gabi683 13.01.11, 09:38 Trylogia Millenium (Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet; Dziewczyna, która igrała z ogniem; Zamek z piasku, który runął)- Stieg Larsson Przeczytałam naprawdę warto było,teraz się zabiera za film czy któraś z Was oglądał ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 09:46 Filmy polecam,ale tylko po lekturze.Inaczej można nie załapać. W sumie jak się przeczytało to film niepotrzebny,no chyba,ze dla zabicia nudy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:02 gryzelda71 napisała: > Filmy polecam,ale tylko po lekturze.Inaczej można nie załapać. > W sumie jak się przeczytało to film niepotrzebny,no chyba,ze dla zabicia nudy. chciałam zobaczyć jak ta cała historia jest przedstawiona w filmie ,książki rewelacja Lisbeth Salander jestem ciekawa jak zostanie pokazana w filmie .Tajemnicza osoba wielkim bagażem doświadczeń ,z dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:06 Jak teraz myślę o postaciach to mają filmowe twarze,więc chyba dobrze dobrali aktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:10 gryzelda71 napisała: > Jak teraz myślę o postaciach to mają filmowe twarze,więc chyba dobrze dobrali a > ktorów. dzięki gryzelda zabiorę się za film w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
umathurman Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 21:42 chyba żartujesz co za bzdura... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:03 pszczolaasia napisała: > ogladala I jak Ci się podobał? Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia [...] 13.01.11, 10:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:30 pierwsza czesc najpioerw ogladalam, potem rpzeczytalam, podobal mi sie film (ze ksiazki fajnie to nie trzeba dodawac) potem przeczytalam 2 kolejne czesci, obejrzalam 2 czesc i wylaczylam bo nie podobalo mi sie to pofragmentowanie, zmiana faktow i generalnie salander wyszla na mila dziewczynke w 2 czesci filmu a nie laske z problemami socjo.. za trzecia czesc filmu sie juz nawet nie bralam Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:32 pszczolaasia napisała: >. jednak jakies tam wycinki byly konieczne do celow fil > mu również książką przydały by się nożyczki, zbyt dużo niepotrzebnych wątków, szczególnie z cz.3 Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: ? 13.01.11, 11:34 zapominam wykasowywac sygnaturek a lubie je i bede je nosic z calom mojom godnosciom osobistom Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:05 Najpierw obejrzałam, potem przeczytałam. Uważam, że film świetnie oddaje klimat, IMO to wyjątkowo dobra ekranizacja, oddaje klimat. Pewnie dlatego, że nie amerykańska. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:09 Podobno Amerykanie kupili prawa do Milenium Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:27 Ja czytałam, książki mi się podobały, choć chwilami postać Salander była dla mnie naciągana. Potem oglądałam razem z mężem filmy (on nie czytał, nie miał problemów, żeby załapać co i jak) i obojgu nam się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:27 Wiem, i obawiam się że zrobią z tego gniota jak z "Kodu" Browna. Łapię się na obserwacji, że kino amerykańskie jest banalne do bólu, niezależnie od tematu. Jak oglądam jakąkolwiek produkcję z innych stron świata, to czuć świeżość, nawet jak film nie jest najwyższych lotów. P.S. Dawno nic mną tak nie wstrząsnęło jak scena, w której Liz wraca od swojego kuratora. Taka siła wyrazu przy braku dosłowności w kinie amerykańskim się nie zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:32 nooo i boje sie tego. pewnie to skasztania. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 11:07 > Podobno Amerykanie kupili prawa do Milenium zmasarują to ja uwielbiam tą trylogie- film mi sie tez podobał- ja na eranizacje to ładnie im wyszło- ale jestem malo obietywna bo zakochana w sandynawskich klimatach do bólu Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 11:24 > zmasarują to Muszę się z tym zgodzić. A Blomkvista zagra aktualny James Bond czyli Daniel Craig. Książki jeszcze nie czytałam ale filmy mi się bardzo podobały,zwłaszcza pierwsza część. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 22:27 > A Blomkvista zagra aktualny James Bond czyli Daniel Craig. Nieeeee ??! <krzyczy w rozpaczy> No to fakt, zmasakrują. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:35 burza4 napisała: > Najpierw obejrzałam, potem przeczytałam. Uważam, że film świetnie oddaje klimat > , IMO to wyjątkowo dobra ekranizacja, oddaje klimat. Pewnie dlatego, że nie ame > rykańska. Ponoć amerykańska wersję ma zrobić reżyser Fight Clubu i ma być wierna książce. Jeżeli tak to może wyjść super ale raczej stawiam, że będą chcieli ją mocno złagodzić, żeby film był od 15 a nie od 18-21 lat (więcej kasy). Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:44 I to będzie chore,bo jaki to będzie miało sęs?Książka opowiada historia sporo z lat 60 ,oraz masę z teraźniejszych .Kontynuacja z tych lat ,opisy i ten okropny kurator i lekarz z psychiatryka 341 dni bry Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 10:56 Oglądałam film zrobiony na podstawie 1 części i serial na podstawie 2 i 3 części. film naprawdę ok, serial uważam za beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 12:15 3 części do kupienia w empiku bodajże, z tymi samymi aktorami, każda z 3 serii to 6 odcinków Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 12:17 allegro.pl/saga-millenium-serial-scen-stieg-larsson-6dvd-i1404524111.html Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 11:25 książki świetne. 1część rewelacyjnie wprowadza w klimat, świetne opisy postaci. 2część lepsza od 1, niesamowicie wartka akcja. trzecia zaś trochę naciągnięta i rozciągnięta, za duzo nowych postaci i wątków pobocznych, ale ogólnie SUPER film na podst. cz. 1 - bardzo fajny, oddał klimat książki, nieprzegadany, kilka scen zapadło mi w pamięci. teraz czekam na wersję amerykańską. z ciekawości obejrzę, bo pewnie skaszanią. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 11:37 Zdecydowanie polecam - szczególnie Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet. Świetny, jedyny w swoim rodzaju, mrocznym klimat kryminału. Szwedzi są w tym nie do pobicia. Bez zbędnego gadżetowego efekciarstwa. Aktorzy bardzo dobrze dobrani. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 14:14 Pierwsza czesc to raczej kryminal, w kolejnych czesciach raczej przechodzi w thriller polityczny. Ksiazki czyta sie jednym tchem, ekranizacja IMHO bardzo udana (szwedzka), nie wierze w udana ekranizacje amerykanska, IMHO bedzie niewiarygodna ( w koncu Szwedzi musza rozmawiac po szwedzku, nie wystarczy umiescic aktorow w Sztokholmie, zeby uwiarygodnic akcje). Wersja kinowa (3 czesci) nieco sie rozni od telewizyjnej (6 odcinkow), w wersji telewizyjnej niektore sceny wycieto, wiele dodano, ale i tak bardzo lubie. Polecam, ksiazka swietna, swietny film. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 14:30 Ksiazki cool choc przyznam, ze "Girl who kicked the hornets' nest" czytalam juz opuszczajac niektore fragmenty, bo byla za bardzo rozgadana; zdecydowanie "Girl with the dragon tatoo" najlepsza. Fantastyczni sa szwedzcy aktorzy - jak brytyjscy - nie sa ladni! Jak mnie denerwuje uroda aktorow amerykanskich, czystosc ubran, wypolerowane paznokcie i nienaganne zeby. Bleee. Dlatego z taka przyjemnoscia ogladam kazde kino europejskie - aktorzy sa au naturel, bywaja grubawi albo wychudzeni, z krzywymi zebami, szara skora, zmarszczkami i wciaz (mimo to? dzieki temu?) sa najczesciej bardzo wiarygodni i filmy sa fajne wizualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 14:43 Nie są ładni w sposób oczywisty. Za to są fascynujący, mają, jak dla mnie dużą dozę seksapilu. Sama nie wiem kto mi się bardziej podobał - pewnie ze względu na orientację Mikael, ale Lisbeth w swoim demonicznym makijażu była totalnie odjechana. Poza tym figura Eriki - wspaniała, mało która 20-latka ma taką. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 20:10 a co ciekawe, Mikael Nyqvist, ktory gra Blomqvista, mimo trudnych do ukrycia licznych blizn potradzikowych na twarzy, jest chyba najpopularniejszym szwedzkim aktorem, grajacym chyba w kazdym szwedzkim filmie. Gdzie nie spojrzec- Nyqvist. Az strach otworzyc lodowke...I wlasnie tacy aktorzy, ze swoimi fizycznymi niedoskonalosciami, dodaja filmowi wiarygodnosci. Noomi Rapace jako Lisbeth jest bezkonkurencyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 20:22 mruwa9 napisała: > Noomi Rapace jako Lisbeth jest bezkonkurencyjna. Ditto!. Nie wyobrazam juz sobie zadnej innej aktorki w tej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 20:21 No i znowu bede nudna i sie podpisze pod bi_scotti. Ksiazki przeczytalam wszystkie. Film, 2 czesci, zrobione przez Szwedow, gdzie wlasnie glowny bohater wyglada jak mezczyzna w srednim wieku, z bliznami po ospie, zaznaczonym lekkim brzuszkiem, i krzywymi zebami. Amerykanskiej wersji nie mam zamiaru ogladac. Ksiazki ewoluowaly z "suspense" do "political thriller". Szkoda, ze juz niczego nie napisze..... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 14:32 widziałam pierwszą cześć . Szwedzką Bardzo wierna książce. Chętnie obejrzę kolejne . Przeczytałam tylko 2 pierwsze części trylogii, trzeciej nie dałam rady Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 20:32 oglądała. niestety nie czytałam dowiedziałam sie o książkach po fakcie... film podobał się zwłaszcza pierwsza część , i bardzieć trzecia niż druga... Odpowiedz Link Zgłoś
umathurman Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 21:46 obejrzałam najpierw film, teraz czytam książki, jestem na początku drugiej. Film (część pierwsza) podobał mi sie nawet bardziej niż książka. Trzymał napięcie, aktorzy byli świetnie dobrani. Mimo, że w książce Lisbeth trochę inaczej wyglądała, to nie mogłam wymazać z wyobraźni sylwetki aktorki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 22:33 > Mimo, że w książce Lisbeth trochę inaczej wyglądała, to nie mogłam wymazać z wy > obraźni sylwetki aktorki ;D I to mnie przekonuje do obejrzenia, bardzo bałam się spaskudzić sobie wspomnienie książek i nie chciałam oglądać filmu. Przeważnie wyobrażenia zupełnie odbiegają od filmowej, banalnej sieczki Jak dotąd tylko raz zdarzyło mi się w wyobraźni podłożyć pod książkowe postaci aktorów filmowych. W przypadku Wichrowych Wzgórz. I po prostu nie zgadzam się z autorką powieści, że Heathcliff miał wąsy To niemożliwe ! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Trylogia Millenium-Stieg Larsson 13.01.11, 22:57 Powiem Wam ze jest rewelacyjna pomimo trzeci części,ale w tej ostatniej się wszystko wyjaśnia ))) Odpowiedz Link Zgłoś