Dodaj do ulubionych

Poczęstunek bez słodkości

24.11.11, 08:55
Witam z rana.
Mam taki oto "problem". Spodziewam się koleżanki, któa przyjedzie pogadac i obejrzec mojego prawie dwumiesięczniaka. Normalnie przygotowałabym kawę czy tam herbatę i coś słodkiego, ALE, dziewczyna jest na diecie. Naprawdę podziwiam ją, bo po latach zaniedbań i kiepskiej diety wzięła się za siebie i schudła ok. 30 kilo. Świetnie wygląda, ale teraz pilnuje kalorii. Wiem, że gdybym podała coś słodkiego, to by się skusiła i jak nie będę miała pomysłu to tak zrobię, ale może Wy wiecie, co można podac do kawy, żeby chociaż jakieś mniej kaloryczne było niż ciasto/ciastka... Help!
Obserwuj wątek
    • penelopa40 Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 09:03
      owoce luzem, sałatka owocowa, orzechy, migdały, suszone morele, żurawina... w małych miseczkach...
    • lelija05 Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 09:05
      Może krakersy?
      • gryzelda71 Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 09:11
        Słonawy smak nie znaczy,ze mniej kaloryczne.
        Owoce,orzechy.
      • iin-ess Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 11:46

lelija05 napisała:

> Może krakersy?

Zlituj się. Krakersy na dietę?!
    • donkaczka Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 09:09
      zawsze mozesz upiec ciasto zmniejszajac ilosc cukru, najlepiej jakies proste - babke, mufinki itp
      zreszta, zapytaj ja czy drastycznie sie pilnuje, czy male co nieco przy milych okazjach zjada, bo moze niepotrzebnie masz stresa i kolezanka kawalek ciasta do kawy zje

pogratuluj jej smile ja sie zbieram i zebrac nie moge, zazdroszcze tym, ktorym sie udalo smile
      • miliwati Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 10:53
        donkaczka napisała:

> zawsze mozesz upiec ciasto zmniejszajac ilosc cukru, najlepiej jakies proste -
        > babke, mufinki itp

Ta, jasne, bo mąka to nie są przede wszystkim cukry. Łyżeczka sachoarozy mniej na pewno zrobi olbrzymią różnicę w pół kilogramie węglowodanów.

• feel_good_inc Podstawowym pytaniem jest to: 24.11.11, 09:25
      Na jakiej diecie jest koleżanka?
      MŻ? No to musisz pokombinować z jakimiś kawałkami owoców itp.
      Dukan? Na gazetowym forum jest trochę ichnich przepisów na ciasta.
      Low-carb? Można upiec ciasto czy babeczki z mąki kokosowej albo migdałowej.
    • pettit_grenouille Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 09:40
      Wspomniane już wcześniej owoce suszone, sałatka owocowa.
      Może być też gorzka czekolada, galaretka z owocami (galaretka jest mało kaloryczna i dozwolona w diecie), ewentualnie ciasto z galaretką i owocami, ale spód musi być cienki i mało słodki.
    • noxi Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 10:17
      Dzięki dziewczyny smile

Myślałam o owocach właśnie, ale jakoś mi się z kawą nie komponują wink No nic, będą owoce i może jakieś lekkie ciasto - znalazłam fajny przepis na lekki biszkopt bez tłuszczu z malinami.

@ feel_good_inc
      Nie wiem na jakiej diecie jest koleżanka. Na początku była to raczej jakaś konkretna, a teraz to chyba MŻ plus 5 lekkich posiłków i nie dojadanie po dzieciach wink W każdym razie efekt jest spektakularny smile

Jeszcze raz dzięki!
      • jlo83 Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 11:56
        znalazłam fajny przepis na lekki biszko
        > pt bez tłuszczu z malinami.

a widziałas kiedyś przepis na biszkopt z tłuszczem? smile
        • noxi Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 15:03
          Oj tam, zabrakło "więc" po "biszkopt". Czepiasz się wink
    • angazetka Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 10:39
      Nieśmiało zauważę, że od kawałka zwykłego ciasta dziewczyna nie przytyje.
      • iin-ess Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 11:50

angazetka napisała:

> Nieśmiało zauważę, że od kawałka zwykłego ciasta dziewczyna nie przytyje.

Tak tak kawałek do kawałka i po diecie. Coś o tym wiem
        • feel_good_inc Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 12:49
          iin-ess napisała:
          > angazetka napisała:
          > > Nieśmiało zauważę, że od kawałka zwykłego ciasta dziewczyna nie przytyje.
          >
          > Tak tak kawałek do kawałka i po diecie. Coś o tym wiem

To takie samo gadanie jak o tym, że od jednego kieliszka nie będziesz pijana. A tymczasem, dziwnym trafem, po tym właśnie jednym, konkretnie ósmym kieliszku już jesteś wink
        • angazetka Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 12:58
          Ja też wiem - że od kawałka się nie przytyje. Sprawdzam to od trzech lat.
    • karro80 Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 11:24
      ja się obżerałam dietetycznym tiramisu jak się odchudzałam, a na słodycze mnie ciągnęło<stricte dukanowe dla mnie o kant tyłka są> - z serka niskokalorycznego, słodzika<tj ja albo fruktoza albo ksylitol, bo raz że reszcie "nie ufam" a dwa że mi apetyt wzmagają> biszkoptów malitolowych - dział dietetyczny w markecie, można też upiec biszkopt z fruktozą i wykorzystać do przełożenia tiramisu np - biszkopt nie ma tłuszczu, mąki jest naprawdę troszkę<ja piekę taki dietetyczny z samych białek,i z pełnoziarnistej lubelli chyba z dukana, albo z kulturystycznych przepis, ale można sobie wygoglać>, więc mimo, że jakieś węgle tam będą to zdecydowanie mniej kalorii niż w ciachu kupnym, a i wspomaga odchudznie, bo białka sporo.
      Jest też pyszne ciasto z owocami z mąki pełnoziarnistej, tluszczu się nie daje, trochę jogurtu bodajże albo maslanki, słodzić mozna fruktozą - to z kolei spokojnie do kawy i za śniadanie wystarczy -syte bardzo
      O coś w tym stylu tylko ja nie morelowej maślanki a zykłej plus jabłka albo borówki amerykańskie wrzucałam.
      waniliowakawiarenka.blox.pl/2011/11/Placek-na-maslance-morelowej-z-maki.html
    • katia.seitz Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 11:31
      Szczerze mówiąc, to ja bym będąc po schudnięciu nie oczekiwała, że ktoś będzie kombinował niskokaloryczne słodycze - trochę bym się dziwnie poczuła. Naprawdę, zjedzenie kawałka normalnego ciasta raz na jakiś czas nie przeszkadza w utrzymaniu wagi - bo z tego co piszesz, koleżanka jest na etapie "pilnowania kalorii", a nie odchudzania.

A jeśli chodzi o meritum - to przecież nie trzeba podawać przekąsek na słodko. Można podać przegryzki w postaci warzyw z dipem jogurtowym czy pomidorowym, albo zrobić jakąś sałatkę.
      • neospasmina Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 12:02
        sernik na zimno z galaretką - mało kaloryczny, dobry do kawy
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 12:53
          zrob jakes lekkie ciasto. niekoniecznie odchudzone. moze byc wlasnie jakis sernik na zimno a w nim sporo owocow, moga byc z mrozonek
          • noxi Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 15:11
            Tak też zrobię, lekkie ciasto albo sernik z owocami. Dzięki.
      • noxi Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 15:10
        Tak, tak, umówiłyśmy się na kawę, ale zaserwuję marchewki i paprykę wink

A co do "normalnego" ciasta, chyba nie znaczy, że ma miec milion kalorii. Jest chyba cała masa słodkich rzeczy, nie będących jednocześnie bombami kalorycznymi.
        Zapewne kolezanka rownież nie oczekuje, że specjalnie będę coś kombinowa niskokalorycznego. Nie chcę jej jednak skazywac na post przez resztę dnia, albo do końca tygodnia, tylko dlatego, że się na kawałek ciasta u mnie skusiła wink

Mimo wszystko dzięki za odzew smile

• mamaemmy Re: Poczęstunek bez słodkości 24.11.11, 15:37
          Pomidorki pokrojone,papryka pokrojona,kawałeczki jablka,plus kawa ,slodzik i mleko 0 procent.
          I koniecznie spytaj jej o ta diete!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka