Dodaj do ulubionych

Dlaczego kobiety zmieniają nazwiska?

• ciociacesia dwoje jak jedno? 05.01.11, 10:44
      dla mnie to istotne zeby miec takie samo nazwisko jak maz. a ze przyjete jest ze to zona bierze nazwisko meza a nie odwotnie to nie zamierzam sie wychylac. gdyby nazwisko meza bylo wybitnie osmieszajace moze bym sie zastanowila
      • trzepunka Re: dwoje jak jedno? 05.01.11, 10:55
        Ja po ślubie mam zamiar mieć dwuczłonowe, nieMęża jest b.pospolite co w połączeniu z moim imieniem brzmiałoby jak np. Anna Kowalska. Moje za to jest ładne i niespotykane. Nawet może bym przy nim została, ale wyglądałoby to tak jakbym nie była mężatka, dziecko nosi jego nazwisko, więc łatwiej będzie jak ja też będę je miała.

Za to mąż siostry przyjął nasze, bo jego bardziej było wyzwiskiem niż nazwiskiem, siostra nawet bez trudu go przekonała. Z czego cieszy się nasz ojciec, bo mając dwie córki, jeden wnuczek nosi nasze nazwisko, jest więc przedłużeniem rodu smile
        • gabrielle76 Re: dwoje jak jedno? 05.01.11, 12:38
          ja nie widze problemu w przyjeciu nazwiska męza, było to dla mnie oczywiste, nazwisko mi sie podoba, jest oryginalne, gdyby było osmieszajace pewnie byśmy myśleli z mężem co z tym zrobic wink
    • daga_j Re: Dlaczego kobiety zmieniają nazwiska? 05.01.11, 13:04
      Mam podobne zdanie do kaamilki. Na ewidentnie brzydko brzmiące nazwisko bym nie zmieniła. Sądzę, że mój mąż wówczas zdecydowałby się na moje nazwisko. Ale ponieważ ja miałam ładne lecz bardzo rzadkie i często pisane z błędami nazwisko to bez problemu przyjęłam mężowskie, które jest też ładne i neutralne. A czemu inne kobiety biorą na siebie "Kiełbasę" to nie wiem wink Ale jak już kogoś znam to nigdy nie wyśmiewam się z jego nazwiska, zresztą aktualnie nie znam nikogo o naprawdę obciachowym nazwisku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka