Dodaj do ulubionych

Polka wszech czasów

08.01.11, 14:56
wiadomosci.onet.pl/kraj/ogloszono-plebiscyt-na-polke-wszech-czasow,1,4099883,wiadomosc.html
Wybrałabym Skłodowską. A moje osobiste wyróżnienie dla naszej jedynej "cichociemnej".
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 14:58
      Ja chyba też Skłodowską.
    • kali_pso Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 15:05

Ten rok jest Międzynarodowym Rokiem Chemii i rokiem M. Skłodowskiej-Curie- należy jej się wygrana. Nie miała łatwo z racji tego, że kobietą była. To piękny przykład i wzór.
      My nie jesteśmy placówką jej imienia, ale mamy szereg pomysłów na uczczenie jej i jej dokonań.
    • ira_07 Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 16:40
      Dla mnie Sendlerowa, choć wybór trudny.

"Na liście znalazły się: trzy królowe - św. Jadwiga Andegaweńska, Bona Sforza, Marysieńka Sobieńska"

Jadwiga była Węgierką, nie Polką. I była królem Polski, nie królową. Bona Sforza była Włoszką.
      • morgen_stern Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 16:43
        W tekście zaznaczono, że nie chodzi tylko o Polki w znaczeniu etnicznym, ale także zasług, działalności na terenie Polski.
      • echtom Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 17:17
        A Dobrawa Czeszką.
        • gen_franco Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 15:41
          A ja proponuję córkę Dobrawy i Mieszka I, siostrę Bolesława Chrobrego, Świętosławę, znaną jako SYGRYDA STORRADA (czyli Dumna). Nazywana słusznie "matką królów" ( bo jej dziećmi byli najwięksi władcy wikingów), była jednocześnie królową Danii, Norwegii i Szwecji. A jakiż miała temperament! W męskim świecie polityki, spisków i walki o władzę, lawirowała bezbłędnie i otrzymywała, co chciałasmile
      • attiya Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:17
        a Sobieska Francuzką
        i co z tego, że nie były Polkami, ale wiecej dla kraju zrobiły - no, może Sobieska raczej nie - niż te co Polkami były
    • echtom Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 17:19
      Też Skłodowską. Choć duchowo szczególnie bliska jest mi Konopnicka.
    • krejzimama Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 17:28
      Joanna Burzyńska
      • krapheika Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 17:46
        Poniewaz moga glosowac czytelnicy to pewnie wygra Kaczynskawink gdyby byl plebiscyt na faceta, leb w leb szedlby Kaczynski I ksiadz Tadeuszwink
        Pola Negri i Hanka Ordonowna jak dla mnie moglby wygrac.
        Ewentualnie cichociemna.
        Niestety Sklodowskiej docenic nie potrafie,nie cierpie chemii i dla mnie moglaby nie istniec.
        • morgen_stern Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:26
          Ale istnieje i otacza cię ze wszystkich stron, czy ci się to podoba, czy nie. Korzystasz w dokonań i odkryć chemików na co dzień.
          • sanna.i Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 19:25
            Dokładnie. Dzięki niej można sobie ząb czy płuca prześwietlić.
          • aniorek Re: Polka wszech czasów 09.01.11, 19:13
            morgen_stern napisała:

> Ale istnieje i otacza cię ze wszystkich stron, czy ci się to podoba, czy nie. K
            > orzystasz w dokonań i odkryć chemików na co dzień.

Pewnie nawet sobie z tego nie zdaje sprawy, skoro takie glupoty wypisuje (tylko dlatego, ze miala paly z chemii w szkole). Jesli jej dziecku ta "straszna chemia" uratuje kiedys zycie, to moze jej sie odmieni. Jak mozna mowic, ze chemia moglaby nie istniec?
            • krapheika Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 16:35
              Buhahahhahahhahaha ty to k...masz wglad do wszystkich dziennikow w moich szkolach i wiesz dokladnie jakie oceny z chemii mialam.
              Tak ciezko skumac baze,ze ktos nie musi uznawac jej dokonan za najwazniejszych.
              Niech ratuje twojemu dziecku zdrowie,jak ci tak zalezy,moje ma sie swietnie i tak ma pozostac.
              I napisalam, "dla mnie" chemia moglaby nie istniec,jest bo jest,ale mnie to nie interesuje i nie uznaje tego za cos dla mnie w pierwszej kolejnosci jest wazne.Jeszcze nie zalapalas?big_grin
              • angazetka Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 17:06
                > I napisalam, "dla mnie" chemia moglaby nie istniec

Równie dobrze mogłabyś napisać, że dla ciebie powietrze mogłoby nie istnieć - tyle samo byłoby w tym sensu.
          • krapheika Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 16:30
            Nadal nie powoduje to,ze musze ja uznac za polke wszechczasow.Dla mnie istnieja lepsze kandydatki,czy ci sie to podoba czy nie.
        • angazetka Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 19:15
          > Niestety Sklodowskiej docenic nie potrafie,nie cierpie chemii i dla mnie moglab
          > y nie istniec

Kwiiik big_grin
          A dwa Noble już dostałaś?
          • krapheika Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 16:42
            Dostala Noble i co z tego?to jeszcze nie jest powod,by uwazac jak pare forumek,ze jej sie wyroznienie nalezy.Juz swoje dostala,teraz czas na aktorki i zapomnianych przez wielu cichociemnych.
            Rozumiem,ze ty doceniasz wszystkich jak leci,bo Noble podostawalismilenie ma jak isc za glosem tlumubig_grin Nie mowiac o tym,ze nagroda Nobla ostatnimi czasy przyznawana jest na wyrost.No ale skoro Nobel jest to trzebe docenicuncertain Kaczynski jak tak dalej pojdzie tez Nobla dostanie.nie zapomnij przyklasnac.
            • angazetka Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 17:05
              Zacznij może od sprawdzenia, w którym roku i za co Skłodowska Noble dostała oraz tego, kto Noble przyznaje, potem pogadamy smile
        • baltycki Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 20:20
          I co mile Panie, nie mialem racji???
          • morgen_stern Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 20:32
            a weź spierd.. w końcu, co za upierdliwiec. Masz małego fiutka, czy co?
    • attiya Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:15
      Bona, zdecydowanie Bona, fakt, ma u nas złą prasę ale mądre kobiety a szczególnie mądrzejsze od mężczyzn zawsze miały złą prasę. A Bona ponad to była mądrzejsza od króla, od przemądrzałych panów szlachta, nie dawała sobie w kaszę dmuchać i umiałam znaleźć źródło pieniądza, gdy w tym czasie skarbiec był dosłownie pusty. Finansowo nie była zależna od króla i sejmów, mało tego, ze swojej kiesy popłaciła zaległe posagi sióstr króla - nota bene, wszystkie wówczas już nie żyły a posagi jak nie wypłacono tak nie wypłacono. Bardziej rozumiała brak silnej, absolutystycznej ręki, bo umiała na to z zewnątrz popatrzeć, brak stałego wojska, dochodów, prywatnych ziem i dochodów króla i jego rodziny, które pozwoliłyby być niezależnym od sejmów i szlachty.
      Była wykształcona, znała języki, umiała postawić się coraz silniejszym wtedy Habsburgom. Patrząc dalekowzrocznie widziała zagrożenie ze strony Zakonu i niestety bezskutecznie namawiała króla do wcielenia go do Polski. Szkoda, że Zygmunt Stary nie posłuchał jej.
      • barbaraonly Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:26
        attiya napisała:

> Bona, zdecydowanie Bona,

To bardzo ciekawe, co napisalas. Skad wiesz to wszystko o Bonie? Czy moglabyc polecic jakas dobra ksiazke o niej?
        • attiya Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:50
          Maria Bogucka, Danuta wójcik-Góralska, Małgorzata Duczmal - rys biograficzny w "Jagiellonach", Władysław Pociecha - jego 4-tomowe opracowanie jest bardzo dokładne, niestety niedokończone i bardzo trudno dostępne, Edward Rudzki - rys biograficzny w dwutomowych "Królowe Polskie"
          Zdecydowanie nie polecam Jerzego Besali - to istny paszkwil na Bonę
    • barbaraonly Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:27
      Wg mnie Irena Sendler, bardzo szkoda, ze nie dostala tego Nobla, to byloby bardzo pozytywne dla Polski.
      • krejzimama Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 18:52
        Polacy doceniają co zrobia.
        Okazują to bezczescząc jej grób.
        • angazetka Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 19:15
          Jakiś jeden dupek to "Polacy"?
          • naomi19 Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 19:20
            A był Polakiem?
    • angazetka Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 19:17
      Zanim jeszcze zobaczyłam, o co dokładnie chodzi, pomyślałam "Skłodowska".
    • baltycki Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 20:17
      Maria Walewska za Księstwo Warszawskie.
    • vivibon Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 20:28
      Plater, ciekawe. Czytałam kiedyś, że była raczej bohaterką specjalnej troski, niż wcieleniem Ateny.
      Z wymienionych chyba Skłodowska.
    • katia.seitz Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 20:34
      Ex aequo Maria Skłodowska - Curie i Irena Sendlerowa.
      Zupełnie różne osiągnięcia, trudno je ze sobą porównywać - a obydwie wielkie.
      • bi_scotti Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 20:49
        Zdecydowanie Sklodowska to moj number one, druga z racji UJ - Jadwiga, bo jednak to niby dzieki jej wsparciu szkola faktycznie zaistniala choc faktycznie zalozona 10 lat przed jej urodzeniem smile
        Szkoda, ze nie ma liscie Olgi Boznanskiej i ze Magdalena Abakanowicz wciaz zyje (oby jak najdluzej) - jakos o sztukach pieknych cicho ...
    • denea Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 23:11
      Skłodowska, przyszła mi na myśl jeszcze zanim otworzyłam wątek.

A Jadwidze chyba tu na forum była kiedyś interesująca dyskusja... została zaręczona z jakimś równie nieletnim księciem a kiedy okazało się, że ma zostać żoną Jagiełły w rozpaczy strasznej usiłowała uciec z zamku (w sumie nic dziwnego, on był od niej sporo starszy). Co do przedwczesnego zgonu, to ktoś rzucił plotkę, że mógł być efektem nadmiernej pobożności i postów, które Jadwiga zachowywała gorliwie nawet będąc w ciąży - najpierw zmarła przedwcześnie urodzona córka, kilka dni potem sama Jadwiga.

P.S. Tak na marginesie... Na fali tego klimatu przypomina mi się przedwcześnie urodzony i zmarły drugi syn Bony i Zygmunta Starego - przez durne polowanie. Ilekroć o tym myślę, nie mogę się oprzeć spekulacjom, że gdyby nie jeden niedźwiedź, to może historia Polski potoczyłaby się inaczej... dynastia Jagiellonów nie skończyłaby się na Zygmuncie Auguście i jego biednej Barbarze, może nie byłoby późniejszych harców szlachty i powolnej rozsypki...
      • vivibon Re: Polka wszech czasów 08.01.11, 23:25
        Misiek bidny sam się tam nie zawiózł. Swoją drogą, żeby ciężarna nastawała na niedźwiedzia i to konno... Wszystko przez to, że CiP-ek jeszcze nie było.
        • denea Re: Polka wszech czasów 09.01.11, 00:03
          Ano pewno wink Gdzieś czytałam, że Stańczyk usiłował wybić królowi z głowy głupi pomysł urządzania hucznej imprezy z polowaniem i atrakcjami wraz z ciężarną królową. Szkoda że nie mieli polsoiego, prostego grilla przy zamku wink

"Okoliczności narodzin i śmierci królewicza zostały opisane przez kronikarza Marcina Bielskiego: Z Krakowa ruszył król do Niepołomic z królową Boną i ze wszystkim dworem na krotochwile, gdzie tam miał niedźwiedzia na obyczaj wielkiego, którego z Litwy przywieziono w skrzyni. Gdy go wypuszczono w gaju blisko Wisły, poszczuwano go wielkimi psy najpierw, których on ze sto połamał, pobił i poranił; chłopów było z trzystu z oszczepy. […] Puścił się potem tam, gdzie królowa stała, która, uciekając przed nim, potknął się koń pod nią, spadła i uraziła się, bo była brzemienna"
          pl.wikipedia.org/wiki/Olbracht_Jagiello%C5%84czyk
      • attiya Re: Polka wszech czasów 09.01.11, 12:13
        Barbara wcale nie była biedna ...big_grin
        poza tym Barbara skłóciła króla ze szlachtą, król cóż, nie oszukujmy się miał obowiązki...tak, wiem, można podac na przykład Henryka VIII ale czy Anglię można porównać do Polski? Inny system, inna władza - nie dziedziczna...itd itd
        • denea Re: Polka wszech czasów 09.01.11, 15:16
          > Barbara wcale nie była biedna ...big_grin

Chodziło mi o to, że jak już dorwała tego swego chłopa to musiała żyć ze świadomością, że i rodzina wybranka, i owa szlachta żywią do niej co najmniej niechęć. Zygmunt odbywał podróże służbowe a ona siedziała w chałupie patrząc czy coś jej "przypadkiem" na łeb nie spadnie, bo zdarzyło się kilka dziwnych wypadków... a jak podejrzewała, że jest w ciąży, to prawdopodobnie zżerał ją rak, zapewnie się związkiem nie nacieszyła... smutne to.

Tak naprawdę mało która postać historyczna jest jednoznaczna. Barbara również, są badacze którzy uważają, że nie była wcale puszczalską intrygantką tylko nieszczęśliwą, zakochaną kobietą której wiele osób chętnie by zaszkodziło. Choćby pogłoskami. Mnie jakoś jej szkoda.
          • wespuczi Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 16:07
            jejku - jakie wy madre jestescie - ze mna historia nigdy potrafila zostac sad

jesli chodzi o polke wszechczasow to nie bede oryginalna
            sklodowska
            sendlerowa
            obie zmienily swiat...
    • a.va Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 16:23
      Elżbieta Zawacka. To było bohaterstwo dla mnie niewyobrażalne, za które zapłaciła ogromną cenę i to od własnych krajanów - aresztowanie przez UB i stalinowskie więzienie to był horror. Nie wiadomo, czy żylibyśmy dziś w wolnym kraju, gdyby nie tacy ludzie.
      • bi_scotti Re: Polka wszech czasów 10.01.11, 17:38
        Jak moglysmy zapomniec, ze Kopernik byla kobieta?
        wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka