atowlasnieja 29.09.10, 10:49 Nie znam sytuacji finansowej wszystkich firm ale jak upada taka duża firma (a skoro duża to chyba miała na tyle dochodów by tak wyrosnąć) to jednak czuję się mocno zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitahaya1 Re: Orbis upadł 29.09.10, 10:52 Przetasowania na rynku turystycznym niesamowite. Strach cokolwiek kupować Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Orbis upadł 29.09.10, 10:58 a ja w tej branzy pracuje i w szoku nie jestem Orbis to taki mit jak i LOT Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Orbis upadł 29.09.10, 11:01 Zatem po 20 latach po upadku komunizmu te firmy nadal są gigantyczną PRLowską fasadą za którą jest schowany krasnal? Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Orbis upadł 29.09.10, 11:16 tak to mozna eufemistycznie ujac LOT wyprzedaje majatek przeciez Orbis rowniez, sprzedawal hotele, zadna tajemnica, ogolnodostepne fakty Odpowiedz Link Zgłoś
ruta.dl Re: Orbis upadł 29.09.10, 12:27 w branzy pracujesz i glupoty gadasz. Orbis SA (spolka gieldowa) jest spolka-matka. w holdingu ma/mial jeszcze orbis travel i orbis transport. Travel juz z 10 lat szukal inwestora, bo kiepsko tam bylo. Orbis SA zostal X lat temu kupiony przez francuskiego Accora, ktory powiedzial, ze jego turystyka jako taka poza hotalami nie obchodzi - wiec "maly biedny" travel zostal wywalony z siedziby centrali na Brackiej i jakos pare lat jescze przezipal. Teraz jakis litewski touroperoator kupil go za grosze i likwiduje, bo prawdopodobnie zalezalo mu na tym, zeby przejac od Travela korzystnie polozone lokale uslugowe i pewnie na wiosne beda tam jego biura. To juz moje czyste gdybanie, ale na zdrowy rozum tak by kazdy zrobil tzw wrogie przejecie - po to zeby zlikwidowac. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Orbis upadł 29.09.10, 13:24 nie napisalas nic innego niz ja , tyle ze ja oglednie bo to nie forum branzowe Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Orbis upadł 29.09.10, 10:56 Enron był większy i też upadł. To tylko biuro podróży Orbis, jest jeszcze sieć 61 hoteli, która ma się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle to nie do końca tak 29.09.10, 11:30 Upadł Orbis Travel S.A., spółka wydzielona już chwilę temu z "dużego" Orbisu i sprzedana jakiemuś funszuszowi. Firma w porownaniu z innymi touroperatorami nie była wcale duża. Pytanie czy faktycznie generowali takie straty czy też obecny właściciel kręci swoje lody, których elementem jest upadlośc Orbis Travel. W każdym razie wsrod innych touroperatorow nie byli zbyt widoczni, przynajmniej jesli chodzi o promocję i atrakcyjnośc ogerty. Odpowiedz Link Zgłoś
ihanelma Orbis TRAVEL upadł 29.09.10, 12:10 To biuro podróży było własnością pewnego funduszu inwestycyjnego (zresztą znanego z "wysysania" ofiar, tfu - swoich podopiecznych ), a nie spółki giełdowej Orbis. A skoro s-ka giełdowa zdecydowała się na zostawienie im nazwy, to ma teraz kałabanię Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Orbis upadł 29.09.10, 12:16 nie specjalnie mnie to dziwi. jako organizator wycieczek totalnie niekonkurencyjny, ceny z kosmosu, standard normalny. Dziwię się, że tak długo się utrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Orbis upadł 29.09.10, 13:20 Byłam z Orbisem w tym roku w sierpniu. Nie dziwi mnie , ze upadł. Że jest źle było widać i po stanie autokaru i po stanie przewodnika.... Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Orbis Travel upadł, a nie Orbis 29.09.10, 13:34 a to spora różnica, głuptasku. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Orbis upadł 29.09.10, 13:47 A jak to wygląda w takich przypadkach z fakturami wystawionymi na te firmą? Da się ściągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś