23.06.11, 21:47
Dziewczyny mam do Was pytanie i liczę na to że dzięki doświadczeniu jakie posiadacie pomożecie mi podjąć decyzję w sprawie kotka.
Chodzi bowiem o to, że chcę kupić kocurka persa i nadarzyła się okazja a w sumie to dwie i tu jest problem. Jedna oferta dotyczy Kotki która ma 9 miesięcy mieszka ze starszą Panią i pewnie ma już swoje nawyki ale i jest też wielu rzeczy nauczona ale niestety nie przebywała nigdy z dziećmi ( ja mam 3 letniego syna) a druga oferta dotyczy malutkiego kotka, który byłby zabrany od matki czyli taki jeszcze całkiem chłonny wiedzy i pewnie bardziej chętny do współpracy. Moje pytanie brzmi, którego kociaka kupić: czy tego który ma już swoje nawyki jest przyzwyczajony do swojej Pani i miejsca zamieszkania i może tęsknić czy zdecydować się na tego maluszka i od początku zająć się jego wychowaniem i ułożyć go tak jak będzie to Nam odpowiadało. Proszę o opinie co byście wybrały na moim miejscu.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Do Kociar 23.06.11, 21:56
      czy zdecydowa
      > ć się na tego maluszka i od początku zająć się jego wychowaniem i ułożyć go tak
      > jak będzie to Nam odpowiadało.

Dziewczyno, nie masz pojęcia o kotach - to nie Ty "układasz" kota, to on wychowa sobie Ciebie. Albo inaczej: pies ma właściciela, kot - personel.
      Zdecydowanie odradzam nabywanie kota, przynajmniej do czasu aż dziecko skończy pięć lat.
      • lykaena Re: Do Kociar 23.06.11, 21:59
        Ano nie ma, ani o kotach ani o ortografii big_grin "Pani" mnie rozwaliiła ...
        • lykaena Re: Do Kociar 23.06.11, 22:00
          I "Nam" big_grin
          Jakoś to było , gdzieś tam dzwoniło, zaimek mu było....
          • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:04
            ty sie nie znasz na nowych zasadach jezyka Polskiego
            teraz sa Inne zwyczaje
            Ja to wiem bo Mnie taka jedna Pani poinformowała
            • lykaena Re: Do Kociar 23.06.11, 22:06
              Bynajmniej wypraszam to Sobie.
            • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:11
              big_grin
              lepiej nie można tego ująć - czas poswiecic nieco wiecej czasu słowniką ortograficznym wink i poczytaniu trochę na temat Zasad ortograficznych obowiązujących w Naszej Polskiej Mowie (autora słownika nie polecę, bo są różne na rynku, pisane przez różnych mądrych Panów Profesorów i Panie Profesor)
          • nangaparbat3 Re: Do Kociar 23.06.11, 22:04
            A wiesz, tyle osób to teraz robi, że już czasem nie zauważam. Pewnie za 20 lat zmienią zasady sad
            Mnie rozwaliła niedawno jakaś osoba, która nadawała strasznie na męża czy szwagra - ale o Nim pisała wielką literą, przez cały czas, konsekwentnie. A - to chyba chodziło o bratanka wałkonia. W poście występowała też siostra, ale o niej było konsekwentnie małą.
      • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:03
        popieram w calej rozciaglosci

poczekajcie z tym kotem az maluch podrosnie, nie nabywajcie z niepewnego zrodla (chodzi mi o pseudohodowcow)
        kociak powinien opuscic dom nie wczesniej niz w 12 tyg zycia, najlepiej po 14-16 tyg nawet
    • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 21:57
      małego
      • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:05
        alineczko, jak za maly ten kocio, to lepiej tego 9-miesiecznego big_grin
        bo potem takie kocie futro za wczesnie odciagniete od matki to rozne traumy ma, biedne
        • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:12
          no myslalm ze ten maly to juz odpowiednim wieku

wiekszego troche szkoda od Pani wink odrywac
          i dzieckiem szczuc tongue_out
          • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:17
            dziecko w tym wieku to sie moze chciec z kotkiem w weta zabawic
            gorzej, ze kotka moze w ten sposob dosc mocno popsuc...
            • nangaparbat3 Re: Do Kociar 23.06.11, 22:18
              Siostrzenica uważała, że mały kotek to gumowa zabawka - naciśniesz i piszczy.
              • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:22
                omg
    • circa.about Re: Do Kociar 23.06.11, 22:00
      9-miesięczniak to też jeszcze dzieciak, więc jeśli w przypadku kotów można w ogóle mówić o wychowaniu, to taki młodziak też dosyć łatwo się zaadoptuje do nowego miejsca. Persy raczej rzadko bywają agresywne, więc nie sądzę, by kicia była zagrożeniem dla dziecka, ale różnie może być. Ja bym raczej obawiała się o wszędobylskie kłaki..
      Co do drugiego malucha - ja bym racze szukała kota z jakiegoś domu tymczasowego, o którym opiekun może cokolwiek powiedzieć. Z kotami to niestety tak jest, że nigdy nie wiadomo, jak cholera z niego wyrośnie smile
      • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:07
        no i persiak to jednak zwierz wymagajacy duzej ilosci zabiegow pielegnacyjnych
        (choc piekne sa...)
        • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:15
          a tam zabiegow tongue_out przeleci sie maszynka tongue_out
          https://c6.wrzuta.pl/wm13264/031f548e000cd227465d8b90/kot%20ogolony?type=i&key=1DqbnorzLm&ft=d
          • nangaparbat3 Re: Do Kociar 23.06.11, 22:17
            Powinnas jakoś uprzedzić :<
            • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:21
              a zebys wiedziala - moj 9-latek na widok tak wystrzyzonego kota prawie sie rozplakal, ze ktos KATUJE koty
              • nangaparbat3 Re: Do Kociar 23.06.11, 22:53
                Ja się rozpłakałam (a miałam już koło 18 lat) kiedy po raz pierwszy zobaczyłam basseta - uznałam, że pies połamał wszystkie nogi i źle sie pozrastały.
          • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:19
            biedny sfinkso-persiak wink

Ty sie nie smiej, mialam ochote sama przyciac moją Bibe jak w ciąży chodzila i miala brzuch wielkosci sporego melona
            a potem jeszcze bardziej, gdy kociaki ją memłały i namiętnie kudły wyrywały z prywatnej matki...
            • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:21
              moja psice w lecie nozyczkami traktuje tongue_out
              • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:23
                no i nozyczkami troche matce-Polce galoty przycielam (latwiej bylo rodzić)
      • nangaparbat3 Re: Do Kociar 23.06.11, 22:07
        To raczej trzylatek jest zagrożeniem dla kici.
        A tak nawiasem - miałam kotkę spokojną jak Budda, córka spokojna i łagodna. Któregoś dni przybiegła do mnie z krwawymi pręgami na policzku: Mamo, Kicia mnie podrapała - ale miała rację.
        Uważałabym.
    • przeciwcialo Re: Do Kociar 23.06.11, 22:20
      Ja tego starszego wolałabym.
    • mariolka55 Re: Do Kociar 23.06.11, 22:32
      Moje p
      > ytanie brzmi, którego kociaka kupić: czy tego który ma już swoje nawyki jest pr
      > zyzwyczajony do swojej Pani i miejsca zamieszkania i może tęsknić czy zdecydowa
      > ć się na tego maluszka i od początku zająć się jego wychowaniem i ułożyć go tak
      > jak będzie to Nam odpowiadało. Proszę o opinie co byście wybrały na moim miejs
      > cu.

tak tak wychowasz kotka i "ułożysz" go tak jak Wam bedzie odpowiadało big_grin
      powodzenia
      • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:34
        oj nie odbieraj jej zludzen big_grin
        • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:37
          nie no spoko
          moze nauczy kota lezec na komende i turlac sie oraz przynosic kapcie i gazete wink

Zapytano mnie kiedyś,co wiem
          (abstrahując od sprawy wyglądu)
          o różnicy między kotem a psem.
          Ot-zwyczajna wymiana poglądów

Najważniejsza różnica jest znana,
          a ta reszta się prawie nie liczy.
          Otóż pies-jak wiadomo ma Pana
          A kot-ma personel pomocniczy.

Franciszek J. Klimek, Różnica
          • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:39
            moj robi siad na komende big_grin
            no ale to wyjatkowe kocisko big_grin
            • yenna_m Re: Do Kociar 23.06.11, 22:48
              wiesz, jedno z moich kociatek reagowalo na komende "Yoda: oczy"
              robilo wtedy tak:

https://forestgate.pl/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=445&g2_serialNumber=2&g2_GALLERYSID=c6beb6a96fb14dbda437c0cc0b0556f4
              • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:51
                big_grin
            • lykaena Re: Do Kociar 23.06.11, 22:50
              Jeden z moich na komendę słupka staje. Komenda brzmi "zrób surykatkę "
              Poza tym są normalnymi, wolnymi " człowiekami" jak wy i ja big_grin
              • czarnaalineczka Re: Do Kociar 23.06.11, 22:53
                ale pisac to sie dalej nie nauczylas tongue_out
                powinno byc

> Jeden z Moich na komendę słupka staje. Komenda brzmi "zrób Surykatkę "
                > Poza tym Są normalnymi, wolnymi " Człowiekami" jak Wy i Ja big_grin
              • pierwsze-wolne Re: Do Kociar 23.06.11, 22:59
                Moje "panieńskie" koty reagowały głównie na odgłos chrupek w tekturowym pudełku - mogły zabić biegnąc do kuchni między nogami domowników big_grin Jeden z nich miał SWÓJ fotel - mąż jak się sprowadził do nas na kilka miesięcy miał z kotem na pieńku, bo każdy chciał być górą w sporze - wyobraźcie sobie dorosłego mężczyznę walczącego ze sporym kotem o fotel big_grin A Hrabia potrafił stać i miauczeć przed fotelem do skutku, odpowiednio modulując głos big_grin
    • black-cat Re: Do Kociar 24.06.11, 12:00
      Kup kota z hodowli. Odbierzesz go jak skończy 3-4 miesiące, w hodowli kotek nauczy się korzystania z kuwety, będzie zaszczepiony i odrobaczony. Jeżeli chodzi o dziecko, to będziesz musiała pilnować, aby dziecko kota nie męczyło, chociaż koty zwykle sobie z dziećmi dają radę. Taka kocia nauczka bywa jednak bolesna (dla dziecka oczywiście).
      • k1234561 Re: Do Kociar 24.06.11, 17:54
        Black-cat nic dodać nic ująć.Podsumuję więc,amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka