Dodaj do ulubionych

Te cale kulki do prania

22.02.11, 00:18
Przyblizcie mi prosze idee kulek do pralki - czy one maja za zadanie zbierac klaki czy ogolnie prac, i co z tego faktycznie robia? Mezczyzna przyniosla dzis do domu w ramach ciekawostki. Uzywac tego czy to jakis fotomontaz? smile
Obserwuj wątek
    • niezwykladziewczyna Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 00:26
      Wypróbuj co Ci szkodzi. smile
      • cherry.coke Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 00:28
        Bo ja jestem ekologiczna i jak mam zmarnowac kupe pradu i wody, zeby sie pranie nie dopralo i smierdzialo to mi sie nie chce suspicious
        • niezwykladziewczyna Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 00:36
          To nastaw pralkę na ekonomiczny program. wink
          • demarta Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 01:21
            a co z nadmiernym zużyciem wody i ewentualnym smrodem???

ja bym te kulki wy....kulkowała, jakbym ekologiczna była wink
    • baltycki Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 08:10
      cherry.coke napisała:

> Mezczyzna przyniosla dzis do domu w ramach ciekawostki.
      > Uzywac tego czy to jakis fotomontaz? smile

A te kulki kupil u Rossmanna czy w sexshopie??
    • kozica111 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 08:42
      Na poradniku domowym pewnie więcej kompetentnych wink
    • lola211 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 08:52
      Maja za zadanie prac i zmiekczaja wode.Dostalam od znajomej, przetestowalam-trudnych plam z bialego nie sprało, ale lekkie zabrudzenia- tak.Dlatego jak trzeba to dodaje ciut srodka pioracego, ale duzo mniej niz bez kulek.
      • beata985 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 09:03
        lola211 napisała:

> Maja za zadanie prac i zmiekczaja wode.Dostalam od znajomej, przetestowalam-tru
        > dnych plam z bialego nie sprało, ale lekkie zabrudzenia- tak
        pewnie z tymi lekkimi zabrudzeniami to i sama woda dałaby radętongue_out
        • lola211 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 09:09
          Niezupelnie.
          Woda z kulkami robi sie miekka, w twardej zabrudzenia latwo nie zejda.
          • sadosia75 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 09:14
            A co maja w sobie te kulki,ze woda staje sie miekka? tzn na jakiej zasadzie to dziala?
            • tacomabelle Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 12:33
              Na takiej samej jak homeopatia i kulki homeopatyczne - czyli wierze praczki, że kulki piorą i zmiękczają wink
              • lola211 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 13:35
                Ja jestem z natury niedowiarkiem i lubie sprawdzic.
                Tak tez zrobilam- ta sama koszulka wymoczona w zwyklej wodzie oraz w wodzie z kulkami- dwa rózne doznania.Po kulkach tkanina jest w dotyku taka jak po dodaniu płynu zmiekczającego.
          • daga_j Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 13:51
            Ja piorę tradycyjnie w proszku i płynie do zmiękczania tkanin. Zastanawiam się nad tą ekologiczną formą prania w kulkach czy orzechach, ale nie mogę sobie wyobrazić jak to odświeża ubrania i czyści? Skąd brud ma wiedzieć w czasie wirowania by wypłukać się i wylecieć wraz z odpływającą wodą? Jak będą pachnieć ubrania wyprane samą wodą i nie pachnącymi kulkami? Bo w okresie jesienno zimowym nie mam ubrań do prania wybrudzonych trawą, piaskiem, często nawet nie zachlapane, na oko czyste, ale przecież piorę bo nieświeże co nie. Odpływ mam ukryty więc nie widzę nawet czy woda po praniu jest brudna, jak pamiętam z czasów gdy mama miała wąż od pralki na wannę spuszczony i ta woda z prania raczej brudna była ewidentnie.
            Więc takie nie brudne ale nieświeże ubrania jak się mają po praniu bez proszków i innych dodatków? A ręczniki, pościel, też się da?
            • lola211 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 17:27
              Wszelkie srodki do czyszczenia/prania /zmywania maja za zadanie zlamanie napiecia powierzchniowego wody czy jakos tak.
              Specjalna technologia pozwala na uzyskanie tego samego efektu bez srodkow chemicznych do ktorych estesmy przyzwyczajeni, vide wszelkie sciereczki ze specjalnych włokien.
              Ja jestem bardziej otwarta na takie ciekawostki po tym jak przetestowalam szmatke, ktora zmoczona zimna woda idealnie usuwa obrzydliwie tłuste plamy- garnek po gotowanej golonce piszczy pod palcem z czystosci.Sama szmatka i zimna woda- toz to przeczy zdrowemu rozsadkowi,no nie? smile
              • lola211 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 20:49
                Spojrzałam na ulotke- tak jak pisalam zasada jest zlamanie napiecia powierzchniowego wody-tu poprzez tarcie kulek w wodzie i wytwarzanie jonów ujemnych.
                • bei Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 21:00
                  Testowała kulę mądra forumenka)) i stwierdziła, ze lekkie zabrudzenia schodza, ubrania są bez zapachu. Wierzę jej, bo to rozsadna kobietasmile
                  Stwierdziła, ze kula lepsza niz orzechy piorące.
                  W ubranaich pranych razem z kulą bardzo brakuje jej zapachu.
                  Bluza upaprana farbą plakatową- nie doprała się.
                  Jeansy itp- na razie tak. Ona testuje kule od niedawna, wiec jeszcze nie zauwazyła efektu sciery na pranej garderobie.
            • kammik Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 21:01
              > Więc takie nie brudne ale nieświeże ubrania jak się mają po praniu bez proszków
              > i innych dodatków? A ręczniki, pościel, też się da?

Mają się dobrze smile W ramach dodatku zapachowego kapię do szufladki olejkiem eterycznym.
    • anik0987 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 21:13
      U mnie się sprawdzają od dawna. Odzwyczaiłam się od zapachu proszku i płynu do płukania na ciuchach. Do zabrudzeń cięższego kalibru używam ekologicznego wybielacza albo po prostu sody oczyszczonej, a żeby zapach był dodaję 2-3 krople olejku eterycznego zamiast płynu do płukania. Nie narzekam. W wyjątkowo ciężkich przypadkach plamę zapieram ręcznie, a potem do pralki (kiedy używałam proszku też tak musiałam robić). Wszystko schodzi. Tylko do prania w wysokich temperaturach, czyli do ręczników i pościeli używam proszku, ale wtedy więcej wody marnuję, bo włączam super płukaniesmile
      • ylunia78 Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 22:54
        a zlinkuje ktoś te kulki?winkbędę dźwięcznaaa
        • niezwykladziewczyna Re: Te cale kulki do prania 22.02.11, 23:20
          www.partnerbis.otwarte24.pl/15,EKOLOGICZNE-KULE-PIORACE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka