Dodaj do ulubionych

jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów?

26.09.11, 09:15
muszę myć codziennie rano, a wiadomo jaki pęd jest przy szkolnych dzieciach... bardzo by mi ułatwiło życie mycie co drugi dzień. czasem używam suchego szamponu ale niestety po paru godzinach włosy wyglądają b. źle. próbowałam różnych szamponów do przetł. się włosów - zero poprawy, sposobów babcinych typu soda do szamponu - bez zmian. czy znacie jakiś SKUTECZNY sposób?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 09:22
      Jedyny sposób to komfort umytych włosów codziennie rano. Nie wyjdę z domu bez umytych włosów, bo inaczej źle się czuję.
      Ale jeśli koniecznie chcesz, spróbuj szampon dercos Vichy do włosów przetłuszczających się.
      • angelfree Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 14:04
        Ja też polecam Dercos.
    • lemonna Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 09:29
      po pierwsze - używaj DOBREGO szamponu, ale dobrego, nie znaczy REKLAMOWANEGO - wyrzuć wszystkie nivea, fruktisy, pantiny itd, najlepsze są ziołowe szampony polskie np. Pollena Eva z pokrzywą lub dziegciem, lub rzepą - rzepa wymiata ogólnie na przetłuszczające się włosywink i po prostu zacznij myć co drugi dzień, żeby włosy się przyzwyczaiły do wolniejszej produkcji łoju, żeby wiedziały że rzadziej się go zmywa, dlatego rzadziej muszą cebulki produkować go, to może potrwać tydzień - 10 dni. Wtedy noś np. opaskę na włosy lub kucyk, żeby nie było widać, że są przetłuszczone.
    • e_r_i_n Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 09:35
      A może nie masz przetłuszczających się włosów, tylko skórę głowy?
      Wizyta u fryzjera z mikrokamerą zalecana.
      • jajko54 Erin 26.09.11, 09:56
        a co to za różnica? chyba to zawsze skóra się przetłuszcza a włosy od niej
        • e_r_i_n Re: Erin 26.09.11, 10:44
          Jest różnica.
    • imasumak A dieta? 26.09.11, 10:03
      Ciągle mnie dziwi, że tak mało osób łączy stan swoich włosów i skóry z tym co je.
      • jajko54 Re: A dieta? 26.09.11, 10:09
        odżywiam się zdrowo i regularnie (no, jakby wykreślić słodycze), skórę mam w bardzo dobrym stanie
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: A dieta? 26.09.11, 14:29
        mnie ciagle dziwi, ze ludzie lacza fakt przetluszczania sie skory z odzywianiem (bzdura) a nie z poziomem hormonow lub wszystkim co ma z nimi zwiazek- wrazliwosc receptorow itp
    • miniofilka Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 10:17
      mam ten sam problem.....i nic nie pomaga
    • d.o.s.i.a Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 15:31
      Z reguly im czesciej myje sie wlosy tym szybciej beda sie przetluszczac.
      Przestan wiec myc je codziennie, a nie bedzies musiala ich codziennie myc...
      Najlepiej zacznij w weekend. Po umyciu w piatek rano, nie myj wlosow az do poniedzialku rano (jesli trzeba, zamknij sie na ten czas w domu, albo zawiaz jakas fikusna chustke na glowie). Potem nie myj ich we wtorek, ale dopiero w srode, no i znowu w piatek i przetrzymaj przez weekend. Powinno to cos pomoc.
      Poza tym, nie naduzywaj szamponow z odzywka, dobrze je splukuj. Nie uzywaj odzywki bez zmywania. Podczas mycia, skore glowy masuj delikatnie opuszkami, nie drap, nie masuj zbyt mocno - to niepotrzebnie pobudza gruczoly lojowe do pracy. Nie susz wlosow suszarka.
      • pitahaya1 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 15:46
        d.o.s.i.a napisała:

> ie susz wlosow suszarka.
        >

Czyli jak mam włosy ulożyć i rano wysuszyć?
    • sharpless6 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 15:47
      rozjasnianie przy farbowaniu
    • motylewbrzuchu123 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 19:32
      Wyleczyć łupież łojotokowy.
      • edelstein Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 19:58
        Zbadalabym poziom hormonow,a jesli wszystko ok z hormonami to pozostaje dermatolog.
        • jajko54 dermatolog 27.09.11, 09:19

wzruszyła ramionami i powiedziała że sama też musi myć codziennie
          • edelstein Re: dermatolog 27.09.11, 10:10
            A to tylko jeden dermatolog na swiecie istnieje?
    • ixik Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 26.09.11, 20:07

Tłuste włosy od młodości mam, a jakże i nic nie pomaga poza codziennym myciem. Jedyne co zmieniło ten stan to ciąże (teraz jestem w drugiej) więc jak najbardziej hormony. Aleee...
      Po pierwszej ciąży tak się przyzwyczaiłam do puszystych włosów że nie chciałam wracać do stanu dawnego (a wrócił po 3 miesiącach) i znalazłam Seboradin. Na początku zrobiłam całą serię na wypadające włosy, bo po ciąży lecą szybko a później tę z czarną rzepą na tłuste. Udało mi się przedłużyć efekt o 1 dzień!
      Niestety pojawiły się efekty uboczne...
      Przy farbowaniu robiła mi się alergia i fryzjerka powiedziała że na włosy albo chemia (farba) albo zioła (seboradin) łączenie tego to katastrofa. Jako że nie mogłam znieść odrostów zrezygnowałam z seboradinów. Ale komuś kto nie farbuje polecam.
      • jajko54 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 09:20
        Seboradin niger - szampon czy inne rzeczy też? czy bardzo to śmierdzi rzepą?
        • ixik Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 13:58
          tak, to była ta seria z czarną rzepą (śmierdzi okrutnie ale jak włosy wyschną to już nie) ja stosowałam ampułki - na wypadanie ale tylko dwie serie i przestały, do mycia szampon, odżywka i na koniec najgorszy śmierdziel - lotion do tłustych włosów. Ten ostatni to chyba z jakimś spirytem był dodatkowo bo poza rzepą było czuć alkohol.
    • misia-your Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 09:56
      kup w aptece szampon phyto lub klorane...
      • penelopa40 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 10:17
        poza wizytą u dermatologa, endokrynologa itd działaniami od wewnątrz spróbuj taki szampon:
        NATEI z limonką, zielone opakowanie, do włosów przetłuszczających się do codziennego stosowania, z BIEDRONKI....
        • iwoniaw Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 11:08
          Ten szampon jest fajny (w sensie - po umyciu włosy nie oklapną natychmiast), ale jednak jest on do _codziennego_ stosowania.
          • penelopa40 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 14:28
            tak się nazywa... ja myję nim włosy co 2-3 dni i żyję, ładnie wyglądają, a po innych szamponach są oklapłe i tłuste...
            tak się sugerujesz tym co napisane na opakowaniu?
            aha, jeszcze tak mi przyszło do głowy, moje włosy lubią farbowanie, po farbie, tak do 3 tygodni, zdecydowanie mniej się przetłuszczają, są bardziej puszyste, stojące i jakby grubsze... może ufarbuj! i ja nie stosuję żadnych dodatków, odżywek, niczego co obciąża....
            • iwoniaw Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 14:32
              No fakt, ja nie farbuję. Ale jak pomyślę o odrostach, to już z wolę myć co dzień.
              • penelopa40 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 15:10
                ja mam całkiem albo prawie całkiem siwe włosy, zaczęłam siwieć w wieku lat 18, nie mam wyboru z farbowaniem...
        • zuzi.1 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 21:06
          Świetny ten szampon jest, też polecam.
    • iwoniaw Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 10:15
      Ja też muszę myć codziennie albo wyglądać jak zza krzaka uncertain
      Przychylam się do opinii, że to kwestia hormonów (ciąże i moment cyklu mają związek z wyglądem fryzury, z całą pewnością wyraźniejszy niż stosowanie dowolnych cudów). Pogodziłam się z tym, myję. Trudno. Jeden nie może zjeść kostki ptasiego mleczka, bo tyje od razu pół kilo, inny musi myć włosy co dzień, żeby tłuszcz nie kapał.
    • anika772 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 14:22
      Szampon bez śladu silikonów, jakiejś Polleny czy Malwy, na przykład. Jeśli nie pomoże, trudno. Raz dziennie nie wydaje mi się przesadnie częstym myciem włosów.
    • mateoeasy Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 18:34
      hej akurat dzis bylam u lekarza z tym problemem, bo mam dojrzewajaca corke i problem nie jest mi obcy. powiedzial tak: wlosy trzeba myc szamponem dla niemowlakow.no bedziemy probowac.
      • spinkji Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 27.09.11, 19:34
        Uzywaj szmaponow naturalnych; rzepowy, kukurydziany, slonecznkowi
        Sa po 3zl.
        Zadne reklamowane!!!!!

Ja myje co 3 d, 4 dni. Nauczyły sie, że maja wytrzymać, chociaz 4 dnia juz nie wychodzę z domu.

myje w niedziele wieczorem:
        idę psac
        rano są świeże
        po dniu wieczorem ten najbliżej skory sa lepkie
        drugi dzień po nocy sa jak nieumyte, alebo nie pierwszej siwezosci
        trzeci dzien włosy związane, napuszone
        czwarty dzien-związane i chodzenie po domu.
        • koralik12 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 28.09.11, 09:23
          taa jasne, nauczyły sie... to ty się nauczyłaś chodzić z tłustymi włosami
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 28.09.11, 10:19
            te pomysly z przetluszczaniem sa z dupy. nie dosc ze chodzi sie ze smierdzacymi wlosami to jeszcze dusi sie je warstwa loju. na lojotok polecam lagodne szampony aby nawilzyc skore glowy ( byle nie dzieciece typu hipp bo wlosy sa potem straszne) mozna tez suplementowac kompleks wit b i uzywac szamponu z mocznikiem ocerin - dobrze nawilza i oczyszcza. pomaga podojne mycie wlosow mala iloscia szamponu. bierzesz troszke szamponu rozcienczasz rownomiernie nakladasz na wlosy i po splukaniu powtarzasz
            • misia-your Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 28.09.11, 15:56
              aaa przypomnialam sobie ,ze rewelacyjny jest szampon z dziegcia ale smierdzi niemilosierniesad
            • jajko54 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 09:00
              Klorane pokrzywowy nie działa, niemowlęcy z Rossmana nie działa. teraz będę testować biedronkowy skoro polecacie.
            • d.o.s.i.a Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 10:09
              sama jestes z dupy. To oczywiste, ze aktywnosc gruczolow lojowych zwiazana jest bezposrednio z czestotliwoscia mycia i kazdy dermatolog Ci to powie. Szampon oraz mechaniczne i termiczne draznienie skory glowy pobudzaja gruczoly do zwiekszonej pracy.

Smieszy mnie, ze osoby myjace glowe codziennie, katujace wlosy ciezkimi odzywkami i suszarka nie widza tej oczywistej zaleznosc. No ale co kto woli. Jeden woli normalne wlosy, inny kupowanie cudonych specyfikow w aptece...
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 18:10
                big_grin sprobuj choc raz przeczytac post w calosci zamiast jak zwykle grac najmadrzejsza vide watek, w ktorym katujesz osobe z chorobliwym poziomem kortyzolu informacjami o tym jka to ma swoja diete zmienic...
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 18:13
                  przetluszczanie nie jest sposobem na ŁOJOTOK... powoduje na dodatek niedotlenienie cebulek
              • kub-ma Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 18:50
                d.o.s.i.a napisała:

> Smieszy mnie, ze osoby myjace glowe codziennie, katujace wlosy ciezkimi odzywka
                > mi i suszarka nie widza tej oczywistej zaleznosc. No ale co kto woli. Jeden wol
                > i normalne wlosy, inny kupowanie cudonych specyfikow w aptece...

Popatrz, a ja nie stosuję ciężkich odżywek (ba, niemal żadnych nie stosuję), nie suszę (same schną) i jednak muszą być umyte codziennie. I żadne "przechodzenie" jednego dnia dłużej nie pomaga. Dwóch, czy trzech dni też nie. Chyba, że będę udawała, że związane "jakoś" wyglądają.
                Dziwne rzeczy Cię śmieszą.
                • anika772 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 19:28
                  Ja mam z włosami tak samo jak Kubma i też nie rozumiem, co dosię śmieszy. Więcej, biorę nawet prysznic/kąpiel codziennie, mimo że na większości skóry mam przyodziewek, więc mniej się ona chyba brudzi niż stale odkryte włosy?
                  Nie ma mowy, żebym chodziła z nieświeżymi włosami tylko dlatego, że "się uważa", że codziennie to za często.
    • martishia7 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 10:26
      Przetłuszczające włosy miałam praktycznie od okresu dojrzewania. Nie ucieszy Cię chyba info, że mnie pomogły tabletki antykoncepcyjne smile Podkreślam, że bardzo dobrze dobrane. Żadnych pryszczy, które były moją zmorą, przestała mi się przetłuszczać skóra i włosy. Raz miałam przerwę w braniu tabletek, wszystkie objawy powróciły z tą samą mocą co przed, więc to niewątpliwie zasługa tabletek. Aktualnie myję włosy co 3 dni, bardziej dlatego, że się brudzą niż przetłuszczają.
      • jajko54 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 10:32
        ja miałam kiedyś tłustą skórę, po 30-stce zrobiła mi się normalna/sucha a włosy dalej się przetłuszczają sad żadne tabletki anty mi na to nie pomagały. jedynym okresem kiedy było lepiej był połóg ale ten efekt trwał tylko kilka tygodni.
    • karolina17w Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 14:47
      Tez mam ten problem.
      Odzwyczajenie od mycia nic nie daje. Musze myć co 2 dni i koniec. Prze jakiś czas używałam piankę na świeżo umyte włosy i schły same. W tedy mogłam nie myć nawet 3-4 dni. Ale włosy się przyzwyczaiły i koniec.

Spłukuj letnią.ciepłą wodą.

Moje włosy szybko przyzwyczajają się do szamponów - mam w domu z 6-8 różnych( od tych najtańszych po te drogie), co 1/4 opakowania zmieniam bo inaczej tuż po umyciu są takie jak na 2 dzień.
      Dobrze działała na moje włosy odzywka Seboradin - odżywka (do kupienia w aptece).

Raz byłam tez na komputerowym badaniu skóry głowy ("moja" apteka je organizuje) i lekarka stwierdziła ze mam za dużo łoju, przepisała 3 rzeczy za około 300-400 zł(!). Nie kupiłam bo za drogo, ale teraz myślę czy by nie kupić tańszych zamienników. Głownie chodziło o produkty których zadaniem było "wyssanie" tego łoju ze skóry głowy.

A u dermatologa byłaś z tym?
    • magata.d Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 30.09.11, 15:35
      Nie ma innej rady, jak mycie włosów codziennie. Przecież to nie zajmuje dużo czasu, wystarczy umyć raz (nie dwa), spłukać, zawinąć w ręcznik, chwile tak potrzymać (a w tym czasie zjesc sniadanie, ubrać się, zrobic makijaż itp.), potem wysuszyć i szybko ułozyc. Jak masz dłuższe włosy i dłużo czasu zajmuje Ci wysuszenie to je skróć i obetnij tak, żeby sie łatwo układały.
      Ja tak zrobiłam. Myję codziennie rano, chodze co jakiś czas do fryzjera, bo włosy mam bardzo trudne do układania, więc musza być dobrze ostrzyżone (wcale nie bardzo krótkie, takie zakrywające szyję). Mycie rano zajmuje mi naprawdę niewiele czasu, a samopoczucie prze cały dzien super. Nie wyobrażam sobie iść do pracy z nieumytymi włosami (do południa pewnie jakoś by było, ale później oklapniete włosy itp.). Odrażaja mnie ludzie z tłustymi włosami.
      Teraz nie pracuje, więc moge sobie pozwolić na dłuższe włosy, bo moga mi same doschnąć, choć z ich porannym myciem przy maluchu, też muszę się spieszyć.
      • robin2510 jajko 30.09.11, 18:25
        Mam ten sam problem , przy czym ja myję co drugi dzień bo na szczęście nie muszę codziennie. To co ja stosuje to:
        -robię pasemka blond (akurat mi pasują )
        -biorę pigułki antykoncepcyjne (stan dzieci 2 już wiecej nie chcę wink a dodatkowo regulują u mnie pracę gruczołów łojowych)
        -stosuję płyn do włosów SEBORADIN NIGER-pachnie niezbyt ładnie ale widzę, że przy dłuższym stosowaniu nawet po 2 dniach włosy nie są tak tłuste jak kiedyś. Najlepiej stosować go na mokre włosy tzn na skórę głowy i wysuszyć suszarką
        -włosy suszę suszarką ale mam programy ustawiania od gorącego powietrza do zimnego
        -myję głowę w letniej a nie gorącej wodzie
        -płuczę co jakiś czas włosy w wywarze z pokrzywy, tataraku,
        -polecam też tabletki drozdżowe REWELACJa nie tylko na włosy ale na skórę i paznokcie. Stosuję je od 10 lat i nie mam ani jednego siwego włosa chociaż genetycznie patrząc na moich rodziców czy dziadków juz dawno powinnam byc siwa mimo 32 lat.
        I to chyba wsio jak coś mi się przypomni to dopiszę
        • wioskowy_glupek Re: jajko 30.09.11, 18:51
          Użycie najtańszej naj badziewniejszej farby do rozjaśniania. Ja tak zrobiłam i od miesiąca pierwszy raz od 10 lat nie muszę myć włosów codziennie. A w zasadzie było już tak że powinnam była np. na jakiś wycieczkach i 2 razy dziennie...
          • jestem.mama moje sposoby 30.09.11, 22:17
            1. jak napisały przedmówczynie myj włosy polskimi ziołowymi szamponami np. Barwa, Pollena Eva itp.;
            2. odżywkę stosuj jedynie na końce włosów. Jesli masz włosy krótkie najlepiej zrezygnuj z odżywki na jakiś czas lub stosuj te ultralekkie np. typu mgiełka;
            3. kup sobie starą, dobrą wodę brzozową lub pokrzywową i wcieraj we włosy codziennie najlepiej wieczorem.
            4. spróbuj przyzwyczaić włosy do mycia co 2 dzień.
            5. żeby zrealizować cel nr 4 stosuj szampony suche np. Klorane
            www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=757361
            6. jeśli masz możliwość zrób pasemka lub baleyage - farba przesuszy włosy, podobnie jak "trwała"
            wszystkie sposoby wypróbowane na moich własnych osobistych wink włosach.
            powodzenia !
    • mrrraaau Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 01.10.11, 10:47
      Nie czytałam, co napisali inni, ale ja "pomogłam" moim włosom tak:
      1. szampon Kerastase Bain Divalent do włosów mieszanych (bo długości mam trochę przesuszone od farbowania, a skóra głowy tłusta),
      2. Ampułki Joanna do przetłuszczającej się skóry głowy - raz w tygodniu na wieczór,
      3. Maska błotna Bielenda raz w tygodniu,
      4. SEBIPROX - kurcaja szamponem z apteki 2x w tygodniu, zostawiałam na 15 minut na włosach,
      5. Doustnie: wit. B6 i Cynk Forte dwa miesiące non stop, potem przerwa miesiąc i znowu.
      6. Odstawiłam słodycze, ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce i mocną kawę/herbatę.

Pomogło. Myję co drugi dzień.
    • jajko54 Re: jak zmniejszyć przetłuszczanie się włosów? 01.10.11, 20:25
      serdeczne dzięki za tyle porad, wypróbuję wszystkie po kolei smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka