Dodaj do ulubionych

Adopcja - pytania.

03.01.11, 21:32
Mam parę pytan i byłabym wdzięczna za odpowiedzi smile
Czy po oddaniu dziecka do adopcji dziecko potem będzie miało jakieś moje dane? Czy w szpitalu ostatecznie są mi odbierane prawa rodzicielskie? Czy będę miała jakieś wiadomosci o tym czy dziecko zostało wzięte do adopcji? Czy jest jakis termin czasu w ktorym mogę zmienić jeszcze decyzje?
z góry dzieki smile
Obserwuj wątek
    • insomnia0 Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:41
      a nie lepiej skontaktować sie z jakims osrodkiem adopcyjnym? Oni podadzą Ci te informacje z większymi szczegolami..bo tu to mozemy się domyslać ,ale chyba nie o to Ci chodzi...

https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png
      • insomnia0 Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:46
        znalazłam taką stronę zobacz:
        www.adoptuj.pl/porady/przed-adopcja/216-chc-odda-dziecko-do-adopcji-gdzie-szuka-pomocy
    • kinas3 Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:42
      Na te pytania odpowiedzą Ci w ośrodku adopcyjnym. Zajrzyj też na stronę www.nasz-bocian.pl
    • kawka74 Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:47
      Czy po oddaniu dziecka do adopcji dziecko potem będzie miało jakieś moje dane?

Będą widniały w starym akcie urodzenia, do którego dziecko (i tylko ono, na swoje własne życzenie) będzie miało wgląd po ukończeniu 18 lat.

> Czy w szpitalu ostatecznie są mi odbierane prawa rodzicielskie?

Jeśli decydujesz się na oddanie dziecka do adopcji, praw zrzekasz się sama, nikt Ci ich nie odbiera, i to nie od razu.

Czy będę miała
      > jakieś wiadomosci o tym czy dziecko zostało wzięte do adopcji?

Chyba nie. Ale jeśli to będzie względnie zdrowe niemowlę, adoptowane będzie z prędkością światła.

Czy jest jakis t
      > ermin czasu w ktorym mogę zmienić jeszcze decyzje?

Sześć tygodni. Po tym okresie Twoje zrzeczenie nabiera mocy. Te półtora miesiąca to jest czas na to, aby matka mogła zmienić zdanie, bo to różnie bywa.
      • truthandtrust Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:52
        dzieki za szybkie odpowiedzi smile
        przejże sobie te strony, nie wiedziałam ze trzeba od razu załatwiać przed ośrodek adopcyjny, ktoś mi mówił, że w szpitalu po urodzeniu można po prostu dziecko zostawić. Mam nadzieję, że z tym wszystkim nie będzie większych problemów.
        Jesli ktoś ma jeszcze jakieś informacje które może pominełam a są wazne, to bym była bardzo wdzięczna.
        jeszcze raz dzięki.
        • ib_k Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:57
          że w szpitalu po urodzeniu można po prostu dziecko
          > zostawić.

można, ale lepiej dla dziecka i ciebie jeżeli wcześniej będziesz wiedziała jakie papiery wypełnić aby nie było długiej procedury,
        • insomnia0 Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 21:58
          w szpitalu tez mozna zostawić noworodka, a ośrodek adopcyjny sie skontaktuje z Tobą.

• kawka74 Re: Adopcja - pytania. 03.01.11, 22:11
          Informujesz szpital, że chcesz zostawić dziecko do adopcji, ono trafia na oddział preadopcyjny, czasem też zdarza się (rzadko, ale jednak), że trafia od razu do przyszłej rodziny adopcyjnej, ale z zastrzeżeniem, że do czasu uprawomocnienia się Twojego zrzeczenia możesz je od nich odebrać.
          Przygotuj się też na to, że jeśli wypłynie na zewnątrz informacja o Twojej decyzji (jakiś uczynny pracownik szpitala puści farbę), możesz doświadczyć nacisku ze strony rodzin poszukujących dziecka na własną rękę.
          Najlepiej jednak byłoby, gdybyś skontaktowała się z najbliższym ośrodkiem adopcyjno-opiekuńczym, który poprowadzi Cię przez całą procedurę.
        • dosia_1974 Re: Adopcja - pytania. 04.01.11, 22:11
          Najlepiej skontaktować się bezpośrednio z ośrodkiem adopcyjnym (oni najlepiej załatwią wszystkie formalności, a Ty będziesz musiała tylko RAZ pojawić się w sądzie, żeby zrzec się praw rodzicielskich - im szybcie to zreobisz, tym szybciej dziecko trafi do nowej rodziny smile

Jesli chodzi o Twoje dane - nie ma po nicj śladu. Oczywiście jeśli będziesz chciała możesz się dowiadywać w ośrodku jak się dziecko miewa, ale chyba lepiej zamknąć jeden rozdział i iść dalej.
          Pozdrowienia!!
    • abosa Re: Adopcja - pytania. 04.01.11, 08:27
      możesz poczytać jeszcze tu:
      forum.gazeta.pl/forum/f,581,Adopcja.html
      • truthandtrust Re: Adopcja - pytania. 18.01.11, 18:50
        dzieki jeszcze raz za odpowiedzi.
        ostatnio coś się źle czuję w tej ciąży, mam jakieś bóle w brzuchu jakby na okres mi sie zbierało, nie wiem co się dzieje. Czy ktoś wie co to może oznaczać? Ostatnio też jakoś psychicznie się gorzej czuję, gadam o tym dużo z moim partnerem i potem jest mi lepiej, ale potem znowu dół.. Wiem, że tak czy siak, ciąża, tym bardziej z adopcją na końcu nie jest łatwa.. ale mam tyle wątpliowści, pytań które wydają się bez odopowiedzi. Przepraszam, że męczę ale normalnie czasem mam wrażenie jakbym wariowała przez te hormony, wachania nastrojów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka