Dodaj do ulubionych

Jadłospis przedszkolny

04.09.11, 14:43
Dlaczego przedszkolaki z uporem maniaka faszeruje się cukrem i wysoko przetworzonymi produktami? W przedszkolu mojego syna króluje białe pieczywo,ziemniory,zupiska doprawione śmietaną,na podwieczorki ciastka lub pączki. Ja wiem,że stawka żywieniowa niska,panie kucharki przepracowane,ale czy nie należałoby jednak wdrażać dzieciom prawidłowych zasad żywienia?
Obserwuj wątek
    • lannntana Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:01
      Np.podwieczorek-w czwartek były ciastka i słodki kompot,w piątek-pączki,też z kompotem. Czy nie można podać np.kromki razowego chleba z pomidorem,wody i owocu do pochrupania?
    • dziennik-niecodziennik Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:02
      przygotuj i zaproponuj w przedszkolu jadłospis alternatywny (pamiętaj o utrzymaniu kosztów).
      • carmita80 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:21
        A co to sa ziemniory i zupiska? Ziemniaki sa pozywne i nieszkodliwe a zupy tez od czasu do czasu nie zbrodnia. Ciasto drozdzowe mozna popic woda akurat kompot to faktycznie niedobry pomysl.
        • baltycki Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 18:46
          carmita80 napisała:

> A co to sa ziemniory i zupiska??
          To to samo co ziemniaczunie i zupusie.. tylko odwrotnie.
    • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:25
      Biorąc od uwagę, że w ten sposób odzywia się znaczna część naszego kraju, nie oczekiwałabym, że będą widzieli coś złego w białej bułce z dżemem i parówce na przegryzkę.
    • margotka28 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:30
      jadlospis uklada dietetyk z tego co wiem.
      Jak sie nie podoba, to zlow wniosek, ze jadlospis jest do bani (ja tak zrobilam w przedszkolu moich dzieci) i w miare mozliwosci zmodyfikowali. No, ale mnie poparli tez inni rodzice.
      • mamaemmy Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:20
        margotka28 napisała:

> jadlospis uklada dietetyk z tego co wiem.
        że co??
        Jadlopis uklada intendentka,która ma z dietetykiem tyle co kowalz lekarzem.
        Ja zglaszalam w Emki przedszkolu tylko jedna skarge-za duzo czekolady-na 5 dni przedszkolne,w 4 dzieci dostawały czekoladowe cuda...Po mojej skardze zamiast wafelków czekoladowych zaczeli im dawac drozdzowki z wlasnego wypieku i owoce.
    • deela Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:31
      przesadzasz, poza tym jadłospis chyba musi być konsultowany z dietetykiem i nie sądzę, żeby królowały w nim "ziemniory" bo pewnie i znadzie się kasza i ryż - problem w tym, że dzieci tego nie jedzą i już
    • przeciwcialo Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:48
      Za 6 zeta dziennie to ho, ho....w sklepach eko mo zna się zaopatrywac i jeszcze zostanie.
      Dzieci karmia tak jak większości pasuje.
    • lola211 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 15:58
      Moje dziecko dlatego nie jadalo w szkole obiadow stołowkowych.Dla mnie- beznadzieja.Jak za komuny.
      W dodatku obiady były zimne.
      Niech sami sobie to jedza.
    • beverly1985 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 16:22
      Przeciez większość e-mam uważa kompoty i ciasto drożdżowe za zdrową żywność. Podobnie jak wszystko "domowe" (szarlotki, dżemy, domowa nutellę i in.), co z tego że te produkty to głównie mąka, cukier i tłuszcz? Jeśli nie zawiera sztucznych dodatków to super-zdrowe jest tongue_out
      • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:22
        Bo to prawda, domowe słodycze zazwyczaj są zdrowsze, nawet jak mają cukier, to nie mają 100 tysięcy róznych E itd. Nie mówiąc o tym, że można spokojnie zrobić zdrowe słodycze bez cukru czy ze zdrowymi tłuszczami, ja np. robię nutellę na bazie awokado słodzoną rodzynkami.
        • nanuk24 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:29
          Nawet w budyniu domowym mozna cukier ominac, a do takiego chlebka bananowego jak sie wrzuci bardzo dojrzale banany to i cukier jest zbedny.
        • beverly1985 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:01
          Nie są zdrowsze, są mniej niezdrowe tongue_out Wszystkie słodycze sa tłuste i tuczące, zawierają śladowe ilości witamin i składników odżywczych. Owszem, sama jem od czasu do czasu tę niezdrową żywność, ale nigdy nie twierdzę, ze domowe ciasto to wartościowy posiłek.
    • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 16:22
      zapłać 40 zł stawki dziennie będziesz miała wtedy to co chcesz
      i to wszystko widziałaś? Ten cukier, białe pieczywo itd?
      • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:08
        Pokolenia sie wychowywaly na takich jadlospisach i jakos nie widac zeby az tak to szkodzilotongue_out Chleb razowy z pomidorem jako deser?ja sama osobiscie do ust bym nie wziela,chleb razowy jeszcze ujdzie,ale tylko ten z najwyzszej polki na kgtongue_out na pomidory syn ma alergie.Ja nie mam nic do kartofli i zup zabielanych.
        • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:17
          A gdzie wy widziałaś te pokolenia wychowane na białych bułkach z polepszaczami, nutellach, zupach na kostkach z glutaminianem, słodyczach z tłuszczami trans???
          Chleb razowy z pomidorem to śniadanie a nie deser, na deser mogą być sezonowe owoce/suszone owoce a nie pączki.
          Ten wątek pięknie potwierdza to o czym pisałam, większość osób się zle odżywia, to im nie przeszkadza że są takie jadłospisy w przedszkolach, bo sami tak żywią dzieci.
          • pierwsze-wolne Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:25
            Ale co złego w zupach? Przecież chyba nie podają grochówki na wędzonce...?
            A taki krupniczek np.?
            Bo nie jarzę...
            • kali_pso Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:28

a co złego w grochówce na wędzonce?winkp
              ja gotuję grochówkę z duża ilością warzyw na kościach wędzonych- znaczy sie truję rodzinę?
            • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:29
              No to zależy jak te zupy robią, jak zupy są na kostkach rosołowych to raczej nie są zdrowe.
              Nie wiem jak robią w przedszkolach.
          • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 18:40
            czyli rozumiem, że nigdy nie jadłaś na II śniadanie w przedszkolu budyniu z sokiem malinowym, pączka albo innej bułki z marmoladą
            i nigdy nie wypiłaś kompotu z porzeczek czy jabłek?
            Nie wiedziałam, że to tak bardzo niezdrowe odżywianie, ze ten sok malinowy tak potrafi rozwalić organizm ludzki uncertain
          • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:47
            A co ty niby w przedszkolu jadalas? bulki z dzemem nie bylo, zupy nie bylo, schabowego nie bylo?nie wierze.
            Owoce jako deser, nie dziekuje, jako dodatek do deseru i owszem, ale ja nie zajac, by sie napychac roslinnoscia od rana do wieczora.
            Jasne, ty doskonale wiesz jak wszyscy zywia swoje dzieci, po jednym wpisie wnioskujesz wszystko i kazdy kto nie uprawia ekstremalnej odmiany eko polaczonej z wege jest be.
            Jak ten polski narod przezyl te dziesieciolecia na tych zupach zabielanych i schabowym, no nie mam pojeciatongue_out
        • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 18:37
          haha też nie wiedziałam, że niektóre osoby na deser jedzą razowiec z pomidorem big_grin
          I nie dopuszczają do siebie myśli, że dzieci zwyczajnie wolą czasami pączka smile
    • nanuk24 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:26
      paczki na deser? I tak codziennie?surprised
      • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:30
        Może jeszcze w ramach odmiany są Danonki czy inne słodkie jogurty tongue_out
        • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 18:44
          nie wiem gdzie ty te danonki widzisz....przez cały rok śledziłam co me dziecię jadło w żłobku, takoż teraz robię to w przedszkolu; nie zauważyłam ani jednego danonka itp
    • klubgogo Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 17:55
      Rzeczywiście jadłospisy są dramatyczne, buły, ziemniaki, słodkie płatki i herbaty owocowe. Ryż akurat moje dzieco lubi, nie zje ziemniaków, ale za to w domu woła tylko wodę. Tak, jakby chciało te słodkie napoje odreagować.
      • lannntana Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 18:20
        Przejrzałam dokładnie jadłospis na następne dwa tygodnie,u nas w przedszkolu podają z właśnie takim wyprzedzeniem. I kasza jest RAZ!! oczywiście z sosiskiem. Zupy są na kostkach,dowiadywałam się,podobno to nic złego uncertain Królują kotlety mielone i schabowe,ziemniaki na drugie i oczywiście do zup,słodkie płatki i jogurty. Przedszkole jest na wsi,ja sama zaopatruję się w okolicznych ekogospodarstwach,wiem,jakie są ceny-bez przesady. Odrobina dobrej woli wystarczy.
        • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 19:16
          No bo tak się odżywiają Polacy, razowy chleb to kara, zupa na kostkach (codziennie) to samo zdrowie, warzywa są niedobre no poza swojskimi ziemniakami.
          No i co to za dzień bez pączusia tongue_out
          • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 19:35
            ale skąd wiesz, że tak Polacy się odżywiają?Każdemu do garnka zaglądasz?
            A chleb biały to pewnie sama trucizna i sama nie wiem dlaczego te 37 milionów Polaków jeszcze żyje po regularnym spożywaniu owego chleba.
            a te pączki codziennie to w jakim przedszkolu są podawane? Az jestem ciekawa, podaj namiary
            • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 19:48
              Tak, bo trzeba każdemu zaglądać do garnka, żeby móc się wypowiedzieć tongue_out
              Naprawdę nie jest tajemnicą, że większość je biały, badziewny sklepowy sklep z polepszaczami, zobacz co ludzie kupują w sklepach. Zresztą porządny razowiec bardzo trudno jest znaleźć, większość to biały pociemniany karmelem.
              Niezależnie jak będziesz kombinować, to nie jest to zdrowa rzecz. Tak samo jak 3/4 sklepowych wędlin, pomidory w styczniu, tłuste zupy, sosy, gotowe słodycze, gazowane napoje. I ludzie od tego nie umierają od razy, umierają na raty.
              • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 19:49
                Od razu miało być.
            • przeciwcialo Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 19:53
              Dodam tylko ze niektórzy nawet jakby chcieli to razowca jeśc nie moga. Nie dlawszystkich jest on wskazany.
        • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:50
          A z czym prosze ciebie ma byc kasza, by dzieci ja zjadly, zapene z surowa salata i ogorkiemtongue_out Od kiedy pamietam taka kasze jadlam i zyje, swietnie sie miewamtongue_out poza tym tylko w tym zestawieniu jestem w stanie kasze przelknac, obrzydlistwo to jakich malao, gryczanej nie tykam.
    • szyszunia11 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 18:48
      wodą? czy to aby nie przesada? moim zdaniem woda jest po prostu niesmaczna. Pić samą wodę (taką z kranu przegotowaną) to moge tylko za karę. Ewentualnie mineralkę o zdecydowanym smaku, ale dzieciom to nie podejdzie.
      • lola211 Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 20:34
        Dzieci lubia wode mineralna.
        Znam takich wiele, w tym wlasna córke.
        Woda to podstawowy plyn do picia w naszym domu.
        Slodzone kompoty ze swiezych owocow - od czasu do czasu nie zaszkodza.Ale codziennie - po co dzieciom dodatkowa porcja cukru?
      • z_lasu Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 20:39
        > moim zdaniem woda jest po prostu niesmaczna. Pić
        > samą wodę (taką z kranu przegotowaną) to moge tylko za karę.

Serdecznie zapraszam do mnie. Woda z własnej studni. Nie ma w ogóle żadnego porównania z miejską wodociągową.
      • myelegans Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 03:00
        szyszunia11 napisała:

> wodą? czy to aby nie przesada? moim zdaniem woda jest po prostu niesmaczna. Pić
        > samą wodę (taką z kranu przegotowaną) to moge tylko za karę. Ewentualnie miner
        > alkę o zdecydowanym smaku, ale dzieciom to nie podejdzie.

Moje dziecko pije wode i mleko. Zwlaszcza jak na prawde chce mu sie pic, bo jest cieplo i gania po podworku, albo placu zabaw to ZAWSZE prosi o wode.
        Do szkoly tez nosi wode. Chyba mu dziecinstwo marnuje..... NIe dosladzam niczego, chociaz slodycze je....
      • franczii Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 08:18
        Moje dzieci tylko wode pija. Sok moze byc na podwieczorek ale gasic pragnienie potrafia tylko woda i soku sie nie napija jesli im sie pic chce. Po ugaszeniu pragnienia woda wypija i soczek.
        To jest kwestia przyzwyczajenia. Woda nie jest niesmaczna ale jesli ktos od niemowlaka uczony, ze musi miec mocny smak to sie nie dziwie. To tak samo jak z kostka rosolowa. Ktos do kostki przyzwyczajony nie doceni smaku warzyw.
    • nanuk24 A tak w ogole 04.09.11, 19:44
      to nie rozumiem co zlego jest w zupach(chociazby w tej fasolowej na wedzonce - przeciaz fasola jest wskazana dla zdrowia) i ziemniakach? - tyle potraw z jednego warzywa mozna przyrzadzic...a i trujacy nie jest - chyba ze mnie cos ominelo
      • iuscogens Re: A tak w ogole 04.09.11, 19:52
        Rany Julek, zupa zupie nierówna, prawda?? Jak zrobisz pomidorową na kostce, dodasz koncentrat, śmietanę i biały ryż to nie jest to zdrowa żywność. Można tę pomidorową zrobić inaczej, bez kostki, bez smietany, z brązowym ryżem albo kaszą. Tylko, że autorka pisała, że u niej w przedszkolu zupy są kostkowe (miejmy nadzieję, że nie torebkowe!).
        • szyszunia11 Re: A tak w ogole 04.09.11, 19:55
          iuscogens napisał:

> Rany Julek, zupa zupie nierówna, prawda??

a ja robie na bazie pomidorówki "Krakusa" z KARTONU!!!! ale w tym kartonie nie ma ani konserwantów, ani osławionego glutaminianu. Dodaję trochę mleka i przypraw oraz makaron lub ryż, ewentualnie grzanki.
          Tym niemniej nie sądzę, aby dla dziecka, które się nie musi odchudzać na przykład, biała maka była faktycznie tak groźna.
          • iuscogens Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:03
            Ale ja Ci nie bronię, rób jaką chcesz smile
            a mąka biała to po prostu oczyszczony ze wszystkich wartościowych składników badziew. Zabić nie zabije, ale skąd to dziecko ma brać witaminy i minerały?? Ze sztucznych witaminek??
            • szyszunia11 Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:07
              iuscogens napisał:

> Ale ja Ci nie bronię, rób jaką chcesz smile

chodziło mi tylko o to, że nie wszystko, co nie zostało własnymi ręcami i palcyma przygotowane od A do Z jest niedrowe i pełne chemii.

> a mąka biała to po prostu oczyszczony ze wszystkich wartościowych składników ba
              > dziew. Zabić nie zabije, ale skąd to dziecko ma brać witaminy i minerały?? Ze s
              > ztucznych witaminek??

no ale chyba samej mąki dziecko nie je? jeśli kanapkę, to z czymś? poza tym jak kogoś bardzo boli nierazowa maka, to wystarczy, jak w domu da dziecku łyżkę otrębówsmile
              • iuscogens Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:33
                No zdarzają się wyjątki, ale naprawdę jedzenie przyrządzane w domu jest zdrowsze.
                Poza tym popatrz co te dzieci zazwyczaj jedzą do tych cudownych białych chlebków, sklepowe dżemy, wędliny, żółty ser, parówki, ja wiem, ze zaraz tu wszystkie mamy się odezwą, że ich dzieci to mają bogate menu, ale znaczna większość je właśnie tak. I te diety po prostu nie są zdrowe. Te otyłe dzieci skądś się biorą i to, że teraz większość jedzenia kupuje się gotowe w sklepie a nie robi w domu ma z tym związek smile
                • lola211 Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:42
                  Do tego dodajmy aspekt wyrabiania nawykow zywieniowych.Co jak co,ale polskie szkolnictwo nie pomaga w nauczeniu dzieci wlasciwego odzywiania sie.
                  Na lekcjach- piramida zywieniowa, po lekcjach-zywy przyklad jak jadac sie nie powinno.

Wiele sie trabi o szkodliwosci slodyczy i chipsów.Te mozna wyeliminowac.Ale to za malo by mozna bylo uznac, ze zywimy sie zdrowo.
                • edelstein Re: A tak w ogole 04.09.11, 22:56
                  Zolty ser tez juz jest be, przeoczylambig_grin nie ma nic gorszego niz popadac w skrajnosci w skrajnosc, wspolczuje dzieciom, ktore nic oprocz pelnowartosciowych posilkow jadac nie moga, bo ta bulka z dzemem to smierc z miejsca, wiec mamusia nie da, niech wpierdziela marchewke jak zajac cale zycietongue_out te same dzieci bedac pierwszy raz w mcdonaldzie opychaja sie do oporu ewentualnie jak mamusia nie widzi biora od kolezanek, kupuja w sklepikach.No, ale czego oczy nie widza to sercu nie zalbig_grin
                • attiya Re: A tak w ogole 05.09.11, 07:58
                  nie zauważyłam w żłobku i w przedszkolu ani jednego dziecka z nadwagą
            • przeciwcialo Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:08
              Biała mąka jałowa w witaminy nie jest. Nie przesadzaj.
              • lola211 Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:37
                Jednakze jako produkt oczyszczony z tego co najlepsze, jest po prostu malowartosciowa.
              • iuscogens Re: A tak w ogole 04.09.11, 20:38
                Nie przesadzam. Biała mąka zawiera śladowe ilości witamin i minerałów. Wszystko co wartościowe jest w zewnętrznej części ziarna i w zarodku, czyli w tym, co się usuwa podczas oczyszczania.
      • przeciwcialo Re: A tak w ogole 04.09.11, 19:55
        Passe jest taki ziemniak, bardzo passe. Korzonki jeść nalezy wink
        • lola211 Re: A tak w ogole 04.09.11, 21:04
          Ziemniaki sa super.Szkoda tylko , ze tradycyjnie sie je maltretuje obierajac i gotujac,wypłukujac i wylewajac do zlewu to co cenne.
    • baltycki Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 20:16

lannntana napisała:

> W przedszkolu mojego syna króluje białe pieczywo,ziemniory,
      > zupiska doprawione śmietaną
      ,na podwieczorki ciastka lub pączki.

> I kasza jest RAZ!! oczywiście z sosiskiem. Zupy są na kostkach,dowiadywałam się,
      > podobno to nic złego Królują kotlety mielone i schabowe,ziemniaki na drugie
      > i oczywiście do zup,słodkie płatki i jogurty.

jak jeszcze wprowadza raz w tygodniu golonke.. to ide do przedszkola!!
      • lannntana Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 20:56
        I jeszcze piwo może,co?? bogactwo witamin z grupy B
        • baltycki Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 21:45
          lannntana napisała:

> I jeszcze piwo może,co?? bogactwo witamin z grupy B
          OOOO.. bedziesz dietetyczka w moim przedszkolu smile))
      • minnie_su Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 21:33
        > jak jeszcze wprowadza raz w tygodniu golonke.. to ide do przedszkola!!

ja tez. tylko bym jeszcze chciala bagietki z bialej maki. i crossaints. z maslem i dzemem truskawkowym. slodzonym! i kawe z ekspresu ze spiankowanym mlekiem.
        • baltycki Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 21:48
          minnie_su napisała:

> ja tez. tylko bym jeszcze chciala bagietki z bialej maki. i crossaints. z masle
          > m i dzemem truskawkowym. slodzonym! i kawe z ekspresu ze spiankowanym mlekiem.

Nie mow glosno, bo.. iuscogens powywala nam to wszystko z jadlospisuwink)

iuscogens
          • przeciwcialo Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 21:50
            Z tego wszystkiego tylko masło ci zostawia o ile nie wpadna na pomysł polewania oliwa czarnego chleba. O dżemie i kawie z pianka zapomnij wink
            • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:02
              Chleb (razowy oczywiście) polewam oliwą już od dawna smile
              A dżemy uznaję owszem, ale te które sama zrobiłam. Właśnie dziś zrobiłam z dyni i jabłek. Pyszny jest smile
              • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:03
                Dżem jagodowy od koleżanki też zjadłam, pyszny był, choć niestety miał trochę cukru.
                • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 23:07
                  iuscogens napisał:

> Dżem jagodowy od koleżanki też zjadłam, pyszny był, choć niestety miał trochę c
                  > ukru
                  I co nie umarlas?moze lec do lekarza, przeciez cukier zabijatongue_out (napisala edelstein posypujac jednoczesnie cukierem okropnym nalesniczka z serem )
                  • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 08:05
                    o to to big_grin
                    (napisała Attiya, niemal jednocześnie mieszając rozpuszczające się w rondelku masełko z cukrem do polania leniwych) big_grin
                • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 08:01
                  iuscogens napisał:

> Dżem jagodowy od koleżanki też zjadłam, pyszny był, choć niestety miał trochę c
                  > ukru.

ojejejejej....
                  i co? mam nadzieję, że nie wylądowałaś na ostrym dyżurze ?
                • glagonia iuscogens 27.09.11, 19:21
                  Iuscogens, tylko proszę, przypadkiem nie przejmij się tymi co Ci dogryzają i pisz dalej. Bardzo lubie czytać Twoje wypowiedzi, masz dużo wiedzy i znasz ciekawe przepisy/pomysły.
                  PS. A jak robisz ten deser z awokado? smile
              • baltycki Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:18
                iuscogens napisał:

> Chleb (razowy oczywiście) polewam oliwą już od dawna smile
                I wydalo sie, z czego ta klotliwosc kobiet sie bierzesmile))))))
                • iuscogens Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 22:55
                  U mnie z PMSu a nie od oliwy tongue_out
            • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 23:04
              czarny chleb i czarna kawa... to chyba w wiezieniu dawniej podawalitongue_out
              • przeciwcialo Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 23:07
                A dzieciom kostki cukru sknerza wink
          • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 23:01
            Ja nie pogardze dodatkowo zeberkami w SOSIKU i schabem ze sliwkami, golonka musi oczywiscie byc, z dobrym piwembig_grin
            • baltycki Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 23:12
              edelstein napisała:

> golonka musi oczywiscie byc, z dobrym piwembig_grin
              I duuuzoooo musztardysmile)
              Albo plaster lopatki z tluszczykiem przy skorze...
              Ide do kuchni! smile
              • edelstein Re: Jadłospis przedszkolny 04.09.11, 23:29
                Ja do tego dorzucialbym jeszcze kapustke z pieczarkami jako przystawkewink Bedziesz o 12 w nocy robil golonke?jak tak to sie podzielbig_grin
                Tu gdzie mieszkam jest lokalna potrawa, swiniaczek z tluszczykiem opiekany na roznie az skorka bedzie chrupiaca, kroja to na plastry tak by tluszyczk byl, dorzucaja zesmazona cebulke i wrzucaja wszystko do tej potepionej bialej bulki. Glodna sie zrobilambig_grin
                • myelegans Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 03:04
                  > Tu gdzie mieszkam jest lokalna potrawa, swiniaczek z tluszczykiem opiekany na r
                  > oznie az skorka bedzie chrupiaca, kroja to na plastry tak by tluszyczk byl, dor
                  > zucaja zesmazona cebulke i wrzucaja wszystko do tej potepionej bialej bulki. Gl
                  > odna sie zrobilambig_grin

A mnie zemdlilo juz od czytania smile, no ale ja prawie wege....
                  • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 08:07
                    kochana, nie wiesz co dobre jest big_grin
                    wczoraj np na śniadanie w domu moi panowie jedli kaszankę z cebulką i tym wstrętnym białym chlebem a potem juz razem ze mną ruskie ze skwareczkami i cebulką big_grin
            • attiya Re: Jadłospis przedszkolny 05.09.11, 08:04
              i wołowym gulaszem z kaszą oraz ogórkami kiszonymi big_grin
              albo kotletami ziemniaczanym z sosem grzybowym
              albo jajecznicą na boczku robiona przez mojego tatę - nie do pobicia big_grin
    • your.miminka Re: Jadłospis przedszkolny 27.09.11, 15:53
      To, w jaki sposób przedszkole żywi malucha, powinno być jedną z podstawowych rzeczy, o jaką rodzice dowiadują się w przedszkolu!

linkbaby.pl/artykuly/czytaj/jadlospis-przedszkolaka.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka