jowita771 08.12.10, 10:32 Czy ciężarna może chodzić do dwóch lekarzy jednocześnie? Dajmy na to, prowadzi ciążę prywatnie, ale oprócz tego na NFZ chodzi do ginekologa, żeby robić za darmo badania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 10:36 Oczywiście. Ja chodzę na NFZ, żeby mieć za free badania i amniopunkcję (musi być skierowanie od państwowego lekarza), a na przyzwoite usg zapisałam się prywatnie do dobrego specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 15:16 Triss prawidlowy wynik amino uspokoi Cie wystaraczajaco? Nie bedziesz miala obaw, ze gdzie moze jednak sie pomylono? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 21:02 Akurat w tym przypadku Protozoa ma rację, chyba dlatego wpisałaś ją do podpisu Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 10:38 Co nie jest zabronione, jest dozwolone. Znam wiele przypadków, kiedy panie tak robią. W mojej przychodni (w Polsce) tak jest zresztą całkiem oficjalnie. Mianowicie, lekarz rodzinny ma prawo do prowadzenia ciąży niepowikłanej. I u mnie w przychodni lekarz rodzinny ją "prowadzi", tzn wypisuje wszystkie badania, dokonuje niektórych wpisów w karcie ciąży etc. Przychodnia nie ma podpisanego kontraktu z NFZ na ginekologa, ale ginekologa zatrudnia (tyle, że trzeba płacić za wizytę). Więc ciąże de facto prowadzi prywatny ginekolog, ale badania mam opłacane ze składek, a nie z żywej gotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 10:42 Ja chodziłam do jednego lekarza, a że był ordynatorem szpitala tym bardziej chłop wiedział co robi. Na wizyty chodziłam do niego prywatnie, a jeżeli chodziło o różnego rodzaju badania itp., to robiłam na NFZ- sam mi taki układ zaproponował. Czasami jak wypadała wizyta a on akurat miał dyżur w szpitalu jechałam tam, nie płaciłam wtedy nic. Koleżanka chodziła do dwóch różnych lekarzy więc spokojnie można Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 10:45 Nic w tym dziwnego nie widze. Natomiast dziwny jest dla mnie chory system, w ktorym ciezarna rutynowych badan nie moze zrobic za darmo jesli nie jest na nie kierowna przez panstwowego ginekologa. A nie wystarczyloby standardu opracowac, jakie badania powinna ciezarna przejsc w poszczegolnych miesiacach ciazy i wtedy niewazne byloby czy ja kieruje panstwowy czy prywatny, przyslugiwalyby jej i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:04 franczii napisała: > Natomiast dziwny jest dla mnie chory system, w kt > orym ciezarna rutynowych badan nie moze zrobic za darmo jesli nie jest na nie > kierowna przez panstwowego ginekologa. to czy lekarz przyjmuje prywatnie czy w ramach NFZ nie ma znaczenia przy wykonywaniu badań zaleconych przez tego lekarza, owszem częś lekarzy nie ma podpisanych umów z NFZ i nie może wypisywać skierowań i ZLA (wg mnie to ta zdecydowanie gorsza część lekarzy), ale nie każdy "prywatny" = płatne badania Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:29 Jeśli nie ma umowy z NFZ to nie dość, że trzeba płacić za każdą wizytę i usg, to jeszcze za głupią morfologię, badanie WR, na toksoplazmozę etc. Amniopunkcja też bez skierowania od lekarza z NFZ jest płatna, na Kasprzaka kosztuje teraz, bagatela, 1700 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:01 może chodzić i do 10, tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:05 Do dziesięciu to faktycznie nie ma po co, ale do dwóch to po to, żeby nie płacić za badania. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:06 chodzic mozna. tylko ze ja bym oczadziala z nerwow. tudno i nudno chodzilam do swojego zaufanego gina i placilam za badania, ale facet wiedzil o mnie wsio i znal mnie i moje leki i potrafil je szybko rozgonic. takze...jak bym miala jeszcze chodzic do inneog gina i przechodzic te strachy na alchy przed akzda wizyta czy bedzie dobrze to bym sie wykonczyla nerwowo. no le moja ciaza byla "inna" nie mialam parcia zeby codziennie na usg latac i krew badac. raz na miesiac starsczylo mi w zupelnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:34 można ja robiłam tak w przypadku obu ciąż Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 12:52 Raz na miesic??? Rany boskie. Ja miałam 4 usg (ale były wskazania, normalnie sa 2-3) i ze 3 moze 4 razy krew pobieraną przez całą ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 13:03 no ja co miesiac. ciaza zagrozona ze wskazaniami tede itepee. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 18:30 Wiadomo że robi się często usg jak sa wskazania. Sporo par chodzi na usg żeby na dzidziusia popatrzec i jeszcze nagrac filmik dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:40 A dlaczego nie? To w prawdzie dla mnie, nie prowadzacej ciaży w PL, lekki kosmos ale możliwy do wyobrażenia . Pewnie sama bym tak zrobiła na Twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka idz do jednego 08.12.10, 11:43 do tego prywatnego ( czy jest lepszy?) On daje skierowania na badania i tu nie idziesz do drugiego państwowego tylko idz do położnej.Ona też zleci badania (na podstawie tego prywatnego) i zrobisz je darmo. Pamietaj,że połozna tez człowiek i pogadaj z nią,kup "kwiatka". Niestety,oszukiwanie słuzby zdrowia to norma ale póki będą żyć takie panie jak moja teściowa co lata na kasę chorych co miesąc do gina to te normalnie płacace składki nigdy się nie dostaną . Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: idz do jednego 08.12.10, 11:52 W którym miejscu tu jest oszukiwanie służby zdrowia? Nie ma obowiązku prowadzić ciąży prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: idz do jednego 08.12.10, 11:53 a od kiedy położna może wypisywać recepty i skierowania na badania w Polsce? Pierwsze słyszę! Gdzie się trzeba zgłosić? Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Re: idz do jednego 08.12.10, 12:09 Lekarz wypisuje badania i często położna podbija te zlecenia i recepty ppieczątką LEKARZA. Jeśli pójdzie z "kwiatkiem" to połozna weżmie kartę,wypisze (przepisze ze zlecenia lekarza prywatnego) ,podbije pieczatkę i finito. Robią tak w 3/4 placówek. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: idz do jednego 08.12.10, 12:14 a jak ten prywatny nie ma żadnej położnej? Bo mój nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Państwowy ! 08.12.10, 12:20 prywatny wypysuje a idzie się do państwowej połoznej i ona "przepisuje" badania. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: idz do jednego 08.12.10, 12:20 a-ronka napisała: > Lekarz wypisuje badania i często położna podbija te zlecenia i recepty ppiecząt > ką LEKARZA. > Jeśli pójdzie z "kwiatkiem" to połozna weżmie kartę,wypisze (przepisze ze zlece > nia lekarza prywatnego) ,podbije pieczatkę i finito. > Robią tak w 3/4 placówek. chcesz powiedzieć że położna bez wiedzy swojego lekarza (tego przy którym pracuje), za łapówkę wypisuje lekarstwa lub skierowania??? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: idz do jednego 08.12.10, 12:23 Polozna niektore badania moze przepisac z tego co czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: idz do jednego 08.12.10, 14:27 Byc może, ale musi prowadzić ciążę, miec załozona praktyke, podpisany kontrakt. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: idz do jednego 08.12.10, 14:26 Tak nie robią chyba nawet w 1/10 przychodni NFZ. Jakieś bzdury wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: idz do jednego 08.12.10, 12:20 W uprawnieniach poloznej jest mowa o kierowaniu na badania diagnostyczne ale nie wiem, czy na wszystkie rutynowe w ciazy moze kierowac. Polozna na pewno ma uprawnienia do samodzielnego prowadzenia prawidlowej ciazy a wiec i samodzielne kierowanie na rutynowe badania wydaje sie sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Franczii napisała 08.12.10, 12:23 bo tak połozne robią. NIE ZLECA ale przepisuje zlecone.Wpisuje je w kartę NFZ i tyle.Lekarz państwowy ma wykonany plan (wpisy w dziennik przyjęc czy jaktotamzwał),zrobione godziny i tyle.Uwazam,że płacąc prywatnie za ginekologa badania mozna zrobić państwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Franczii napisała 08.12.10, 12:49 Uwazam,że płacąc prywatnie za ginekologa badania m > ozna zrobić państwowo. można, ale na litość nie bez wiedzy lekarza którego podpisem i pieczątką posługuje się położna, czy ona ma świadomość że popełnia przestępstwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Franczii napisała 08.12.10, 14:29 Przepisywanie prywatnych zleceń i dawanie na nie skierowanie zaocznie, podbijanie się nie swoją pieczątką jest raczej mało legalne. Gdzie takie odważne połozne są? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 11:41 Czy ciężarna może chodzić do dwóch lekarzy jednocześnie? Dajmy na to, prowadzi > ciążę prywatnie, ale oprócz tego na NFZ chodzi do ginekologa, żeby robić za dar > mo badania. może. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 12:13 jowita771 napisał: > Czy ciężarna może chodzić do dwóch lekarzy jednocześnie? Dajmy na to, prowadzi > ciążę prywatnie, ale oprócz tego na NFZ chodzi do ginekologa, żeby robić za dar > mo badania. a dla czego nie ?ja chodziłam do trzech )) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 12:59 No i się wyjaśniło skąd te kolejki u ginekologów Odpowiedz Link Zgłoś
zuzuua Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 13:12 ja chodzę do dwóch - na NFZ w przychodni po skierowania na badania; prywatnie żeby się "leczyć". jestem w programie Zdrowie, Mama i Ja. ale co z tego jak i tak część badań muszę zrobić sama bo jest "program" i facet mi wypisał skierowanie na Rubellę na którą mam przeciwciała, zamiast na Toxo, której jeszcze w ogóle nie przechodziłam na moje pytanie czy może jeszcze raz zrobić odpowiedział "po co? już miałaś robione". a USG w 18 czy 19 tc opisywał mi PO TYGODNIU! dla spokoju sumienia wolę iść prywatnie zapłacić 200 za USG, i 150 za wizytę u gin, który przynajmniej zainteresuje się moimi żylakami i ogólnym złym samopoczuciem. znam kilka osób, które chodzą tylko na NFZ do tego samego lekarza i urodziły zdrowe dzieci! pytanie czy to przypadek. ja po tym jak przy pierwszej ciąży mi USG opisał po tyg odpuściłam sobie i chodzę jeszcze prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 13:27 > znam kilka osób, które chodzą tylko na NFZ do tego samego lekarza i urodziły zd > rowe dzieci! Szok. Zdrowe dzieci przy prowadzeniu ciąży tylko na NFZ, no, no. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 14:14 a ja po tym, jak podczas ciąży ginekolog zrobił mi tylko jedno USG ( z tego , co wiem, to "należą" się 3), bo zawsze zdziwiony pytał, "a po co?, przecież już Pani widziała", dałam sobie spokój z NFZem. a skierowania na morfologię i mocz dostawałam co drugą wizytę, czyli raptem 3-4 - prawdziwy szał. Toxo i cytomegalię i tak musiałam zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 14:31 Wszystkie ciążę prowadziłam państwowo, jedna w połowie prowadził mi lekarz rodzinny. Prywatnie robiłam jedno usg celem oceny serduszka, takim supre hiper aparatem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 14:21 I do pięciu może jak ma kasę na wizyty. Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 14:25 ja to po co? Aby się upewnić, że dziecko rozwija się prawidłowo i że ma wszystko, co powinno mieć - 2 rączki, 2 nóżki, zdrowe serce i wszystkie narządy wewn, a po 36 tyg, aby zmierzyć dziecko. A tego nie zrobiono w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 14:42 Myślisz że radiolog czy ginekolog inaczej ogląda na nfz a inaczej prywatnie? Jesli się podbija na wyniku to nie może sobie pozwolic na fuszerke. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 14:45 nie inaczej, tylko w ogóle nie ogądlał na USG na NFZ - o to mi chodzi, pisałam wyżej, czyli nie zrobił tego, co mi się należało na NFZ bez łaski specjalnej Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 15:06 Może, ale może być nerwowo, jak zalecenia jednego zaczną wykluczać tego drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzuua Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 15:38 do a1ma - nie dziwię się, że na NFZ urodziło się dziecko zdrowe, zastanawiam jakie wady można potencjalnie wykryć opisując USG ze ZDJĘĆ po TYGODNIU nie pamiętając nawet, że danej pacjentce się w ogóle usg ROBIŁO!! jaka jest szansa wykrycia wad płodu? zazdroszczę osobom, które mogą chodzić do lekarza tylko na NFZ - który lekarz dobrze leczy i wykonuje wszystkie badania solidnie (np. USG). mi w przychodni nikt nie robił/proponował USG w 12 tc z pomiarem NT. na USG w 19 tc nie oceniono położenia łożyska. nie wiem czy lekarz obejrzał dobrze serduszko. moja koleżanka chodziła do innej przychodni państwowo i lekarka ginekolog BRAŁA ją za rękę, i patrząc w OCZY mówiła : "8 tydz, nie donosi pani tej ciąży". dodam bez żadnego wywiadu lekarskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 16:11 Mojej koleżance szanowny pan profesor do którego chodziła prywatnie nie dopatrzył się na USG wady macicy (a podobno nie dało się tego nie zauważyć), rodziła 1,5 miesiąca przed terminem. Na szczęście i z małą i z mamą wszystko jest dobrze, ale nerwów było dużo... Nie zawsze prywatnie znaczy lepiej. Swoją ciążę prowadziłam w ramach NFZ i absolutnie o nic nie musiałam się prosić. Jedyne za co płaciłam to USG, bo robiłam w prywatnym gabinecie (swoją drogą gabinecie mojego lekarza prowadzącego). Grunt to trafić na dobrego lekarza, nieważne czy prywatnie czy państwowo. Szkoda tylko, że takich lekarzy jest niewielu Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 18:20 Oczywiście, że tak- może iść nawet do 10. Wg mnie lepiej iść do 2 specjalistów, bo drugi specjalista może dostrzec coś czego ten pierwszy nie spostrzegł. Z drugiej strony zbyt częste badanie ginekologiczne sprzyja potencjalnym infekcjom, dlatego trzeba to jakoś wypośrodkować. Ja chodziłam do jednego ginekologa, choć kusiło mnie aby pujść jeszcze do drugiego, ale na usg 3d byłam gdzie indziej aby kolejny specjalista się wypowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
prigi Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 19:59 miałam taki pomysł na początku ciąży, ze względów finansowych właśnie. ale stwierdziłam, że swojemu lekarzowi tak mocno ufam, że nikt nie potrafi go zastąpić. a tak prawdę powiedziawszy, to duże koszty związane z prywatnym badaniem w laboratorium, przydarzyły mi się tylko za pierwszym razem, potem to już tylko morologia lub sam mocz, więc koszta zdecydowanie niższe. swojego gina znalazłam na NFZ jeszcze przed pierwszą ciążą. później odszedł a ja nie mogąc przekonać się do nikogo innego, ruszyłam jego tropem. i tak to przy nim pozostałam. najfajniejsze jest to, że zarówno na NFZ jak i prywatnie jest takim samym świetnym lekarzem, nie bagatalizującym żadnych moich objawów i do tego przesympatycznym Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Podwójne prowadzenie ciąży 08.12.10, 20:04 ja własnie tak robiłam, prywatnie i państwowo. Odpowiedz Link Zgłoś