d_dora
08.11.11, 15:01
witam.jestem tu okazjonalnie bo poradzono mi aby was zapytać.
chcę złożyć pozew o alimenty.i mam kilka pytań
-czy sąd może przyznac alimenty jesli ojciec będzie za granicą i ciężko będzie zdobyć adres?bo czytałam zeby we wniosku wnieśc też o wydanie wyroku pod jego nieobecność ewentualną a jest mozliwość ze wyjedzie do pracy za granicę zanim pójde do sądu
-on pracuje za granicą.do tej pory miał półroczne umowy.teraz dostał na stałe ale oficjalnie mu tej umowy nie dali do ręki.kasa idzie na jego zagraniczne konto(wcześniej ale ponad rok temu przychodziła na moje).obecnie jest na wolnym-nie wiem czy to urlop bezpłatny czy jak to licza ale jak nie pracuje to nie płaca.jak wskazać jego dochody?bo w chwili obecnej ich nie ma ale jak wróci do pracy to będzie ok.4000 miesięcznie.musze mieć na to jakiś papier czy to po prostu napisać?
-mieszkam u mamy z córą. to na mamę sa wszystkie opłaty.do tej pory dawałam jej kase a do tego robiłam zakupy ale teraz jestem bezrobotna i wszystkie koszty ponosi mama.ja mam jedynie resztę oszczędnośći.jakie więc wydatki mam wykazać?poza tymi na przedszkole które faktycznie ja płacę?dziecko zdrowe więc żadnych specjalnych wydatków nie ma jak na życie.jakie dokumenty na to musze miec?(bo z przedszkola to wiem ze zaświadczenie)
-czy taka sprawa cos kosztuje?jak długo czeka się na sprawę?(jestem z małego miasta)