Dodaj do ulubionych

Świąteczne potrawy ciasta i slodycze

24.11.24, 20:57
z innych krajów, które Was zachwyciły

u mnie ze słodyczy: turron, polvoron, oraz wszystkie słodkości marcepanowe - nie wyobrażam sobie bez nich świat. Z potraw smażone pierożki z tuńczykiem i pomidorami (czy to tradycyjnie bożonarodzeniowe, tego nie wiem , ale u teściów były zawsze na święta). Bardzo lubię angielskie mince pie, ale mam przesyt, znudziły się, a dzieci nie lubią.

Mam ochotę na cos nowego, jakieś fajne danie w innego kraju. Co ciekawego podejrzałyście?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo [...] 24.11.24, 20:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • czcigodnystarzec [...] 24.11.24, 21:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • daniela34 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:02
      Lebkuchen lubię i robię, chociaż niekoniecznie na same święta. Marcepanu zużywam sporo, chociaż nie jest to dla mnie coś "z innego kraju."
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:17
        Lebkuchen czyli takie pierniczki imbirowe. One są kruche czy miękkie?
        • daniela34 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:20
          Miękkie
        • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:01
          ale lebkucheny to nie kruche imbirowe ciasteczka, to pelnoprawne aromatycznomiodowe miekkie pierniczki
          • daniela34 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:05
            Suellen nie pisala, że to kruche ciasteczka tylko pytała czy to kruche czy miękkie pierniczki.
            No więc odpowiedziałam, że miękkie. Że pierniczki to już oczywiste, bo pytała o pierniczki 😀
            Nie wiem co to "pełnoprawne" natomiast potwierdzam że pierniczki. Miękkie.
            Bardzo dobre.
            • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:12
              zgoda ale pytala czy imbirowe, a lebkuchen nie sa imbirowe w stylu imbirowych swiatecznych ciastek, o to mi chodzilo , o glowna imbirowa nute
              • daniela34 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:16
                A, ok. No to potwierdzam - to nie są imbirowe ciasteczka, choć imbir wśród przypraw korzennych w nich jest.
        • princesswhitewolf Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:14
          Printen z Akwizgranu, odmiana pierniczków jest miękka
    • filutek.von.glutek Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:02
      Cavallucci 🙂
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:11
        filutek.von.glutek napisał:

> Cavallucci 🙂

Mam niedaleko sklep włoski to sobie kupie na spróbowanie, dzięki smile
        • filutek.von.glutek Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:58
          Sa pyszne i łatwo zrobić samemu 😍
          lagrandepiccolacuoca.com/swiateczne-ciasteczka-z-toskanii/
      • czarna_sroka Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 27.11.24, 16:45
        Zrobiłam je w zeszłym roku, według poleconego tutaj przepisu. Mojego męża nie zachwycił, zjadł jedną sztukę, mnie w sumie też nie ale zjadłam sama bo nie na widzę marnować jedzenia. Drugi raz nie zrobię. Nic specjalnego.
    • demodee Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:05
      > z innych krajów, które Was zachwyciły

Z krajów innych niż jaki kraj? Niż Polska?
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:08
        demodee napisała:

> > z innych krajów, które Was zachwyciły
        >
        > Z krajów innych niż jaki kraj? Niż Polska?

Tak, z krajów innych niż Polska w których obchodzi się Boże Narodzenie
    • princesswhitewolf Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:08
      >polvoron

Ok ale w wydaniu Almendra 0% azucares andidios

Poza tym sernik baskijski ....na Allulose
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:14
        princesswhitewolf napisała:

> >polvoron
        >
        > Ok ale w wydaniu Almendra 0% azucares andidios
        >

ale jak polvoron bez migdalow??? Przeciez te migdaly to najwazniejsze uncertain
        • princesswhitewolf Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:15
          No robia na pistacjach, kokosie, kombinuja teraz
          • homohominilupus Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:23
            A wszystkie z dodatkiem smalcu fuja
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:24
        princesswhitewolf napisała:

> Poza tym sernik baskijski ....na Allulose

Masz gdzieś przepis na ten sernik? Bo jestem pies na serniki big_grin
        • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:34
          duckduckgo.com/?q=tarta+de+queso+la+vi%C3%B1a&t=ipad&ia=web

tylko jednak cukier jest wskazany
    • hrasier_2 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:10
      To mnie zawsze zachwyca- te pieczywo. Kerststol.
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:15
        jak to się je? To chyba słodkie gugiel mi podpowiada
        • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:04
          to jest slodkie, stollen, cos w rodzaju strucli, z marcepanowym nadzieniem, z rodzynkami, kandyzowana skorka pom i rumem, ciezkie, solidne
          • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:05
            mysiulek08 napisała:

> to jest slodkie, stollen, cos w rodzaju strucli, z marcepanowym nadzieniem, z r
            > odzynkami, kandyzowana skorka pom i rumem, ciezkie, solidne
            >
            stollen to znam
            • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:07
              pl.wikipedia.org/wiki/Kerststol
              • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:11
                Ja za tym nie przepadam, mąż kiedyś z pracy przynosił to w sumie tylko środek wyjadalam :p
                • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:25
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Ja za tym nie przepadam, mąż kiedyś z pracy przynosił to w sumie tylko środek w
                  > yjadalam :p

Ten środek to marcepan? Tez bym wyżarła big_grin
                  • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:28
                    Taki a'la marcepan. A to na około jest suche i fujowe:p
                    • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:32
                      prosze nie obrazac mojego stollena/kerstola, w moim jest marcepan, wlasnymi ' recami' zrobiony
                      • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:36
                        To twój może lepszy, mnie nie zachwycil ten, który jadłam, nawet mi przez myśl nie przeszło żeby próbować to piec:p
                        • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:39
                          lubimy, wiec kupowalam gotowy ale raz sie trafila migdalowa masa fasolowa, wiec teraz pieke, ale niekoniecznie na BN, dobre na pore deszczowozimowa 😆
                        • snakelilith Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 00:09

> To twój może lepszy, mnie nie zachwycil ten, który jadłam, nawet mi przez myśl
                          > nie przeszło żeby próbować to piec:p

Ten kupny to nawet obok dobrego Stollena nie leżał. To tak jakbyś chciała oceniać domowy bigos na podstawie dworcowego rzygosiku w czasie kryzysu w PRL-u. Ja piekę prawie co roku, bo to jest rozpusta, ale tylko w dobrym domowym wydaniu, gdzie dodaje się góry masła i tony bakalii.
                  • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:29
                    powinien byc marcepan, niestety czesto w przemyslowej produkcji stosuje ' marcepan z fasoli'
    • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:20
      glownie slodkosci
      niemieckie czyli lebuchen, pierniczki norymberskie,stolen
      czasami, jak mi sie chce to francuski bûche de noël

natomiast z lokalnych to bardzo mi przypadl do gustu zwyczaj, ze na kolacje sylwestrowa koniecznie musza byc wszelkie owoce morza, kultywujemy bardzo strannie smile
      • senin1 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:31
        U nas (Au) swieta to tradycyjnie szynka i przerozne kombinacje z owocami morza.
        , Najczesciej sa to krewetki, czy inne lobster albo 'bugs'. Ja raz bylam zachwycona grillowana langusta ovinieta w boczek. Niby nic a wbilo mi sie w pamiec. W zeszlym roku probujac wejsc w australijskie swiateczne tradycje skupilam sie na owocach morza, ale zaszalalam nietradycyjnie z abalone (uchowiec?). Bylo to przesmaczne nowe doswiadczenie i jescze piekne muszle mi zostaly.
        Sorry suellen, moj wpis niezupelnie odnosi sie do twojego pytania, no ale pochwalic sie chcialam, zwlaszcza ze chyba powtorze w tym roku
        • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:36
          u nas jest odpowiednik abalone, loco/locos sie nazywa, bardzo lubie
    • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 21:21
      Cartellate al vincotto, moja miłość 😍😍😍
      • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:05
        zabieram sie kolejny rok do zrobienia 🤣
        • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:07
          Nigdy nie robiłam, jem jedynie 🤣 uwielbiam ❤️
          • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:13
            nam nikt nie zrobi 🤣
            • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:24
              Przykro mi:p
              To jest najpyszniejsze na świecie, oddam każdy sernik:p
      • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:07

> Cartellate al vincotto, moja miłość 😍😍😍

kolejne do odhaczenia w włoskim sklepie big_grin
        • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:12
          Nie kupisz tego w sklepie. Tego nawet we Włoszech za bardzo nie kupisz. Musisz zrobić :p
          • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:15
            Podpowiedź, że vincotto bywa na amazonie:p Bo w standardowym włoskim sklepie też raczej ciężko, ja nigdy nie widziałam w żadnym.
            W niektórych miastach ( bo tu właściwie wszystko od miasta zależy, może być 15 km dystansu i już dialekt inny, tradycje się różnią) robią z miodem, ale ja z miodem nie lubię.
            • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:49
              obejrzałam to wideo, takie ichniejsze faworki ale o matko i córko ileż z tym roboty. Kobieta robi 3kg Cartellate big_grin

No i skąd ja wezmę vincotto sad
              • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 06:26
                To jest o wiele lepsze niż jakiekolwiek faworki:p
                • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 06:31
                  Ps. Też mam takie noże, przywiozłam sobie z It, są faktycznie " special" 🤣
            • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:54

> Podpowiedź, że vincotto bywa na amazonie:p

no bo już bym leciała po dojrzewające w słońcu figi zbierane w sierpniu suszone na słońcu i odcedzane w poszewce na poduszkę..
              • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 07:04
                Spokojnie, tego od 50 lat nikt w domu nie robi 🤣
          • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:29

> Nie kupisz tego w sklepie. Tego nawet we Włoszech za bardzo nie kupisz. Musisz
            > zrobić :p

O nie surprised

Obok włoskiego sklepu jest kawiarnia włoska. Pojdę tam z forum emama i wypytam. Może akurat robią. W sklepie tez maja tam różne cuda które sami pieką, ale ja tam tylko po makaron i sosy wpadałam, teraz dopytam.
            • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:33
              Wątpię, to jest specjalność typowo świąteczna tylko dwóch regionów - Apulii i Basilicaty. Baaardzo wątpię, że gdzieś to znajdziesz.
      • kocynder Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 07:45
        Nie wiem co to, ale za sam wygląd pożarłabym wszystko wraz z talerzem... wink
        • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:02
          Jak ci się kiedyś zdarzy spróbować to przepadniesz:p
          Ja tego nigdy nie robiłam, bo raz, że to w uj roboty a dwa, mnie nawet faworki za bardzo nie lubią i obawiam się, że tego też nie będę potrafiła zrobić jak trzeba:p
          • kocynder Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:10
            Mnie (niestety) faworki lubią. Zawsze mi wychodzą leciutkie jak papier, kruche ale nie wiórkowate... Rzadko robię, bo lubię i mogę pożreć dowolną ilość. Na to cudo się nie porwę, ale zazdroszczę możliwości, Szarm. Spróbuj!
            • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:16
              Może kiedyś do tego dojrzeję:p
      • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:15
        Jeszcze inna dobra, świąteczna rzecz to struffoli, to już bardziej z Neapolu, ale moja teściowa robi na święta.
        Łatwiejsze do zrobienia niż cartellate wink
        • kocynder Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:16
          Też śliczne. Zaraz sobie pogooglam, żeby się dowiedzieć co to. big_grin
        • kocynder Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:23
          Szarm, miej litość! Ja chcę schudnąć, a ty tu takie... I to proste w wykonaniu... Sadystka! sad wink
          • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:46
            Przecież to dla Sue, nie dla ciebie 🤣
            • kocynder Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 10:51
              Publicznie. Niedobra Szarm! big_grin
      • mama-ola Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 17:45

> Cartellate al vincotto, moja miłość 😍😍😍

Kojarzy mi się z baclavą, czyli tłuste, słodkie i lepkie - dobre skojarzenie?
        • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:33
          W ogóle nie przypomina baclavy, to nie ma żadnego nadzienia, tylko jest nasączone vincotto, czyli takim gęstym, słodkim syropem.
          Samo ciasto można faktycznie porównać raczej do faworków- są bąble i jest to chrupiące.
          • boogiecat Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 26.11.24, 22:51
            Mysle, ze podobne jednak do arabskich smazoncow nasaczanych miodem/syropami, np. chabakkia migdalowa

Niestety kocham to wszystko
            • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 27.11.24, 06:40
              A tego nie znam, faktycznie wygląda podobnie!
    • imponderabilia20 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:21
      Semifreddo. Ale jak sama zrobiłam to już mi tak nie smakowalo
    • alpepe Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:27
      Ja sobie świąt nie wyobrażam wyłącznie bez zupy grzybowej. Robię też kapustę z grochem. Cała reszta słodyczy jest u mnie dowolnie zastępowalna.
    • eliszka25 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 22:36
      Takiej typowej świątecznej potrawy w Szwajcarii w sumie nie ma. Niektórzy jedzą pieczoną szynkę i sałatkę ziemniaczaną, inni kurczaka albo indyka, a jeszcze inni po prostu fondue lub raclette. W sklepach przed świętami są też gotowe zestawy mięsa do fondue chinoise, czyli mięsnego fondue.

Za to bardzo polubiłam przedświąteczną tradycję pieczenia ciasteczek w adwencie. Te wszystkie Grittibänze, Zimtsterne, Mailänderli, Pfeffernüssli, Brunsli, Chräbeli i inne ciasteczka są pyszne. Najbardziej lubię gwiazdki cynamonowe i anyżowe Chräbeli.
      • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:10
        ooo, to sobie upieke na swieta te chräbeli, uwielbiam anyzowe ciasteczka 😘
        • eliszka25 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 00:21
          One są takie twarde, bo najpierw się je przez 12 godzin suszy, a dopiero potem piecze, ale ja je bardzo lubię. Tylko zwykle kupuję, bo nikt inny u mnie ich nie je.
          • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 00:49
            wiem 😀 przeczytalam przepisy, beda idealne

rzadko robie anyzkowe, takie, ktore maja 'pekajaca' cos jak beze (ciasto biszkoptowe), wspomnienie z dziecinstwa-jeden przepis w sieci znalazlam- i tez sie je suszy przed pieczeniem i tez bardziej mi smakuja jak dluzej leza i bardziej wyschna, zgubne sa bardzo, wiec pieke bardzo, bardzo rzadko, nie potrafie sie im oprzec tongue_out
            • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 00:51
              jakbys chciala sprobowac smile

www.kuchennykredens.pl/magiczne-ciasteczka-anyzowe-wedlug-przepisu-1985-roku/
      • snakelilith Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 00:17
        Ja lubię Zimtsterne, Vanillekipferli i Heidesand. Te ostatnie pochodzą z pół. Niemczech i to jest forma kruchych ciastek z palonego masła. Tego się nie da przestać jeść. big_grin
        I zawsze kupuję sobie przemysłowe Panettone. To niby forma włoskiego Stollen i piekłam też już w domu, ale to kupne w tym przypadku bardziej mi smakuje.
        Typowych potraw świątecznych w Niemczech też nie ma, ale lubię sobie zrobić czasem gęś, nadziewaną jabłkami i kasztanami.
        • eliszka25 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 00:24
          W różnych regionach są różne te ciasteczka, ale wszystkie pyszne i mają duży suchtpotenzial, jak mówią u nas 😄. Panettone też kupuję.
        • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:03
          O widzisz, za panettone też nie przepadam ( wolę pandoro) , pewnie dlatego stollen to też nie za bardzo moje smaki :p
          • eliszka25 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 12:56
            Ja panettone akurat lubię, natomiast nie zdarzyło mi się do tej pory trafić na stollen, o którym mogłabym powiedzieć, że mi faktycznie smakowało. Raz nawet w drodze do Polski zatrzymaliśmy się specjalnie w piekarni słynącej niby z tych wypieków i kupiliśmy jedni. Całe szczęście, że tylko jedno, bo dwie rodziny nie dały rady zjeść, takie pyszne było 😄
            • snakelilith Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:19
              Jak to "słynne" z Drezna, to współczuję. Kiedyś dostałam w prezencie, sprawdziłam nawet cenę i to było nieziemsko drogie. W składzie był....smalec, zamiast masła, bo oni tam tak tradycyjnie pieką i to było wręcz obrzydliwe.
              Ale po prawdzie, to wszystkie kupne Stollen są do kitu. Nie wiem dlaczego. Znam masę ludzi, którzy sami pieką, bo to jak u nas makowiec na święta i to domowe jest zawsze dobre. Ze sklepu, czy tam cukierni to taka trochę bardziej słodka babka i szkoda na nią forsy.
              • filutek.von.glutek Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:37
                Nigdy nie jadłam tego o czym piszecie - ale smalec w składzie ciasta mnie nie dziwi. Słynne pierniczki silje są na smalcu i w smaku go nie czuć - może dlatego że ciasto długo leżakuje?
                Czy stołem to coś jak nasz keks?
                • filutek.von.glutek Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:37
                  *stollen
                • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:45
                  w bardzooo duzym uproszczeniu smile

stollen to ciasto drozdzowe- rodzaj strucli, z walkiem marcepanu i bakaliami (naczesciej rodzynki i skorka pomaranczowa) i bakalie to jedyne podobienstwo do keksa

mojewypieki.com/przepis/swiateczna-strucla-z-marcepanem

ciasto ciezkie, maslane, rumowe
                  • snakelilith Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 27.11.24, 14:28
                    mysiulek08 napisała:

> w bardzooo duzym uproszczeniu smile
                    >
                    > stollen to ciasto drozdzowe- rodzaj strucli, z walkiem marcepanu i

Marcepan nie jest obowiązkowy. To tylko jedna z wersji. Ja nie piekę z marcepanem, bo mi to wtedy jest już za dużo, ale w moim przepisie na około 1kg mąki jest około 400g masła w cieście i 300 g masła na polewie z cukrem pudrem. Plus 6 jajek, 450 g migdałów i 300g rodzynków, plus 250 g skórki pomarańczowej i cytrynowej. To nie jest lekkie ciasto.

• mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:47
                  akurat pierniczki sijle sa z przepisu zamieszczonego w ksiazce "W staropolskiej kuchni i przy staropolskim stole' wiec smalec zamiast masla jest jakby 'z automatu'
                  • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:47
                    w sensie, ze drzewiej smalec byl bardziej uzytkowy i tanszy niz maslo
                    • asiairma Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 21:01
                      I do tego w porównaniu z masłem wypieki są bardziej kruche. Ma mniej wody. Nie zawiera laktozy wink także dobrego smalcu bym nie demonizowała. Choć sama częściej wybieram masło.
                      • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 21:05
                        mam dostep do dobrego smalcu (zero zapaszku) ale co z tego, jak w domu jarosz i nic ze smalcem nie zje 😡
                      • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 21:07
                        pieke z klarowanym albo z palonym (maslem), chyba, ze krem maslany, to wtedy wiadomo, kostka niesolonego, kerygold zwykle
                  • filutek.von.glutek Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 20:24
                    A widzisz, nie wiedziałam.
              • eliszka25 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 19:58
                Tak, to słynne z Drezna 😄

Smalec w wypiekach mnie akurat nie dziwi. Moja mama ma sporo przepisów jeszcze po swojej babci i w tych starych, tradycyjnych przepisach bardzo często jest smalec, co wcale nie psuje smaku. Natomiast to, co kupiliśmy wtedy, to był twardy gniot, którym można było kogoś zabić. Smakiem też nie powalało za to ceną już tak 🤣

No nic, człowiek uczy się na błędach. Może kiedyś spróbuję upiec, ale napewno już więcej nie kupię 😄
    • sueellen Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:11
      A kto robił indyka pieczonego z kasztanami ? Obija mi się ze gdzieś maja taka potrawę świąteczna?
      • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 24.11.24, 23:31
        Dinde aux Marrons , francuski zwyczaj indykowy
    • kochamruskieileniwe Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:29
      z Kolumbii

www.mycolombianrecipes.com/es/bunuelos-colombianos/
      • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:52
        Oo, wygląda jak coś, co bym lubiła 😍
        • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 10:27
          Można czymś zastąpić mąkę z manioku? 🤔
          Nie wiem czy ja to bym to gdzieś u mnie znalazła.
          • kochamruskieileniwe Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 10:39
            Nie wiem. Ja kupiłam nie w Pl, w sklepie mniejszości, w kraju o zróżnicowanym pochodzeniu ludności.
            Może gdzieś w necie dostaniesz
            • kochamruskieileniwe Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 10:41
              Sprawdziłam. W Pl dostępna w internetowym sklepie z bio żywnością. Myślę, że w Holandii tym bardziej będzie dostepna
            • szarmszejk123 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 10:54
              U mnie jedyny "sklep mniejszoszosci" to Turek, może będzie miał i to w sumie:p ma różne dziwne rzeczy:p
    • kropkacom Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:31
      Zamówiłam strucle z marcepanem, różne rodzaje ciasteczek oraz chałkę. To tutaj popularny zestaw świąteczny.
    • mayaalex Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:40
      Lubie belgijskie buche de noel (czyli yule log). Wersja podstawowa jest dosc zwykla i troche nudna ale kazda szanujaca sie belgijska cukiernia robi swoja wersje, czasami co roku inna, czekoladowe, kawowe, karmelowe, owocowe. Jesli jestesmy na Wigilie w Brukseli to zawsze gdzies zamawiam buche na deser.
    • pepsi.only Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:46
      Kilkanaście lat temu wigilię spędziliśmy w UK, i oczywiście spróbowaliśmy pudding bożonarodzeniowy.
      Od tamtej pory jest na naszym świątecznym stole co roku- niezależnie czy święta spędzamy w kraju, czy jesteśmy gdzieś na wyjeździe. Innych dań nie przenosiłam na nasz grunt rodzinny.
      A nie, jeszcze: lubimy ciastka Cranberry Noel pojawiają się u nas po prostu w okresie około świateczno- noworocznym. Zaś Panettone wcale się nie przyjęło.
      I to chyba tyle.
    • wena-suela Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 09:48
      Dla mnie najważniejsza jest grzybowa z łazankami i karp. Karpia lubię tez w kolejne dni na zimno z chrzanem. Na słodkie u nas mało amatorów ale w ubiegłym roku zrobiłam kruche ciasteczka czeskie z orzechami włoskimi. Mąka, mnóstwo orzechów, masło i cukier. Zaskakująco dobre. Robię tez ciasto z maku, na spodzie mak z bakaliami, a na wierzchu biszkopt. Po upieczeniu przewraca się do góry nogami i jest makowiec na biszkoptowym spodzie.
      • alpepe Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 10:59
        W sumie dobry pomysł, by bakalie nie opadły.
        • mysiulek08 Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 18:48
          jak w maku maja opasc bakalie?
    • asia_i_p Re: Świąteczne potrawy ciasta i slodycze 25.11.24, 20:05
      Litewskie pierwożki smażone z grzybami (zamiast uszek, popija się czystym barszczem z kubeczka).

Ostatnie odkrycie to mazarynki, chociaż nie wiem, czy one są ściśle świąteczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka