasnie od tego jest
                    posrednik ktory to wlasnie wszystko MUSI sprawdzic i bierze
                    odpowiedzialnosc za te informacje.
                  • miastowa27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 14:01
                    ez pozwlenia na budowę nie mozna sprzedawać
                    powzolenie na użytkowanie często jest już po przekazaniu mieszkań
                    Nabywcom, czyli w momencie kupna mieszkania które się buduje,
                    pozwolenia nie ma
                    chyba, ze kupuje sie mieszkania na inwestycji juz zakonczonej, to
                    pozwolenie powinno byc
                    a poza tym, jeśli developer sprzedaje mieskzania, to pośrednik
                    również bedzie chciał je sprzedac, bez wzgledu na sprawy formalne,
                    bo jego interesuje prowizja
                    czy własność czy wieczyste uzytkowanie to jest zawarte w umowie i
                    chyba zadnej niespodzianki nia ma tutaj nigdy
                • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 08:38
                  nie chodzi mi o stan faktyczna ano o stam formalny bo to jest chyba
                  najwazniejsze w kupnie u deweelopera
          • foczkaka Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 28.06.10, 23:02
            Wszystko co trzeba mozna sprawdzic, załatwic samemu. Agenci wbrew temu co mowia
            przed podpisaniem umowy, nie fatyguja sie zbytnio. Naprawde szkoda
            kilku-kilkunastu tysiecy.
            • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 08:43
              pewnie ze szkoda tylko ze ja wychodze z zalozenia ze wole odzalowac
              kilku tysiecy i miec swiety spokoj z bieganiem, sprawdzaniem itp i
              nie miec tego na glowie a zajmuje sie tym "fachowa" osoba i bierze
              za to odpowiedzialnoscsmile
              Wole szczerze w tym czasie zajmowac sie czyms interesujacym niz
              uzeranie sie z urzednikami i proszeniem o dokumenty itp a wiadomo
              jak pracuja i jak sie chce utrzednika.
              • foczkaka Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 09:33
                wiekszosc, a własciwie wszystkie te dokumenty udostepnia na samym poczatku
                deweloper. Ma sie wglad do ksiag wieczystych itd. Wiec naprawde nie trzeba wiele
                latac i załatwiac.
                Oczywiscie jesli ktos chce wydac te pare tysiecy wiecej i miec swiety spokoj to
                moze to zrobic, czemu nie, tylko ze w polsce brakuje rzetelnych, kompetentnych
                posredników. Szukajac mieszkania miałam do czynienia z kilkunastoma, na co dzien
                w pracy kontaktuje sie z kilkudziesiecioma i wiecej. Naprawde srednio
                zainteresowana osoba przeczyta w necie wiecej informacji niz udzieli przecietny
                posrednik. Jasne zdarzaja sie wyjatki, ale ciagle jeszcze mało ich.
                • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 13:54
                  tlko widzisz to co Ci pokaze deweeloper nie musi bc na dany dzien
                  juz aktualnesmile i to jest blad jaki wiekszosci ludzi popelnia a potem
                  jest placz. Oczywiscie deweeloper musi Ci je pokazac ale Ty dla
                  swego spokoju powinienes to sprawdzic sam to moze byc nowe wpisy,
                  nowe dyczje dotczace dzialek itp
                  • foczkaka Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 14:02
                    Za aktualnosć wszystkich dokumentów odpowiada pan prezes społki deweloperskiej,
                    który potwierdzał ich prawdziwosc i aktualnosc swoim podpisem. Jesli jest
                    oszustem i ja z tego tytułu cos strace, nie ma problemu zeby pociagnac go do
                    odpowiedzialnosci.
                    Nie znam posrednika który fatygowałby sie po informacje dalej niz do biura
                    dewelopera.
                    • magdakingaklara Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 21:21
                      tylko ze jak wejdzie syndyk to mozesz zapomnies o swoim mieszkaniu i
                      kasiesmile
                      • anyx27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 23:58

> tylko ze jak wejdzie syndyk to mozesz zapomnies o swoim mieszkaniu i
                        > kasiesmile

A w związku z czym ma wejsć syndyk? Mieszkanie wystarczy dobrze sprawdzić. Poza
                        tym, myślisz, ze pośrednik odda ci kilkaset tys. w razie problemów? Cóż za
                        naiwność...
                  • miastowa27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 14:04
                    a na jekiej podstawie ufasz, ze ten posrednik wszytsko sprzawdził?
                    • anyx27 Re: Agencja/Pośrednik sprzedaży/kupna nieruchomoś 29.06.10, 16:41
                      W naszym przypadku koszt pośrednika wyniósłby 12-15 tys. Za tę kwotę to ja mogę
                      pobiegać przez kilka dni po urzędach. Miałam do czynienia z kilkoma
                      pośrednikami ostatnio i więcej sama się dowiedziałam z różnych źródeł, niz od
                      pośrednika. Pośrednik nastawiony jest na jedno - na pozyskanie kasy. Klienci
                      średnio go interesują. Taka jest prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka