Dodaj do ulubionych

Projekt ustawy

21.09.10, 13:52
Witam, chodzi mi ostatnio po głowie myśl o obywatelskim projekcie ustawy dotyczącej szeroko pojętej polityki prorodzinnej. Główne puntky, jakie w tej chwili przychodzą mi do głowy to: 1. rodzinne rozliczenie podatku tzn. także z dziećmi 2. zwiększenie ilości żłobków i przedszkoli publicznych i dopłaty do prywatnych 3. zwolnienia lekarskie na dziecko płatne 100% Nie mam pojęcia jak taki projekt miałby wyglądać od strony formalnej-liczę, że odezwą się jakies mamy-prawniczki. Dziewczyny, jeżeli same sobie nie pomożemy, to kto? Pozdrawiam i liczę na odzew.
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Projekt ustawy 21.09.10, 16:13
      Od razu napisz drugi w temacie jak to sfinansować smile
      • malami_77 Re: Projekt ustawy 21.09.10, 16:36
        Opodatkowując rolników. A bardziej realnie ograniczając przywileje emerytalne niektórych grup, zmniejszając ilość stanowisk w administracji itp.
        • e_r_i_n Re: Projekt ustawy 21.09.10, 16:43
          Ja mam na myśli REALNE propozycje. Chyba, że chcesz sztuki dla sztuki.
          • iwoniaw Moja realna propozycja 22.09.10, 09:13
            Uważam, że znacznie lepiej traktować jako okres płacenia składek emerytalnych czas pobytu matki na wychowawczym niż przestępców w więzieniu.
    • mara_jade73 Re: Projekt ustawy 21.09.10, 17:07
      Zwolnienie na dziecko akurat jest płatne 100 procent. Wspólne rozliczanie jest fajnym pomysłem. Ale i tak nic nie da bo rządzący nami raczej nam zabiora niz coś dadzą. Poza tym podatek liniowy 11 proc. byłby lepszym rozwiązaniem.
      • iwles Re: Projekt ustawy 21.09.10, 20:05

> Zwolnienie na dziecko akurat jest płatne 100 procent.

gdzie ? w Polsce ?
        • mara_jade73 Re: Projekt ustawy 22.09.10, 08:57
          Tak w Polsce, mi nigdy nie obcieli z pensji.
          • iwles Re: Projekt ustawy 22.09.10, 12:26

mi zawsze - za dni zwolnienia na dziecko (L-4, nie te ustawowe dwa dni opieki) mam płacony zasiłek chorobowy (80%) nie pensję.
      • ib_k Re: Projekt ustawy 22.09.10, 09:35
        mara_jade73 napisała:

> Zwolnienie na dziecko akurat jest płatne 100 procent.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku.
        • mara_jade73 Re: Projekt ustawy 22.09.10, 20:08
          Ja zawsze dostaje całą pensje i całą premię jak l4 na dziecko biore.
          • e_r_i_n Re: Projekt ustawy 22.09.10, 20:11
            Niemożliwe.
    • falka32 Re: Projekt ustawy 21.09.10, 17:52
      Moim zdaniem polityka prorodzinna to rozwiązania, które spowodują, że:

- będę miała z kim/gdzie zostawić dziecko/chore dziecko jak idę do pracy i nie spowoduje to nieopłacalności mojej pracy

- będę miała jakieś ulgi finansowe z powodu wychowywania dużej liczby przyszłych zusopłatników (u mnie trzech) - nie mają dawać mi pieniędzy, wystarczy, że mniej zabiorą

- nie będę się bała o swoją emeryturę z tego powodu, że mam przerwę w aktywności zawodowej z powodu wychowania dużej liczby przyszłych zusopłatników

- będzie wyższa ściągalność alimentów i zasada zero tolerancji dla migających się

Jak coś jeszcze sobie przypomnę, to dopiszę.

Nie mam jednak pojęcia, jakie konkretnie rozwiązania systemowe dadzą taki efekt, żeby nie był tylko na papierze. Prawdopodobnie w innych krajach są już stosowane.
      • hanalui Re: Projekt ustawy 22.09.10, 20:02
        falka32 napisała:
        > - będę miała jakieś ulgi finansowe z powodu wychowywania dużej liczby przyszłyc
        > h zusopłatników (u mnie trzech) - nie mają dawać mi pieniędzy, wystarczy, że mn
        > iej zabiorą

Rozumiem ze jeszcze jakies glejty podpiszesz ze twoje dzieci beda owymi zusoplatnikami, a jesli nie to zwrocisz kase...bo sorry ale w dzisiejszych czasach to moze i wychowujesz ale gwarancji nie ma ze beda to platnicy tego panstwa, a nie innego, ze w ogole beda jakimikolwiek platnikami, bo moza przecie na zasilkach itd smile
    • madalenka25 Re: Projekt ustawy 22.09.10, 09:02
      ale taka ustawa o podobnej treści leży już w tzw zamrażarce u marszałka sejmu - nie ma wyjścia moje Panie trze się wybrać do polityki i zacząć realnie zmieniać i nie liczyć że ktos to zrobi i się zajmie
    • undomestic_goddess Re: Projekt ustawy 22.09.10, 09:07
      2 pierwsze punkty i owszem, a trzeci - owszem platne, ale 50%
      Jesli my, rodzice sami nie zaczniemy sie upominac o swoje prawa, nikt tego nie zrobi
      rozliczanie sie razem z dziecmi moze byc od 3 dzieci w rodzinie, w ramach promocji dzietnosci w naszym kraju, uwazam to za sprawiedliwe, bo jednak VAT takie rodziny trzepie mocniej
    • annvangier Re: Projekt ustawy 22.09.10, 11:05
      - mysle ze pomogłyby wydatki typu: dofinansowania do kultury dla rodzin conajmniej 2+2, jakies sensowne obnizki biletów do muezów, kina, teatrów, dofinansowywanie do jakiegos pułapu oczywiscie zajec dodatkowych dla dzieci w domach kultury - językowych, tanecznych -
      - wiecej lekarzy pediatrów (w tym specjalistów) i ginekologów - wieksza dostępnosc do nich, badań itd.
      - sciagalnosc alimentów!
      - wiecej mieszkan komunalnych
      - wiecej zlobków i przedszkoli to oczywiste jest i patrzac na to ze zmniejszy to bezrobocie to nie tyle wydatek co inwestycja która szybko sie zwróci
      - uporzadkowac kwetsie dotyczące cen podreczników, mundurków itd - np podreczniki w klasach a jak ktos chce miec na wlasnosc i go stac niech dokupi
      - miejsca publiczne dostosowane do przebywania z dziecmi w roznym wieku
      • duzeq Re: Projekt ustawy 22.09.10, 12:11
        > - mysle ze pomogłyby wydatki typu:

Jak wydawac pieniadze na "prorodzinna" polityke to kazdy mniej wiecej wie. Mysle, ze pomyslow byloby co niemiara. Ale skad wziasc pieniadze na to?
        • annvangier Re: Projekt ustawy 22.09.10, 16:22
          skad kasa
          posciagac alimenty, zlikwidowac etat katechetów w szkole (podreczniki), kasy fiskalne u lekarzy prawników - prosze bardzo
          aha nie zauwazasz ze miejsca w pzedszkolach rownaja sie miejscom pracy
          ah no i to państwu zalezy by przyrost byl, wiec zainwestowanie w zdrowe - lekarze, aktywne- kultura i sport, gotowe do konsumpcji i placenia skladek panstwo - to kasa dla nas
          • duzeq Re: Projekt ustawy 22.09.10, 18:48
            Jak sciagniesz alimenty, to nie dla panstwa, tylko dla poszczegolnych matek. Zlikwidowanie katechetow w szkole czy tam zatrudnienie wiekszej ilosci przedszkolanek w stosunku do rozpietosci pomyslow zaspokoiloby moze kilka % potrzeb.

gotowe do konsumpcji i placenia skladek panstwo -
            > to kasa dla nas

Tego nie czaje. Panstwo ma byc gotowe do konsumpcji? Czego? I gotowe do placenia skladek? Znowu - z czego?
            • annvangier Re: Projekt ustawy 22.09.10, 20:11
              konsumpcja napedza gospodarkę obecnie
              • annvangier Re: Projekt ustawy 22.09.10, 20:13
                a alimenty coz byloby to odciązenia dla funduszu alimentacyjnego
                no fakt likwidacja katechetów to jedna grupa w przedszkolu więcej to 20 osob mogących pracowac - no ale po co myslec tak lancuchowo
                no i grosz do grosza to chyba lepsze niz wyzsze vaty
    • q_fla Re: Projekt ustawy 22.09.10, 11:13
      Może mało realne wink, ale napiszę: opodatkować kościół, a panów nierobów w czarnych sukienkach zagonić do roboty. Niech sami zarabiają na własne utrzymanie i ubezpieczenie.
      I przestać ich traktować jak święte krowy.
      • kontopremiumizelkazaglowe Re: Projekt ustawy 22.09.10, 17:18
        przy lekach refundowanych w 100% zostawic na liscie tylko najtansze generyki. zeby nie bylo tak, ze refundowany jest lek z substancja czynna x za 200 i za 600 zl. wtedy lekarze nie byliby kuszeni pseudokonferencjami w Japoni i szastalby w przepisywniu refundowanych lekow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka