27.05.11, 13:19
Wywalacie?

Wczoraj kupiłam kilka na dzisiejszy obiad, no i nie wiem, czy rodzinę nimi nakarmić, czy dać się panice i wywalić.

(jeśli któraś jeszcze szczęśliwie nieświadoma, to uświadomię:
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9675836,700_Niemcow_zatrulo_sie_ogorkami__Cztery_osoby_zmarly.html
swiatnacho.wordpress.com/2011/05/26/hiszpanskie-ogorki-i-zagrozenie-epidemiologiczne-w-europie/
ale i :
www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/376032,Hiszpanscy-rolnicy-ogorki-byly-czyste-a-zarazone-zostaly-w-Niemczech )

Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: Ogórki 27.05.11, 13:21
      Najpierw afera z paszą, teraz z warzywami, kurcze nieciekawie tam mają.
    • sadosia75 Re: Ogórki 27.05.11, 13:24
      Siostra nie kupuje w ogóle. Już do mnie dzwoniła, żebym odstawiła sklepowe i przejechała się do rolnika. Nie kupuję a te co miałam to wywaliłam. Nawet jeśli to tylko panika to ja wolę spanikowac niż odchorować.
      • yoka1 Re: Ogórki 27.05.11, 13:29
        ale podobno pomidory też?
        • sadosia75 Re: Ogórki 27.05.11, 13:53
          Zazwyczaj nie kupuję już nic w marketach z warzyw czy mięsa.
          Wolę u rolnika nawet jeśli przepłacę 2 zł na produkcie. Z racji tego, że mam pod nosem praktycznie eko rolnika to korzystam póki mogę.
          • kura17 Re: Ogórki 27.05.11, 13:56
            fajnie masz, Sadosiu, ze takie mozliwosci kolo Ciebie smile
            w niemczech nie jest tak latwo, zwlaszcza w duzych miastach (ja w duzym mieszkam).
            zwlaszcza z miesem klopot, choc ja od dosc dawna kupuje "koszerne" u turka w masarni, duzo smaczniejsze, niz supermarketowe i tansze smile a i rodzina sprzedajaca sympatyczna, zawsze maja dobre slowo i usmiech smile
            • sadosia75 Re: Ogórki 27.05.11, 15:26
              Zalety mieszkania na Podlasiu smile rolnik rzut beretem, ceny przystępne, rodzina niesamowita ( to taka doszywana babcia, dziadek, ciotki itp ) znamy sie już kilka lat.
              Zupełnie inny smak ma domowy chleb niż ten kupny. a to taki typowy wioskowy domowy chleb, przez miesiąc wielki bochen chleba jest świeży wystarczy odkroic zsechniętą kromkę i jeść.
              a masło domowe to dopiero pychota. nie ma nic lepszego od ciepłej kromki chleba z masłem.
              A kapusta kiszona .... oj dziewczyno no to teraz smaka sobie narobiłam smile
        • kura17 Re: Ogórki 27.05.11, 13:54
          no dokladnie nie wiadomo jeszcze co sad

zauwazono korelacje chorob oraz sporego spozycia salaty, pomidorow i ogorkow.
          podejrzewa sie tez surowe mieso (tatary) i brudne rece wink

w niemczech dosc groznie jest, sa ofiary smiertelne, zaczyna brakowac urzadzen do dializ (czesto koniecznych przy tym wirusie). my stare ogorki wykonczylismy (myjac i obierajac), nowych swiezych warzyw na razie nie kupujemy. mozna przez pare dni jesc gotowane wink
    • thegimel Re: Ogórki 27.05.11, 13:39
      Ja nie panikuję, ale to dlatego, że warzywa kupujemy od lokalnych rolników. Gdybym kupiła ogórki w markecie, wolałabym wyrzucić.
      • owianka Re: Ogórki 27.05.11, 15:21
        No to przegłosowałyście mnie, wywaliłam.
    • lelija05 Re: Ogórki 27.05.11, 15:23
      To czym te warzywa były podlewane - szambem?
      • nutka07 Re: Ogórki 27.05.11, 16:07
        Moze i szambem.
    • lola211 Re: Ogórki 27.05.11, 15:34
      Wrecz przeciwnie, wlasnie kupilam.Nie ulegam histerii, ogorki sa polskie, serio nie widze powodu by ich nie jesc, bo gdzies tam w niemczech sprzedaja felerne.
      • owianka Re: Ogórki 27.05.11, 16:31
        Właśnie rzecz w tym, że ja nie wiem, skąd są moje. Kupione w Biedronce, więc duża szansa, że hiszpańskie właśnie. A polskie w ogóle są już?
        • kropkacom Re: Ogórki 27.05.11, 16:39
          Z tego co wyczytałam to nie jest tak, że nagle wszystkie ogórki importowane są złe. Jedna patia. Równie dobrze możecie zrezygnować ze wszystkich warzyw. Zresztą nie wiadomo czy te krajowe ogórki są podlewane itd. Myć warzywa należy.

Faktem jest, ze co pewien czas wybuchają jakieś afery, że w tym czy innym pożywieniu sprzedawanym w sklepach pojawiają się bakterię czy szkodliwe substancje. Niestety.
        • lola211 Re: Ogórki 27.05.11, 17:11
          Kupuje w "moim" warzywniaku tak jak i inne warzywa.
    • shellerka Re: Ogórki 27.05.11, 17:03
      nie wiem. ale wczoraj kupiłam sobie mix sałat i jakoś mi się nie chce ich zjeść, bo nie wiem skąd są, a boję sie, że nie domyję. pomidory dzisiaj parzyłam wrzątkiem. i tak kuźwa z jedzącej niemyte owoce i warzywa stanę się adasiem myjącym warzywa płynem do mycia naczyń.
      • spicy_orange Re: Ogórki 29.05.11, 11:11
        mój chłop patrzy na mnie podejrzliwie od 3 dni, bo zawsze mnie gnębił o mycie warzyw a teraz widzi że sama myję i nie "zapominam". Do płynu jeszcze nie doszłam, ale zobaczymy uncertain
    • owianka Re: Ogórki 29.05.11, 09:53
      Trochę straszno się porobiło:
      www.tvn24.pl/12691,1704761,1,1,skazone-ogorki-zabily-10-niemcow,wiadomosc.html
      Kiedyś była podobna sprawa w USA, doszli, że zakażona była natka pietruszki imprtowana z Meksyku. Ludzie zakażali się w restauracjach.

Dzisiaj wyrzucimy ogórki, a jutro okaże się, że zatrute były też pomidory albo sałata...

Swoją drogą, coś na razie nie słyszałam żadnych zapewnień rządu, że Polska jest wolna od tych ogórków, oprócz mało zdecydowanej wypowiedzi Sawickiego.
      • kropkacom Re: Ogórki 29.05.11, 10:17
        To były BIO ogórki z tego co wiem. Nigdzie nie znalazłam wiadomości aby dotarły do Polski. Chociaż mogły dotrzeć nie z samej Hiszpanii ale na przykład z Niemiec.
        • niezwykladziewczyna Re: Ogórki 29.05.11, 11:33
          Kropka uważaj skażone ogórki dotarły do Czech
          • kropkacom Re: Ogórki 29.05.11, 13:36
            No, wiem. Dzisiaj w Tesco ogórki z Polski były big_grin
    • spicy_orange Re: Ogórki 29.05.11, 11:09
      ja pare dni temu zeżarłam ogórka razem ze skórą i bez umycia (żyję na razie), no taką miałam chcicę big_grin a teraz mam drugiego i chciałam sobie kulturka mizerię trzasnąć, ale kurde się boje wink
      • owianka Re: Ogórki 29.05.11, 13:24
        A może któraś wie, czy sparzenie wrzątkiem coś daje? Mruwa, Ty czasem takie wiadomości podajesz?
        • kropkacom Re: Ogórki 29.05.11, 13:37
          Chyba daje dużo. U nas o myciu mówią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka